Moedervlek in oogwit, oranje, bruinachtig van kleur.

  • #1

    Het blijkt dat ik een moedervlek heb in mijn oogwit, net onder het ooglid. Als kind jaren een bril gedragen en dit is nooit gezien of gezegd. Ik ben nu 54. Een foto is nu niet gemaakt in het ziekenhuis, het apparaat was stuk en nu een maand later nog steeds.
    VRAAG:
    Wat ik lees is dat, áls' het kwaadaardig wordt, het uit kan zaaien naar andere organen. Er staat niet bij welke. Zit daar een patroon in? Bedankt voor je antwoord.

    Reageer
    #2

    Een moedervlek (naevus) kan op allerlei plekken in/op je lichaam voorkomen. Zo ook in je oog: op je oogwit, op je iris en binnenin het oog in je vaatvlies; dat is de voedende laag van je netvlies. Het is een vrij vlakke, meestal gepigmenteerde zwelling(tumor). Een naevus komt bij ongeveer 6% van de bevolking voor. De afwijking vertoont vrijwel nooit groei en geeft doorgaans geen vermindering van het gezichtsvermogen. Bij eventuele groei van een naevus moet een kwaadaardige ontaarding worden uitgesloten. Daarom wordt er meestal een foto en soms een echo gemaakt van de moedervlek in het oog om eventuele groei of een veranderd aspect goed te kunnen beoordelen. De kans dat een moedervlek in het oog kwaadaardig wordt is overigens zeer klein maar niet nul. Daarom is regelmatige controle geïndiceerd om aan de hand van de foto's in een vroeg stadium eventuele veranderingen van de moedervlek te ontdekken. Hoe vroeger een kwaadaardige ontaarding ontdekt wordt, des te beter is de prognose.
    Over de gevolgen en eventuele uitzaaiing valt niet te zeggen. Daar zit geen patroon in.

    Reageer
    #3

    Dank je voor de uitleg Tandor.

    Reageer
Reageer op: Moedervlek in oogwit, oranje, bruinachtig van kleur.


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief