Schouder operatie (latarjet)

  • #1

    Wie kan me iets vertellen over een latarjet schouderoperatie uit eigen ervaring? (Latarjet=als ze een stukje bot met je pezen eraan vast, naar voren plaatsen en vast schroeven- dus ze plaatsen je spieren van achter je schouder, naar voren)

    - Heeft de operatie uit eindelijk geholpen? Ben je klachtenvrij? Of heb je aanzienlijk minder klachten?
    - hoe lang heb je gerevalideerd?
    - kan je nu bepaalde bewegingen niet meer maken, zoals arm op hoogte boven het hoofd. In hoeverre ben je daarin beperkt, kun je vrij weinig meer doen of heb je er nauwelijks meer last van-/kun je goed leven met- de bewegingsbeperking?
    - En of het veel zeer deed, is eigenlijk bijzaak, want ik heb er werkelijk alle pijn die er bestaat voor over, mits de operatie ‘helpend’ is natuurlijk...
    - Hoe lang duurde het herstel?

    Alvast dank!

    Reageer
    #2

    Hoi,

    Een maand geleden heb ik de latarjet-operatie ondergaan. Op die vragen kan ik nog geen antwoord geven want loop nog steeds in een sling. Ik neem aan dat je voor de keuze staat om de operatie te ondergaan? Ik was ook veel aan het Google-en vond maar weinig ervaringen op internet, dus als ik wat voor je kan betekenen....

    Gr Nathanael

     

     

     

    Reageer
    #3

    Hmm...die zin loopt niet helemaal lekker, maar je begrijpt m vast wel 😉

    Reageer
    #4

    @<span class="bbp-reply-post-author">Nathanael</span>

    Dankjewel voor je reactie! Ik sta inderdaad voor de keuze deze operatie te gaan doen, na 3 jaar instabiele schouders wegens hypermobiliteit constante luxaties bij de simpelste dingen in het dagelijks leven. Nu 3 jaar verder 4 fysiotherapeuten gehad de hebben en 2 revalidatiecentrums, zonder resultaat, denk ik aan een operatie. Ik ben 24 en ik had een bedrijf met 40 man in dienst die ik heb moeten stoppen wegens mijn gezondheid. Ook genieten van dingen, zoals terrassen, naar feestjes gaan of op vakantie gaan zitten er voor mij ook al niet in de afgelopen 3 jaar en komende jaren. De simpelste huishoudelijke taken kan ik niet, lastig voor mezelf zorgen en lastig werken met constante aanhoudende pijn, dag & nacht. Dag in dag uit. Ik ben er echt klaar mee, ik wil een operatie. Daarom ben ik nu door adviezen van dokters bij de Latarjet operatie terecht gekomen, en ik ben aan het kijken of het voor mij zinvol zal zijn aan de hand van ervaringen. Zou fijn zijn als je je ervaring met me wilt delen!

    Reageer
    #5

    Hoi,

    Sinds een val enkele jaren geleden vloog mn schouder geregeld uit de kom. In eerste instantie fysiotherapie voorgeschreven maar schouder bleef maar ‘uit de kom’ vliegen. In december belandde ik op de Spoedeisende Hulp omdat ook de huisarts de boel niet terugkreeg.

    Advies gekregen om verder onderzoek te laten doen. Via orthopeed MRI ondergaan. Bleek zulke botschade aan mn schouder aanwezig dat latarjet werd aangeraden. Besloten naar de Bergman Kliniek in Naarden te gaan omdat daar veel expertise aanwezig is op dit gebied. Geholpen door dr Vd List. Erg over te spreken!

    Ik heb voor opereren gekozen omdat ik afwilde van die onverwachte momenten dat mn schouder uit de kom vloog. Bij de meeste simpele dingen ( jas ophangen, dekbed over je heentrekken, tijdschrift naast je neerleggen) kon het al mis gaan. Ik ben 35 en wilde daar gewoon vanaf. Moet nog jaren mee 🙂 en wil dat zonder die ellende.

    Het is geen eenvoudige ingreep. Operatie vindt plaats onder narcose. Je blijft dan vervolgens ook een nacht in de kliniek/ziekenhuis ter observatie. Moet zeggen dat de pijn me meevalt. De pijnstilling werkte goed. Heb ik anderhalve week / twee weken gebruikt.

    Het is wel vreselijk onhandig. Je kan je schouder (en arm) nauwelijks gebruiken. Je zit dag en nacht in een sling, Je oksel zit daardoor in de beginperiode zeg maar “dicht”, tegen je lichaam. Je kan m ook niet ‘openen’ want dat doet pijn. Ik zit nu op 5 weken na de operatie en begin langzaam uit die fase te komen. Vet ranzig in die hitte afgelopen weken, kan ik je vertellen (broeiend, zwetend). Maar daar ontwikkel je ook wel weer wat trucjes voor, om dat wat te verzachten.

    Het is onhandig omdat je dus maar 1 hand kan gebruiken, de eerste weken. Ben alleenstaand dus dat leverde best wat uitdaging op. Ben de eerste 2,3 dagen maar weer even bij mn ouders wezen logeren. Je kan de eerste dagen nog geen shirt uittrekken. Ook koken, huishouden runnen enz enz is een uitdaging maar is te organiseren als je van te voren plant. Ik heb een schoonmaakster die 1x per week mn huis sopt, vrienden/familie enz die voor me koken (of magnetron, pangerechten) en wat aangepaste borden zodat je boterham blijft liggen als je die smeert. Moet je trouwens eens proberen pindakaas uit de pot te halen en op je brood te smeren met 1 hand....

    Reageer
    #6

    vervolg: ik bezoek de fysio 1x per week momenteel. Aan het eind vd week mag mn sling eindelijk af! Maar dan kan ik mn arm nog nauwelijks gebruiken hoor. Ik kan dan een pot vasthouden terwijl ik die met mn sterke hand open, aldus fysio.

    Uiteindelijk staat er 6-9 maanden herstel voor de latarjet. Na die periode moet je alles dan weer kunnen. Ik vind dat vreselijk lang maar de moeite waard. Ik ben straks (hopelijk) van alle schouder-ellende af. Kan alles weer.

    Heb je nog specifieke vragen die ik (5 weken na operatie) kan beantwoorden?

    Reageer
    #7

    Hoi,

    Ik ga aankomende donderdag voor de Latarjet operatie, dus op dit moment kan ik nog geen antwoord op een deel van je vragen kan geven. Drie jaar geleden ben ik aan dezelfde schouder geopereerd, waarbij ze het kapsel met ankers vastgezet hebben. Dit heeft bij mij, helaas, dus niet voldoende geholpen en 1 (van de 3) ankers is helemaal niet aangegroeid in het bot. Dit is de reden dat ik dus opnieuw geopereerd moet worden, maar dan een Latarjet operatie.

    De orthopeed heeft mij verteld dat de operatie een dag opname betreft. Dezelfde dag mag ik dus nog naar huis, mits er geen complicaties optreden natuurlijk. Het herstel zal er ook ongeveer hetzelfde uitzien als bij de vorige operatie. De eerste 6 weken in de sling houden, zowel overdag als 's nachts. Ik mocht de vorige keer na een aantal weken (ongeveer 5 weken) binnenshuis al wel af en toe mijn sling afdoen. Daarnaast bewoog de fysio mijn arm nog 1 á 2x per week door. De orthopeed gaf bij mij aan dat het afhankelijk is van hoe snel het bot aangroeit, wanneer je echt mag starten met fysio-revalidatie. Het bot zit tussen de 6 weken en 3 maanden aangegroeid, dus in het ergste geval kan je na 3 maanden pas echt starten met revalideren. De revalidatie zelf heeft in totaal 1,5 jaar geduurd bij mij. Ook dat is afhankelijk van jou dagelijkse bezigheden en de eventuele sport die je beoefend.

    De eerste periode is het erg beholpen. Ik ben gedoucht en aangekleed door mijn moeder... ook de kleine dingen als het doen van je haren of het aanbrengen van make-up is echt vreselijk. Ik werk zelf in een revalidatiecentrum waar wij ook gebruik maken van die speciale borden. Deze wil ik ook straks voor mijzelf, want broodsmeren en snijden is echt heel lastig met 1 arm. Huishouden etc. is allemaal erg beholpen, maar ik merkte wel dat je er steeds handiger in wordt (misschien voor mij dus een makkie na de tweede operatie).

    Ik ben ook erg benieuwd naar de vrijheidsbeperking die sommige mensen soms ervaren na deze operatie. Na de vorige operatie heb ik weinig vrijheidsbeperking overgehouden, behalve dat hij anders weer uit de kom schiet. Hier kan ik weinig over vinden. Ook ben ik benieuwd naar eventueel een frozen shoulder n.a.v. deze operatie, omdat hier erg voor gewaarschuwd werd door mijn orthopeed.

    Reageer
    #8

    Zit inmiddels op 5 maanden na de operatie. Schouder voelt soms nog wat stijfjes als ik boven mn macht werk. Als ik m’n arm overstrek merk ik ook dat ik/mn schouder dit nog wat spannend vind. Als ik mn hand op rug breng kan ik met de goede kant veel hoger komen dan met de geopereerde kant. Dus nog niet helemaal de oude.

    Loop nu nog 2x per week bij de fysio. 1 keer behandelt hij de schouder echt, andere keer krachtopbouw. Lig goed op schema.  Herstel duurt 6-9 maanden.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hoi,

     

    Ik ben 7 februari 2018 geopereerd dmv latarjet operatie. Het is een vrij zware operatie.  Ondanks dat ik wel een frozen shoulder erbij het gekregen(post operatief) zou ik het toch wel aanraden. Ik heb behoorlijke beperking maar alles beter dan luxaties. Herstel is erg lang en veel fysio en manuele therapeut. Hou rekening met behoorlijke pijnen..Althans bij mij wel. Als je meer info wil mail me dan even op [email protected]

    Reageer
    #10

    Goedemiddag,

    Ik zelf ben zeer te spreken over de Latarjet operatie die ik heb gehad. Deze is uitgevoerd in April 2018  en het herstel ging erg soepel, na 2 weken al van de pijnstilling af. Na 4 weken ben ik rustig aan oefenen zonder sling. Dagelijkse huishoudelijke taken gingen na 2 maanden weer zonder moeite. vorige week zat ik op 8 tot 10 kg met losse gewichten (bench press)
    Helaas is door een nieuw epileptisch insult dit weekend mijn bot en de schroeven die zijn geplaatst tijdens de latarjet operatie los gegaan. maar dat staat los van de operatie op zich.
    Ik zeg doen, zeker als je leven al zolang beinvloed wordt door de o zo pijnlijke luxaties!

    Reageer
    #11

    Bedankt allen voor de reacties. Ik vroeg mij af of er ook mensen zijn die deze operatie ondergaan hebben ivm aangeboren (sub) luxaties door hypermobiliteit en of dit geholpen heeft. Ik onderga in januari deze operatie.

     

    Alle tips mbt het "overleven" met 1 arm zijn ook meer dan welkom! Vul

    Reageer
    #12

    Hoi Allemaal,

    Ik ben Januari 2018 geopereerd dmv latarjet operatie.

    Bij mij is de operatie niet goed gegaan.
    Een week na mijn operatie moest ik al aan Fysio beginnen, ik denk dat dit te snel was.

    Het botje wat ze hebben verplaatst is "opgelost"waardoor mijn schouder alsnog instabiel is en de schroeven tegen mijn schouderkom schrapen. Ik moet nu twee keer geopereerd worden. Sinds de operatie altijd pijn aan de schouder. Deze maand mag ik weer geopereerd worden ( schroeven eruit en schouder bacterie vrijmaken ) en vervolgens een paar maanden later weer een Latarjet.

    Tot nu toe kan ik het nog niet aanbevelen maar alles is beter dan een schouder uit de kom.

    Tip: Wat ze ook zeggen mbt frozen shoulder etc, dat heb je liever dan dat er schroeven plaatjes of botjes niet aangroeien! Gewoon je rust pakken.

    Reageer
    #13

    Gm,ik heb een vraag ik wil naar Bergman kliniek in Naarden voor schouder, ik heb mij laten vertellen dat als je een BMI hebt van 36 dat je niet daar geopereerd kan worden?.

    Reageer
    #14

    Dat moet je navragen bij de Bergman Kliniek

    Reageer
    #15

    Hoi,

    ik ben 21 jaar, ik had ongeveer 2 jaar last van mijn schouder uit de kom... en ik moest er ook in gaan geloven om de latrajet operatie te ondergaan. Zag er wel erg tegen op maar het ging niet meer met mijn werk op deze manier.  Ik heb 26 maart mijn operatie gehad. We zijn nu 6 weken verder, en vandaag dus voor de eerste keer naar de fysio mogen gaan. Ik vond het ook moeilijk de keuze te maken omdat er idd niet veel over te lezen valt  hoe andere mensen het hebben ervaren. Ik heb eerst in december een kijk operatie gehad, hier heb ik 2 weken van moeten revalideren maar geen last/pijn van gehad. Nu na deze operatie 6 weken lang in de sling gezeten dat vond ik wel pittig. Ik mocht na 3 weken 3x 5 minuten rondjes draaien met me arm hangend omlaag. Dit deed geen pijn. ik heb alleen de eerst 2 weken pijn gehad maar met pijnstillers wat je krijgt valt het goed te doen... het ergste vond ik het slapen.... en ik las het al in iemand anders zijn recensie je oksel is ook wel een dingetje... raad iedereen sowieso aan om je te laten harsen vlak van te voren want je oksel haar is niet heel prettig... gaat jeuken en doet pijn... en 3x raden we zijn nu 6 weken verder en ik kan me zelf nog altijd niet scheren onder me arm... top! Talkpoeder is fijn onder je arm dan is het allemaal wat zachter. nog een dingetje zijn je haren, Een staart of knotje maken vergeet het maar... al 6 weken elke keer mam vragen. Vandaag bij de fysio wat oefeningen gedaan en mee gekregen voor thuis dit vond ik wel pijnlijk en eng om te doen.. nu even afwachten hoe dit loopt en hoe lang het allemaal nog gaat duren... op dit moment voelt het allemaal heel strak aan en trekt het heel erg in me arm als ik probeer te bewegen. Dit was mijn verhaal tot nu toe ben zelf ook benieuwd hoe het afloopt... ?

     

    Reageer
Reageer op: Schouder operatie (latarjet)


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief