Geen boer laten—Dysfunction of the Belch Reflex

 • #1

  Hallo allemaal,

  Ik zit al jaren met een probleem, en vandaag pas heb ik duidelijkheid over wat het is:

  Ik kan namelijk geen boeren laten! Op zich lijkt dat niet zo'n ramp, ware het niet dat er vaak te veel lucht in mijn maag blijft zitten, wat een drukkend gevoel op mijn borst geeft.
  Het gaat dan borrelen, en dan moet ik uren lang 'mini boertjes' laten, wat erg vervelend is. Ik wordt er ontzettend misselijk van, en ik voel me pas weer beter zodra ik op mijn rug ga liggen.

  Nu heb ik nooit eerder iemand kunnen vinden die dit probleem ook heeft, tot ik vandaag besloot dit eens in het engels te googlen. Wat blijkt: heel veel mensen hebben er last van, en niemand wordt door de artsen serieus genomen.

  Blijkbaar is dit probleem zo onbekend dat er geen echte term voor bestaat.
  Artsen schrijven vaak medicijnen voor die helemaal niks met het probleem te maken hebben (brandend maagzuur), en doordat er dus niet echt een officiële term voor is, is er ook geen behandeling of aanpak.

  In de V.S. zijn ze inmiddels eindelijk begonnen met de klachten serieus te nemen, en er is welgeteld 1 arts aan het onderzoeken waar dit probleem vandaan komt.

  Wat er tot nu toe bekend is is het volgende: bij de meeste mensen kan de slokdarm openen als er lucht tegen aandrukt vanuit de maag. Dit is het welbekende boeren, maar het hoeft niet altijd geluid te geven.
  Maar bij mensen met het hierboven beschreven probleem (Dysfunction of the Belch Reflex) is de slokdarm te 'strak' en wil niet openen om lucht eruit te laten. Dit betekent dus dat lucht zich gaat ophopen (mini boertjes) en dat je dus ook veel last krijgt van winderigheid.

  Lang verhaal, maar mijn vraag is eigenlijk:
  hoe zit dat hier in Nederland? Kan ik daar ook ergens terecht om dit te laten onderzoeken?

  Mijn huisarts doet het af als iets dat grappig is maar waar niks aan te doen is, daar heb ik niet veel aan.

  Reageer
  #2

  hey je bent niet alleen met dit probleem!

  Ik heb er ook al anderhalf jaar enorm veel last van en inderdaad, "dysfunction of the belch reflex" googelen is werkelijk verbluffend.

  Alle symptomen die je beschrijft (bijv. "op de rug gaan liggen maakt het beter") herken ik zo.

  Ik heb in België al een hele hoop onderzoeken laten uitvoeren, en de conclusie is dat de overgang tussen mijn slokdarm en mond pottdicht zit.

  Dit is volgens de arts een natuurlijke reactie van mijn slokdarm tgv maagzuur. Eigenlijk zo'n beetje om je mond te beschermen.

  Na medicatie te hebben genomen (oa voor die opening te ontspannen)hebben ze besloten om mijn maagzuurprobleem operatief op te lossen (ik heb namelijk een maagbreukje). Met die operatie wordt er ook voor gezorgd dat de lucht in je maag blijft en niet voortdurend over & weer loopt tussen slokdarm en maag (want het is dus DAT wat je klachten veroorzaakt). Hopelijk met resultaat want ik kan je verzekeren, mijn laatste anderhalf jaar was voor mij een absolute hel!!

  Reageer
  #3

  Ik heb dit probleem ook gehad. In ieder geval, dat denk ik. Zelfde problemen. In mijn hele leven (21 jaar) kan ik me maar een handje vol boeren herinneren, en hooguit 4 keer overgeven. Ook de pijn op de borst na het drinken van iets met koolzuur of iets dergelijks komt me bekend voor.

  Ik had vaak dat als ik gaapte er wel eens wat lucht wilde ontsnappen. Vooral per ongeluk, een vrij genante vertoning vond ik het altijd, met dat geluid. Ik ben ook in het Engels gaan zoeken en vond ook van alles over het Belch reflex. Ben hiermee naar mijn huisarts gegaan en die vond het interessante materie. Voor wat hij kon vinden over de aandoening dacht hij dat ik hetzelfde had, maar omdat de aandoening nog niet echt bekend is kon hij niks.

  Vroeger heb ik regelmatig geprobeerd boeren te laten (teneinde "stoer" te zijn) en het is me nooit gelukt. Ook recentelijk toen ik het nog geprobeerd heb lukte het niet. Een paar weken terug heb ik nog een poging gedaan en ben ik begonnen vanaf de lucht die ontsnapt bij het gapen. Ik heb veel drank met koolzuur op en heb het gaapreflex zo vaak mogelijk opgewekt tot ik voelde wat er precies gebeurde. Dit ging me steeds beter af en op gegeven moment kreeg ik het geluidje onder controle (ik kan het nu ook tegen houden). Hoe precies weet ik niet, maar het is een of andere spier die je leert gebruiken.

  Vanaf daar ben ik steeds verder gegaan. Liggend proberen te boeren werkt goed. Wat mij vaak wel lukte was wat lucht laten ontsnappen tijdens het slikken. Ik ben een week of twee intensief bezig geweest met het opwekken van boeren toen ik in de gaten kreeg hoe ik mijn slokdarm open moest zetten. Inmiddels kan ik op commando een flinke boer laten. Klinkt lekker asociaal, maar lucht gigantisch op in zulke situaties.

  Of ik daadwerkelijk hetzelfde probleem had als de topic starter weet ik niet, maar ik kon dus ook niet boeren. Ondanks veel pogingen is het me toch gelukt. Ik kan nu boeren wat ik wil, overgeven indien nodig en mijn keel open zetten om een en ander te "atten". Dus geef het niet op, het is werkelijk fantastisch om te kunnen. Begin bij het voorzichtig laten ontsnappen van kleine beetjes lucht tijdens bijvoorbeeld gapen en probeer zo te voelen wat er precies gebeurd. Succes!

  Reageer
  #4

  Dank je voor jouw 'ervaringsdeskundige' uitleg.

  Reageer
  #5

  Wauw dit is geweldig, eindelijk lotgenoten...
  Vooral die mini-boertjes de hele tijd na het eten (soms wel een uur lang) zijn zo vervelend, bij mij zijn het soms echt hele gekke geluiden, en ik kan ze niet tegen houden. Als ik dan ergens ben waar het stil moet zijn, is het echt heel vervelend, in de bioscoop bijvoorbeeld, of op je stillere werkplek.

  Maar nu heeft het dus in ieder geval een naam!! Heel fijn, en ik houd het in de gaten.

  Reageer
  #6

  Ik heb hetzelfde probleem en dacht dat er eigenlijk geen ''lotgenoten'' waren. Als ik aan mijn omgeveging vertel dat ik me niet lekker voel, omdat ik zoveel lucht in me buik heb, zeggen ze: laat een boer! En kijken raar op als ik zeg dat ik dat niet kan.

  Het is vaak als ik alcohol drink, de ene keer gaat het prima en de andere keer voel ik al aankomen dat het niet goed gaat. Er vormt zich dan ontzettend veel lucht in me maag, hierdoor komt er een bepaalde druk waar ik heel misselijk van word. Ik heb dan het idee dat ik moet overgeven, maar dit gebeurt nooit. Wel heb ik af en toe dat ik denk over te moeten geven, maar dan komt alleen de enorme boer zonder enig braaksel er achter aan (gelukkig). Maar ik heb het de laatste tijd ook als ik iets vets eet o.i.d.

  Het is ontzettend vervelend, want ik heb het regelmatig en dan verpest het m'n hele avond, omdat ik zo beroerd en misselijk word. Ik heb geen idee wat ik er nog aan kan doen, want wat ik ook probeer: ik kan géén boeren laten!

  Reageer
  #7

  De oplossing lijkt erg eenvoudig. Alcohol vermijden.

  Reageer
  #8

  Wat heerlijk om dit te lezen!
  Ik heb precies hetzelfde probleem.
  Ik kan geen boeren laten en krijg daardoor het gevoel dat ik moet overgeven.
  Als ik dan tot het moment van braken kom, komt er alleen maar lucht uit mijn keel.
  Daarna voel ik me gelijk weer opgelucht.
  Het is een erg genant geluid en ook heb ik last van de 'miniboertjes' die voorafgaan.
  Het verpest voor mij menig feestje, omdat ik naar huis wil als ik misselijk wordt. Als ik dan thuis ben en een flinke 'boer' heb gelaten voel ik me wee beter.

  Ik ben al heel blij om te lezen dat ik niet de enige ben!

  Succes met jullie keeltjes!

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Wow, ik had niet verwacht dat ik er reacties op zou krijgen!

  Het probleem is bij mij nog niet opgelost, maar als ik de reactie van Pieter lees, loont het dus wel om er achter aan te gaan!

  Voor mij wel belangrijk, aangezien ik nu nooit echt uit kan gaan.
  De symptomen doen zich namelijk vooral 's avonds voor, na het avondeten. Wanneer ik dan uit wil gaan, is het rond twaalf uur meestal raak. Soms nog uit te stellen tot twee uur 's nachts, maar dan MOET ik naar huis om te gaan liggen.

  Laatst weer last gehad, en toen was het dermate erg, dat ik de hele weg naar huis de hik heb gehad (20 minuten fietsen)
  Ook de volgende dag was er nog steeds veel lucht die niet weg wilde.

  Wat ik wel merk, is dat het sowieso voedsel gerelateerd is.
  Het wordt bij mij altijd erger bij:
  - koolzuurhoudende dranken
  - ijs en ander voedsel met veel lucht

  Heel jammer, want nu moet ik elk biertje afstaan, en iedreen denkt altijd maar dat ik geen bier lust. 😛

  Ik ga toch kijken of ik m'n huisarts kan overhalen me door te sturen, en ik hoop nog steeds dat er hier een professional op het forum is die verstand heeft van het probleem.

  Reageer
  #10

  Yeah! Eindelijk heb ik 'lotgenoten' gevonden! Ik dacht altijd dat ik de enige was met deze "ziekte", omdat ik niemand ken die het niet kunnen. Ik bedoelmijn zus, moeder, broertje, nichtjes, vriendinnen en vrienden kunnen het allemaal behalve ik. Ik vind het vrij irritant om niet te kunnen boeren maar dacht er nooit echt bij na om te zoeken op internet of meerdere mensen dit probleem hebben en of dat er een oplossing is. Volgens MGP in ieder geval wel.

  Reageer
  #11

  Nog een lotgenoot. Bovendien lijkt het probleem bij mij steeds erger te worden.

  inderdaad komt het vooral voor na eten of drinken. Maar de laatste tijd is er geen touw meer aan vast te knopen. Het kan ook zomaar zijn dat als ik opsta ik gelijk een opgeblazen gevoel heb en 'halve mini boeren die geen opgelucht gevoel geven' moet laten.

  Ik heb er met name last van als ik ga sporten, omdat ik dan vanwege de vastzittende lucht minder lucht kan inademen en zo snel kortademig wordt. Ik voetbal en wanneer ik bij aanvang van het sporten al het gevoel heb dat er lucht vastzit dan lijkt het probleem zich tijdens het sporten te verergeren. Op een gegeven moment bereik ik dan een punt dat ik moet stoppen omdat ik anders moet kokhalzen.

  Overigens komt dit kokhalzen al snel voor na (met name) het drinken van wat drankjes. De ene avond levert het geen problemen op, de andere avond kan ik al na 2 glazen het gevoel hebben dat ik moet kokhalzen. Overigens is dit kokhalzen een gelukzalige opluchting waarbij er alleen wat lucht vrij komt, maar dit geeft een enorm opgelucht gevoel en daarna voel ik me 20x zo goed. Maargoed, je kan helaas niet overal even gaan kokhalzen, bovendien is het niet zomaar op te roepen.

  Al een onderzoek bij het ziekenhuis gehad, met zon leuk slangetje door je mond in je lichaam. Hierna medicijnen voorgeschreven gekregen, maar deze hebben nier geholpen.

  Opvallend om te zien dat ik op verschillende fora mensen tegenkom met dezelfde symptonen. Helaas zit iedereen me het probleem dat er geen oplossing voor lijkt. Vanmiddag maar weer naar de dokter en het nog eens goed uitleggen, ik ben benieuwd..

  Reageer
  #12

  Ik heb dit probleem nou ook vooral bij het bier drinken gebeurt het.
  Afgelopen zaterdag ging ik ook weer bier drinken tot ongeveer het 4de/5de biertje want ik werd er gewoon miselijk van.
  Totdat ik het gevoel kreeg dat ik moest overgeven.
  Toen snel naar de wc gerend tussen alle mensen door en toen ik overgeven kwam er alleen maar lucht uit en ook wel opvallend was dat ik veel speeksel ging aanmaken.
  Daarna voelde ik me gewoon weer opgelucht en was alles weer goed, dus dronk ik rustig gelijkmatig 2/3 biertjes op.
  (rustig bier drinken is niet erg fijn omdat het dan lauw word).
  na die 2/3 biertjes begon ik het weer heel langzaam te voelen en ben toen maar gestopt met drinken.
  wat ik daar het irritantste van vind is dat iedereen vraagt moest je kosten of lust je je bier niet meer ofzoiets.

  Wel heb ik er alleen maar last van als het in een druk café is o.i.d want in de open lucht heb ik nergens last van.
  helaas ik mijn oplossing niet gevonden.
  dus kijk ik uit naar het antwoord

  Reageer
  #13

  Nog steeds niemand die naar de dokter is geweest en die daardoor een oplossing heeft gevonden?

  Reageer
  #14

  Hallo lotgenoten,

  Ik heb hetzelfde probleem. Als ik een koolzuurhoudende drank heb gedronken (bij uitgaan, want thuis drink ik geen koolzuur) krijg ik een erg ongemakkelijk gevoel, alsof er dus lucht is wat niet kan ontsnappen. Ook ik kan geen boeren laten. Wat ik wel voel zijn een soort halve boertjes van halverwege de borst (borstbeen) tot iets onder mijn keel, die overigens geen opluchting geven.

  Ik was me er de laatste tijd al van bewust dat het door koolzuur kwam. Op de momenten waar anderen een boer laten, 'slik' ik de lucht (automatisch) weer terug, iets waar ik niets aan kan doen. Soms is het zo erg dat ik niet meer kan slikken (komt dit jullie bekend voor?).

  Afgelopen donderdag heb ik maar 1 koolzuurhoudend drankje gehad (!), namelijk een glas cola/beerenburg waarvan de verhouding ongeveer 50/50 geweest zal zijn. Desondanks werd het gevoel zo erg dat ik naar huis ben gegaan en een medicijn wou nemen (rennie deflatine), wat ik nog nooit eerder had geprobeerd. Zover kwam het niet want toen ik wou slikken kreeg ik kotsneigingen en begon extra speeksel aan te maken in mijn mond. Ik haastte me naar de keuken en ben voorover gaan hangen, mijzelf voorbereidend op het ergste.

  Toen het moment daar was kwam er een enorme 'boer' uit met alleen lucht (2x), gelijk daarna moest ik nog een keer kokhalzen maar er kwam toen helemaal niets uit, terwijl er zeker een aantal snacks in mijn maag zaten. Ik voelde me gelijk weer beter en heb daarna gewoon nog wat kunnen eten en drinken, terwijl ik amper 2 minuten daarvoor net eens kon slikken.

  Ik denk er over na om naar de dokter/huisarts te gaan maar jullie verhalen daarover zijn niet erg motiverend. Heb een paar dagen terug thuis met zin een of twee glazen cola gedronken en geprobeerd de lucht er uit te hoesten, kloppen of ademen. Niets hielp.

  Na één van deze verhalen te hebben gelezen heb ik geprobeerd (na een glas cola) het 'gaapreflex' op te wekken, in te ademen en de lucht er uit persen. Tot een echte boer is het nog niet gekomen, maar ik voelde wel wat oprispingen en ik kan jullie vertellen dat ik nog nooit zo dicht bij een boer ben geweest, laat staan eentje die ik zelf opwek. Dit gaf wel wat opluchting.

  Ik ga hier zeker op trainen en zal jullie laten weten als ik een oplossing heb gevonden.

  Ook sta ik natuurlijk open voor andere oplossingen en ben bereid alles te proberen.

  Reageer
  #15

  Ik heb van precies hetzelfde last... Heb je al meer resultaat van de dokter of niet? Ben er zeer benieuwd naar omdat ik het ook al heel mijn leven heb. En ook ik dacht de enige te zijn.
  Mvg

  Reageer
Reageer op: Geen boer laten—Dysfunction of the Belch Reflex
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief