Hoe merk je dat je een vleesboom hebt?

Hoe merk je dat je een vleesboom hebt?

Wist je dat 40% van alle vrouwen, in de vruchtbare leeftijd, een vleesboom heeft? Welke klachten kan een vleesboom geven? Is het gevaarlijk om een vleesboom te hebben?

Wat is een vleesboom?

Een vleesboom, ook wel een myoom of fibroom genoemd, is een goedaardige zwelling die zich ontwikkelt in de spierwand van de baarmoeder. Bij een vleesboom treedt vermeerdering van spier- en bindweefsel op. Myomen variëren in aantal maar ook in grootte. Ze kunnen de grootte hebben van een speldenknop en soms kan een vleesboom groeien tot een gewicht van een kilo. Dan kan hij zo groot zijn als een voetbal waardoor de baarmoeder zo groot is, als bij een zwangerschap van meer dan 5 maanden. De aandoening komt alleen voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Soorten vleesboom

Vleesbomen kunnen op verschillende plaatsen in de baarmoeder voorkomen. Op basis van de plek onderscheiden we 3 soorten vleesbomen:

 • Subsereuze myomen
  Deze myoom ontwikkelt zich aan de buitenkant van de baarmoeder, en groeit verder naar buiten. Het kan zelfs zover groeien dat het alleen nog met een steeltje aan de baarmoedermond verbonden is en als een bijna losse vorm de buikholte insteekt. Deze vleesbomen kunnen rond het steeltje draaien wat een zeer ernstige pijn kan veroorzaken. Deze myomen hebben geen invloed op de menstruatie, maar kunnen door hun omvang druk veroorzaken op andere organen.
 • Intramuraal myomen
  Intramuraal myomen groeien in de spierwand van de baarmoeder, zodat de baarmoeder groter voelt dan normaal. Deze myoom komt het meest voor, en de klachten die bij deze soort horen zijn; een hevige menstruatie en pijn of druk in het bekken.
 • Submuceuze myomen
  Submuceuze myomen komen diep in de baarmoeder voor, vlak onder de slijmvlieslaag van de baarmoederholte. Hierbij kan het myoom de baarmoederholte in groeien, waardoor de vorm en grootte van de baarmoederholte kan veranderen. Deze myomen komen minder vaak voor en veroorzaken klachten van hevige menstruaties.

Mogelijke oorzaken

Wat de exacte oorzaak van het ontstaan van een vleesboom is, is niet geheel duidelijk. Men weet wel myomen groeien onder invloed van de vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen en progestageen. Vermoed wordt dat een onevenwicht tussen oestrogenen en progestagenen (te veel oestrogeen en te weinig progestageen) de groei zou stimuleren. Veel vrouwen ouder dan 30 jaar hebben 1 of meerdere vleesbomen. Het is zelfs zo dat men denkt dat 40% van de menstruerende vrouwen onder de 50 jaar een vleesboom heeft.

Op het moment dat de eierstokken minder oestrogenen aanmaken, verdwijnen de vleesbomen bijna altijd vanzelf. Dit is het geval na de menopauze, waarin de hoeveelheid oestrogeen is gedaald.
Daarnaast weet men dat Afrikaanse, Afro-Amerikaanse en Afro-Caribische vrouwen een hogere kans op vleesbomen in de baarmoeder hebben dan blanke vrouwen. Deze kans is 3 tot 9 keer groter.

De spierweefselgezwellen zijn in de meeste gevallen goedaardig. Echter, wanneer een vleesboom erg snel groeit, kan dit duiden op een kwaadaardige tumor.

Symptomen van een vleesboom

In de meeste gevallen geven vleesbomen geen klachten. Vaak komt men erachter bij een gynaecologisch onderzoek. De symptomen hangen meestal samen met de grootte, het aantal en de plaats ervan. Mogelijke klachten zijn:

 • Zware menstruaties
  Een gevolg van myomen die in de baarmoederwand zitten, of zelfs in z’n geheel in de baarmoederholte zitten, is dat de opbouw en afbraak van het slijmvliesweefsel tijdens de menstruatie minder goed verloopt. Hierdoor sluitende de bloedvaatjes trager waardoor er meer en langer bloedverlies ontstaat.
 • Drukkend gevoel in de onderbuik
  Wanneer de myomen een doorsnede hebben van 10 cm of meer, dan kunnen ze druk uitoefenen op organen in de buurt. Het kan dat ze op de blaas drukken en daardoor snel het gevoel van een volle blaas veroorzaken. Bij druk op de endeldarm kan de ontlasting tegen gehouden worden. Bij verdere groei van de myomen geven ze een drukkend en vol gevoel in de onderbuik en is het zelfs mogelijk de bobbel aan de buitenkant te voelen.
 • Pijn
  Pijn bij geslachtsgemeenschap is mogelijk op het moment dat de myoom in de schede uitpuilt. Bij een myoom dat in de buikholte ligt en met een steel aan de baarmoeder is verbonden (gesteeld subsereus myoom), kan de steel draaien, waardoor het myoom te weinig bloed krijgt. Acuut optredende hevige buikpijn is dan het gevolg. In zeldzame gevallen wordt een myoom, dat in zijn geheel in de baarmoederholte zit, weleens “geboren”. Hiermee bedoelt men dat een myoom door de baarmoedermond naar buiten wordt gedreven. Dat gaat gepaard met weeën-achtige pijn en veel bloederige afscheiding. Soms kan pijn in de benen of in de lage rug een symptoom zijn.

Myomen en zwangerschap

Vaak geeft de aanwezigheid van myomen geen probleem bij het zwanger worden. Enkel in de gevallen dat een myoom in zijn geheel in de baarmoederholte zit. Dan kan het wel een effect hebben waaronder het verhinderen van de innesteling.

Soms kunnen myomen tijdens een zwangerschap groter worden. Daarnaast kunnen myomen tijdens een zwangerschap ook klachten geven van buikpijn. In sommige gevallen treedt een miskraam, vroeggeboorte of afwijkende ligging van het kind op. Als de myoom voor de uitgang van de baarmoeder ligt, is een spontane baring soms niet mogelijk en moet een keizersnede worden verricht. Daarnaast kunnen er problemen met de nageboorte ontstaan, of iemand kan last krijgen van hevige bloedingen na de bevalling. Het is echter ook mogelijk dat myomen tijdens zwangerschap en bevalling helemaal geen klachten geven.

Behandelingsmogelijkheden

De meeste myomen veroorzaken geen klachten. Hierbij is het dan ook niet noodzakelijk om deze te behandelen. Echter, het is dan wel nodig om regelmatig te controleren hoe ze zich ontwikkelen. Maar het risico dat ze kwaadaardig worden is gelukkig heel klein. Op het moment dat ze wel klachten geven, kunnen ze soms bestreden worden met medicijnen. De medicijnen die per recept worden voorgeschreven zijn bijvoorbeeld ontstekingsremmers (NSAID’s) zoals Ibuprofen of Naproxen, hormonale medicijnen of bijvoorbeeld een anticonceptiepil.

Grote myomen, of myomen die veel klachten veroorzaken, worden meestal operatief verwijderd. De benadering is afhankelijk van de grootte en de ligging van de myomen. Soms worden patiënten gedurende 6 tot 8 weken voorbehandeld met een hormoon om de myomen kleiner te maken, waardoor de operatie technisch makkelijker wordt.

Heb jij een zorgvraag?

Heb jij een probleem of een klacht met betrekking tot je gezondheid? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.

Online ZorgZus

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

 

Bronnen: gynaecologie.nl en vleesboom.nl

Delen:  
19 reacties op “Hoe merk je dat je een vleesboom hebt?
 1. Ik ben in de zestig en al lang niet meer ongesteld. Maar bIj gebrek aan een partner gebruik ik af en toe een vibrator. Nadat ik die heb ingebracht krijg ik na die tijd aan de linkerkant pijn in mijn buik, een zeurende pijn. ik maak me daar ongerust over; hoe zou dat kunnen komen?? Zou dat ook nog een gevolg van een vleesboom kunnen zijn??

  Geschreven door Anoniem op
 2. Naar de dokter, lijkt me zo. Niet meteen van het ergste uit gaan.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Zeker na de arts.
  Heb zelf met erge buikpijn rondgelopen.
  Arts veronderstelde dat ik 1 vleesboom aan buitenzijde baarmoeder had.
  Na tien maanden eindelijk geopereerd en wat met een coloscopie operatie begon werd een grote zware buikopetatie omdat er een tweede nog veel grotere vleesboom vast gegroeid in mijn buikweefsel zat.
  Ontzettend veel pijn dus en voor niks veeels telang ermee rond moeten lopen helaas.

  Geschreven door Diana op
 4. Bij mij is de vleesboom van 1,3 kg toevallig ontdekt; ik bleek een heel laag Hb van 4,3 (bloedarmoede) te hebben. Bij een korte menstruatie dacht de huisarts niet direct aan een vleesboom. Een echo liet hem zien. De verwachting was niet dat hij snel zou verdwijnen en de bloedarmoede dus ook niet. Hij is verwijderd samen met de baarmoeder; ik was toen 49.

  Achteraf snapte ik nu ook mijn moeheid: als ik ’s avonds nog een afspraak had, ging ik na het eten 20 minuten liggen en was direct in slaap. Gewekt door de wekker kon ik er daarna weer tegen. Hardlopen ging niet meer zonder urineverlies. De vleesboom drukte. Maar met deze klachten was ik nog niet naar de huisarts gegaan, ik dacht dat het erbij hoorde. Ik ben wel vlees gaan eten, na jaren vegetarier te zijn geweest. Ik voelde wel iets aan.

  Er is me verteld dat als die bloedarmoede heel langzaam ontstaat, dat je het niet merkt. Mogelijk is de vleesboom ontstaan tijdens of na de zwangerschap van mijn laatste kind, 18 jaar eerder. Maar dat blijft gissen.

  Direct na de operatie was de Hbwaarde weer in orde, 7,6 en daarna praktisch nooit meer die moeheid gehad. Ik kon ook weer hardlopen. Ben erg blij dat ik de vleesboom heb laten verwijderen. Ik zou alle vrouwen in de “vleesboom”-leeftijd aanraden om vermoeidheid in de gaten te houden en bij twijfel de Hb waarde laten bepalen. Als ik het eerder had gedaan, had de vleesboom op een eenvoudiger manier verwijderd kunnen worden.

  Zoals hier genoemd. https://web.archive.org/web/20160711002810/http://www.dokterdokter.nl:80/gezond-leven/algemeen/vleesboom-baarmoeder-verwijderen-vleesboom-wegsnijden-of-medicijnen/
  Vreemd dat een extreem lage bloedarmoede hier niet als reden genoemd wordt… Ik ben benieuwd of ik de enige ben, ik neem toch aan van niet..

  Geschreven door Karla op
 5. Hoi
  Loop ook een tijd rond met buikklachten
  En buikpijn
  Maar ze zeggen dat lins een cyste zit niet zo groot
  Maar heb ook bloed in me ontlasting
  Hoe kan dit

  Geschreven door Anoniem op
 6. Toch maar naar de huisarts gaan en verder laten onderzoeken.

  Geschreven door Diane op
 7. Goed om dit te lezen dames, heb geen klachten maar bij geslachtsgemeenschap wel het idee dat er iets in mijn baarmoeder opzij gedrukt wordt…. heb het lange tijd niet gedaan dus dacht dat het daaraan lag

  Geschreven door Brenda op
 8. ik heb nu drie jaar een spiraal eindelijk hoef ik hem niet omdat mijn man is gesteraliseert.
  na een keizersnede hebben ze mij ook vleesboompjes weggehaald.
  vroeger altijd bij dokter gelopen vanwege heftige menstruatie.
  nu 3jaar goed gegaan redelijk.
  Ik heb nu burnout.
  Soms vraag ik me af of het een combinatie is.
  nu weer 3weken ongesteld met spiraal.
  Die moeheid die ik steeds aangeef waar komt het door?
  Ben ik in de overgang huisarts prikt niet omdat hij dat niet kan prikken.
  Ik heb het gevoel dat ik mijn lichaam beter ken als de arts maar ja .
  Ik word niet goed van die menstruatie begint het nu weer?

  Geschreven door aman op
  • U bent niet in de overgang Aman, ik kende dit probleem ook. En nog, ik ben in behandeling met het medicijn Esmya 5mg ( een Ulipristalacetat). Ik doe momenteel een kuur uit, ben ten rade geweest bij een andere arts, die gaf mij de boodschap mee om mijn baarmoeder te verwijderen. Normaal gaat dit in november gebeuren in MM te Gent, verder ga ik toch eerst nog eens langs bij de arts in het Uz te Gent. Het zijn zaken die je niet overhaast mag doen, maar bij mij was het sinds 2014 ik had pijn in linker eierstok, Cystes gaf men aan, toch ik kreeg toen Primolut nar 10, veel hormonen met de plezante bijwerking als misselijk zijn en bijkomen in gewicht. Nadat ik deze behandeling had stop gezet kreeg ik weer klachten, vrijen deed pijn en er zat steeds wat in de weg. Ik moet aangeven dat ik meer dan een jaar in het Uz op regelmatige basis ging en ze nu pas deze zomer mij het verdict hebben meegedeeld dat er Myomen aanwezig zijn. Uiteindelijk zijn het er een stuk of vijf en of ze al dan niet zouden kleiner zijn in november is af te wachten, ik hoop alvast dat er nog een mirakel gebeurt en ik mijn baarmoeder toch niet afgeven moet.
   Maar of dat ijdele hoop zal zijn dat zal binnen een 14 tal dagen meer duidelijkheid scheppen.

   Geschreven door Pegske op
  • Hallo. Ik heb aan het begin van mijn vagina (blaaskant) een weefsel wat erg ribbelig en dik is ik weet niet wat het is en ik maak me er zorgen over. Aub wat help

   Geschreven door Jays op
 9. Hoe oud bent u, Aman? Ik zou de spiraal laten verwijderen..? Raar dat de huisarts niet kan controleren of u in de overgang bent…

  Geschreven door Bea op
 10. Ik heb op mijn 29 ste de baarmoeder al weg laten halen, 2 grote vleesbomen, vergrote baarmoeder, die aan de ene kant helemaal ontstoken was, en een kiester in mijn eierstokken.
  Later endeldarm verzakking gehad, ook verholpen. Alles ook mede door de endrometriose waar ik al 5 jaar voor werd behandeld, zat overal, zelfs buiten de baarmoeder in mijn darmen.
  Ik ben nu 58 uit de overgang, maar kan men nu nog last hebben van vleesbomen, of andere verklevingen?
  Heb het gevoel dat mijn buik en maag steeds meer opzetten, terwijl ik aan het afvallen ben.
  Gemeenschap heb ik al jaren niet meer, is te pijnlijk, maar komt ook door mijn psoriasis van binnen uit, vooral vaginaal en oorgangen.
  Groetjes. Vabrum

  Geschreven door Vabrum op
  • Is het vastgesteld dat het Psoreasis is, bij mij werd lichen sclerose vastgesteld, daardoor krijg je vergroeiingen en wordt vrijen zeer moeilijk door het nauwer worden van de ingang in de schede.
   Lichen Sclerose is perfect behandelbaar met een goede zalf met Gabapebtine 8g in niet gebufferde cetomacrogolcrème, dit 2 x daags smeren en de pijn zal minderen tot volledig weggaan. Goed laten controleren is de boodschap.
   Groetjes

   Geschreven door Pegske op
 11. ik heb ook mioma heel groot en nu baarmoder is uit

  voel ik me goed

  Geschreven door karina op
 12. @Aman. Bij hevige menstruaties en burn out ook zorgen voor je hele lichaam, zoals goede voeding en bepaalde supplementen. Een hevige menstruatie kan duiden op oestrogeendominantie en insulineresistentie. Dat soort zaken kan je bijsturen middels voeding en aanvullende middelen. Bij vleesbomen speelt je voeding een rol, oestrogeendominantie, gifstoffen in je lichaam en tekorten aan bepaalde stoffen. De vleesboom verwijderen kan soms nodig zijn maar het haalt de oorzaak niet weg.
  De vermoeidheid kan een samenspel zijn van je voeding, tekorten en de spiraal. Hormonale anticonceptie verstoort sowieso je eigen hormoonhuishouding.

  Geschreven door Anoniem op
 13. Ik had in het verleden last van hevige menstruatie`s en pijn in de buik,
  was het gevolg van de overgang, dacht ik. de menstruatie`s duurden langer
  dan normaal en ik ben er veel te lang mee doorgelopen. Toen ik met
  mijn klachten bij de arts terecht kwam ben ik doorgestuurd naar een gynaecoloog
  en hebben ze me eerst gecurreteerd. Maar de klachten hileden aan.
  Ik was zeer vermoeid en kon moeilijk lopen en de bloedingen werden alleen
  maar erger. Ben gelukkig geopereerd en heb de baarmoeder laten verwijderen
  (hysterectomie) d.m.v. een inwendige methode (geweldig gedaan) ik heb dus
  geen litteken aan de buitenkant. Er bleken 5 vleesbomen in de buik te zitten.
  Wat een verlossing was die operatie voor mij. Had het veel eerder moeten laten doen.

  Geschreven door Janneke op
  • Kun je mij aangeven wat je bedoeld met “moeilijk lopen?” En wat voelde je dan? Ik kan namelijk ook lastig lopen, heb een grootte vleesboom, maar kom de klacht moeilijk lopen verder niet tegen.

   Geschreven door Marga op
 14. hallo aan allen, allereerst ben ik eigenlijk blij dit alles te lezen want ik voelde mij erg ondebrepen door mn artsen! Loop al enkele jaren rond met zeer erge mestruatie klachten, die steeds erger werden maar mijn arts wees me gewoon de deur met als uitleg “je bent niet in menopauze want dan krijg je geen mesntruatie meer en…neem gewoon terug een pil”en dit terwijl ik mij jaren daarvoor had laten steriliseren om geen pil meer te moeten nemen. Steeds weer werd ik naar huis gestuurd met “neem de pil terug…”! uiteindelijk heb ik zelf moeten vragen of het niet aangewezen was eens naar een gynaecoloog te gaan….en daar zag men meteen dat ik te kampen had met vleesbomen! Men stelde mij Esmya voor en die neem ik sinds 5-1-2018 en daarna…door zelf op internet te gaan zoeken, was er een site waar je 1 en ander kon invullen…kort daarop kreeg ik daar een antwoordje van met de vraag….of mijn arts mij had geïnformeerd over de leverklachten die bij de inname van die pil konden voorkomen….nee dus….ik mijn gyne en huisartsen gemailed en….toen plots moest ik dan toch maar eens bloed laten nemen en dat moet ik om de 4 weken doen!
  Ik moet dus zelf alles opzoeken via internet(terwijl artsen zeggen dat niet te doen want de info is vaak fout=in mijn geval was internet 2x juist)….en pas dan werd actie ondernomen! Ik moet na laatste inname (=30-3) mijn maandstonden nog 2 x laten doorkomen en dan checken ze wat het met de vleesbomen gedaan heeft…maar ik denk niet dat ik die pil nog 2 jaar ga nemen….ze mogen voor mijn part de handel er volledig uithalen…dat werd mij door nog ander lotgenoten aangeraden….die pil heeft me nog geen voordelen gegeven enkel bijkomende klachten!
  ergste in mijn verhaal vind ik dat de artsen in mijn ogen….niet echt naar mij geluisterd hebben “pak maar een pilleke en t ga wel over”dégoutant gewoon. Vertrouwenspersoon noemt men dat…..ik zoek een andere maar…is dat wel beter…pfff.

  Geschreven door Ibi op
 15. Wat mijn huisarts heeft gedaan was onnut en je kreeg niets te weten en behandelede je als onmondige en werd niet serieus genomen . Het was een dominante agressieve klojo. Overstuur maken en dure inkopen doen en maar doorverwijzen zonder goede communicatie. Afzonderlijk kreeg ik wel drie diagnosen. Ze maken je in de war. Maatschappelijk sociaal hebben ze steken laten vallen. kort door de bocht ernstige diagnosen stellen. je kreeg niets te weten en de medische geschiedenis is uitgewist alsof het niet heeft bestaan. Het was niet officieel. Ervaring en zorgvuldigheid was er niet. Nu heb ik een boek waar al die onderzoeken in staan die ze moeten doen alvorens die diagnose te stellen.

  Geschreven door Tio op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief