Onbekende oogaandoening

  • #1

    171101Hallo,

    Ik heb nu sinds ongeveer zes jaar een afwijking aan (inmiddels) beide ogen, waarvan de oorzaak voor oogartsen nog steeds niet te vinden is. Dit is best frustrerend vandaar dat ik nu een bericht op internet plaats, in de hoop mensen met dezelfde soort klachten te vinden die misschien wat meer informatie hebben hierover. Ik zal eerst uitleggen wat er aan de hand is.

    Op mijn 17e kreeg ik lichte flitsjes in mijn linkeroog, in de uiterst linker hoek. Dat irriteerde een beetje maar ik was helemaal niet bekend met mogelijke oogafwijkingen dus ik besteedde er eigenlijk niet veel aandacht aan. Na een paar dagen hielden de flitsjes op. Ik merkte toen dat ik buiten, bij feller licht, een wazige plek had aan de linkerkant van mijn linkeroog. Dat is ook tot op de dag van vandaag zo gebleven. Als ik mijn rechteroog dicht doe, dan denk ik dat ik wel ongeveer de helft mis van het zicht in mijn linkeroog. Overigens is dat in daglicht en bij Tl-licht redelijk storend maar binnen of in de avond heb ik er eigenlijk nauwelijks last van.

    Drie jaar na de flitsjes in het linkeroog, werd ik wakker met aan de bovenkant van mijn rechteroog een soort zwart, draaierig vlekje. Het leek wel of het plekje zelf een beetje aan het ‘krioelen’ was. Als ik er op wilde focussen dan werd het langzaam donkerder. Ook dit zwarte plekje is nu een soort wazige plek bovenin met rechteroog geworden (niet meer zwart dus) die dezelfde klachten geeft als die in het linkeroog. Afgelopen september is hetzelfde verhaal ook rechtsonderin, in het rechteroog begonnen. Kortom, ik heb nu drie van die wazige plekjes waar het net is alsof het netvlies een bepaalde hoeveelheid licht niet meer kan verdragen. Het zet op die plekken het licht niet meer om in beelden lijkt het wel. Best storend, maar met beide ogen wordt e.e.a. voldoende gecompenseerd zodat ik voldoende zicht over hou.

    Vanaf mijn 17e loop ik bij het oogziekenhuis in Rotterdam. Allerlei onderzoeken gedaan, gezichtsveldonderzoeken, bloedonderzoeken, MRI scan enz maar nog niemand die een afwijking heeft geconstateerd. Ik vind het prima als mijn ogen zo blijven, daar kan ik mee leven, maar ik ben bang dat het ooit toeneemt. Aangezien er niemand is die mij kan vertellen waardoor het komt, ga ik soms zelf maar aan de haal met mogelijke oorzaken en dat alles zorgt er nou niet voor dat ik me erg rustig voel .

    Ik ben daarom erg benieuwd of er iemand is die zich (enigszins) herkent in de klachten. Ik zou het heel fijn vinden iets te horen want tot nu toe kan ik zelfs op internet niemand vinden met deze klachten.

    Groetjes!

    Reageer
    #2

    hallo
    ik vind het heel naar voor je. ik heb ook wel is dat ik zwarte plekken zie of dat het lijkt alsof er van die lucht bellen naar beneden vallen voor mijn ogen
    dan zie ik die luchtbellen heel even en dat zijn ze weg
    of ik zie allemaal stipjes als of er allemaal vuurvliegjes voor mijn ogen vliegen. ik heb dat best vaak! wat jij hebt vind ik heeel vervelend ik heb daar echt nog nooit van gehoord
    groeten

    Reageer
    #3

    Volgens mij heeft aaah last van floaters. Wat de schrijver van het eerste bericht heeft, weet ik ook niet.

    Reageer
    #4

    Dat klinkt heel erg als glasvochttroebelingen of Mouches Volantes.
    Glasvochttroebeling: Wat is glasvochttroebeling dan nu precies? Wel, er wordt voornamelijk één bepaald symptoom aangegeven en het betreft hier het verschijnen van vlekjes of stofjes in het gezichtsveld. Deze vlekjes of stofjes zijn in wezen niet meer dan eiwitophopinkjes in het glasachtig lichaam van ons oog. Het glasachtig lichaam is een geleiachtige vloeistof in het binnenste van onze oogbol. Normaliter worden deze overbodige eiwitten door het lichaam zelf opgeruimd, maar bij glasvochttroebeling is dit niet het geval, wat dus resulteert in eiwitrestjes binnenin de oogbal. Deze eiwitten hoeven niet persé in het gezichtsveld te liggen, maar waarneer ze dit wel doen, ervaart men dat als het zien van vlekjes (zwarte vlekken of wazige vlekken die de lichtinval ook tegenhouden, waardoor het lijkt of je door plastic kijkt)in het gezichtsveld. Een eiwit is opgebouwd uit een keten van aminozuren, die je bij een glasvochttroebeling vaak waarneemt als een soort draadje, hier en daar onderbroken door een bolletje. Eiwitten hebben ook de mogelijkheid om zichzelf op te vouwen, waardoor ze tal van vormen aan kunnen nemen. Door zichzelf keer op keer op te vouwen kan het zijn, dat de voorheen goed zichtbare structuur vervaagt. Dit kan uiteindelijk resulteren in een donker vlekje in het gezichtsveld. In feite is dit niet meer dan een compact opgevouwen eiwitstructuur.

    Reageer
    #5

    Ik heb nu net tzelfde als joyce, enkel in mn rechteroog en dat sinds een tweetal weken.. MRI, verscheidene oogonderzoeken draaien op niets uit.. Vroeg me af of je nu eventueel al meer wist, aangezien 't al een jaar geleden is dat je dit gepost hebt..

    Reageer
    #6

    Hoi allemaal,

    Joyce, ik heb je bericht gelezen en ik denk me erin te herkennen. Maar je ogen zijn zo complex dat dat ook best moeilijk is na te gaan of we wel dezelfde klachten hebben.
    In maart 2010 heb ik een interne oogontsteking gehad van de bloedvaten achter mijn netvlies. Dat begon met flitsjes in de uiterste rechter hoek. Deze breidden zich uit tot een wat grotere flitsende plek. Op die plekken ontstaat een grijsachtige wazige plek, een blinde plek, mijn netvlies geeft daar geen signalen meer door. De plekken zijn met ongeveer een half jaar sterk verminderd, als restverschijnsel ervaren ik een wazige grijze plek in mijn rechteroog, op de plek waar je oogzenuw het oog verlaat. Daar zit sowieso een blinde plek, maar voor mijn gevoel was deze groter en 'harder'dan normaal. Enfin, ontsteking weg, ik blij, heb het altijd beschouwde als restverschijnsel en het gvo toonde ook geen afwijking. Ik heb wel veel last gehouden van een soort oogmigraine, vlekken en flitsen en met name als ik van licht naar donker ga en andersom. Ik heb daarbij geen hoofdpijn, maar het lijkt alsof ik24/7 door een paars/witte ruis heen kijk en mijn ogen scherpstellen kost moeite. Het lijkt of mijn beeld heel licht trilt of golft met die ruis.

    Eind april, 4 weken ontstonden er weer flitsjes in mijn rechteroog. Weer uitgegroeid tot een blinde plek en een 2e plek is ontstaan, deze 'draait en krioelt' alsof het een pan is waar je doorheen roert, heel vaag. Ik heb dit niet eerder gehad. Ook deze plek is blind. Maar geen oogontsteking dit keer. Ook geen afwijking in het gvo terwijl ik wel blinde plekken heb. Conclusie; oogmigraine, maar daar leg ik me niet bij neer. Ik weet dat dit meer is dan migraine.

    Ik denk zelf dat het met de oogzenuw te maken heeft. Ik heb vandaag een vep onderzoek gehad. En een bloedtest voor het opsporen van een vitamine b12 tekort. Heb je dat wel eens laten onderzoeken? Dat schijnt ook serieuze klachten te kunnen geven aan je oogzenuw. Verder denk ik misschien aan lyme, omdat ik daar al eerder aspecifiek-positief op ben getest, maar omdat de klachten waren verdwenen heb ik daar niet meer bij stilgestaan. Dus daar ga ik me ook nog een keer hard voor maken.

    Ik weet niet of je je herkent in mijn overige klachten, ik heb het vrij uitvoerig beschreven. Hopelijk heb je iets aan mijn bericht. Ik hoor ook graag de reacties van anderen.

    Mvg mayke

    Reageer
    #7

    Toch jammer dat er weinig mensen reageren!
    Ik ben inmiddels een half haar verder en ik heb iets ontdekt voor mijn gevoel. Telkens als mijn weerstand flink te lijden heeft dan spelen mijn ogen weer op!
    De arts heeft weer een aantal onderzoeken uitgevoerd, maar ze weten niets te objectiveren.

    Ze nemen me wel serieus, maar kunnen gewoon niet vaststellen wat het is. Ik heb waarschijnlijk een ebv ontsteking gehad jaar terug. Dit virus trekt zich als het ware terug in je zenuwknopen en is dan lange tijd niet actief, zoal bij een koortslip. In april was ik een weekend weg en heb ik veel gezwommen, ik was toen wat verkouden. Nu weer een verkoudheid en, hop! Weer nieuwe flitsjes/plekjes, maar lang niet zo erg als eerst. Al is het wel super verrot, je raakt eraan gewend.
    Ik heb dit van de week nog bij de arts neergelegd, maar die zegt dat zon ontsteking in principe niet terug kan komen, maar een vriendin van me studeert biomedische wetenschappen en geneeskunde en die zegt dat je wel degelijk oplevingen kunt krijgen, hetzij minder heftig dan de 1e ontsteking. Ik ga dit iig uitzoeken! 18 dec weer naar mijn oogarts.

    Mocht er iemand zich toch herkennen in dit verhaal dan hoor ik het heel graag. Het gaat dus NIET om oogmigraine of mouches, maar om blijvende blinde vlekjes en flikkeringen in je oog!

    Reageer
    #8

    Hallo Mayke,

    Mijn man heeft dat ook gehad,althans flisten in zijn
    linker oog was in 1988.
    De artsen zagen wel dat zijn oogzenuw verdikt was en moest daarvoor een bril,wat hij gedaan heeft na drie maanden terug zag hij niets meer met z'n linker oog,
    na heel veel gekeken en biopies genomen te hebben ,
    bleek er bij hem een tumor in zijn oogzenuw te zitten.
    Dat hebben ze in 1989 in het A.M.C.verwijderd,en in 1998 weer en in 2001 nog bestraalt,het was wel goedaardig,maar groeide soms langzaam dan weer snel.
    Hoeft bij jou natuurlijk niet zo te zijn ,zal wel iets anders zijn en ze zijn natuurlijk 24 jaar verder.
    Heel veel sterkte met alles,
    Diana

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Nou, wat fijn om te lezen dat iemand dezelfde symptom heeft.
    Ik heb sinds februari last van 'n flitsend/blind vlekje rechteroog.
    Vroeger begon migraine zo bij mij. Maar dan breidde 't uit over
    Hele gezichtsveld en kreeg hoofdpijn erna.. Nu is dat niet 't geval.
    Bij oa zonlicht heb ik meeste last. In avond/donkereedagen
    veel minder!
    Oogarts en neuroloog kunnen niks vinden.
    Maar t beangstigend mij...

    Reageer
    #10

    Hoi Jaqueline, zie net je bericht binnenkomen.
    Weetje, ik heb t nu 3 jaar en er zijn nu ook wat littekentjes gevonden op het netvlies. Ik ben super lang gestresst bezig geweest met mijn ogen en een diagnose. Maar kom tot de conclusie : Zo lang het stabiel blijft probeer t vooral te laten zijn, zonder erover te stressen, ga naar een goede oogarts en als die niets ernstigs ziet en jij hebt niet te veel verlies van visus,, dan ga er maar van uit dat het (iig voor nu) niets ernstigs is. Onverklaarbare ontstekingkjes of blinde plekjes hebben veel mensen schijnt. Ook een blinde spot plotseling gebeurt vaker, pas als het geflits na een paar weken onrustig blijft, er meer plekjes bijkomen en je klachten erger worden trek dan meteen aan de bel bij je arts. Je kunt vragen om een oct scan of netvliesfotos als je het niet vertrouwt.

    Reageer
    #11

    Hoi!
    Dank voor je reactie!
    Ik denk ook vaker.. Laat maar zitten,er valt mee te leven maar omdat 't al sinds februari is een niet minder wordt, vind ik 't best verontrustend.
    Neuroloog heeft oogzenuwtest gedaan en niks gevonden,mri scan vond hij geen reden voor. Oogarts heeft netvlies door 'n apparaat bekeken.. Zag verder niks. Misschien ga ik toch ns vragen voor hetgeen jij aangeeft! Thanxx Jacqueline

    Reageer
    #12

    Goed plan denk ik, zeker als je blijft piekeren want dat is niet fijn. Maar blijkbaar is je arts niet verontrust en dat is wellicht wel iets om even bij stil te staan. hij/zij maakt dit soort dingen dagelijks mee. Maar natuurlijk; als het jezelf betreft is t ineens een stuk heftiger en dan spreek ik helaas uit ervaring. Is het vanaf februari wel stabiel? Hopelijk kan je arts je binnenkort geruststellen krijg je een antwoord waar je iets mee kunt.

    Ik heb het nu sinds 2010 en er wordt gedacht aan een virale ontsteking of misschien een white dot syndroom. Welke het dan zou kunnen zijn is mij onbekend. De ogen blijven mijn zwakke punt, bij mij wordt het niet minder, maar gelukkig ook niet veel erger.
    T zal ook in de toekomst niet minder worden helaas omdat de blinde plekken littekens zijn. Ik blijf gewoon hopen dat het viraal is geweest en het hierbij blijft. De arts zei me zolang het zon minieme schade is (en dat bij wel 20 witte plekjes op de foto, ik dacht zelf; hoezo miniem!) er zeker niet te druk om te maken.

    Misschien nog een tip; Mocht je een oct scan krijgen; je moet dan voor een apparaat naar een ster kijken, ik heb gevraagd om een extra scan naast de standaard scans, waarbij ik zelf op zon manier keek dat mijn blinde vlekjes precies de ster overlapten. Daar kon de arts ook wat mee. Ze scannen normaal namelijk alleen het standaard gebied, macula en een stukje perifeer. Het kan goed zijn dit even aan te geven dat je dit dat wilt.
    Laat je het weten als je meer weet? Succes!
    Groetjes!

    Reageer
    #13

    Hè! Fijn dat je reageert!
    Het is idd wel stabiel sinds paar maanden,ik zie 'n groot verschil in klachten als het 'n zonnige dag (veel licht) is of bv bewolkte dag/'s avonds.
    Herken je dat?
    Het is 'n vlekje waarin dan lichtflitjes zitten..

    Kun jij nu wel goed mee leven? Ik vind 20 plekjes idd niet erg minimaal klinken..
    Mag ik vragen hoe oud jij bent? Was jij ook bekend met migraine of niet?

    Bedankt voor je tips!
    Groetjes Jacqueline

    Reageer
    #14

    Graag gedaan, ik heb heel lang gezocht naar mensen met dezelfde klachten. Heb alleen een Amerikaans forum gevonden. Daar wees iemand me op mewds en ben ik daar over gaan lezen met veel herkenning in de symptomen. Het gaat om onverklaarbare kleine ontstekingen aan het netvlies. Bijvoorbeeld door een virus (griep) of een infectie.Of het kan auto immuun zijn. Dan komt het mogelijk vaker terug. Dat idee heb ik bij mezelf. Maar de tijd zal dat moeten leren. Ik kan er prima mee leven, de plekjes zitten helemaal aan de rand van mijn gezichtsveld en bij gewoon rondkijken merk ik het niet eens. 1 vlek zit op een meer centraler punt en die merk ik inderdaad vaak op in de zon. Dan flitst of flikkert het. Maar ik moet zeggen dat dat flitsen bij mij wel minder is geworden naarmate de tijd verstrijkt. Ik heb vooral last van een 'zwaar' aanvoelend oog rechts (het aangedane oog) en steken rondom het oog en in mn hoofd. Als k moe ben, alcohol gedronken heb of verkouden ben wordt het erger. Ik ben 26 en het is op mijn 22e begonnen met een fixe ontsteking (zeer waarschijnlijk door het pfeiffervirus) waarbij ik mijn centrale gezichtsveld verloor. Dat is trouwens wel helemaal goed gekomen zonder restschade. Het rare is dat ik nooit gemerkt heb dat ik pfeiffer had!
    Ik was voor die eerste ontsteking niet bekend met migraine, daarna heb ik wel een x of 5 een oogmigraine aanval gehad in 3 jaar, altijd zonder hoofdpijn. Hoe oud ben jij als ik vragen mag?

    Heel ander verhaal dan bij jou dus. Maar de klachten van het blinde plekje en hey flitsen herken ik wel. Dat het stabiel blijft is denk ik een goed teken. Maar ik ben geen arts! Spreek alleen uit ervaring. Er kan echt heel veel achter deze klachten zitten. Dus ook gewoon een onschuldig virusje waarbij je net de pech hebt dat dit het resultaat is. Dat heeft mijn arts wel eens gezegd, dat er veel mensen zijn die deze klachten hebben een dat ze het vaak niet eens opmerken. Ik let zelf altijd heel erg op mijn lichaam dus merk de kleinste veranderingen al op. Best irritant soms want ik maak ik me te veel zorgen om niks. Als je blijft piekeren gewoon weer een controle vragen, op Internet een antwoord zoeken brengt ws alleen maar spanning met zich mee!

    Reageer
    #15

    Hoi!
    Ja,ik moet ook niet teveel op Internet zoeken,kom je vanalles tegen..
    Ik ga eea met mijn arts bespreken en dan ws voor Second opinion naar Academisch ziekenhuis. (oogarts).

    Ik ben 36 jaar ik ben al sinds mijn 15e bekend met migraine. Maar dit is echt 'n heel ander verschijnsel! Ik hoop gewoon op wat duidelijkheid.
    Als 't niks ernstigs is leer ik er wel mee leven.
    Maar omdat mijn zus jong netvliesloslating heeft gehad en daardoor blind is aan één oog, ben ik wel alert op zoiets aan mijn ogen..
    Groetjes!!

    Reageer
Reageer op: Onbekende oogaandoening


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief