Blootstelling aan ozon generator

 • #1

  Tijdens mijn werk ben ik vandaag meermaals blootgesteld aan ozon door een ozon generator om auto’s te reinigen van vieze geuren. Ik probeerde na een ozon behandeling en na het luchten van de auto zo min mogelijk de ozon in te ademen, maar dat lukte niet altijd. In hoeverre is dit schadelijk?

  Reageer
  #2

  Ozon is een toxische verbinding. Het is ongezond om langdurig ozon in te ademen, ook in lage concentraties.

  Ozon ontleedt bij verwarming in zuurstofgas, hetgeen het brandgevaar verhoogt. Het is een sterke oxidator, die hevig reageert met brandbare en reducerende stoffen. Ozon reageert met alkenen, aromaten zoals aniline, ethers, dibroom, stikstofverbindingen en rubber, waardoor schokgevoelige stoffen ontstaan. Het tast alle metalen aan, behalve de edelmetalen iridium, goud en platina.

  Ozon kan in het lichaam worden opgenomen door inademing. Een schadelijke concentratie van dit gas in de lucht zal snel worden bereikt bij het vrijkomen ervan.

  Ozon is irriterend voor de ogen en de luchtwegen. Inademing van het gas kan longoedeem veroorzaken en kan op astma lijkende reacties teweegbrengen. Ozon kan effecten hebben op het centraal zenuwstelsel, met als gevolg hoofdpijn, verzwakte waakzaamheid en prestaties.

  Bij het werken in ruimtes waar ozon vrijkomt zouden dus beschermde middelen gebruikt moeten worden als de MAC waarde zou worden overschreden
  De MAC-waarde (voor licht werk) ligt op 0,1 ppm als Total Weighted Average (TWA). Voor matig zwaar werk ligt de grens op 0,08 ppm en voor zwaar werk op 0,05 ppm.

  Reageer
  #3

  Op welke waardes zit een ozon generator? En hoe schadelijk is dat?

  Reageer
  #4

  Die vraag kan ik niet beantwoorden. Dat is te vinden op de generator of de gebruiksaanwijzing

  Reageer
  #5

  Oké bedankt!

  Reageer
Reageer op: Blootstelling aan ozon generator
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief