Darmklachten en algehele gezondheidsklachten

 • #1

  Hallo,

  Ik ben een beetje ten einde raad. Ik heb al jaren last van "slechte" darmen. Vaak dunne ontlasting, niet waterdun, maar wel breiig. Veel last van een opgeblazen gevoel wat over de dag heen steeds erger wordt totdat ik er 'savonds uitzie alsof ik een paar maanden zwanger ben. Normaal gesproken is het allemaal redelijk te doen, al heb ik wel enorm veel last van het weinig energie hebben, maar met vlagen is het niet uit te houden. Dan heb ik een paar weken tot een paar maanden 's avonds ook zo'n enorme buikpijn dat ik niet meer rechtop kan staan, is mijn energie helemaal ver te zoeken, ook snel buiten adem, veel last van gewrichten en gewoon eigenlijk mijn hele lichaam en ik zit onderhand de hele avond op de wc met loze aandrang. Mijn ontlasting is ook heel lichtbruin/geel van kleur. Ook ben ik erachter gekomen dat mijn ferritine gehalte eigenlijk standaard te laag is. Ik doneerde bloed en daaruit is gekomen dat het ferritine dus te laag was. Daarna heb ik 2 jaar niet gedoneerd omdat dat moet herstellen, nou pas geleden wel weer en was het gehalte nog te laag.

  Er zitten sowieso veel darmklachten in de familie, mijn moeder heeft colitis ulcerosa en haar broer heeft ook met darmontstekingen in het ziekenhuis gelegen. Ik heb zelf in het ziekenhuis gelegen met, wat later, een chronische blindedarm ontsteking bleek te zijn. Hij zag er van buiten niet ontstoken uit, maar aan de binnenkant was hij helemaal verlittekend en kapot. Daarop is wel een dikke darm scopie gedaan, maar daar is niks uit gekomen en mijn huisarts test eigenlijk elke keer alleen maar op ontstekingswaarden in het bloed en als daar niks uit komt dan "moet ik maar de hele dag gaan wandelen om te zorgen dat ik overdag niet in slaap val."

  Ik zit nou dus weer in een periode dat het heel slecht gaat. Ik heb ook veel last van mijn ogen ineens, wat ik normaal nooit heb. Wel is mijn dieet in de afgelopen vier weken veranderd. Ik moest van de diëtist lactosevrij gaan eten. Ik at normaal smorgens havermout en savonds koolhydraatarm avondeten en nou moet ik tussendoor ook vier crackers eten en savonds nog een boterham, maar in plaats van dat het beter is geworden is het dus in de loop van de afgelopen weken steeds erger geworden met mijn buik en algehele gezondheid.

  Heeft iemand enig idee of dit gewoon prikkelbare darm is of dat er misschien meer aan de hand is. Soms kan ik er wel mee leven, maar zoals het nu gaat is het geen doen en die eeuwige moeheid zou ik ook wel eens vanaf willen.

  Reageer
  #2

  Je hebt een ijzertekort. Dus bloedarmoede. Dat geeft op zich al heel wat klachten en vermoeidheid is dan wel de voornaamste klacht en dat gaat niet zomaar vanzelf over. Daar zul je dan toch medicijnen voor moeten gebruiken. En voor de rest zou het wel PDS kunnen zijn

  Reageer
  #3

  Het gekke met dat "ijzertekort" is ook dat mijn hb wel goed is. Het is alleen die ferritine ofzo.

  Reageer
  #4

  Maar dat is dus juist het ijzer... Er kan ook onderzocht worden waarom je ijzer tekort hebt

  Reageer
  #5

  Een natuurgenezer kan kijken naar je hele gezondheidssituatie en ook voedingspatroon. Diëtisten zijn vooral old skool opgeleid. Brood en tarwe kunnen juist een belasting geven voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld eens aan boekweit. hele korrels, grutten of vlokken. Of allerlei andere pseudogranen. Weet niet hoe je je havermout eet. Gekookt in melk of nepmelk is een belasting voor je spijsvertering.
  Oplosbare vezels, zoals psyllium, werken gunstig voor je darmen.
  Wat ijzer betreft is het niet alleen het ijzer zelf. De opname van ijzer wordt verbeterd door allerlei vitaminen, mineralen en aminozuren. De opname wordt verminderd door onder andere fytinezuur en calcium. In haver dus fytinezuur. Ook kan een ontregelde schildklier invloed hebben op je ijzerstatus.

  Reageer
  #6

  Vanochtend bij de huisarts geweest en hij noemt een laag ferritine gehalte inderdaad geen ijzertekort.
  Ik ga nou getest worden op coeliakie ook en anders moet ik inderdaad maar eens met andere voedingsgroepen gaan experimenteren.

  Reageer
  #7

  Ferritine is een eiwit dat ijzer opslaat in je lichaam. Het zit vooral in je lever en beenmerg, maar ook voor een klein deel in je bloed. De hoeveelheid ferritine in je bloed zegt iets over de hoeveelheid opgeslagen ijzer in je lichaam. Als je ferritinegehalte te laag is, kun je te weinig ijzer in je lichaam hebben.

  Reageer
Reageer op: Darmklachten en algehele gezondheidsklachten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief