Maagklachten vooral ’s nacht

 • #1

  Dag allemaal,

  Ik ben 19 jaar en ik heb 3 weken last mijn mijn maag. Dit begon met als eerst een brandende maag. Dit voelde ik van mijn navel tot aan de onderkant van mijn borstkast. Ik heb de huisarts gebeld en kreeg toen een medicijn (Naam ben ik helaas kwijt, omdat ik het na een week van medicijn moest veranderen & de medicijn die ik nu een week gebruik is OMEPRAZOL).

  Maar na een week had ik andere klachten erbij gekregen. Dit was vooral 's nacht. Ik had steek en in mijn buik of dit nou mijn maag of darm is weet ik niet precies, want ben er niet erg veel van op de hoogte maar wat ik wel weet het doet mij ''erg veel pijn''. Ik heb een week geleden afspraak gemaakt met mijn huisarts en die zei dat had aan mijn kilo lag en had mij opnieuw medicijnen gegeven. Maar 's ochtend en 's middag voel ik nauwelijks pijn maar 's nacht begin ik pas de pijn te voelen. ik kan er nauwelijks van slapen. Als je mijn buik aanraakt dan kan ik je zo vertellen waar de pijn is, want als je erop drukt dan doet het erg pijn. Het is van mijn navel naar de onderkant van mijn borstkast (rechte lijn naar boven ongeveer). Ik hoop ook meestal het gevoel vooral 's nacht dat er maagzuur in mijn keel blijft steken.

  Ten tweede ga ik ook moeilijk naar wc. Mijn ontlasting loopt ook niet op rolletjes z'n anderhalf week maar plassen heb ik niet zo veel last van.

  Wat kan dit zijn hebben jullie raad voor mij please

  Reactie
  #2

  Je bent nu tweemaal bij de huisarts geweest, en als ik het goed begrijp hebben beide behandelingen nog steeds niet geholpen.

  De eerste keer hebt je waarschijnlijk een geneesmiddel gekregen dat het maagzuur remt door het te neutraliseren. Als je scheikunde hebt gehad, dan weet je misschien dat het een buffer kan vormen tegen zuren. Lees ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Antacidum

  De medicijnen die jouw huisarts de tweede keer heeft voorgeschreven helpen bij klachten van brandend maagzuur. Omeprazol is een zogenaamde protonpompremmer die de aanmaak van maagzuur vermindert. Lees ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Protonpompremmer

  De huisarts heeft jouw klachten onder andere toegeschreven aan 'kilo' waarmee je waarschijnlijk overgewicht of obesitas bedoelt.

  Daarnaast heeft de huisarts nog andere adviezen gegeven zoals niet roken en drinken, voedingsmiddelen vermijden die de klachten kunnen vergergeren, geen ontstekingsremmers gebruiken (doe je dat wel?), je hoofdkussen hoog leggen zodat je niet plat in bed ligt maar schuin zodat de maaginhoud niet naar boven kan stromen, en afvallen (doe je dat?). Obesitas is namelijk een belangrijke oorzaak van soortgelijke klachten als jij hebt.

  Ook zeg je dat je ontlasting is veranderd. Ik neem aan dat de huisarts gevraagd heeft op welke manier het anders is dan anders en dat het niet zorgwekkend is gebleken (geen bloed, slijm, plotseling diarree of verstoppingen). Wat dan wel goed mogelijk is, is dat je last hebt van het prikkelbare darm syndroom. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Prikkelbare-darmsyndroom.

  De huisarts heeft ook gezegd dat je niet direct verlichting van je klachten mag verwachten, en dat je het een paar weken moet volhouden. tenzij je meer klachten krijgt of last krijgt van bloed overgeven, bloed in de ontlasting, heel veel overgeven, niet meer kunnen poepen (obstipatie), of dat je onverwacht afvalt of last krijgt van bloedarmoede (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedarmoede).

  Lees ook deze folders van het Nederlands Huisartsen Genootschap nog eens door:

  Aspecifieke maagklachten
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBD1a.htm

  en Refluxklachten
  http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBD1b.htm

  Tenslotte vind ik dat je ook je eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Dat betekent de adviezen van de huisarts opvolgen, maar ook aan de bel trekken als je denkt dat het niet goed gaat. Dan ga je terug naar de huisarts.

  Reactie
  #3

  Bedankt voor je reactie!

  Ik gebruik geen onstekingremmers.
  Ik ben niet te dik maar wel zwaar.
  Ik ben ook bezig met afvallen maar de laatste tijd eet ik ook weinig, omdat ik door de buikpijn geen trek heb in eten.
  Morgen moet ik naar de ziekenhuis en krijg ik een camera door mijn mond heen. Hoe dat onderzoek precies heet weet ik niet.
  Vanmiddag had ik een klein beetje last van mijn bovenbuik maar nu heb ik er weer erge last van.
  Kan dit zijn door mijn lege maag, omdat ik mischien nu weinig eet?

  groetjes cafer

  Reactie
  #4

  Kan het zijn dat het een 12 vingerdarm onsteking is?

  Reactie
  #5

  Een gastroscopie is een geneeskundig onderzoek waarbij het slijmvlies en de beweging (peristaltiek) van de slokdarm, maag, en twaalfvingerige darm wordt onderzocht.

  Lees verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gastroscopie

  Reactie
  #6

  Als de klachten zo acuut zijn ontstaan, vind ik dat helemaal geen vreemde gedachte. De reden dat er nu aanvullend onderzoek wordt gedaan is waarschijnlijk om andere oorzaken dan onschuldigere uit te sluiten.

  Ben benieuwd naar de bevindingen!

  Houd je ons op de hoogte?

  Reactie
  #7

  Bedankt voor jullie reacties!

  Ik heb vanmorgen de onderzoek gehad en het blijkt dat ik geen maagzweer, geen darm onsteking en geen 12 vingerdarm ontsteking heb. Wat het precies is heeft ze niet gezegt daarvoor moet ik over paar dagen de huisarts bellen. Ik hoop dat ik dit onderzoek nooit meer meemaak, want het was echt geen goed gevoel.

  De dokter heeft wel de dosering verhoogd. HEt is van 20 mg naar 40 mg verhoogd.

  Mijn bloed was in september onderzocht en toen blek het dat er niks mee was. Dus ze wouden het niet opnieuw onderzoeken. In augustus was ik in Turkije erg ziek geworden. Ik was toen opgenomen in het ziekenhuis en ik had 6 soorten medicijnen gekregen. Toen ik terug in Nederland was, was ik na een behandeling weer helemaal top. Ik had hele hoge koorts toen en ik had erg veel buikpijn. Kan het zijn dat het daaraan ligt? Aan de medicijnen die ik toen in Turkije had gekregen?

  Ik ben erg benieuwd wat het kan zijn, want het pijn is nog steeds niet over.

  Reactie
  #8

  Ja, dat zou kunnen. Het is bekend van bepaalde anti-infectie medicijnen dat ze de slijmvliezen van de maag en de dunnen darm kunnen beschadigen. Weet je nog welke medicijnen je toen hebt gekregen? Wat was trouwens de oorzaak van je ziekte, en wat had je toen? Dat zou namelijk ook met je huidige klachten te maken kunnen hebben. Maar zonder medisch dossier waarin je medisch voorgeschiedenis staat en het medicatie-verleden blijft het gissen. Bespreek het met de huisarts.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik weet helaas niet meer wat voor medicijnen ik in Turkije had gekregen. Enigste wat ik nog van herinner is dat ik 6 verschillende medicijnen moest slikken.

  Ik had in Turkije ineenkeer 'Erge' hoofdpijn, koorts, erg veel last van mijn maag. Ik denk dat dit komt door de voedsel die ik destijds daar allemaal had gegeten en natuurlijk de kraanwater, want die is niet erg schoon in turkije. Ik werd direct naar het ziekenhuis gebracht en kreeg toen de verschillende soorten medicijnen.
  Toen ik in Nederland was kreeg ik 1 medicijn en ik was na week van mijn klachten af. Bloed werd onderzocht en was schoon.

  Maar wat ik niet snap is als je precies midden van mijn buik net boven mijn navel een beetje drukt dan voel ik de pijn? Hoezo voel ik pijn als erop wordt gedrukt en natuurlijk heb ik nog steeds laqst van maagzuur dat maar niet wil weggaan. Buikpijn heb ik ook nog last van.

  Reactie
  #10

  Een derde van de Nederlanders heeft een genetische variatie die ervoor zorgt dat ze onvoldoende reageren op een behandeling met protonpompremmers. Dat concludeert Nicole Hunfeld, apotheker in opleiding, in haar onderzoek waarop zij aan het Erasmus MC promoveert.

  Reactie
Reageer op: Maagklachten vooral ’s nacht
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief