Snel van je koortslip af

Snel van je koortslip af

Het begint met een brandend jeukend plekje op of rond je lippen. Dan gaat je huid tintelen en zwelt op, en na de vochtblaasjes ontstaat er een korstje. Met andere woorden; je hebt een koortslip.

Een koortslip is erg vervelend, je bent met een koortslip niet op je mooist en een koortslip kan ook nog eens pijnlijk zijn. Dus hoe kom je zo snel mogelijk van je koortslip af?

Wat is een koortslip?

Een koortslip betekent uitslag aan of in de buurt van je lippen, en de officiële benaming is Herpes Labialis. De veroorzaker van dit leed is het Herpes Simplex Virus (HSV). Dit virus wordt door 2 op de 3 mensen gedragen en wie besmet is met dit virus, heeft het virus altijd bij zich opgesloten in bepaalde zenuwcellen in de buurt van de aandoening. Echter, slecht 10 tot 20% van de dragers krijgt zelf een koortslip. De overige 80% krijgt geen koortslip, maar kan anderen wel weer besmetten. Dit komt omdat je het niet merkt wanneer het virus actief is in de mond of keel.

Door, veelal een verminderde weerstand wordt het virus weer actief en gaat dan via de zenuw op pad naar de huid, naar het oude en vertrouwde plekje. Op dat moment is het virus uitermate besmettelijk bij direct contact. Andere oorzaken waardoor het virus weer de kop steekt zijn zonlicht (met name de UVB-straling), koorts, menstruatie en stress.

Symptomen van een koortslip

De komst van koortsblaasjes kun je herkennen door de volgende symptomen die elkaar opvolgen over een periode van 7 tot 10 dagen.

 1. De huid, op de grens met de lip, begint te tintelen, jeuken en kan een branderig gevoel krijgen. Ondanks het feit dat de koortslip op dat moment nog niet zichtbaar is, is die al wel besmettelijk.
 2. Dan verschijnt er na enkele uren tot dagen een rode vlek die bedekt wordt met pijnlijke blaasjes. Deze blaasjes zijn met helder vocht gevuld. Wanneer deze blaasjes openbarsten, loopt het vocht eruit en ontstaat er een wondje.
 3. Er ontwikkelt zich een korstje met veelal een gelige kleur op de wondjes. Na een aantal dagen zal het korstje er afvallen. Op dat moment komt er een gave huid onder vandaan en is er ook geen besmettingsgevaar meer.

Tips om sneller van je koortslip af te komen

 • Gebruik zinkzalf
  Behandel je koortslip met zinkzalven op basis van zinkoxide of zinksulfaat. Deze werken licht samentrekkend en beschermend, indrogend, jeukstillend of verkoelend. Gebruik deze zalfjes tot en met dat de blaasjes zijn ingedroogd.
 • Antivirusmedicijnen
  Deze antivirusmedicijnen zijn verkrijgbaar bij je apotheek en kunnen ervoor zorgen dat de koortslip iets sneller overgaat. Niet iedereen is ervan overtuigd dat de duur verkort wordt door het gebruik van deze medicijnen.
 • Anti Herpes dieet
  Een anti herpes dieet bevat aan de ene kant voedingsmiddelen die rijk zijn aan Lysine en minder rijk aan Arginine. Lysine is een natuurlijk essentieel aminozuur wat je lichaam niet aanmaakt maar wat je binnen krijgt via voeding. Het gebruik van Lysine zou het ontstaan en voortbestaan van het herpesvirus afremmen. Dus wanneer je een koortslip aan voelt komen eet dan voedsel met veel Lysine zoals: Fruit en dan met name abrikozen, appels, mango en peren. Groente en dan vooral paprika’s, sperziebonen en spinazie. Eieren, vis, kip, peulvruchten en zonnebloempitten. Maar vermijd alle levers, doperwten, bananen, bosbessen, aardbeien, rode wijn en graanproducten.
 • Drooghouden
  Ook al is de aandrang groot, maar probeer niet met je tong langs de wondjes te gaan. De wondjes moeten namelijk indrogen en wanneer je continue met je tong erlangs gaat dan houd je de plekjes nat.

Wanneer naar de huisarts?

Een koortslip is lastig, pijnlijk en besmettelijk maar is in principe niet gevaarlijk. Echter, wanneer je kind van 6 jaar of jonger een koortslip krijgt dan adviseren wij je om langs je huisarts te gaan. Dit geldt ook voor volwassenen bij wie de plekjes na 2 weken nog niet verdwenen zijn. Wellicht is het dan iets anders dan een koortslip.

 

Bronnen: Apotheek, Huidarts en Huidconsult

Delen:  
13 reacties op “Snel van je koortslip af
 1. zodra ik een koortslip voel opkomen houd ik er een ijsblokje tegen. 9 van de 10x stopt het dan en breekt de blaar niet door.

  Geschreven door ekeim op
  • Als ik de koortslip ( jeuk)voel aan komen ,ik heb het al meer dan 60 jaar ben nu 80 . Gebruik ik gelijk Bliststex gewoon bij o.a kruitvat te krijgen gelijk als je de jeuk aan voelt komen gewoon hele dag door even aan tippen uiteindelijk komt de hele koortslip er niet door heen .Bij mij wil die dan soms even op een andere plek doorbreken maar ook dan ben ik de koortslip voor.
   En eindigt uiteindelijk in een klein droog plekje.
   Succes .

   Geschreven door vdBurch op
   • werkt echt ik doe hetzelfde met koortslippen creme van Kruidvat merk vr gr Lucky

    Geschreven door Lucky op
    • Dat helpt geweldig geregeld smeren ben je er zo van af.

     Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb nu een koortslip maar ik ga er steeds met mijn tong over heen. Wat moet ik doen?

   Geschreven door Zitney op
 2. Heb het idee dat ik een koortslip beter zijn eigen gang kan laten gaan. Ik voel me zieker of kan dit niet. Wel vind ik met gebruik van een koortslip middel dat het sneller over gaat

  Geschreven door jelly op
 3. Ik heb ruim 15 jaar lang pijn in de flanken, beide kanten en voorraal bij het wakker worden, bij het opstaan.Het lijkt dan alsof ik weeen heb. Heb alles geprobeerd met als laatst de pijnpoli. Ze hebben nooit wat gevonden en weten nog steeds niet wat ik mankeer. Komt dit jullie bekend voor? Weten jullie wat het kan zijn?

  Geschreven door Jamila op
  • misschien syndroom van Tietze sterkte ermee

   Geschreven door nietje op
 4. Kokosvet smeren op je koortslip en binnen een dag trekt hij weg

  Geschreven door amp op
  • Heb je dan geen gordelroos Jamila?

   Geschreven door Moppie op
 5. Zelf werkt knoflook ook of azijn

  Geschreven door Sara op
 6. Van zodra ik het maar voel jeuken gebruik ik Vicks Vaporub. Koortsblaar komt dan niet op.

  Geschreven door Sienneke op
 7. Een koortslip is een waarschuwing van je lichaam. Er gaat iets niet goed. Negeer de waarschuwing niet maar zoek het probleem. Griep. Stress. Oververmoeid. Uit ervaring weet ik dat alle middeltjes weinig helpen. Duurt het normaal 2 weken met allerlei middeltjes 14 dagen?

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief