Hoe kom ik van quetiapine 25mg af?

  • #1

    Ik lijd al jaren aan terugkerende insomnie (slapeloosheid, vaak niet kunnen inslapen). Ik heb hier de laatste jaren vaak zolpidem voor gekregen, waar ik dan soms een hele pil (10 mg) van nam als ik al meerdere nachten niet had geslapen. Dat hielp me dan altijd weer uit het diepste dal. In de nachten daarna kon ik dan meestal op een halve pil zolpidem goed slapen. Na een paar dagen (soms een paar weken) kon ik het dan meestal succesvol afbouwen via kwart-pilletjes naar helemaal niks meer.

    Toen ik begin oktober opnieuw last kreeg van slapeloosheid, hielp zolpidem echter niet goed meer. Het bracht me nog wel in slaap, maar gaf mij na inname nog maar drie uur slaap. Hierdoor raakte ik helemaal uitgeput. Toen kreeg ik van de dokter quetiapine. Eén pilletje van 25 mg voor het slapengaan. Dat werkte geweldig. Ik had het toen één week gebruikt en toen kon ik weer stoppen. Toen was het korte tijd weg. Helaas kreeg ik in november nog eens een tijdje last van slapeloosheid en toen hielpen kwartjes of halfjes zolpidem wel weer. Maar toen ik begin december weer een periode van slapeloosheid in ging, toen hielp zolpidem weer niet meer dan drie uur. Toen nam ik de volgende nacht weer quetiapine 25 mg, maar dat hielp toen ook niet meer. Na weer een volledig doorwaakte nacht ben ik totaal uitgeput en in paniek weer naar de dokter gegaan. Deze belde met een psychiater en adviseerde me vervolgens om een paar dagen 2x 25mg, dus 50 mg, quetiapine te nemen. Dat hielp wel en ik sliep weer hele nachten. Toen bouwde ik het na een dag of 3 - 4 weer af naar 25 mg. Dat ging prima en ik sliep weer goed op 25 mg quetiapine per nacht. Maar als ik van 25 mg weer naar 0 mg probeer te gaan, gaat het helemaal mis. Ik lig in bed en kan met geen mogelijkheid in slaap komen. Mijn hoofd voelt onrustig, een heel ander gevoel dan tijdens het wakker liggen in de tijd voordat ik met quetiapine begon. Hierdoor ben ik nu al een maand quetiapine aan het gebruiken, elke dag 25 mg. Maar ik wil ervan af, maar elke poging mislukt. Ik lees overal dat je deze pilletjes niet mag breken om een halve dosis te kunnen nemen, omdat er dan gekke dingen zouden kunnen gebeuren. Is dit echt zo? Ik heb GEEN pilletjes met gereguleerde afgifte, mag je ze dan nog steeds niet breken? Inmiddels de arts pilletjes van 12,5 mg laten bestellen bij de apotheek, die schijnen te bestaan. Die heb ik momenteel nog niet, maar ik hoop maar dat ik ze snel heb en dat dit gaat werken. Ik ben heel erg bang dat ik niet meer van dit rotmiddel af kom en dat mijn slaapproblemen er alleen maar erger van worden, tenzij ik eeuwig met het middel doorga, maar ja dat is ook heel slecht voor mij.

    Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
    Zijn hier meer mensen die ervaring hebben met het stoppen met een lage dosis quetiapine van 25 mg in het kader van slaapproblemen? Ze noemen 25 mg een zeer lage dosis en ze zeiden dat quetiapine niet verslavend is zoals zolpidem en benzo's, maar het lijkt erop dat het juist veel erger verslavend is! Ik kan er niet meer van los komen, omdat ik helemaal niet meer slaap. Hoe kom ik hiervan af?

    Reageer
    #2

    Is er een oorzaak bekend voor de slapeloosheid? Hoe oud ben je? gebruik je nog andere medicijnen of drugs?

    Reageer
    #3

    Ik ben 36 jaar oud en er is geen oorzaak bekend voor de slapeloosheid. Ik had in 2018 voor het eerst last van een slapeloze periode en sindsdien komt de slapeloosheid steeds terug in periodes van enkele dagen tot weken, een paar keer per jaar. Daartussen had ik periodes waarin alles normaal was. Ik kreeg in het begin tijdens slapeloze periodes kortstondig temazepam voorgeschreven om de slapeloosheid te boven te komen en later zolpidem, toen temazepam niet meer goed werkte. Maar sinds een paar maanden laat zolpidem het ook vaak afweten en kreeg ik dus quetiapine voorgeschreven. Dat zou niet verslavend zijn naar men zegt, maar ik raak er wel degelijk afhankelijk van. Ik heb nooit een oorzaak kunnen vinden voor mijn slaapproblemen, maar de slapeloze periodes worden telkens langer en de periodes van normaal slapen ertussen, steeds korter en ik zink ook steeds dieper weg in die problematiek tijdens de slapeloze periodes. Ik ben in de afgelopen maanden al naar twee verschillende GGZ-praktijken doorverwezen door de huisarts, maar allebei belden ze me een paar weken na het invullen van de intake-vragenlijsten op met het bericht dat ze eigenlijk niet veel voor me konden betekenen, omdat ze geen ervaring hebben met slaapproblemen. Ook wacht ik nu nog voor de tweede keer op een intake voor een slaappoli, wat waarschijnlijk een meer medische insteek heeft. De eerste keer dat ik bij zo'n slaappoli (een andere) ben geweest, konden ze niet veel meer bedenken dan mijn melatonine te meten, wat gewoon goed was. Ook heb ik vorig jaar al een tijdje via internet contact met een slaapcoach gehad, die meer afging op dingen uit de cognitieve gedragstherapie, zoals acceptatie e.d. Maar uiteindelijk heeft niets van dit alles blijvend geholpen en de problemen blijven terugkomen. Ineens slaap ik niet meer en zonder werkende medicatie slaap ik meerdere nachten achtereen niet en kom ik in een soort deadlock. Want door zo lang niet te slapen, raak ik helemaal uitgeput en word ik angstig en door deze beide gevolgen kan ik dan vervolgens weer niet slapen. Dan kan ik alleen nog door slaapmedicatie uit zo'n situatie gered worden. En zelfs sommige van die medicatie werkt dus soms niet eens meer goed. En daarom zit ik nu aan de quetiapine 25 mg per nacht, waar ik wel iedere nacht goed op slaap, maar die wel veel bijwerkingen heeft en naar verluidt ook op de lange termijn heel slecht voor je is, o.a. voor hart en vaten. Dus ik wil ervan af, in de hoop het weer zelf te kunnen, maar nu ben ik er ook nog lichamelijk afhankelijk van geworden. Als ik één keer niet zo'n pilletje inneem, lig ik de hele nacht wakker. Ik weet het niet meer...

    Reageer
    #4

    Inmiddels is het mij gelukt om door middel van de 12,5 mg tabletjes quetiapine, die wel in stukjes gesneden mogen worden, af te bouwen via 12,5 mg en 6,25 mg naar 3,125 mg. Ik neem nu al een week lang elke dag 3,125 mg voor het slapen en ik slaap daar meestal prima op. Ook voelde ik me elke dag lekker fit. Ik dacht dat een dosis van 3,125 mg wel een placebo zou zijn, maar niets blijkt minder waar. Afgelopen paar nachten geprobeerd door niets meer in te nemen en dat heb ik helaas geweten. Vreemd genoeg dommelde ik wel vrij snel in, maar ik werd de hele nacht steeds weer wakker. Tegen het einde van de nacht kwam ik helemaal niet meer in slaap. Voor mijn gevoel heb ik alleen maar een beetje droomslaap gehad, maar geen diepe slaap. Hoewel ik het grootste deel van de nacht niet echt wakker ben geweest, voelde ik me de hele volgende dag ontzettend brak, alsof ik helemaal niet geslapen zou hebben of slechts een uurtje of zo. De volgende nacht verliep ongeveer hetzelfde. Het inslapen lukte daarbij ook nog minder goed. Afgelopen nacht maar weer 3,125 mg ingenomen en het slapen ging weer iets beter, maar minder goed dan vóór mijn poging om te stoppen). Ik voel me ook vandaag nog weer behoorlijk brak. En ik voel me gefaald. Want zo kom ik nooit van die troep af. Ik kan nu nog proberen de dosis nóg eens te halveren, dan krijg je dus 1,5625 mg. Maar wat ik zo vreemd vind: tot nu toe gaat het halveren van de dosis wel altijd goed te gaan (50 > 25 > 12,5 > 6,25 > 3,125), meestal na één mindere nacht gaat het daarna weer goed. Maar als ik naar 0 wil gaan, vanaf welke lage dosis dan ook, het gaat altijd mis. Hoe laag moet de dosis dan wel niet zijn om succesvol de stap naar 0 te maken? Een dagje brak is goed te doen. Twee dagen achtereen gaat ook nog wel, maar daarna is het op een gegeven moment niet meer vol te houden. Daar komt bij dat ik ooit een inslaapprobleem had: als ik eenmaal in slaap was, was het probleem voor die nacht geweken. Maar sinds ik quetiapine heb gekregen, lijkt het alsof ik zonder dat spul ook een doorslaapprobleem erbij heb gekregen. Aan het begin van de nacht in slaap vallen, is geen garantie meer voor een hele nacht slaap en ook niet voor een goede slaapkwaliteit. Ik ben bang dat dit medicijn het aanmaakproces van bepaalde stofjes in mijn hersenen kapot heeft gemaakt en nu kunnen mijn hersenen niet meer op eigen kracht goed slapen. Hoe kom ik hiervan af?

    Reageer
    #5

    Je zult voor het afbouwen toch iets meer tijd moeten nemen en zeker bij de lage dosering.

    Reageer
    #6

    Maar hoeveel tijd dan wel niet? Want ik zat al ruim een week op die ruim 3 mg. En ik kwam van 25 mg af, waarvan al werd gezegd dat dat een hele lage dosis was. Ik heb eerst meer dan een week op 12,5 mg gezeten, daarna ook weer ruim een week op 6,25 mg en sindsdien alweer ruim een week op 3,125 mg. En elke keer gaat dat gewoon goed. Maar die stap naar 0 mg, die lukt nooit, hoe ver ik ook heb afgebouwd. Ik dacht dat die 3 mg wel een placebo-dosis zou zijn. Blijkbaar niet. Welke dosis is dán laag genoeg om de overgang naar 0 mg goed te laten gaan? Ik kan nog proberen de dosis nog een keer te halveren naar 1,5625 mg, dat is één achtste pilletje van 12,5 mg. Kleiner kan ik het echt niet snijden. En als ik dan gewend ben geraakt aan die 1,5 mg, zou ik dan wel gewoon zonder problemen naar 0 mg kunnen gaan?

    Ondertussen heb ik alweer drie nachten slecht tot niet geslapen sinds ik probeerde te stoppen vanaf de 3 mg. Twee nachten had ik niets ingenomen, toen ging het slapen slecht, maar wel nog licht geslapen. De derde nacht nam ik weer 3 mg in, toen ik na een uurtje nog niet sliep. Toen ook weer slecht en licht geslapen en de volgende dag was ik opnieuw net zo brak als na de nachten waarin ik niets had ingenomen. Na drie opeenvolgende brakke dagen, was ik zo moe en uitgeput dat mijn hoofd ook zowat op springen stond. Toen heb ik vóór het slapengaan 3 mg ingenomen, maar dit keer deed het helemaal niets en bleef ik hopeloos wakker. Toen uiteindelijk maar een hele pil van 12,5 mg genomen en toen heb ik wel geslapen, maar nu ben ik natuurlijk weer helemaal versuft door de grote dosisverhoging. Ik zit dus helemaal gevangen in de quetiapine-afhankelijkheid.

    En dat terwijl zowel de dokter als het Internet zeggen dat quetiapine, in tegenstelling tot benzodiazepinen, NIET verslavend is... Nou, van zolpidem kwam ik meestal wel weer redelijk gemakkelijk af. Maar dat quetiapine dat lijkt me nooit meer vrij te laten...

    Het hele probleem is dat met de meeste ontwenningsverschijnselen wel te dealen valt. Hoofdpijn, misselijkheid etc. Daar moet je even doorheen. Maar slapeloosheid, daar kun je niet gewoon mee doorleven. En in mijn geval kreeg ik nota bene dit medicijn vanwege slapeloosheid.

    Reageer
    #7

    Hoi Ronald,

    We kunnen elkaar de hand schudden. Ik kom van de zoplicon waar ik vreselijke afkickverschijnselen van heb geen had na 12 dagen gebruik. Nu ook aan de quetiapine, afgebouwd naar 6.25. Ook ik slaap niet zonder deze dosis en ik merk echt wel dat ook 6.25 zorgt voor rust in 't hoofd. Ik ben bang dat we beide gevoelig zijn voor stofjes.

    Groetjes,
    Marc

    Reageer
    #8

    Misschien een weegschaaltje kopen op de 0.01 en met een vijltje langzaam de dosis verlagen (1/10) zoals beschreven staat in Ashton manual. Dit was in ieder geval mijn idee als 't afbouwen niet goed lukt.

    Groetjes,
    Marc

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    In principe geldt, dat je eerst stabiel moet worden op een bepaalde dosis voordat je een volgende stap neemt. En ontwenningsverschijnselen zullen er desondanks altijd zijn

    Reageer
    #10

    Hoi Marc,

    Dank voor je berichtje. Ik ben dus blijkbaar niet de enige met dit probleem. Quetiapine is echt rotspul. En ondertussen is er niemand die mij kan helpen met mijn slaapproblemen, want psychologenpraktijken zeggen ergens tijdens het intakeproces allemaal dat ze toch niet genoeg ervaring met deze problematiek hebben om te kunnen helpen, al meerdere keren achtereen meegemaakt. Slaapcentra kwamen tot op heden niet verder dan melatonine meten en cognitieve gedragstherapie aanbevelen, terwijl ik echt wel aanvoel dat het meer is dan alleen maar psychologisch.

    Afgelopen dagen heb ik weer een vreselijke terugval gehad, waardoor ik nu weer op 50 mg zit. Toen ik weer terug probeerde te gaan naar 6,25 mg, kon ik daar niet meer mee slapen en had ik een volledig doorwaakte nacht van zaterdag op zondag. Ik was zaterdag al niet in orde door de bijwerkingen, maar zondag was ik helemaal een kasplantje. Volledig lusteloos, extreem uitgeput. Toen werkte in de nacht van zondag op maandag de 25 mg ook niet meer, dus in wanhoop maar nog een 25 mg erbij genomen. Ook daarna duurde het nog een hele tijd waardoor ik behoorlijk wanhopig werd, maar plotseling was ik dan toch in slaap. Nou, je kunt je wel voorstellen hoe ik me vandaag voel. Wel een belangrijke hoeveelheid slaap gehad, dus dat hele uitgeputte van gisteren is wel weg, maar de bijwerkingen zijn ook vreselijk, voel me net een zombie. Nu moet ik weer helemaal opnieuw beginnen met afbouwen en ik zal ook vannacht nog wel weer 50 mg nodig hebben, want anders stabiliseer ik niet en slaap ik dus ook niet... Wat een ellende... Ben je helemaal tot 3,125 mg gekomen met afbouwen... Eén of twee keer proberen met 0 mg en binnen een week zit je weer terug op 50 mg.

    Is er bij jou een aanwijsbare oorzaak voor je slaapproblemen, Marc? En heb je ze al lang?

    @ John - Ik snap dat je eerst stabiel moet zijn op een dosis voordat je de volgende stap neemt. Maar ik was al meer dan een week stabiel op 3,125 mg. Ik kwam van 25 mg af en had een korte tijd zelfs 50 mg gebruikt. Hoe laag moet je dan wel niet zitten voordat je de stap naar 0 kunt maken? Ik dacht eerst dat het van 12,5 wel zou moeten kunnen en later dacht ik, dan toch zeker wel van 6,25? Uiteindelijk zat ik dus stabiel op 3,125 mg en zelfs toen ging het nog mis toen ik de stap naar 0 maakte. Stel dat ik stabiel op 1 mg kom te zitten, zal ik dan nog steeds niet kunnen stoppen? Je zou het haast al niet eens meer durven proberen.

    Reageer
    #11

    Hoi Ronald,

    Ik slaap alweer een aantal nachten zonder de quetiapine, dit gaat wel moeizaam en de slaap is erg gefragmenteerd. Het fenomeen wat jij beschrijft zal toch gedeeltelijk tussen je oren zitten. Ik heb 't vermoeden dat jij jezelf wijs maakt dat je niet zonder tablet kan slapen, en als je dit denkt wordt 't ook erg lastig om de slaap te vatten. Wat bij mij wel echt helpt is om te denken dat ik niet hoef te slapen en deze gedachte te vervangen door jezelf op te leggen om te gaan ontspannen, dan komt de slaap uiteindelijk vanzelf wel. Jouw stress zorgt er waarschijnlijk voor dat je de slaap niet vat. De lichamelijke oorzaak die jij beschrijft is waarschijnlijk rebound insomnia, je hebt je lichaam laten wennen aan 't signaaltje wat je krijgt van de tabletten, dit kan een aantal dagen aanhouden na 't stoppen van de medicatie, ook al heb je afgebouwd. Je lichaam heeft namelijk even de tijd nodig om jouw dopamine serotine en andere stofjes weer te balanceren naar de situatie voor dat je medicatie nam. Probeer je lichaam te ondersteunen met supplementen als vitamine b complex, c, d en magnesium. Succes

    Reageer
    #12

    Hoi Ronald,

    Benieuwd hoe het met je gaat nu en of je weer opnieuw wat hebt kunnen afbouwen?
    Ik moet binnenkort ook afbouwen en zie er erg tegenop omdat ik het ben gaan gebruiken na te snelle afbouw van antidepressiva. Ik sliep maanden heel slecht of helemaal niet. Wil dit nooit meer meemaken en nu lees ik jouw verhaal en dit is precies het verhaal na mijn afbouw van antidepressiva. Wil mij eerst goed inlezen voordat ik ga afbouwen. Dus erg benieuwd hoe het het nu met jou gaat.

    Reageer
    #13

    Hoi Jeanette,

    Ik ben weer heel langzaam aan het afbouwen (helaas is een tussentijdse afbouwpoging ook weer mislukt, maar daar speelde ook een stressvolle situatie tussendoor, dus daar verbind ik niet te veel conclusies aan). Ik zit momenteel weer op 6,25 mg voor de nacht en dat gaat nu alweer 5 nachten goed. Als ik op een volle week zit, probeer ik voorzichtig weel naar 3,125 mg te gaan en als dat lukt, zit ik weer op de dosis waar ik eind januari ook op zat. En dan moet ik dus opnieuw gaan bedenken hoe ik het dan ga aanpakken. Proberen een nóg kleinere dosis te nemen, of proberen de ene nacht 3 mg en de andere nacht niets te nemen. Bij mij is het slaapprobleem dus mijn primaire probleem, dus ik denk dat ik ook extra veel kans heb op dit specifieke ontwenningsverschijnsel. Ik weet het niet, maar het blijft een hoop gedoe. Ondertussen heb ik nu ook al wekenlang last van een trillend bovenste ooglid aan één kant, geen idee of dat ook wordt veroorzaakt door dit spul, maar het maakt me er niet geruster op.

    Reageer
    #14

    Wat vervelend zeg dat het zo moeilijk is om er af te komen. Wel fijn dat je al op zo’n lage dosis zit. Ik begrijp dat het laatste stukje altijd het lastigste is.
    Je hebt de kortwerkende toch? Deze mag je als ik het goed heb breken/vijlen.
    Ik weet niet of je de Facebookpagina verantwoord afbouwen kent? Hier raden ze aan om met een precisie weegschaal 2 tot 5% van de dosis af te vijlen en dan 4 tot 6 weken te stabiliseren voordat je weer verder afbouwt.
    Dit is hoe ik het wil gaan doen als ik er klaar voor ben om het af te bouwen. Hopelijk heb je er iets aan en gaat het je lukken!

    Reageer
    #15

    En ik zou proberen om nu even te stabiliseren op de 6,25 (4 weken) En dan echt heel langzaam zakken met 2 tot 5% procent

    Reageer
Reageer op: Hoe kom ik van quetiapine 25mg af?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief