Huisarts stopt opeens met zware pijnstillers voorschrijven

 • #1

  Hallo, ik heb een vraag.

  Ik neem sinds 2017 morfine , in de vorm van injecties ( zo nodig ook oxycodon).
  Nu stond ik bij de apotheek om mijn maandelijkse medicatie op te halen, bleek de huisarts het recept te hebben afgekeurd. En moest ik opeens op gesprek komen.
  Bij binnenkomst vroeg de huisarts notabene wat ik kwam doen. Uitgelegd dat ik bij haar op spreekuur moest komen omdat zij de medicatie had stop gezet.
  Dat klopt, antwoordde ze.
  Ze vroeg waarom ik morfine injecties nodig had, dus schijnbaar mijn dossier niet gelezen.. of vragen naar de bekende weg , geen idee.
  ( onze praktijk is door haar een jaar geleden overgenomen van onze huisarts, omdat hij met pensioen ging) Elke maand gewoon mijn medicatie besteld , en opgehaald. Nooit iets over gehoord, nooit iets over gezegd.. Geen problemen ermee gehad of gemaakt.
  Ik heb een neurologische spierziekte ( neuralgische amyotrofie)met uitval en erge zenuwpijn, én een ernstig versleten rug. De medicijnen had ik dus van de vorige huisarts voorgeschreven gekregen.
  Ze vertelde alleen dat ZIJ er problemen mee had , dat ik dus morfine injecties had, en dat ze dit dus medicijnmisbruik vond !?, En mij dus geen enkele ampul meer zou voorschrijven. Dit terwijl ik er 6 per dag voorgeschreven kreeg. 20 mg in de ochtend, middag, en avond. Het zijn ampullen van 10 mg /ml.
  Aangezien ik dus zo nodig oxycodon op mijn naam heb staan, zei ze dat ik dus dat ik ook oxycodon had, en het daar mee moest doen.
  Mag een huisarts dit zomaar doen, zonder met de patiënt te bespreken??
  Opeens, zonder medische redenen... enkel alleen omdat zij er problemen mee had, met de injecties dus.
  Dit kan toch niet???

  Reageer
  #2

  op zich is het goed en ook de bedoeling dat een huisarts medicijngebruik met de patiënt bespreekt. Kijken dus of de medicatie no nodig is en er wellicht aanpassingen nodig zijn.
  Maar zo eenzijdig stoppen zonder enkele aankondiging kan dus niet. De huisarts moet minimaal vooraf met de patiënt hierover spreken en dan duidelijk uitleg geven waarom ze de beslissing neemt.

  Reageer
  #3

  Ja , dat dacht ik dus ook.

  Ik was eigenlijk verbijsterd, en zei dat ik dan dus ontwennings verschijnselen ging krijgen, en eventueel naar het ziekenhuis zou gaan. Dat moest ik dan maar doen volgens haar.

  Ik zei dat ik het hier absoluut niet mee eens was, wat ze deed. En dat ik een andere huisarts zou nemen. Toen zei ze ,dat geen enkele arts me dit zou voorschrijven,  terwijl ik dit al jaren krijg, neem, en dat zo gewend ben.

  Ze liet me verder ook niet meer uitspreken,en het gesprek was binnen vier minuten klaar.

  Ik ben meteen naar een andere praktijk gereden, en heb in t kort aan de assistente mijn verhaal gedaan. Ik kon me daar inschrijven, en zou als mijn medisch dossier aanwezig was , een kennismakingsgesprek krijgen met de nieuwe huisarts. Dat kan dus pas komende week.

  Nu zit ik dus thuis in volledige paniek,met nog maar een paar ampullen over,geen oxycodon (maar die wil ik ook niet nemen) En weet niet wat ik moet doen

  Hoe zal een nieuwe arts op dit absurde verhaal reageren??

  Kan ik hier een klacht over indienen, of is dit zinloos.?

  Ik hoor graag u mening.

   

  Reageer
  #4

  Jouw dosering is extreem hoog, maar dat is des te meer reden om - als een huisarts dat wil stoppen - dat dit met veel gesprekken en een afbouwschema enz gepaard moet gaan. Dit is krankzinnig, daar zul je hoe dan ook bij begeleid moeten worden.
  Het is tuchtklachtwaardig, zeker als je hier ziek van wordt maar ook al vanwege de manier waarop.

  Vorig jaar trof ik ook een nieuwe, jonge, huisarts die mij geen oxycodon wilde voorschrijven omdat 'ze dat niet meer doen'. Ik gebruik zeer minimaal oxycodon, maar als ik het nodig heb, kan ik het ook echt niet meer aan. De weigering bleef en gelukkig was er nog een oude huisarts die mij wel kende. Die sprak ik een dag later, lachte om het feit dat de huisarts me 'sterkte' had gewenst en zei dat hij het wel met z'n collega opnam dat ik niet een risicogeval ben bij voorschrijven. Toch.. ook hij gaat met pensioen.

  Drama. Jonge huisartsen die hun poot stijf houden en denken daar iets goeds mee te doen, maar daarmee de behandelrelatie vergeten.

  Reageer
  #5

  Je kunt zeker een klacht indienen.
  Hoe een andere huisarts hierop zal reageren kan ik helaas ook niet zeggen

  Reageer
  #6

  Ik heb ook vanalles gegoogled,  en dit is toch haar zorgplicht, om ervoor te zorgen dat ik voldoende medicatie krijg, en ervoor zorgen dat ik niet ziek word door ontwennings verschijnselen.

  En zeker krijg ik die als ik elke dag nu opeens 6 ampullen niet neem..

  Mijn lichaam is dat al ,al die jaren gewend,maar mijn " brein' ook. Als ik had willen afbouwen, had ik dat wel met haar besproken, maar ik functioneer goed op deze medicatie. Ik neem het niet omdat ik dat zo leuk vind, ik neem het omdat het mijn pijn verligt. Dat klopte volgens haar ook niet, want vloeibare morfine hielp niet tegen mijn pijn volgens haar.Dat zij het teveel vond heeft ze helemaal niks over gezegd, géén woord. Puur alleen het feit, dat ze er problemen mee had om morfine ampullen voor te schrijven, en dat gewoon ook niét meer wilde doen.

  Ben jij overgestapt naar een andere huisarts , toen de oxycodon werd geweigerd?

  En die schreef het wel voor, maar gaat ook met pensioen?

  Dan zou een nieuwe huisarts dat toch bij jou ook gewoon moeten voorschrijven?

  Hun kunnen toch niet zomaar uit het niks, beslissen dat je moet minderen/ en of moet afkicken...?

   

  Reageer
  #7

  Ja , ik ga maandag zeker een klacht indienen. Ik moet alleen kijken , hoe en waar ik dat kan doen.

  Daar heb ik namelijk helemaal geen verstand van, omdat ik nog nooit überhaupt een probleem heb gehad met een arts of huisarts

   

  Reageer
  #8

  Bij mij betreft het een praktijk met 2 huisartsen. De jonge arts is de vervanger van een huisarts die met pensioen ging. Absoluut geen goed gevoel bij haar, omdat ze ook al na de tweede keer trombose geen preventieve antistolling wilde voorschrijven om een derde keer te voorkomen. Ook daarin ben ik om haar heen gegaan, nl via een arts in het ziekenhuis die zei dat het tegen richtlijnen ingaat om geen antistolling voor te schrijven.

  De andere, oude huisarts zit er nog wel even. Dus ik zoek nog geen andere praktijk. Het lijkt nu toch steeds meer aan de orde dat de nieuwe garde huisartsen anders werkt dan de oude. Dus wie weet is dat ergens anders hetzelfde.

  Voor jouw probleem zou ik het zelf anders aanpakken. Ik zou zo snel je ziek wordt (liefst net daarvoor) met de HAP bellen en aangeven dat je al heel lang die ampullen krijgt en die nu zonder overleg of afbouw zijn gestopt en je erg bang bent dat je het zo niet volhoudt. Ik hoop dat een zinnige arts aldaar je dan nu iets voorschrijft.

  Als de HAP dat niet wil doen, bel dan opnieuw als je echt te ziek bent. Net zolang tot iemand je naar de eerste hulp stuurt -> Betrek andere artsen in het probleem dat nu wordt veroorzaakt.

  Vraag maandag eerst naar de klachtenregeling in jouw praktijk. Zo hoort het: eerst via de normale weg.
  En meld daar je klacht.
  2. Bel het Landelijk meldpunt zorg en vraag daar wat je nu moet doen.
  3. Een tuchtklacht duurt erg lang voordat dit behandeld wordt, dus daar heb je nu niets aan.
  4. Je kunt op zorgkaart nederland een waardering zetten bij de zorgverlener of de praktijk. Soms krijgt een zorgverlener een melding daarvan en is zich daardoor actiever om het oo te lossen.

  Verder weet ik het niet. Ik heb veel pijnstillers gehad, maar dit klinkt veel zwaarder. Wat een nare situatie, zeg.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Nou , ik heb dus idd de huisartsenpost gebeld, en het verhaal verteld, en dat ik nu ontwennings verschijnselen heb, en dit niet volhoud .

  Na overleg met de dienstdoende arts , werd gezegd dat ze me begrepen, maar het ziekenhuis geen morfine ampullen ging voorschrijven, dit was een no-go volgens hun.

  Dat ze gewoon mijn dossier in konden zien, en dus ook mijn medicatie lijst ,had ook geen zin. Ik moest maar terug bellen als ik nog zieker werd en koorts kreeg..

  Ik had aangegeven dat ik desnoods opgenomen wilde worden tot morgen,  en ik dan misschien via een andere of de nieuwe huisarts hopelijk medicatie zou krijgen. Ook dat ging niet.

  Wel zouden ze dit allemaal op papier zetten etc.

  Maar daar heb ik nu niks aan. :-(😞

  Op internet stond dat ik idd eerst normaal gesproken en klacht moet indienen , dan zouden hun bemiddelen tussen mij en de huisarts, maar dat dat in sommige gevallen niet mogelijk was..zoals deze grote ruzie bij wijze van.

  En dat je dan meteen een geschil kon indienen.

  Ik weet écht niet meer wat ik nu eerst moet doen... een klacht... die dan sneller word behandeld, of meteen een geschil.

  Ik kan via internet ergens morfine vloeistof kopen, maar het zit niet in ampullen, maar in een cassette... ik word serieus zieker,en steeds banger..

  Ik weet niet meer wat Ik moet doen. Ik zou dit nóóit via een soort internet site kopen, maar ik ben wel ten einde raad nu.

   

  Reageer
  #10

  Ook een geschillencommissie duurt een lange tijd.

  Ik zou morgen het landelijk meldpunt zorg bellen wat te doen in dit geval waarin er zonder gesprek of afbouw zware medicatie wordt gestopt.

  In de tussentijd zou ik nu de HAP bellen om de crisisdienst (ggz bij nood) te laten inschakelen. De crisisdienst helpt ook mensen die verslaafd zijn, mogelijk kan een arts nu interveniëren. Zo hebben zij lijntjes naar acute opname voor bv begeleide detox maar kunnen ook laten voorschrijven bij gevaar.

  Op internet kopen, zou ik nooit doen. Kan nooit veilig zijn. En er zijn verhalen van mensen die hun geld kwijt raken zonder bezorging.

  Reageer
Reageer op: Huisarts stopt opeens met zware pijnstillers voorschrijven
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief