Oogsterkte wisselt sterk af

 • #1

  Hallo

  Ik had een tijd geleden mijn ogen laten meten bij een opticien, omdat mijn zicht steeds slechter werd. Ik kon niet meer scherp zien met mijn oude bril. Uit de meting bleek dat mijn ogen in een 1 jaar van:
  OD.S 0.0 C -0.5 en OS.S 0.0 C -0.5
  naar
  OD.S -1.0 C -0.5 en OS.S -0,75 C -0.75 (oogdruk 17 mmHG) zijn gegaan.

  Ik had het gevoel dat het binnen 1 maand sterk achteruit ging. Er werd mij aangeraden om naar een oogarts te gaan (had ook meteen een afspraak proberen te maken maar daar waren wat problemen bij). Maar na 1 week kijkt mijn oude bril met sfeer 0.0 en cylinder 0.5 opeens weer scherp. Ik was toen langsgeweest naar een andere brillenzaak waar alleen een autorefractor werd gebruikt en daar bleek mijn oogsterkte OD.S -0.25 OS.S 0.0 en C 0.5 (links en rechts) te zijn. Ik heb nu wel dat mijn ogen zonder bril heel wazig kijkt. Voorheen kon ik prima zonder bril scherp zien maar werden m'n ogen alleen na een tijd vermoeid, maar nu heb ik ook dat tv kijken met een bril op te vermoeiend is terwijl ik buiten wel scherp kan zien met bril op. Heeft iemand enig idee waar dit aan zou kunnen liggen? Maandag ga ik proberen om weer een nieuwe afspraak te maken bij een andere oogarts.

  Reageer
  #2

  De verschillen zijn nog relatief klein, en iets dat vaak gebeurt als je je laat meten in wisselende omstandigheden (moe, hormoonwisselingen, zelfs vitamine D tekort, enz). Ik heb dat ook altijd gehad. Het zegt waarschijnlijk niets over je ogen, maar kan wel iets zeggen over de deskundigheid van de opticien.

  Weliswaar horen ogen kleine afwijkingen ook prima te kunnen accomoderen. Een kwartje is eigenlijk verwaarloosbaar en daar zit een opticien ook relatief vaak naast.

  Een verschil van 1 is weer te veel. Dan zou ik bij een andere (niet van een 'goedkope' winkel) opticien eerst nog eens een tweede (of bij een andere zelfs een 3e) meting laten doen.

  Als die allen verschillen, kan een oogarts misschien het eindoordeel geven. En dan zou ik die meting aanhouden.

  Ik heb altijd bij elke meting een andere uitslag, maar dan beviel de bril toch niet, en liet ik mijn oude sterkte terugzetten dan was het weer goed. Ik ga me dus ook niet meer laten meten tot ik echt een probleem met m'n bril krijg.

   

  Reageer
Reageer op: Oogsterkte wisselt sterk af
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief