Antidepressiva

 • #1

  Ben een 42 jarige man die van 2018 tot en met 2021 dagelijks 20 mg escitalopram geslikt heeft vanwege een gegeneraliseerde paniekstoornis. Altijd last gehad van psychosomatische klachten en spanningen. (Kind van ouders die oorlog hebben meegemaakt). Ik heb in een jaar tijd heel rustig afgebouwd. Tot druppels aan toe. 1 mg per dag. Ging heel goed. Na 3 maanden medicatievrij te zijn en me helemaal okat te voelen kreeg ik die zware griep te pakken rond kerst 2022. Sindsdien is een soort gevoel en mentale toestand blijven hangen. Ben heel depressief geworden en veel van mijn oude klachten van paniek en spanningen zijn weer terug. Ook nieuwe klachten als pseudo-insomnia. Wekenlang.

  Met de huisarts uiteindelijk besproken opnieuw aan antidepressiva te gaan. Dus ik begon met het slikken weer van 5 mg escitalopram maar de bijwerkingen waren extreem de eerste dagen. Hele heftige onrust, paniek, donkere gedachtes, rusteloze benen etc. Vooral de nachten en ochtenden waren een hel. Ondraaglijk dus na bijna een week gestaakt. Even 7.5 mg Mitrazapine geprobeerd, wat wel hielp met het slapen en voelde me wat rustiger maar sliep veel te lang (eerste nacht 13 uur) en was heel de dag erna tot nergens toe in staat door de vermoeidheid. Later besproken met de doker misschien toch lager te beginnen met escitalopram in de vorm van druppels, dus beginnen met 1 mg per dag. Het laagste mogelijk in principe. En toch weer dezelfde bijwerkingen als bij de 5 mg. Iets minder maar alsnog ondraaglijk. Na 5 dagen een hel toch weer gestaakt. Snap er niks van heb dit 3 jaar lang zonder problemen in de hoogste dosis geslikt, nooit met deze bijwerkingen en het werkte heel goed voor me.
  Kan het zijn dat deze bijwerkingen zo heftig zijn juist door lage dosis? Komt het omdat ik nu nieuwe klachten heb? Mis ik iets? Binnenkort weer een afspraak bij de dokter, maar wilde toch hier even polsen. We zijn inmiddels bijna 4 maanden verder en ik voor mijn gevoel geen cm verder.

  Reageer
  #2

  Je zou een zgn poop-out kunnen hebben. het middel werkt dan niet meer en krijg je dus wel alle vervelende bijwerkingen.
  Bijwerkingen bij het herstarten van dergelijke medicijnen zijn niet vreemd evenals een toename van klachten. En dat kan enkele weken duren.
  Wellicht toch kijken voor een ander middel, of tijdelijk een benzodiazepine erbij gebruiken om de bijwerkingen te dempen.
  Bespreek het met ja arts

  Reageer
Reageer op: Antidepressiva
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief