Alle tips voor herstel to"/> Alle tips voor herstel tonsillectomie (amandelen knippen) op rij! - Medische Forum - Dokter.nl

Alle tips voor herstel tonsillectomie (amandelen knippen) op rij!

 • #1

  Hoi allemaal, ik heb inmiddels 3 dagen geleden mijn amandelen laten knippen (afgelopen maandag). Ik merk zelf dat ik heel de tijd aan het googlen ben naar tips voor sneller herstel, wat je wel en niet mag eten, hoe je keel er uit hoort te zien enz.
  Daarom hier alles wat ik tot nu toe heb kunnen vinden en zelf heb ondervonden op een rijtje.

  1. blijf continu ijswater drinken en ijsjes eten, om het kwartier in ieder geval. Ook als je denkt dat je het echt niet kan doen omdat je gewoon te veel pijn hebt als je slikt, het helpt echt en het "smeert" de wonden!
  2. wat je wel kan eten en wat je beter niet kan eten (warme maaltijden altijd laten afkoelen voordat je ze eet!)
  WEL:
  - appelmoes!!
  - aardappelpuree (evt met kleingehakte spinazie erdoor)
  - zacht gekookt ei
  - wit brood zonder korstjes
  - geweekt beschuit in venkelthee
  NIET:
  - zure dingen zoals sinaasappels
  - yoghurt (ik ken ook mensen die het wel eten, maar lees ook op veel sites dat het doordat het zuur is niet goed is voor de wonden)
  - vla (de dokter zei dat dit veel slijm produceert)
  - gekruid eten
  - banaan (kwam ik op verschillende websites tegen en irriteerde bij mij ook m'n gehemelte)
  Ik eet dus vooral koude aardappelpuree met appelmoes, heer-lijk omdat het eindelijk iets is dat vult, in tegenstelling tot al dat water en ijs.

  3. pijnstillers: 4 maal daags 1000 mg paracetamol en 3 maal daags 50mg diclofenac. Ik lees van bijna iedereen wel dat diclofenac het beste helpt, en dat vind ik zelf ook. Probeer geen zetpillen te nemen maar neem het beide oraal in! Ik heb zelf (en ik las dit ook van anderen) het gevoel dat zetpillen minder goed hun werk doen dan wanneer ik het oraal inneem.
  Diclofenac is makkelijk oraal in te nemen, de pilletjes zijn glad en klein. Paracetamol laat ik oplossen in een klein beetje water op een lepel!

  4. Verloop van de dag:
  Ochtend: je wordt wakker met heel veel pijn. Probeer (na het innemen van de medicijnen) direct ijswater te drinken en ijs te eten, ondanks dat je daar totaal geen zin in hebt.
  Middag: rond deze tijden heb ik steeds de minste pijn en eet ik dus ook lekker wat
  Avond: vanaf 18.00 uur begint de pijn heviger te worden, ondanks de pijnstilling. Toch probeer ik deze door te komen door de paracetamol om ongeveer 19.00 uur te nemen, zodat ik voor het slapen de diclofenac kan nemen.
  Nacht: deze is het ergst van alles vind ik zelf. Dit komt doordat je snachts niet om het kwartier water drinkt waardoor je echt enorm veel pijn hebt als je wakker wordt. Ik reken de tijden van mijn diclofenac zo uit dat ik deze voor het slapen inneem. Dan wordt ik om 01.00 uur wakker en neem ik paracetamol, en dan weer om 7 uur en neem ik weer diclofenac.

  5. over welke dagen nou het ergst zijn kan ik nog niet veel vertellen ben ik bang, maar ik lees overal dat dag 4-7 erger is dan dag 1-3... ik begin nu aan dag 4 dus ik ben heel erg benieuwd. De pijn waarmee ik wakker werd beloofd al niet veel goeds. We zullen zien!

  6. dan nog over hoe je keel eruit ziet en de soort pijn. De dokter zei: het gaat voelen alsof er glas in je keel zit, maar je moet gewoon blijven drinken! Zo kan ik de pijn zelf eigenlijk ook het beste beschrijven. Gisteren heb ik voor het eerst in de spiegel gekeken en op de plek waar mijn amandelen zaten is het helemaal wit. Ik weet niet hoe zo'n wond er uit "hoort" te zien maar denk dat dit bij iedereen anders is. Wel hoorde ik van anderen dat je na een paar dagen af en toe een stukje korst doorslikt, schik hier dus niet van!

  7. als laatste tip nog: mocht het gaan bloeden, leg een icepack tegen je hals aan en probeer ijskoud water te drinken! Ik had een nabloeding 2 uur na de operatie, ik had het geluk dat ik nog in het ziekenhuis was. Je schikt er enorm van maar probeer rustig te blijven, te koelen, en de dokter te bellen.

  Reageer
  #2

  Hoi hoi nog een tip is koude pasta (macaroni bijv) eet ik vanaf dag een met groente erdoor. Gaat goed en vult! Nu zit op op dag vier!

  Reageer
  #3

  ik heb vorige week woensdag mijn amandelen laten verwijderen, en ik zit nu op dag 7. heb nog steeds heel veel pijn, zet snachts een wekker om te drinken en pijnstilling in te nemen want anders word je echt wakker met heftige pijn. Verder kan ik niet heel veel eten, maar probeer  wel de hele dag door te drinken. lauwe thee gaat wel, of lauwe koffie. qua eten echt zachte dingen zoals macaroni, aardappelschijfjes, appelmoes, en heel veel ijs ijs ijs. Ben al 4 kilo kwijt, en heb al een aantal nachten wakker gelegen van de pijn. Ben benieuwd wanneer de korst eraf gaat , ik merk wel dat het geleidelijk minder word, maar er zit nog steeds wit/gele aanslag op de oude plek van de amandelen. het vervelende is niet kunnen eten en roken in mijn geval en iedereen in mn omgeving lekker zien eten en snoepen. hopen dat het na het weekend een stuk beter is. 🙁

  Reageer
  #4

  Ha allemaal,

  Op het moment zit ik op dag 5 na mijn tonsillectomie. Ik wil iedereen graag een tip meegeven. Wees alert met de medicijnen die je krijgt. Ik kreeg meloxicam (5 pillen totaal, 2 per dag) dit tastte mijn maag dusdanig aan dat ik vannacht (nacht na dag 4 na de operatie) naar de spoedeisende hulp ben gegaan. Ik kreeg te horen dat ik maagvliesontsteking heb. Geen pretje! Dit maakte de hele ervaring erg pijnlijk, veel misselijkheid en overgeven. Dus wees alert en vraag, als je weleens maagpijn heb gehad, om maagbeschermers!

  Reageer
  #5

  hoi!

  ik zit nu op dag 18.

  Vanaf dag 3 had ik het gehad met puree en moes en pap en ben ik "normaal" gaan eten (geen pikant of te harde dingen)  en dat smaakte mij enorm. Slikken was niet echt een probleem. Maar na 2w was de knagende pijn niet beter en bleek ik een ontsteking op de wonde te hebben. Ben de dokter vergeten te vragen of ik beter kan stoppen met vast voedsel en terug puree moet eten. Iemand een idee of vast voedsel de genezing zou vertragen? Of kan dit geen kwaad en is eten en slikken belangrijker? Niet eten is voor mij een hel. Ben een echte levensgenietster ☺️

  Hopelijk verloopt alles vlot bij jullie!

  Reageer
  #6

  hoi allemaal.. ik ben 28 en word a.s vrijdag geopereerd aan mijn keelamandelen. deze zijn zo groot dat ze telkens scheuren en er bloed uitkomt. ik heb sinds een week erg last van kriebelhoest, wat niet weggaat, zou dat een probleem zijn met mijn operatie? ben heel erg bang voor de operatie omdat ik altijd zo ziek ben van de narcose.  hoop dus echt dat het allemaal meevalt.

  Reageer
  #7

  Hoi!  Ik heb maandag mijn operatie gehad, was ook bang van de narcose omdat ik normaal ook altijd heel ziek ben nadien. Heb dit aan de dokters vermeld voor ik in slaap gedaan werd, en ze hebben mij een extra product ingespoten tegen misselijkheid. Ik heb geen last gehad, niet misselijk niet overgegeven... Gewoon zeggen voor je in slaap gaat dus 😉

   

  Succes!

  Reageer
  #8

  Ik ben ook afgelopen maandag geopereerd. Hierbij werd ik in de nacht van maandag en dinsdag elke 2 uur gewekt door de verpleegkundigen op de afdeling om iets te drinken.

  Dit hou ik nu ook thuis aan. Ik ga rond 00:00 slapen en neem mijn medicatie (PCM en ibuprofen oplossingspoeder) en zet dan een wekker om 02:00 04:00 en 06:00 om 06:00 neem ik op opnieuw mijn medicijnen in.

  Na 06:00 dommel ik een beetje maar slaap dan niet echt. Dit doe ik weer later wanneer ik wat gegeten heb en weinig tot geen pijn heb. Vaak is dit rond een uur of 10:00.

  Soms heb ik al het gevoel dat er al wat korstjes loskomen en dit op woensdag dus twee dagen na de operatie ? Ik eet wel veel ijsjes dus ik hoop niet dat het gaat bloeden.

   

  nadat ik ben gestart met de ibuprofen poeder gaat het een stuk beter. Ik heb na inname weinig tot geen pijn meer en voel mij dan echt kiplekker. Ik eet inprincipe alles wat er in de avond gekookt wordt maar laat het wel afkoelen. Ook eet ik geen harde dingen maar bijvoorbeeld macaroni e.d gaat er goed in ?? Dag 1 na de operatie was echt een drama voor mij. Ik kon niks eten en drinken ging amper en zelfs ijsjes gingen er niet in. Gelukkig is dit nu aan de betere hand.

   

  Over de korsten heb ik ook mijn vraagtekens hoe dit eruit moet zien. Bij mij ziet het er wit met groen uit maar dit schijnt normaal te zijn vanwege bacteriën die je niet tegenhoud ??

  Oja en de oorpijn hoort er ook bij. Mijn arts zei dat 50% van de gevallen hiervan last heeft

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  ik zit nu op dag 4 na de operatie en sterf van de pijn.. dag 1,2 en 3 gingen redelijk en at ik af en toe appelmoes of puree. Sinds vandaag kan ik niets meer eten en slikken gaat amper mijn keel zit dik en doet hartstikke pijn. Ik ben ook zeer misselijk en doe geen oog dicht 🙁 ik drink voldoende en neem de voorgeschreven pijnstillers correct. Zijn er nog mensen met zoveel last van de slechte smaak in de mond ? Het maakt me echt ziek .

  ik hoop dat er mensen zijn met goeie tips of hoopvol nieuws..

  Reageer
  #10

  Ik heb mijn amandelen met spoed moeten laten verwijderen donderdag. Ik had een hevige keelonsteking met daarbij een abces. Dus ik weet niet of dit voor meer pijn zorgt.

  Dag 1 ontwaken van narcose ging goed pijn viel mee & gans de dag ging het relatief goed al kon ik niet eten & drinken.

  Dag 4 de zondag was de slechtste van allemaal. Toen had ik enorm veel pijn was eten onmogelijk net als drinken.

  Nu dag 6 en ik hoop dat het vanaf nu alleen meer positieve kant zal uitgaan...

  Met eten heb ik nog steeds moeite. Het slikken gaat moeizaam.

  De wond ziet er vies uit maar wel normaal. De witte aanslag komt er ook af en toe een stukje los. Heb wel een zeer slecht ruikende adem!

  Nog een tip:

  De eerste nacht die ik wakker werd was onhoudbaar van de pijn. Dokter zei dat het kwam door de droge keel. Nu slaap ik elke avond op mijn rug en met vocht in mijn mond. Door op mijn rug te liggen voel ik minder druk in mijn keel. Door wat vocht in mijn mond te houden Val ik in slaap met mijn mond dicht. Waardoor de keel niet zo droog wordt in de periode dat ik slaap.

   

  Reageer
  #11

  Hoi lieve lotgenoten,

  ook ik ben vorige week donderdag 10 augustus 2017 geopereerd aan mijn keelamandelen. Nadat ik wakker werd uit de narcose ging het goed, tot het nacht werd en al het oude bloed uit mijn lichaam wil. De volgende dag nadat ik ontslagen was uit het ziekenhuis, heb ik oud bloed moeten spugen bij de balie van de apotheek. Best gênant. Waarna in vervolgens flauwviel.

  De dagen daarna waren een hel, alleen ijswater en ijs hielp. Ik kreeg oxycodon als pijnstilling, prettig, maar je mond word er nog droger van. Gevolg: de nachten waren een drama. Die pijn! Niet te doen.

  Sinds afgelopen maandag kan ik eten, puree, geprakte aardappelen, spinazie met ei, brood, vissticks en witlof. Ook gaat praten de goede kant op (dit kon ik tot zondag niet vanwege de pijn). Op dit moment medicatieloos, en de wonden zien er schoon maar alsnog 'vies' uit.

  Iemand nog tips voor iets waar veel calorieën in zitten, en goed eet- of drinkbaar is? Ik ben 6 kilo afgevallen, en weeg nog maar 49.8 kg. Het ziet er eng uit!

  Reageer
  #12

  Man, man, man, wat heb ik een spijt van deze operatie zeg! Dinsdag 22/08 geopereerd. Na het eerste ijsje gespuugd en na een paar uur enorme pijn. 2 of 3 keer paracetamol via het infuus gekregen en een shot morfine in mijn been en rond 10 uur 's avonds naar huis gestuurd met paracetamol in zetpil vorm.

  Dag 2 puree gegeten en de dagen erna vast voedsel. De pijn was met 3 paracetamol van 1000mg op een dag wel te doen. Gister leek alles zowaar goed te gaan en pijnloos maar sinds vandaag, dag 5 na de operatie is het echt dramatisch. Ijswater geeft me oorpijn en praten en eten gaat vandaag erg moeizaam. Ik zit aan de nutridrink om niet teveel gewicht te verliezen maar daar krijg ik enorm veel slijm van dat echt uren in de keel blijft hangen.

  Ik zit er vandaag echt doorheen en ga morgen de huisarts bellen voor andere pijnstillers of een oplossing. Normaal ben ik echt een bikkel met een hoge pijngrens, maar ik kan je vertellen dat deze operatie, voornamelijk de nasleep ervan, erger is dan bevallen.

  Ben ik de enige waarbij de huig ontstoken en opgezwollen is? Praten is enorm vermoeiend en veel woorden kan ik nog steeds niet uitspreken. Heb het gevoel alsof er een aardappel in mijn keel vast zit. Begin me inmiddels wel zorgen te maken om mijn stem die zich maar niet hersteld. Ik kwijl 's nachts ook enorm. Nooit eerder gehad.

  Reageer
  #13

  Hey TC!

  Vast voedsel?? Wow. Ik kom niet verder dan afgekoelde geprakte bloemkool met saus, blik wortelen, aardappelpurree (auw...) e.d. Eten is hel en doet vaak zeer!  Vanavond pannenkoek gehad. Damn lekker zeg...

  Ik ben trouwens woensdag de 16e geopereerd. Dus ik ben nu 1.5 week verder. De 1e week was echt hel inderdaad. Bij mij liep vanaf dag 2/3 de pijn alleen maar op. Heb bijna elke dag aan de lijn gehangen omdat ik het allemaal niet vertrouwde of gigantische pijn had. Ik slik 3x daags 50 mg diclofenac en 4x daags 1000 mg paracetamol. Maar zonet na 30 min slapen wederom zo'n gigantische pijnaanval. De nachten zijn verrot.... Overdag merk ik eindelijk verbetering. Kwam bij mij vanaf dag 8..... Maar het gaat me veel te langzaam. Veel irriteeert me in de keel. Zit aan de leverpastei en smeerkaas op brood. Jam is niet te doen en ook sandwitchspread doet zeer.

  Wat betreft je huig. Jep!!! Merkte het dezelfde dag al. Maar dacht dat mijn keel nog verdoofd was. Niet dus!  Dus heb nachten lang half rechtop in bed gezeten, steeds pogingen tot slapen. Die klote huig was gigantisch dik, lang en rood. Volgens mij is hij nu eindelijk weer normaal. Maar het weefsel er om heen is nog wat rood. Denk dat dat bij mij alle pijn nog veroorzaakt....

  Ben bijna helemaal van de korsten af... maar dan nog ben je er niet.  Hoop zo op snelle verbetering.  Kan toch moeilijk 3 weken niet werken??

  Qua eten... Unox soep in pak pompoen bijvoorbeeld. Duurt een eeuwigheid met afkoelen maar er zit meer dan 100 gram groente in. En pompoen schijnt ook nog een natuurlijke ontstekingsremmer te zijn.

  Sterkte daar... Ook ik heb nog wel een beetje spijt van deze operatie... Heb me er flink op verkeken. Qua nasleep en pijn. En zit me alleen maar op te vreten...want over 4 weken gaan we ook nog eens met vakantie...

  Reageer
  #14

  Hallo allemaal, ik ben afgelopen dinsdag geopereerd. Ik eet vanaf die dag eigenlijk alleen nog maar waterijs en appelmoes en drink ijskoudwater. Dit komt omdat ik nog bang ben om wat anders te eten vanwege een nabloeding ofzo. Ik ben zelf ook een roker en mijn arts heeft gezegd dat ik na 7 a 10 dagen weer mag roken (dus als de korstjes en het gele verdwenen is). Heeft iemand hier ervaring mee?

  Groetjes.

  Ps. Het viel mij wel erg mee ik heb wel wat pijn, maar niet heel heftig.

  Reageer
  #15

  Afgelopen woensdagochtend geopereerd. Pijn viel mij de eerste dagen erg mee, merk nu sinds gister (vrijdag) dat het wat heftiger wordt. Maar nog steeds wel te doen eigenlijk... Ik slik 4x daags 1000mg paracetamol (en daar zet ik snachts m'n wekker voor) en voor de nacht diclofenac 50 mg. Heb eigenlijk het idee dat de paracetamol nog het beste werkt (zolang je dit op vaste tijden inneemt!)

  Qua eten: appelmoes, vla, wit brood zonder korstjes met bouillon en vanavond een verse courgette-pastinaaksoep (zonder zout!). Vanmiddag ook een shake met banaan, spinazie en kokoswater gemaakt, maar dat deed PIJN!!!! Waarschijnlijk door de banaan, schijnt te irriteren. Verder de hele dag door ijswater en waterijsjes.

  sterkte allemaal!

  Reageer
Reageer op: Alle tips voor herstel tonsillectomie (amandelen knippen) op rij!
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif