Maagzuur

 • #1

  Goedendag,

  Ik ben een jonge 25 jaar oud en sinds ongeveer 5,5 week heb ik last van maagzuur (althans zo voelt het).

  Ik heb al sinds een 4 maanden af en toe last van paniekaanvallen gehad midden in de nacht. Waarbij ik dan wakker werd en even tot 10 moest tellen om de ademhaling/ hartkloppingen weer naar beneden te krijgen. Dit was niet dagelijks, maar soms om de week of soms een maand geheel niks.

  Begin november had ik ook weer een paniekaanval, waarna ik de dag erna een klein spoortje bloed had in mijn slijm wat ook zo weer weg was. Dit heb ik 1 week aangehouden en toen was alles weer normaal, al had ik nog wel een beetje een gespannen gevoel. Een week later, kreeg ik wat last van mijn maag (ik weet niet meer hoe het begon) en kreeg ik last van wat oprispingen. Toen een paar dagen later had ik de hele tijd een naar gevoel in mijn keel en heb ik dus het 'maagzuur' wat te geforceerd omhoog laten komen. Daarna had ik weer spoortjes bloed in mijn slijm, ook hier weer na 1 uur was het weg. Ik ben die week wel met klachten naar de huisarts geweest, ook vanwege het bloed en maagzuur. Ze had me onderzocht en zag dat mijn keel wat geirriteerd was waar het bloed vandaan kon komen. De maag had ze ook onderzocht en ondervond hier geen pijn. Ze wilde in de eerste instantie maagbeschermers toewijzen, maar toch niet gedaan omdat ik eigenlijk geen pijn heb.

  Na de dokter heb ik nogsteeds last van maagzuur en de weken erna werd het wel minder. Ik kreeg alleen wel 1,5 - 2 weken later wat pijntjes in de buik en de maag/ darmen die rommelden. Ook ging mijn ontlasting wat raar doen en had ik iets meer slijm bij de ontlasting dan normaal (ik denk dat dit door darmirritatie is gekomen). Een paar dagen/ een week later is alles weer normaal.

  Nu komen we tot de dag van vandaag en ik merk wel dat alles stukken beter/ minder is. Alleen ik merk dat ik nog wel door de dag heen meer dan normaal moet boeren. S'avonds heb ik last van boeren en soms wat vochtige oprispingen tot aan de keel. Daarbij komt ook dat ik af en toe een raar gevoel heb in mijn rug/ nek. Dit voelt niet echt als pijn aan. Ik heb verder ook nergens pijn of iets dergelijks, alleen die boeren/ vochtige oprispingen beginnen mij wat te irriteren.

  Ik heb daarnaast ondervonden dat tomaten en sinaasappelsap echt een boosdoener is. Vandaag op de avond sinaasappelsap gehad en daardoor iets meer last van maagzuur gekregen (heb nu al spijt...)

  Nu is mijn vraag, wat moet ik hiermee? Ik zit te twijfelen of ik weer naar de huisarts zal moeten of dat ik nog 2 weken wacht want dan heb ik deze problemen 2 maanden. S'ochtends en overdag heb ik geen last van vochtige oprispingen, het is voornamelijk s'avonds en dan na 1,5 tot 2 uur. Dit duurt dan vervolgens een uurtje tot 1,5 uur en is het weg. Ik slaap goed, heb dan ook nergens last van. Ik lig meestal op de linkerzij maar de rechterzij is ook geen probleem. Ik neem soms ook wat rauwe honing aangezien dit op de avond wel wat verlichting geeft.

  Heeft iemand wat zelfde symptomen gehad en wat heb je ermee gedaan? Want ik wil hier wel graag vanaf, het irriteert me soms echt mateloos. Mijn ouders die zeggen dat ik hiervoor niet naar de huisarts zou moeten, want dan ziet ze me alweer aankomen. Want ze weten denk ik al waardoor het komt en dat is 'stress'. Maar als het door stress komt dan neem ik aan dat ik dan de hele dag last zou moeten hebben van oprispingen?

  Reageer
  #2

  Verder kan ik etenswaren zoals Koffie en chocolade gewoon nemen. Al boer ik wel, maar dit doe ik ook zonder deze etenswaren.

  Reageer
  #3

  "een naar gevoel in mijn keel en heb ik dus het ‘maagzuur’ wat te geforceerd omhoog laten komen." Dat was natuurlijk wel heel erg onverstandig. Maagzuur is nogal agressief en kan beschadigingen in de keel veroorzaken. Geen goed idee dus.

  Er kunnen twee dingen aan de hand zijn.
  Enerzijds kan stress een globus gevoel in de keel veroorzaken. Vooral als je hyperventileert. En dat veroorzaakt dan ook boeren. Daarnaast kan het dus zijn dat je ook wat last van je maag hebt door stress. Dan is de cirkel rond en zijn je klachten allemaal heel goed te verklaren

  Reageer
  #4

  Dank John voor je antwoord!

  Jep daar ben ik achtergekomen en dat was ook stom van mij om te doen. Dit zei ik ook tegen de huisarts. Dit gebeurt ook niet meer sindsdien.

  Ik probeer water te drinken door de dag heen. Alleen waardoor moet ik zoveel boeren? Soms heb ik overdag geen stress of een globusgevoel of hyperventilatie is niet eens aanwezig. Maar als nog boer ik, al merk ik soms wel dat ik aan dingen zoals het slikken van slijm en dat soort dingen ga denken en wellicht iets teveel lucht in hap.

  Ik heb het er ook veel met mijn ouders over en die denken dus ook stress. Die denken zelfs 'onbewuste stress', was ook de eerste keer dat ik dat hoorde... Want zelf ervaar ik geheel geen stress.

  Is het handig om dit nog even aan te zien en wellicht over 4 weken weer een de huisarts te bezoeken? Want als ik boer neem ik ook aan dat er iets onderaan mijn slokdarm gebeurt qua maagzuur wat ik dan niet merk? Of begrijp ik dat verkeerd?

  Reageer
  #5

  Als je boert komt er lucht vanuit je maag naar de slokdarm. Maar daar hoeft verder niets met je slokdarm door te gebeuren.
  Onbewust stress hebben, kan inderdaad. Er kunnen zijn dingen zijn die voor jou wellicht normaal/gewoon lijken, maar dat eigenlijk niet zijn en dan dus toch klachten kunnen veroorzaken.
  Doe eens de test op:
  https://www.dokter.nl/hyperventilatietest/

  Reageer
  #6

  Dank voor je antwoord John.

  Ik heb vannacht overigens weer een kleine hyperventilatie aanval gehad (wel toevallig). Maar dit is heel zeldzaam, dit gebeurt namelijk niet vaak. Ik heb er overdag geen last van en alleen wanneer ik slaap.

  Ik heb de hyperventilatietest gedaan, ik krijg alleen geen uitslag toegestuurd naar mijn email jammer genoeg..

  Reageer
  #7

  Niet goed als dat niet werkt. Zal er eens een test tegenaan gooien.

  Reageer
  #8

  Probeer het nog eens opnieuw. Vergeet niet het vinkje aan te zetten op de laatste pagina

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik heb het nog eens geprobeerd en het vinkje nogmaals aangevinkt. Ben benieuwd.

  Reageer
  #10

  Misschien is/ was het handig om niet mijn email daarin bij te zetten...

  Reageer
  #11

  Ik heb tot dusver overigens nog geen testuitslag mogen ontvangen.

  Reageer
  #12

  Ik zie dat er wel email's zijn aangemaakt en verzonden, maar die zijn dan blijkbaar toch blijven hangen in het systeem. Ik zal daar door de IT mensen naar laten kijken

  Reageer
  #13

  Sorry voor het ongemak

  Reageer
  #14

  Is geen probleem. Is het mogelijk om mijn bijlage ook te verwijderen hierboven?

  Reageer
  #15

  Ik heb de hyperventilatietest nog eens geprobeerd, maar zonder succes jammer genoeg.

  Al kan ik bijna met zekerheid zeggen dat het hyperventileren is. Gisteren ging ik namelijk een stukje rijden en op een gegeven moment kreeg ik een beetje een paniekerig gevoel. Mijn ademhaling ging ook ineens heel snel en werd ook een beetje naar. Daarna ging het weer goed en een paar minuten later had ik het weer. Dit ging zo een beetje door totaan een bepaald punt dat ik thuis kwam. Toen was het weg. Ik had onderweg soms wel het idee dat ik wat licht/ duizelig werd. Ik ging ook de heletijd mezelf focussen op mijn hart, wat ik dus niet moet doen.

  Vandaag heb ik nergens last van, ik doe mijn ding en let nergens meer op. Het gaat tot nu toe goed.
  Ik merk ook dat sporten ook goed helpt om de klachten te laten verminderen.

  Reageer
Reageer op: Maagzuur
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief