Pijn in je buik na seks, dit kan de oorzaak zijn

Pijn in je buik na seks, dit kan de oorzaak zijn

Veel vrouwen ervaren pijn in de buik na de seks. Soms voor een paar minuten, soms een aantal dagen. De ene vrouw ervaart een zeurende pijn en de ander een branderige pijn. Waar komt deze pijn vandaan? Wat kan de oorzaak van pijn in je buik na seks zijn?

Pijn in je onderbuik na het vrijen

Het is niet normaal dat je pijn in je buik voelt tijdens en na het vrijen. Het is niet altijd een teken om je zorgen te maken, maar in een aantal gevallen is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. De medische term voor pijn vlak voor, tijdens of na het vrijen is dyspareunie. Je kunt last hebben van oppervlakkige en van diepe dyspareunie. Meestal komt dyspareunie voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen er last van krijgen.

Wat kan de oorzaak zijn?

Er zijn veel oorzaken te benoemen van deze zeurende, jeukende of branderige pijn. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Endometriose

Is een chronische aandoening die veel voorkomt. Bij endometriose groeit weefsel, dat lijkt op baarmoederslijmvlies, buiten de baarmoederholte. Dit weefsel zorgt voor een chronische ontsteking. De meest voorkomende symptomen naast buikpijn zijn:

 • Bekkenpijn.
 • Vermoeidheid.
 • Opgeblazen gevoel, diarree of constipatie rondom de menstruatie.
 • Pijn in de benen (vooral tijden de menstruatie)
 • Slapeloosheid.

Adenomyose

Dit is een vorm van endometriose waarbij cellen in het spierweefsel van de baarmoeder groeien. Waarom dit gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Een groot deel van de vrouwen met adenomyose ervaart geen klachten. Echter, 10 tot 30% ervaart een zwaar gevoel in de buik of pijn in de buik.

Vleesboom

Een vleesboom is een goedaardig gezwel in de spierwand van de baarmoeder. In enkele gevallen groeit een vleesboom uit tot een tumor. Het blijkt dat 20% van alle vrouwen van 40 jaar en ouder vleesbomen heeft. Waarom de ene vrouw wel een vleesboom ontwikkelt en de ander niet, is nog niet duidelijk. Een vleesboom kan naast pijn in de buik de volgende klachten veroorzaken:

 • Drukkend gevoel in de onderbuik.
 • Pijn die uitstraalt naar de rug.
 • Pijn tijdens en na het vrijen.
 • Toenemende pijn tijdens de menstruatie.

Eileiderontsteking

Een eileiderontsteking ontstaat door een infectie met een bacterie die zich vanuit de vagina (schede) via de baarmoedermond en de baarmoeder naar de eileiders verplaatst. Soms geeft een eileiderontsteking geen klachten. Echter, bij een acute eileiderontsteking kan iemand, naast pijn in de buik. last krijgen van:

 • Een algemeen gevoel van ziek-zijn.
 • Pijn rechts in de bovenbuik.
 • Pijn bij plassen.
 • Koorts.
 • Darmklachten.

Cysten op de eierstok

Er is sprake van een cyste op de eierstok, wanneer er een holte in de eierstok is die gevuld is met vocht. Hierdoor wordt de eierstok vergroot. De meeste eierstokcysten geven geen klachten. Maar wanneer ze klachten veroorzaken dan zijn deze:

 • Drukkend gevoel in de buik of pijn in onderbuik.
 • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap.
 • Onregelmatige of hevige menstruatie.

Urineweginfectie

Een urineweginfectie is de verzamelnaam voor alle infecties die betrekking hebben op de urinewegen: nier, nierkelk, urineleider, blaas en urinebuis. Het behoort tot de meest voorkomende infecties in het menselijk lichaam. Afhankelijk van op welk onderdeel de infectie betrekking heeft zijn de symptomen, naast pijn in de onderbuik:

 • Pijn bij het plassen.
 • Pijn in de onderrug.
 • Donker gekleurde urine.

Bekkenbodemspieren

De bekkenbodem bestaat uit heel veel spieren die soms onbewust te veel worden aangespannen tijdens de seks. Hierdoor kun je na de seks een zeurende pijn voelen onderin je buik.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Zodra je pijn voelt in je buik na het vrijen, ga dan altijd naar je huisarts. In eerste instantie wordt er gezocht naar een onderliggende oorzaak als verklaring voor de pijn die je ervaart. Mocht deze aanwezig zijn, dan zal deze behandeld worden. Hierdoor zou de pijn na de seks moeten verdwijnen.
Wanneer er niets lichamelijks gevonden wordt, dan kan de arts je adviseren om naar een seksuoloog of psycholoog te stappen, die kunnen je misschien helpen te achterhalen of het komt door een emotioneel probleem.

 

Bronnen: lentis.nl en asz.nl

 

Delen:  
5 reacties op “Pijn in je buik na seks, dit kan de oorzaak zijn
 1. Deze klachten zijn van toepassing bij vrouwen die hun baarmoeder nog hebben, maar wat nu als je deze hebt laten verwijderen en deze klachten ervaart na het vrijen?

  Geschreven door Ko op
  • Inderdaad Ko, goede opmerking! Vrij doelgroep gericht. Vwb mannen: Forse pijnscheuten rondom de blaas/centraal onderbuik na het vrijen waardoor je in een foetus houding gaat. Wat kan ik doen?

   Geschreven door Daan op
  • Hier ben ik ook wel benieuwd na, na een Endrometriose, met vleesbomen, ontstoken helft van mijn baarmoeder is die in het verleden verwijderd, net als een gedeeltje groeiende Endrometriose in mijn darmen in het verleden aan zijn gestipt.
   Nu 40 jaren later, nog steeds veel pijn na het vrijen, en buikkrampen regelmatig.
   Pijn bij wind op hoping, in mijn buik.

   Kunnen deze aandoenigen dan nog steeds een rol spelen, als hierboven staat beschreven?
   Ook omdat ik denk dat ze in het verleden niet alles in mijn darmen van Endrometriose, hebben weg kunnen schroeien?
   Ben benieuwd naar jullie antwoord.

   Geschreven door Vabrum op
 2. Schimmelinfectie.. kan ook erg zeer doen.

  Geschreven door Anoniem op
  • Klopt, maar ik heb er Lichen Sclerosus bij.
   Dat veroorzaakt ook de klachten.
   Maar ik echt benieuwd, of er na de baarmoederverwijdering nog nog steeds last kunt hebben van de overige plekjes in de darmen, van de Endrometriose?
   Kan iemand mij daar antwoord op geven?

   Geschreven door Gr. Vabrum. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief