Krijg je herpes via kus op de wang?

 • #1

  Gisteren ging ik op bezoek bij de grootmoeder van mijn vriend. Ze liet ons binnen en we zagen direct dat haar mond net een mijnenveld was. Nog voordat we ernaar konden vragen, zei ze (lachend, dan nog!): “Ha! Zoals je ziet, heb ik net een heftige koortslip gehad!”
  Vervolgens pakte ze eerst mijn vriend, en toen mij, stevig vast en gaf ze ons een dikke zoen op de wang. Ik wilde niet onbeleefd zijn en haar wegduwen, maar ik positioneerde me zodanig, dat haar kus zo “ver” mogelijk op mijn wang terechtkwam – bijna in mijn hals. Op deze manier kon haar speeksel zeker niet bij mijn mond. Kort na het begroeten heb ik mij discreet afgezonderd om in het toilet eerst mijn nek en vervolgens mijn handen grondig af te spoelen.
  Is er een kans dat mijn vriend of ik nu herpes hebben opgelopen? Zo ja, dan vind ik het wel een smerige zet van zijn grootmoeder. Mijn vriend zei op het moment zelf: “Zeg oma, waarom geef je ons een dikke zoen, als je zo overduidelijk herpes hebt?!” De grootmoeder begon hierop nog harder te giechelen. Normaal een keurige, correcte vrouw, maar die reactie lijkt me nu wel echt ongepast…

  Reageer
  #2

  Daar kan ik zo ook geen antwoord op geven. Dat zal de komende dagen wel blijken

  Reageer
  #3

  Nou niet om bot te doen, maar u kan precies op niet veel een antwoord geven. Dit is niet de eerste keer dat ik onder een alias een medische vraag stel (een echte hypochonder, oké), en uw antwoord was telkens “Hier kan ik geen antwoord op geven”. Wanhopig op zoek naar antwoorden, las ik dan maar vragen van anderen, die ongeveer hetzelfde waren als de mijne. Sommige bezoekers voegden zelfs foto’s toe, hierop reageert u vaak “Dat kan ik niet duidelijk zien”. Iemand die op zo’n 8 van de 10 medische vragen reageert met:

  • “Hier kan ik echt niet op antwoorden.”
  • “Dat kan ik niet zien op de foto.”
  • “Hiermee moet je naar de huisarts.”

  Die moet zich niet profileren als een zorgprofessional. Mensen komen naar dit forum in de hoop dat ze een bezoek aan de huisarts kunnen overslaan, of omdat de wachtlijst voor de huisarts even te lang is of omdat hun medische vraag te pijnlijk is en ze deze liever in anonimiteit willen stellen. Als je je dan toch absoluut wil voordoen als een “professional”, wees dan ook zo “professional” om met een zekere empathie je onwetendheid toe te geven, vb. “Ik snap dat je je erg zorgen maakt. Ik wou dat ik antwoorden kon geven, maar dit is nou nét iets waar ik niet echt in thuis ben…” De korte toon waarop u reageert, lijkt wel een verweer tegen mensen die u moedwillig van uw vrije tijd beroven. Ik ben nochtans zeker dat u uit eigen wil actief bent op dit forum, en wel onder de titel “zorgprofessional”. Dus reageer niet zo kort als mensen ook echt een beroep op u proberen te doen als dusdanig.

  Reageer
  #4

  Ook niet om bot te doen, maar jij had kunnen lezen dat je je vraag hier niet aan een (huis)arts stelt. Of aan een helderziende.
  Veel vragen op dit forum zijn gewoon vragen die echt voor een arts zijn, in combinatie met een fysiek onderzoek.
  En dan is er de categorie vragen waar niemand, ook een arts niet, op kan antwoorden, tenzij hij of zij in de toekomst kan kijken.

  Mensen die hier op alle mogelijke vragen een antwoord verwachten, vind ik persoonlijk een beetje (nogal) naïef. Je stelt anoniem en gratis een vraag en verwacht dan dat daar ook nog door een specialist op geantwoord wordt. Denk je dat die tijd hebben om hier als vrijwilliger vragen te beantwoorden? De gemiddelde huisarts heeft niet eens tijd al zn vaste patiënten te helpen die op een dag om hulp vragen. En de ziekenhuizen hebben ook niet voor niks wachtlijsten. Laten we blij zijn dat John de tijd neemt om hier te reageren, ookal is dat niet de quick fix die je verwacht of hoopt. Een beetje meer waardering zou op zn plek zijn,ipv klagen dat de antwoorden niet zijn wat je graag horen wilde. Hij hoeft niet iedereen een aai over zn bol te geven. Ga voor een deskundig antwoord rechtstreeks naar je huisarts of een specialist, ookal moet je daar wat langer op wachten. En om iedere vraag nou zo te beantwoorden als jij voorstelt, vind ik ook wat overdreven. Gewoon een kort en duidelijk antwoord, dan kunnen mensen het ook niet anders interpreteren dan het is.

  Het enige goede en verantwoorde antwoord is in heel veel gevallen mensen naar een arts verwijzen. Je zou namelijk niet achteraf willen dat je iemand een advies geeft wat niet goed, puur en alleen om maar een antwoord te geven. Zorgprofessional is een breed begrip met veel verschillende "specialismen", het betekent dus niet dat iemand met die titel overal verstand van heeft en de kennis/bevoegdheid heeft overal wat over te zeggen. Dat mag je dus ook niet verwachten. Vind ik tenminste.

  En nog een tip voor jou, als je last hebt van hypochondrie en hierdoor regelmatig op het forum vragen stelt,doe dat dan in één en hetzelfde topic onder dezelfde naam. Dan zien mensen die reageren dat je last hebt van hypochondrie en zijn de reacties over het algemeen anders dan wanneer je telkens onder een andere naam vragen stelt die op iemand zonder ziekteangst nogal overdreven overkomen. Hypochondrie is ook een ziekte/aandoening, waar heel veel mensen op het forum last van hebben. Dus daar hoef je je hier niet voor te schamen. Het kan eerder helpend voor jezelf zijn als je het hier kenbaar maakt.

  Reageer
  #5

  jij moet eerst eens nadenken. Dit is een forum. Ik moet antwoorden geven op vragen die soms niet te begrijpen zijn, on foto's die te wazig zijn om iets te kunnen zien. En dan zijn er nog vragen en foto's die ik gewoon niet weet of waar ik simpelweg geen antwoord op kan geven omdat het vragen zijn die bij een huisarts tijdens een visite gesteld moet worden omdat de huisarts dingen kan onderzoeken. Dat kan ik niet van internet.
  En van de honderden vragen die ik hier krijg beantwoord ik de meeste toch echt wel.

  Ik had natuurlijk kunnen antwoorden: Het zou misschien kunnen Maar wijzer wordt je daar ook niet van.

  Reageer
Reageer op: Krijg je herpes via kus op de wang?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief