Al 4 maanden last van buikpijn

 • #1

  Goedendag,
  Ik ben een man van 21 jaar van 78kg en heb al sinds maart last van aanhoudende maag- en darmklachten, daarnaast heb ik al bijna 2 jaar last van vermoeidheid.

  De buikpijn begon met dat ik steeds vaker in de avond een opgeblazen gevoel had in mijn bovenbuik gepaard met een irriterend gevoel door mijn hele buik. In de eerste weken van mijn klachten (rond maart) was mijn eetlust ook volledig verdwenen, en had ik een aantal keer diarree. De buikpijn was nu inmiddels bijna de gehele dag aanwezig.
  Ik ben toen bij de huisarts geweest, bloeduitslagen waren in principe goed behalve mijn crp(ontstekeningswaarde) was verhoogd naar 17.. dokter wilde even een week afwachten. De klachten namen ondertussen nauwelijks af maar mijn crp ging na een week terug naar een normaalwaarde van 7. De dokter wilde verder daarom geen actie ondernemen.

  De maanden erna bleef ik dagelijks last houden. De klachten zijn per dag een beetje afwisselend maar de klachten die het meest voorkomen zijn:
  - drukkend gevoel tussen mijn navel en maag in. Waardoor ik eigenlijk vaak alleen maar op mijn zij lig ipv op mijn rug.
  - misselijk gevoel op de maag bij het opstaan. Na het opstaan trekt dit binnen een kwartiertje weg en trekt de pijn naar mijn buik waarna ik vaak gelijk naar het toilet moet.
  - geprikkeld/zwak gevoel over mijn gehele buik. Dit wordt erger na het eten (vooral in de avond)
  - veel gasvorming (vooral in de avond)
  - minder vaak eetlust
  - ontlasting ziet er raar uit; vaak heel licht bruin en een beetje draadjesachtig. Soms lijkt het zelfs een beetje gelig (ik weet niet of dit slijm is). Ook is het soms zo zacht dag het brijig wordt. Voorheen was mijn ontlasting altijd stevig en donkerbruin.

  6 weken geleden ben ik hiervoor opnieuw een afspraak gemaakt bij de huisarts, het gesprek kon alleen telefonisch plaatsvinden vanwege het coronavirus. Een aantal bloedwaardes werden opnieuw gechecked. Anemiewaardes waren goed (geen bloedarmoede), bloedbezinking was goed, crp viel nog net onder de normaalwaarde maar wel wat aan de hoge kant (8). De dokter dacht aan functionele darmklachten zonder oorzaak en zei dat ik rennie of iberogast moest gaan gebruiken. Dit haalde echter niets uit, ik kreeg slechts diaree na het gebruiken van Rennie.

  Daarnaast ben ik naar een dietiste geweest en moet ik me houden aan een low-fodmap dieet, ook dit haalt weinig uit. Sowieso lette ik al erg op mijn voeding sinds het begin van de klachten (alleen water drinken, geen vet eten, speltbrood, veel low-fodmap groente en fruit etc.)

  Morgen heb ik weer een afspraak bij de huisarts, maar ik ben bang dat hij het weer afdoet met functionele klachten, zonder oplossing terwijl ik dagelijks zoveel last ondervind dat het mijn leven dagelijks belemmert.
  PDS zal natuurlijk mogelijk kunnen zijn maar ik heb voorheen nooit in mijn leven nooit echt vaak buikklachten gehad tot afgelopen maart, en ik heb ook nooit constipatie en bija nooit diaree (alleen brijig soms, rare kleur en misschien slijm(?))

  Herkent iemand deze klachten, of heeft iemand tips waarop ik me kan laten testen of onderzoeken zodat ik dit misschien morgen kan aandragen bij de huisarts?

  Groet,
  Michiel

  Reactie
  #2

  Omdat de klachten toch blijven aanhouden en de huisarts er niet verder mee komt, vraag je dan het beste een verwijzing voor de MDL-arts

  Reactie
  #3

  Hoi Michiel,

   

  Ik herken mij wel in jou klachten. Wat ik voornamelijk herken is het verandering in ontlastingspatroon. Ik heb mijn huisarts gevraagd voor een 'buikoverzicht foto'. Dit om constipatie rondom je buik te bekijken. Hierdoor kunnen ze ook goed afleiden of er geen narigheden zitten tussen je buik. Mocht je iets ernstig hebben dan houdt het gezwel zich tegen. (Constipatie)

   

   

  Het is tóch even verstandig om aan je huisarts te vragen voor een doorverwijzing. Naar MDL kan ook namelijk aan iets anders zitten

   

  Reactie
Reageer op: Al 4 maanden last van buikpijn
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief