Gestopt met Sertraline

 • #1

  Hoi allemaal,

  Sinds vorige week ben ik helemaal gestopt met sertraline, dit is een antidepressiva.
  Ik was al een paar maanden aan het afbouwen, ik kwam van 150 en dit heb ik binnen 3 maanden afgebouwd, alles ging goed en ik had er weinig last van. Nu ben ik dus helemaal gestopt en alles komt nu extra hard aan. Ik heb er ontzettend last van. Huil erg vaak, ben bang dat ik mensen kwijt raak, zweet ontzettend en heb al een week enorme hoofdpijn en duizeligheid. Ik weet dat ik door moet zetten maar soms is dat echt lastig omdat niemand deze klachten wilt, zo ook ik niet.

  Ik vroeg me af of jullie weten hoe lang deze verschijnselen aan zullen houden en of iemand tips heeft tegen de bijwerkingen. Ik hoor dat graag.

  Bedankt alvast voor de reacties!

  Reactie
  #2

  Je hebt toch veel te snel afgebouwd. Het is moeilijk te zeggen hoe lang de klachten zullen aanhouden. En echt iets er tegen doen kun je niet. Hooguit een benzodiazipine gebruiken. Diazepam bijvoorbeeld...of Oxazepam dat dempt dan de bijwerkingen/onttrekkingsverschijnselen.

  Reactie
  #3

  Hoi, misschien was het inderdaad te snel. Ik heb dit allemaal wel in overleg gedaan met de psychiater. En heb er verder niet veel last van gehad. Alleen toen ik van 25 naar 0 ging, kwam het extreem terug.

  Reactie
  #4

  Dit is juist altijd het addertje onder het gras.. De laatste stappen leveren juist de meeste problemen op. Niet zo handig van de psychiater. deze had dit eigenlijk wel kunnen weten.

  Reactie
  #5

  Ik ben sedert zaterdag volledig gestopt met sertraline.  Ik ben dit beginnen nemen een jaar terug omdat ik er helemaal door zat en angstig was. Toen heb ik de dosis 75 mg gekregen. Na 4 maand gezakt naar 50 mg. En sedert 4 maand zat ik op 25 mg. Ik ben de laatste 2 maanden een dag wel een dag niet aan het nemen. Daarmee besloten om volledig te stoppen, dus nu 4 dagen en ik voel me duizelig,  verstrooid, droge mond en een licht gevoel van hoe ik me 1 jaar terug voelde.. maar ben veel sterker nu en denk... hier moet ik door!  Dit kan toch niet blijven duren.. de ontwenningsverschijnselen.... ofwel ben ik er teveel mee bezig?

  Reactie
  #6

  Ik ben half september gestopt na 10 jaar sertraline te hebben gebruikt. Ik ben in 3 weken afgebouwd. Dit bleek veel en veel te snel. Ik had alle bijwerkingen in alle hevigheid! Nu 4 maanden later heb ik er nog steeds last van. Ik ben zeer licht ontvlambaar en herken mezelf hier totaal niet in. Ik kan van het een op het andere moment súper chagerijnig en onredelijk zijn. Ik overweeg nu zelfs om weer te beginnen.. Iemand hier ervaring mee, tips?
  Groetjes

  Attachments:
  Reactie
  #7

  Je bent inderdaad veel te snel gestopt. Je kunt hier nog wel even last van hebben. Je zou de huisarts om een benzodiazepine kunnen vragen om de ergste klachten weg te nemen. Diazepam bijvoorbeeld.

  Reactie
  #8

  Ook ik heel eigenwijs gestopt met sertraline. Van 300 gewoon naar 150 gegaan en week erna 75 week daarna niks. Slik ook lorazepan Wellbutrin . Het is nu 2 weken geleden en ben echt de weg kwijt. Huilen boos agressief weet niet meer wat ik moet doen. Ook 2 maanden geleden met me temazepan 20 gestopt. Ben bijna psychotisch maar wil geen opname meer want dan proppen ze me weer vol. Ben al meer dan 10 jaar zwaar verdoofd. Ben er klaar mee heb puisten haar uitval word dik allemaal door die giftige pillen wou dat ik er nooit aan begonnen was. Nu kan ik alleen maar hopen dat ik dit overleef. Ben nu pas 34 maar voel me 80.

  niemand kan ook vertellen hoelang dit gevoel duurd en of dit ooit overgaat.

  weet dat mensen gaan zeggen heb je veel te snel gedaan. Ik denk als ik last krijg liever maand heel erg dan jaar een beetje. Heb totaal geen geduld hoop dat ik nu het ergste heb gehad maar denk het niet. Moet huilen nu ik dit schrijf moet ik weer beginnen met die k.t pillen of doorzetten.

  mijn omgeving heeft er ook last van dat vind ik heel erg. Ben geen leuke moeder of vriendin meer. Weet niet meer wie ik ben en hoe ik met alle prikkels en emoties moet omgaan. Dokters helpen niet die willen alleen maar meer pillen geven . Weet wel als ik dit niet overleef ben ik eigenlijk vermoord door de GGZ met hun pilletjes.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  @Debby, antidepressiva en benzodiazepinen remmen de aanmaak van melatonine en zorgen voor tekorten aan diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen in je lichaam, die onder andere belangrijk zijn voor de aanmaak van allerlei neurotransmitters als serotonine en melatonine. Antidepressiva zorgen voor tekorten aan onder andere Q10, magnesium en vitamine B. Kan je op internet allemaal vinden.

  Wat je kan doen, is zorgen voor een evenwichtig voedingspatroon, met complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Daarnaast kunnen diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren ondersteunend werken. Denk aan stoffen als magnesium, zink, vitamine B en D en omega 3.

  Gebruik zelf 5htp voor de aanmaak van serotonine en melatonine maar dit natuurlijke middel mag niet in combinatie met antidepressiva dus alleen als je gestopt bent.

  Reactie
  #10

  Hallo Debby, Kaatje en Catootje!

  Ik ben heel dankbaar voor jullie uitleg want ook ik zit (zoals Debby) er sedert 4 maanden diep onderdoor. Humeur, somber en levensmoe, geen gezellige echtgenote, moeder of vriendin meer, ...

  Ik slikte tot maart '18 ook sedert 15 jaar Sertraline (het zou mijn chronische pijn verminderen maar na afbouw ontdekte ik dat dit doktersverhalen zijn).

  Ik slikte nochtans maar 50 mg, dus 6 keer minder dan jou en "beleef" identiek hetzelfde verhaal! Alsof je de duivel in je lijf hebt.

  Ik wou dat chemisch spul stop zetten, opnieuw mezelf worden, mijn echte emoties kennen en stelde me de vraag of je na verloop van tijd, nog effectief iets "beters" ziet door het slikken hiervan.

  De voorlaatste keer bouwde ik op eigen initiatief mijn 50 mg zeer langzaam af (over meerdere maanden). Toen ik 8 maanden later een totale uitputting kreeg, een bottransplantatie moest ondergaan, vreselijke angsten had, neigingen tot zelfdoding voelde (die uiteindelijk veroorzaakt waren door de stress en bijnieruitputting), ...greep ik opnieuw naar de doos, liet me STRIKKEN door "ik heb ze nodig, anders haal ik het niet".

  Deze keer schakelde ik voor het stopzetten mijn huisarts in, die me zei  "één week de helft en de week daarna, géén meer.

  Ik volgde haar raad op maar wat een gevecht sedert toen. Iedere dag wikte en woog ik om ze opnieuw te nemen, ik versta je emotionele toestand héél goed, heb heel erg met je te doen Debby, maar Catootje heeft gelijk!

  We moeten erdoor en zullen er ook (samen) doorkomen want inderdaad het groot tekort aan mineralen, vitamines en dergelijke dat wij kwijt zijn,  zijn de oorzaak van onze toestand.

  Hou vol want je kan het!  Waren er maar meer "Catootjes" op de wereld en zeker tussen de dokters.

   

  Wat is 5htp?

   

   

   

  Reactie
  #11

  @Sidolleke, in Griffonia, een bepaalde plant zit 5htp, wat een vorm van tryptofaan is. Tryptofaan moet eerst worden omgezet naar 5htp (5-hydroxy L-tryptofaan). 5Htp wordt weer omgezet in serotonine en serotonine wordt weer omgezet naar melatonine. Griffonia, ofwel 5htp, innemen maakt het je lichaam wat makkelijker. Wel in combinatie met evenwichtige voeding en diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren.

  Zelf jarenlang slecht tot zeer slecht geslapen en met de juiste voeding, bepaalde voedingssupplementen en Griffonia slaap ik stukken beter. Kreeg het een keer geadviseerd toen ik even was ingestort. Voelde me door het gebruik veel weerbaarder.

  Bij pijnen ook kijken naar de oorzaken. Die kunnen divers zijn. Heeft soms ook te maken met tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Bloedonderzoek zegt niet zo heel veel over tekorten maar op alternatief gebied zijn er andere testmethoden. Niet alles kan je meten in het bloed en er wordt maar op een paar stofjes getest. Er zijn ook natuurlijke pijnstillende middelen als PEA (palmitoylethanolamide), MSM (zwavelverbinding) en cbd-olie.

  Omdat medicijnen, ook eventueel pilgebruik, zorgen voor tekorten aan allerlei voedingsstoffen, is wat aanvulling zeker aan te bevelen. Op internet kan je wel vinden welke medicijnen voor welke voedingstekorten zorgen. Als ik een linkje plaats wordt volgens mijn m'n reactie verwijderd. Zelf na een eetstoornisverleden toch aardig in mijn velletje door wat extra voedingsstoffen.

  Reactie
  #12

  Precies ja, de duivel in je. Daar hield ik mezelf ook altijd aan vast toen ik af aan het bouwen was met Efexor. Ik heb ook niks overdreven. Ik durfde de hulpverlening niet te vertellen hoe heftig het er aan toe ging. Ik was er van overtuigd dat het middel me gek had gemaakt. Veel te bang dat omstanders en hulpverlening dit niet zouden geloven, en me regelrecht zouden opnemen, of weer opleggen om aan het middel te beginnen. Nu, na bijna een jaar van de efexor af te zijn, begin ik de hulpverlening te vertellen wat er met me gebeurde. Ze zijn hiervan wel behoorlijk geschrokken. Ik zelf ook nog steeds. Nooit meer enig psychiatrisch medicijn voor mij.

  Reactie
  #13

  hoi.

  Na meer dan 20 jaar sertraline (voorheen seroxat) 25 Mg nu aan het afbouwen om de dag. Capsules niet te halveren uiteraard. Gaat redelijk goed. Heb wel het gevoel dat je je lichaam de ene dag het geeft en de volgende dag weer moet afkicken. Is dat zo, of is dit ern goeie manier? Door huisarts aangeraden. Hoop er echt van af te komen. Voelde me net een robot. Weinig emoties. Maar ook niet fijn in groepen mensen, slecht slapen, emotie eten, etc. Wil weer gewoon. Is mijn afbouw methode ok? Hoe lang en daarna bv 1 wel 2 dagen niet? Etc?

  Reactie
  #14

  Ik persoonlijk raad dag om dag slikken af. Precies om de reden die jij beschrijft. Ga steeds een lagere dosering gebruiken, zou ik zeggen. Gebruik je capsules of pillen?

  Reactie
  #15

  Nu in 5 weken van 100 mg sertraline naar 0. Geen makkie, maar het belangrijkste voor mij is dat ik de feiten ken.

  Sertraline halveert zich per 26 uur. Dus bouw je 25 mg af, dan is hiervan na 26 uur nog maar de helft aanwezig en na 52 uur nog maar een kwart...etc. etc. Dit betekend dat je afbouw een week nodig heeft om uit je bloed verdwenen te zijn.

  Sertraline werkt via je darmen en heeft dus de nare bijwerkingen op je maag en darmen. Zoals: misselijk, rennen naar de wc, buikpijn, etc. Ook veranderd er natuurlijk van alles in je hoofd. Sertraline houd serotonine langer aanwezig in je hersenen, deze stof zorgt voor een blij gevoel. Dit geeft bijwerkingen zoals, neerslachtigheid, angst maar ook hoofdpijn, duizeligheid en coordinatieproblemen.

  Ikzelf heb alle ervaren...en hoe verder de afbouw, Hoe erger de bijwerkingen. In principe ben je gewoon aan het afkicken.

  Gun jezelf rust, je bent ziek (Ook bijwerking: griepklachten, warm/koud, rillen en beven..gelijk aan afkicken) en vraag je hulpverlener om een benzo, Zoals oxazepam, diazepam, lorazepam om vooral de psychische bijwerkingen te onderdrukken.

  Bijwerkingen mogen echt niet langer dan 1 a 1,5 week duren...dan is het middel namelijk uit je bloed. Hou je vooral psychische bijwerkingen, dan moet je je toch echt af gaan vragen of dit 'bijwerkingen' zijn, of dat je zelf nog niet de 'tools' hebt om zonder medicatie te functioneren denk ik....

  Hopelijk heeft iemand hier iets aan, mij heeft het iig de kracht gegeven om door te zetten...en alles gaat voorbij. Het is niet voor niks dat mensen op dit soort forums iets plaatsen en er later niet meer op terug komen...stop met dit soort forums lezen, je word er niet vrolijker van...als je echt antwoorden wil. Neem dan contact op met je hulpverlening.

  Reactie
Reageer op: Gestopt met Sertraline
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief