14 oorzaken van buikpijn

We hebben allemaal wel eens buikpijn. Dat is niet zo verwonderlijk wanneer je bedenkt hoeveel vitale organen er liggen in de buikholte. Buikpijn kan veel oorzaken hebben. Meestal is het onschuldig, maar er kan ook iets ernstigs aan de hand zijn. Een goede diagnose is dus belangrijk.

Mogelijke oorzaken van buikpijn

1. Buikgriep

Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus en is daarom erg besmettelijk. Het is een verzamelnaam voor symptomen die worden veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen van je maag-darmstelsel. Vaak heb je dan last van een lage buikpijn, verminderde eetlust, diarree, overgeven en/of koorts. Deze symptomen kunnen echter ook het gevolg zijn van een bacteriële voedselvergiftiging. Buikgriep geneest na een paar dagen vanzelf.

2. Blaasontsteking

Pijn in de onderbuik en eventueel ook in de rug kan worden veroorzaakt door een (chronische) blaasontsteking. Een blaasontsteking betreft meestal een bacteriële infectie van het blaasslijmvlies. Bij een blaasontsteking heb je last van een branderig gevoel bij het plassen en vrouwen hebben dan ook vaak last ook van vaginale afscheiding. Ook andersoortige urineweginfecties kunnen lage buikklachten teweegbrengen. Als een pijn door blaasontsteking aanhoudt, kan de ontsteking zich mogelijk uitbreiden tot een nierbekkenontsteking.

3. Nierbekkenontsteking

Een nierbekkenontsteking, of pyelonefritis, kan zich bij beide nieren voordoen. Hierbij is de wand van het nierbekken ontstoken, wat voor een hevige pijn in de onderbuik zorgt. De ontsteking wordt vaak veroorzaakt door bacteriën, zoals de E-coli bacterie die in de dikke darm voorkomt. De bacteriën weten meestal via de blaas door te dringen tot in het nierweefsel, met een ontstekingsreactie als gevolg. Een nierbekkenontsteking kan vrij gemakkelijk overslaan op de nieren, blaas en/of urineleiders.

4. Galstenen

Wanneer je na een vetrijke maaltijd ineens hevige pijn krijgt, dan zou dit kunnen duiden op galstenen. Galstenen komen vooral voor bij vrouwen boven 35 jaar. De lever produceert gal (deze vloeistof hebben we nodig om vetten te verbranden). Via de galbuis en de galgang komt deze in de dunne darm terecht. Wanneer de gal te dik wordt of uit evenwicht raakt, bijvoorbeeld door een te hoog cholesterol, dan kunnen er harde kristallen ontstaan; de galstenen. Grotere exemplaren kunnen klem komen te zitten in de gang tussen de galblaas en de dunne darm. Galstenen geven een hevige pijn in de bovenbuik, waarbij je niet stil kan blijven zitten.

5. Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking is een ontsteking van de blinde darm. De blinde darm bevindt zich meestal bij de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. Een blindedarmontsteking ontstaat vaak heel plotseling en wordt daarom ook wel een acute blindedarmontsteking genoemd. Bij een blindedarmontsteking kun je ook last hebben van koorts en misselijkheid. Het is niet precies duidelijk hoe een blindedarmontsteking ontstaat. Maar men denkt dat een afsluiting van de blinde darm wordt veroorzaakt door een stukje hard geworden ontlasting waardoor een ontsteking achter die afsluiting kan ontstaan. Een ontstoken blindedarm moet operatief verwijderd worden.

6. Voedselallergie of intolerantie

Pijn in je onderbuik wordt ook regelmatig veroorzaakt door een voedselallergie of een voedselintolerantie. Dus wanneer je vaak last hebt van pijn in je onderbuik, is een allergietest raadzaam.

7. Maagzweer

Wanneer je een brandende pijn in de boven/midden deel van de buik hebt dan kan dit worden veroorzaakt door een maagzweer. Een maagzweer is een soort wondje in de beschermlaag van de maag, waardoor je hevige pijn voelt boven in je buik. Meestal is een bacterie de oorzaak van een maagzweer, maar je kunt ook een maagzweer krijgen als je bepaalde pijnstillers gebruikt, zoals aspirine. Ook roken en minder gezonde eetgewoonten spelen een rol. Als een maagzweer de onderkant van de maag of de twaalfvingerige darm perforeert, kun je ook een hevige pijn in de onderbuik krijgen.

8. Obstipatie

Verstopping wordt vaak veroorzaakt door een ongezond en vezelarm voedingspatroon. Ook weinig beweging, onregelmatig leven, stress en psychische factoren kunnen een rol spelen. Maar verstopping kan ook ontstaan door bepaalde medicijnen of als gevolg van een ziekte. Men spreekt van obstipatie als de darm verstopt is geraakt door harde en/of droge ontlasting. Als obstipatie lang aanhoudt, kan dit hevige krampachtige pijn in de onderbuik veroorzaken.

9. Cyste in baarmoeder of eierstok

Een cyste in de baarmoeder of eierstok hoeft geen klachten te veroorzaken maar kan een soort doffe pijn in de onderbuik geven en wanneer een cyste knapt dan kan dit voor hevige pijn zorgen. Wanneer hele grote cystes gaan draaien kan de bloedtoevoer worden afgesloten wat ook voor hevige pijn kan zorgen.

10. Menstruatiepijn

Veel vrouwen ervaren pijn in de onderbuik tijdens bepaalde periodes in de menstruatiecyclus en die pijn kan uitstralen naar rug en benen. Dat komt doordat de baarmoeder plaatselijk zo hard samentrekt dat er een zuurstoftekort optreedt wat veel pijn kan veroorzaken.

11. Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het maag-darmstelsel en kan gepaard gaan met hevige pijn in de onderbuik. Meestal zijn de dikke en/of dunne darm het slachtoffer. Naast lage buikpijn is er vaak sprake van chronische diarree, vermagering en overige darmklachten.

12. Prikkelbare Darm Syndroom

Heb je buikklachten, maar wordt er niets afwijkends ontdekt, dan zou de huisarts de diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen stellen. Het Prikkelbare Darm Syndroom ,ofwel spastische darm, is een chronische darmstoornis waarbij de darmen verkeerd bewegen. Een van de meest voorkomende klachten is pijn onder in de buik of rond de navel. Ook kan de pijn uitstralen naar de rug of de zij. De pijn kan zeurend zijn of gepaard gaan met hevige pijnscheuten. Na de stoelgang of na het laten van enkele windjes, wordt de pijn vaak minder. De buikpijnaanvallen kunnen zo hevig zijn dat men denkt aan een gal- of niersteenaanval.

13. Eileiderontsteking

De boosdoener hier is meestal een bacterie die zich vanuit de vagina (schede), via de baarmoedermond en de baarmoeder naar de eileiders verplaatst en zo in de eileiders terecht komt. Van een sluimerend eileiderontsteking merkt iemand meestal niet zoveel. Maar een acute eileiderontsteking kan gepaard gaan met pijn in de onderbuik (gevoeligheid en pijnscheuten aan één of beide kanten van de onderbuik) en bekken.

14. Kanker

Langdurige buikpijn die gepaard gaat met bloedingen, gewichtsverlies en een verandering in je stoelgangpatroon kunnen op kanker wijzen. De meest voorkomende kankersoort in de buikstreek is darmkanker. Tot slot Gelukkig gaat buikpijn meestal vanzelf weer over, maar als dat niet gebeurt, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Dat is natuurlijk ook verstandig wanneer de buikpijn erger wordt, of wanneer je ook koorts, afvallen, bloed en slijm in de ontlasting, bloed in de urine of zwarte ontlasting hebt.

 

Bronnen: Medischebron.nl, waterlandziekenhuis en maag lever en darm stichting

Delen:  
9 reacties op “14 oorzaken van buikpijn
 1. Hoi. Ik heb een vraag ik heb 14 dec. Een laparoscopie gehad, mocht dezelfde dag naar huis alles was goed gegaan. Woensdag op donderdag nacht kreeg ik echter zoveel pijn dat ik smacht naar het zh ben gegaan. Ben toen opgenomen en veel pijnstillers gehad. Bleek dat er bij de insicie bij mn navel een blauwe plek met een harde schijf er onder zit dat tegen een zenuw aan drukt. Vrijdag middag mocht ik weer naar huis, heb pijnstillers mee gekregen en moet die regelmatig slikken. Vanmorgen (zaterdag) begon die wond te bloedden. Ik heb gelijk het zh gebeld maar op de eerste hulp zeggen ze dat het geen kwaad kan, maar nu savonds bloed het nog steeds. Niet aan 1 stuk Door maar met tussen pozen. Het bloed vind ik ook raar ruiken. Kan dit echt geen kwaad? Ook omdat het bloed raar ruikt…. maandag neem ik uiteraard ook contact op met mijn eigen gynaecoloog maar dacht misschien heb ik hier eerder antwoord. Alvast bedankt. Een bezorgde veertje

  Geschreven door veertje op
 2. Het zou toch niet zolang moeten bloeden…..neem gewoon weer contact op met de Spoedeisende Hulp.

  Geschreven door Tandor op
 3. Er is nog een nummer 15 n.l. hernia linea alba en/of diastase recti, (buik) pijntjes die veelal voorkomen bij vrouwen – na een zwangerschap- en ook bij iets te zware mannen (met zg. bierbuikjes). Een fysio therapeut kan het probleem grotendeels oplossen, maar ook door dagelijks zelf buikspier-oefeningen te doen. Probleem is dat er via internet zeer weinig te vinden is welke oefeningen het beste gedaan kunnen worden.

  Geschreven door Anton G. op
 4. Zou graag even een reactie willen geven op buikpijn.
  Door de huisarts altijd onderkent tot ik een vervanger voor hem kreeg .
  Doorgestuurd naar de pijnpoli en na enkele onderzoeken en injecties voor 4 weken terug geopereerd aan een zenuwbeklemming in de buik .
  Kreeg vooral veel pijn bij lang staan en vaak bij het bukken.De zenuwen die op deze plek de pijn veroorzaakten hebben ze verwijderd , nu na 4 weken is het nog wel gevoelig maar heb gelukkig niet dezelfde pijn weer ervaren .
  Volgens de arts kun je het zien als een hernia in de buik !
  Denk zelf dat het een gevolg is van een operatie waarbij de galblaas is verwijderd , nadien openbaarde zich deze klachten .
  Groetjes Marc.

  Geschreven door Marc op
 5. Na veel last van mijn onderbuik . Werd er diversticulitus geconstateerd het zijn uitstulpingen aan de darmen die de pijn veroorzaakte .Gelukkig is het volgens de arts niets om je druk om te maken maar ….het kan wel weer terug keren de pijn . Dan weer laxeer middel gebruiken om de ontlasting soepel te houden .

  Geschreven door Snoetje op
 6. Ik mis de beklemde buikzenuw. Dit is vaak een onderschat probleem wat vaak niet wordt herkent.
  Kan soms lang duren voor een arts er achter is wat de oorzaak is van de buikpijn. In het WFG in hoorn zit een chirurg die hier in gespecialiseerd is.

  Geschreven door Marinus op
 7. Er bestaat ook nog ileus van de darm. Levens bedreigend.

  Geschreven door inga op
 8. : Ik heb last van een zwelling van de buik, en de veranderende aard van de ontlasting, zoals poepen voor mij moeilijker is geworden, en het gevoel bij het ontlasten u niet de dikke darm, of een gevoel van onbehagen na de ontlasting, die ook een gevoel van er met mij leeggemaakt, weer te geven, een andere buikpijn, in het bijzonder met de hand Soera De Nachtreis ondanks haar verdwijning, maar ze komen soms van tijd tot tijd, en ondergewicht. Vermoeidheid en pijn en tinteling in het hart en dit ding met mij sinds 5 weken
  Ik ging meerdere malen naar de dokter en ik heb een bloed-, urine- en ontlastinganalyse gedaan en gelezen. Hilco Bacteri Bollieri voor Kane Deze gorse woont in de buik en het duodenum en niet in de dikke darm.

  Geschreven door ilyas op
 9. Heb sinds gisteren last van mijn buik jarenlang onderzoeken gehad toch niets uit gekomen nu begint het weer opnieuw .ontlasting is goed maar verga van de pijn .paracetamol slikken doe ik al .mag alleen paracetamol omdat ik hartpatiënt ben .ben een beetje radeloos momenteel

  Geschreven door Grietje lebbing op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief