Coeliakie – Stoppen met glutenvrij.

 • #1

  Sinds Juni dit jaar is er bij mij de diagnose Coeliakie vastgesteld, dit kwam compleet onverwacht doordat ik geen van de klachten had. Mijn dokter gaf aan dat ik me wel beter ging voelen door glutenvrij te eten, nu ik dit een half jaar heb gedaan is er geen verschil. Het enige dat ik merk is dat mijn stemming er heel erg door daalt, ik geniet niet meer van eten. Als student kan ik geen luxe glutenvrije maaltijden maken vanwege de kosten, hierdoor is mijn pallet aan eten nu heel klein. Bij feesten of nieuwe mensen leren kennen moet ik eigenlijk gelijk duidelijk maken dat ik geen gluten mag, wat voor veel mensen nog moeilijk is. Mijn MDL-arts raadt het af om te stoppen, wat niet onverwachts is voor mij. Toch geeft hij aan dat door mijn leeftijd (19) ik een lage kans heb op de lange termijn complicaties. Mijn diëtiste geeft aan dat als ik nu start met gluten eten mijn klachten bij het eten van gluten ernstiger worden, wat ik wel logisch vindt. Als de klachten verergeren zou ik natuurlijk weer glutenvrij eten.

  Natuurlijk is dit mijn eigen beslissing, maar toch zou ik hier graag wat meer perspectieven op hebben. Wat zouden jullie adviseren?

  Reageer
  #2

  Poeh.. ik ben geen arts, maar een beetje plezier is zo belangrijk. Ik zou het voorzichtig weer proberen, ook omdat je er eerder geen klachten van had (waarom werd het dan getest?)

  Ik ben extreem allergisch voor geurstoffen, maar ben toch weer deo gaan gebruiken omdat nou ja, dat toch beter rook

  Reageer
  #3

  Aan het begin van dit jaar was mijn immuunsysteem helemaal weg door een mix van covid en ziekte van Pfeiffer, hierdoor was ik in en uit het ziekenhuis met de kleinste griepjes. Hier werd vaak compleet bloedwerk gedaan waar ze toevallig 1 keer Coeliakie hadden meegenomen vanwege een buikgriep.

  Reageer
  #4

  Owh, wat heftig om mee te maken!

  Had je vroeger wel vaker last van buikklachten?

  Ik denk dat je best helder hebt dat je er klachten van kan krijgen om weer 'uitgebreider' te eten. Soms is het toch meer kwaliteit van leven met sommige klachten erbij.. Misschien kun je het voorzichtig uit testen, stapje voor stapje en niet meteen helemaal? Misschien met een dagboek erbij?

  Reageer
  #5

  Heb je een biopsie laten nemen? Die bloedresultaten kunnen afwijken. Bij mij werd er ook coeliakie vastgesteld via bloedprikken. Hierna ben ik extreem
  Glutenvrij gaan eten en had dagelijks enorm veel constipatie en krampen. Het werd erger. Later hebben ze een biopsie genomen en daaruit bleek dat ik geen coeliakie had… nu eet ik weer alles maar heb door al dat constipatie gedoe PDS overgehouden wat ik ervoor dus helemaal niet had.

  Ik neem aan dat je een biopt hebt genomen?

  Reageer
  #6

  Ja, na het bloedonderzoek is er een biopt genomen voor een vaste diagnose.

  Reageer
  #7

  Oke

  Dan zou ik me toch aan een strikt dieet houden. Zo niet gaan je darmvillis kapot en dit kan op latere termijn problemen veroorzaken met je immuunsysteem waarbij je aanhoudende reacties kan krijgen tegen bepaalde voedingsstoffen of kleurstoffen andere additieven.

  Reageer
Reageer op: Coeliakie – Stoppen met glutenvrij.
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief