dagelijkse slijmhoest, al jarenlang

 • #1

  Ik herinner me dat ik altijd al gevoelige luchtwegen heb gehad. Als kind had ik vaak last van bronchitis en longontstekingen en moest ik regelmatig aerosollen. Ik was vaak ziek, een echt zorgenkindje. Doorheen de jaren ben ik daar wel uitgegroeid en had ik steeds minder last van ernstige ontstekingen. Het is nu bijvoorbeeld al 5 jaar geleden dat ik nog een longontsteking heb gehad. Ik bleef wel altijd veel hoesten en kuchen/keelschrapen door slijm in mijn longen en keel.

  Rond mijn 17 had ik af en toe plots momenten dat ik enorm kortademig werd en een piepende ademhaling kreeg. Dat kon plots zomaar opkomen. Ik ben hiermee naar de dokter gegaan die me een ventolin puffer en informatie over astma meegaf. Ik had er steeds vaker last van en gebruikte meermaals de puffer. Ik kreeg daarom een cortisonepuffer voorgeschreven, maar die gebruikte ik erg weinig omdat ik geen fan ben van dergelijke medicatie. Waar ik nog het allermeeste last van bleef houden, is het dagelijks last hebben van vastzittende slijmen.

  Ik ontdekte slijmoplossers (acetylcysteïne) en er ging een wereld voor mij open. In plaats van een kwartier lang mijn longen kapot te hoesten om mijn slijmen weg te krijgen, ging het plots veel gemakkelijker. In bepaalde periodes neem ik dagelijks slijmoplossers. Anderhalf jaar geleden had ik extreem veel last van mijn slijmen en heb ik dit aangekaart bij de huisarts. Die raadde me aan dat ik echt wel dagelijks mijn cortisonepuffer moet nemen, zeker in de winterperiode. Nu hang ik dus vast aan bijna dagelijkse slijmoplossers en een cortisonepuffer. En ja, het gaat dan wel beter - ik heb sowieso nog amper astma aanvallen - maar ik blijf meer slijmen produceren en ophoesten dan de gemiddelde mens. 's Nachts hou ik mezelf (en mijn partner) nog steeds soms uren wakker met mijn gehoest. Ik heb wel een nieuw trucje gevonden waarbij ik mijn partner op mijn rug laat trommelen zodat mijn slijmen sneller los komen. Intussen heb ik ook veel andere klachten die mijn gezondheid negatief beïnvloeden: ik heb veel last van mijn spijsvertering, buikpijn en afwisselend diarree en obstipatie, met als diagnose "prikkelbare darmsyndroom".

  Ik ben nog geen 30 jaar en we grappen er thuis vaak over dat ik sowieso ga sterven aan een luchtwegaandoening. Eigenlijk kan ik er niet mee lachen, maar wat moet ik anders?  Ik denk de laatste tijd vaker na over mijn diagnose 'astma'. Dit is eigenlijk puur gebaseerd geweest op mijn verhaal maar er zijn verder geen testen gebeurd. Ik heb nog nooit een longfunctietest of andere onderzoeken laten uitvoeren.

  Is het normaal dat ik zo veel last heb van slijmen? Ik heb dagelijks hoestaanvallen, moet bijna elke dag slijmoplossers nemen, schraap heel veel mijn keel omdat er slijmen zitten, ... Is dit iets om verder te laten onderzoeken?

  Reageer
  #2

  Vraag dan een verwijzing voor de longarts voor wat meer onderzoek

  Reageer
  #4

  Denk ook aan het gebruik van bepaalde kruiden. Zou je zelf moeten opzoeken of advies van natuurgenezer.

  Reageer
  #5

  MSM zou mogelijk ook kunnen helpen. Zou het alleen niet zoeken in een enkel middeltje. Gaat ook om je voedingspatroon en darmen.

  Reageer
Reageer op: dagelijkse slijmhoest, al jarenlang
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief