Ervaring keelamandelen verwijderen (tonsillectomie) dag 1 t/m 7

 • #1

  Hey allemaal !

  Donderdag 29-11 ben ik eindelijk geopereerd aan mijn keelamandelen, een operatie waar ik heel lang tegenop zag en op internet niet heel veel over kon vinden wat betreft de vooruitgang en het herstel dus bij deze mijn dagboekje van de eerste 7 dagen.

  Dag 1 (dag van de operatie):

  Ik moest op de dag van de operatie al om 9:30 in het ziekenhuis zijn bij de dagverpleging, dit betekende dat ik vanaf 00:00 niet meer mocht eten en tot 7:30 heldere vloeistoffen mocht drinken. Tijdens mijn gesprek had ik van de anaesthetist de tip gekregen om vroeg in de ochtend al iets van sportdrank te drinken zodat je een beetje energie hebt en de pijnstillers niet zo keihard inslaan dus daar zat ik om 6:30 aan een flesje Aquarius... Voor vertrek naar het ziekenhuis nog 2 paracetamol en 1 oxycodon in moeten nemen en toen was ik klaar om te gaan. Echter voelde ik in het ziekenhuis al dat ik heel slecht reageerde op de oxycodon en werd ik heel erg misselijk (niet zo lekker voordat je nog geopereerd moet worden), ging mijn hartslag ineens heel erg omhoog en kreeg ik verhoging. Dit zorgde ervoor dat ik heel erg gestrest werd en heel vervelend onder narcose ging waardoor ik huilend en in paniek wakker werd (geen pretje dus). Ik had gelukkig de effecten van het medicijn doorgegeven waardoor ik extra medicijnen had gehad tegen de misselijkheid dus hier had ik gelukkig geen last van. Al met al duurde de operatie ongeveer 30 minuten en had ik nadat ik een beetje rustig was al binnen 5 minuten 2 ijsjes naar binnen gewerkt. Eenmaal op zaal ook een stuk of 4 ijsjes gegeten wat mij heel erg hielp, vrij vlot mocht ik weer naar huis en heb ik in de avond lekker in bed tv gekeken.

  Dag 2 (vrijdag):

  Deze dag begon minder lekker, weinig geslapen en veel pijn in m'n keel en kaak. Vroeg in de ochtend al begonnen met pijnstillers (loste paracetamol op in water) maar om deze weg te krijgen moest ik het eerst verdoven met een ijsje. Enige qua eten wat ik weg kreeg was zacht en luchtig vla en dunne appelmoes.

   

  Dag 3(zaterdag):

  Weer een rotnacht maar na de pijnstillers toch weer even in slaap gesukkeld, opzich was de pijn overdag wel goed te doen alleen had ik veel last van de korsten die zich in m'n keel begonnen te vormen. Mijn moeder ontdekte op deze dag de smelttablet paracetamol en de oplos ibuprofen, wat een uitkomst was dit ! Ik had wel het idee dat door de ibuprofen m'n korsten al snel loslieten waardoor ik die constant aan het uitspugen was. In de avond had ik spinazie met appelmoes gegeten wat best wel makkelijk ging en later op de avond lukte het nog om een knakworstje te eten.

  Dag 4 (zondag)

  Zondag was een complete meevaller qua pijn, tuurlijk wel slecht geslapen en een droge keel maar vla lukte me nog wel om te eten en had deze dag ook de opkikker boulion ontdekt wat heel fijn drinken was en totaal geen pijn deed. In de avond doperwtjes en worteltjes gegeten en in de avond begon alle grote ellende.

  Dag 5 (Maandag)

  Ik had online al sommige verhalen gelezen over dat de 5e dag zo erg was maar dat het zo heftig kon zijn wist ik niet. Ik werd om 3:00 wakker van een verschrikkelijke pijn die vooral vanaf m'n kaak en oren kwam. Icepack erop, ijsje erin en als dat verdoofd was maar de pijnstillers erin. Hierdoor gelukkig nog eventjes kunnen slapen. Ondanks de pijn overdag het meerdere keren uitgehuild maar tijdens het eten kon ik echt niet meer, ik had echt spijt dat ik deze ingreep had laten doen (ookal moest het)

  Dag 6 (Dinsdag)

  Deze dag werd ik een stuk beter wakker dan voorgaande dagen, ondanks dat ik om 3 uur wakker was en het hele pijnbestrijdende gebeuren moest doen viel ik daarna wel weer in slaap en werd ik ook best wel laat waker, hoogte punt van de dag was dat het me lukte om een pannenkoek weg te werken waardoor ik door de dag mij ook wat beter voelde. Dankzij de pijnstillers in de middag nog eventjes kunnen slapen en in de avond een klein beetje pasta kunnen mee eten met mijn ouders.

  Dag 7 (Woensdag)

  Vandaag is het woensdag en morgen is het dus bijna een week geleden dat ik mijn amandelen liet weghalen. Als je maandag tegen me had gezegd dat ik me vandaag best wel goed zou voelen had ik je niet gelooft maar toch is het een hele vooruitgang weer. Ontbeten met een breaker en geluncht met een pannenkoek en tussendoor gewoon veel blijven drinken zodat je slijm niet zo dik word dan is het best wel goed te doen. Enige waar ik nog veel last van heb is m'n kaak en wang die nog dik zijn en m'n spraak die nog weinig vooruitgang heeft, over 2 dagen begin ik met halve dagen werken zodat ik dat weer een beetje kan oppakken en afleiding heb wat dat thuis zitten word je ook moe van.

  MIJN TIPS:

  • Zo min mogelijk zoet eten, hierdoor krijg je meer slijm waardoor slikken lastiger word en je nog meer pijn hebt.
  • Probeer zoveel mogelijk "normale" zachte voeding te eten, hierdoor krijg je meer energie en voel je je minder waardeloos (plus hierdoor gaan je darmen weer werken want door de narcose en vloeibare voeding kan je verstoppen)
  • Vul waterflesjes voor de helft met water en stop die in de vriezer, hierdoor kan je hem aanvullen met gewoon water en heb je flink wat uurtjes koud water om te drinken, zelf vond ik dit heel erg fijn.
  • Gebruik een koelelement bij veel pijn in je nek, kaak en oren. Dit hielp mij door de ergste pijn heen, viel erdoor in slaap en verwisselde hem als ik in de nacht wakker werd.
  • Neem regelmatig een lauwe douche, door de genezing heb je kans dat je veel gaat zweten en door tussendoor even lekker te douchen knap je ook best snel op.
  • Probeer je slijm niet uit te spugen maar zoveel mogelijk te verdunnen door water te drinken, als je het uitspuugt droogt je keel meer uit en krijg je meer pijn.
  • Smelttablet paracetamol van roter vond ik echt een uitvinding hierdoor werd de pijnstiller snel opgenomen en verdween de ergste pijn langzaam.
  • Opkikker drinkbouilion zorgde bij mij dat slijm minder werd en ik ook beetje energie kreeg aangezien ik behoefte had aan iets zouts, laat het wel eerst flink afkoelen.

  Pijnschaal:

  Donderdag: 7/10

  Vrijdag: 6/10

  Zaterdag: 6/10

  Zondag: 8/10

  Maandag: 10/10

  Dinsdag: 6/10

  Woensdag: 4/10

   

  Ik hoop hier anderen ook mee te kunnen helpen aangezien ik zelf niet veel uitgebreide ervaringen heb gehoord en je het niet makkelijk ergens mee kan vergelijken, ik moet er wel bij zeggen dat mijn pijngrens over het algemeen redelijk hoog ligt dus dan kan je het daar een beetje mee vergelijken. Hopelijk helpen de tips een beetje voor anderen die deze ingreep nog moeten ondergaan.

  Reageer
  #2

  Vrijdag mijn amandelen laten verwijderen, het is nu maandag namiddag en kan gewoon niet meer van de pijn. Dank je wel voor alle tips, ga al beginnen met water flesje in de vriezer te leggen.

  Reageer
  #3

  Woensdag 3.3 mijn amandelen laten uithalen (ze waren giga groot en veel extra weefsel)

  De eerste dagen waren te verdragen. Vooral snachts/smorgens veel last. Van de pijnstillers had ik ook heel rare dromen/hallucinaties. Maar nu zijn we zondag en het was de eerste ochtend dat ik dacht; waarom heb ik dit laten doen? Huilen van de pijn. Wetende dat ik niet snel huil van de pijn. Ik hoop dat het morgenochtend al wat beter gaat. Na dit te lezen, heb ik er wel vertrouwen in ?

  Reageer
  #4

  Woensdag 3.3 amandelen laten verwijderen

  nog nooit eerder geopereerd dus heb een week voor de operatie echt wel stress gehad. Gelukkig werd ik om 7.30 verwacht in het ziekenhuis en om 8.30 geopereerd. Ik was wel heel misselijk van de narcose en heb ook overgegeven daarna. Ik moest eigenlijk een nacht in het ziekenhuis blijven maar omdat ik water water water had gedronken een een boterham had gegeten zonder korst mocht ik ‘s avonds al naar huis.
  Dit vond ik best eng want ik had van een paar vrienden gehoord dat zij echt een flinke nabloeding hadden na deze operatie.. toen ik thuiskwam wel nog een beetje bloed uitgespuugd maar geen grote hoeveelheden helder bloed en ook geen overgeven, dus het moest goedkomen zo.
  Ik heb paracetamol 1000 en diclofenac 100 zetpillen gekregen, ik denk dat die 100 mg diclofenac een foutje van de apotheek was.. In het ziekenhuis kreeg ik namelijk kleine orale tabletjes van 50 mg. De eerste dag perongeluk veelste veel diclofenac gebruikt daardoor, en daarna op internet gelezen dat je niet meer dan 150 mg per dag mag. Ziekenhuis had me verder ook niks uitgelegd dus wees hier voorzichtig mee! Toen heeft mn vriend gelukkig diclofenac tabletjes gehaald van de kruidvat (12,5 mg) en die heb ik de hele week genomen. In het begin 50 mg elke 8 uur geprobeerd maar ik was daardoor 6 uur ongeveer pijnvrij en 2 uur lang echt aan het kermen van de pijn. Daarom heb ik elke 4 uur 25 mg genomen vanaf de 4e dag. Dat werkte voor mij beter! Ik probeerde mijn eten vooral na de pijnstillers te timen en meestal lukte dat wel.
  Dingen die ik heb gegeten en die wel gingen:

  -Perenijsjes (natuurlijk)

  - gele vla

  -vanille yoghurt

  - erwten uit de diepvries fijn gepureerd met een klein beetje creme fraiche. (Deze was vooral fijn voor de vitamientjes!!)

  -pompoensoep zonder te veel kruiden

  -bloemkoolpuree (meer op de 6e en 7e dag) ik heb het heel fijn gepureerd en er wat cheddar en kruidenboter in gepleurd, deze was echt heel chill en vullend

  -aardappelpuree met appelmoes

  - geprakte avocado (laatste 3 dagen vd week)

  ik heb bijna alles weg moeten spoelen met water omdat het anders te erg prikte..

  de 5e dag deed inderdaad jantjeveel pijn en de 3e en 4e ook voor mij...

  ik zit nu op een week en sinds gisteren gaat het eindelijk een beetje de goeie kant op. Ik zie dat de witte aanslag minder is geworden en kan beter praten, maar nogsteeds niet echt goed. Niezen en gapen probeer ik ook vooral te vermijden want wat doet dit pijn zeg! Nu op de 7e dag is de korst aan het loslaten denk ik en ik zie ook wat opgedroogd bloed in mijn keel zitten, vond ik eerst een beetje eng maar dit is heel normaal omdat de korst aan het loslaten is!!
  Zonder de diclofenac had ik deze ervaring echt niet te doen gevonden denk ik. Ik heb na deze week zo ontzettend veel meer inzicht en medeleven ontwikkeld mbt tot mensen die chronisch ziek zijn en altijd zo moeten leven... het is echt geen pretje.
  ik heb de hele week elke nacht een timer gezet elk 1,5 uur om te drinken snachts. Dit doet ook super veel pijn maar helpt wel echt met het herstel!! Ik heb geen harde korsten in mijn keel om deze reden denk ik? Kan wel niet wachten tot ik weer normaal kan eten, verwacht dit vooral niet al na de eerste week!
  hoop dat iemand hier iets aan heeft :))

  Reageer
  #5

  Hallo iedereen,

  Op 05/03 mijn amandelen laten verwijderen wegens deze te groot waren.
  Aangezien dit mijn eerste operatie was, was ik uiteraard wel nerveus.

  De dag van de operatie mocht ik al terug naar huis, na dat ze me goed opgevolgd hadden voor 5-6 uur. Er werd me ook verteld dat ik niet zo'n groot bloedverlies heb gehad tijdens de operatie.

  De eerste 2-3 dagen na de operatie zijn voornamelijk veel rusten, drinken en pijnstillers nemen.
  Al bij al veel dit nog mee.  Je probeert natuurlijk ook waterijsjes en andere koude voeding tot je op te nemen, maar slikken is een helse opdracht.

  Maar dan de volgende dagen, ik leefde letterlijk van pijnstiller naar pijnstiller dag & nacht.
  Keelpijn, pijn bij het slikken, scherpe oorpijn.. ik kreeg niets meer van voedsel binnen.

  Nu zijn we 12/03, een weekje verder en kan nu wel zeggen dat de pijn aan het minderen is.
  Ik heb voornamelijk nog last van oorpijn en slikken/praten is erg moeizaam.
  Ben ondertussen ook al 5 kg gewicht kwijt.
  Hopelijk kan ik snel eens een deftige maaltijd eten zonder dat er pijn is bij het slikken.
  Maar het gaat de goede richting op, eindelijk!

  Ik had nooit verwacht dat het zo'n pijn ging doen, en vooral niet zo'n lange tijd.
  Maar hopelijk is het die 2 weken afzien waard voor de rest van je leven.

  Reageer
  #6

  Vorige week vrijdag 26/03 zijn bij mij de amandelen verwijderd. Ik ben er 35.

  Ik was erg zenuwachtig bij de opperatie omdat ze mij hadden vertelt dat het geen lachertje was

  Opperatie zelf heel goed verlopen alleen veel pijn. Half 8 smorgens daar 8uur geoppereerd.Direct wat beginnen drinken met koud water ook had de verpleegster appelsap klaar gezet. Dit kon ik echt niet binnen krijgen dit deed te veel pijn. Daarna waterijsje gekregen en dat lukte wel.

  Geen bloed overgegeven of bloedingen gehad.

  Om 14h30 mocht ik naar huis. Met heel wat pijnstillers voorgeschreven.

  Ik had diclofenac,tradonal en dafalgan forte en codeïne (bruistabletten) voorgeschreven gekregen.

  De diclofenac is heel goed te verdragen ik pak smorgens een en savonds voor het slapen.

  De tradonal kan ik ook goed verdragen en neem deze dus in 12h smiddags.

  Maar de dafalgan beide geprobeerd van beide erg ziek geworden mijn maag kon dit niet verdragen

  Uiteindelijk nu door de dokter zelf paracetamol smelt tablet voor geschreven en deze neem ik snachts in en als mijn tradonal is uit gewerkt.

  Ook zet ik snachts nog mijn wekker om 2h en om 5h om water te drinken. Bij mij is de ergste pijn smorgens. Ik kan dan amper drinken en mijn mond krijg ik nauwelijks open. Maar ik dwing mezelf dan water met ijsblokjes te drinken.na een paracetamol gaat dit weer allemaal stukken beter.

  Nu het eten dat lukt bij mij wel

  Vrijdag: bouillonsoep en veel water ijsjes gegeten

  Zaterdag :smorgens appel en vanilleijs in blender gemixt. Smiddags en savonds spaghetti heel fijne met olijfolie. En waterijsje en ijswater tussen door

  Zondag: smorgens weer appel en vanilleijs in blender. smiddags paar stukken appelcake heel zachte van de Aldi. Savonds spaghetti heel fijne met klein beetje spaghetti saus dit lukte ook heel goed  ook weer met waterijsjes en ijswater tussen door.

  Maandag : smorgens niks kunnen eten heel veel pijn. Smiddags stukje appelcake. Savonds macaroni in 4 kazen ging heel goed. Natuurlijk ook weer waterijsjes en ijswater tussen door

  Dinsdag smorgens niks kunnen eten weer zo een pijn. Smiddags wel weer appelcake kunnen eten. Erna geprobeerd een stukje milka chocolade te eten  maar bah wat was dat vies. De chocolade smaakte echt heel raar dan dat ik gewoon ben

  Ben benieuwd hoe de komende dagen gaan zijn

  Reageer
  #7

  Maandag 29 maart geopereerd. De operatie ging goed, had geen pijn toen ik wakker werd en kreeg direct een ijsje. ik mocht na 4 uurtjes alweer naar huis toe. ik heb 1x bloed gespuugd. de pijn is echt verschrikkelijk. vooral ‘s nachts, maar ik drink dan even wat en probeer weer in slaap te komen. ik neem 4x per dag 1000gr paracetamol en 2x ibuprofen. ik ben benieuwd hoe de beruchte dag 5 word, maar ik denk dat ik het ergste al heb gehad.

  veel beterschap,

  beau 17 jaar

  Reageer
  #8

  Woensdag 24-3 geopereerd en zit nu dus op dag 8.
  25 jaar oud.

  half 10 smorgens geopereerd en mocht om 2 uur al naar huis, operatie was goed gegaan, tijdens de operatie kwamen ze er achter dat ik en abces gehad had zonder dat ik het wist.

  In het ziekenhuis ging het verbazingwekkend goed, broodje met kortsjes kunnen eten, zeker 6 ijsjes in 4 uur tijd, kommetje groentesoep. Ik dacht zoveel mogelijk te eten toen de medicatie en morfine nog werkte van de operatie.

  Ik ben direct begonnen met eten. Zelf eigenlijk geen last met zoet en/of zout. Ik eet wel pas als m’n pijnstilling goed werkt. Toch merk ik de laatste twee dagen dat ik een soort van “kramp” krijg achter op m’n tong(?) tijdens het eten. Is er iemand die dit herkent? Eerste paar happen gaan prima en vervolgens verandert het in een vermoeiende hongerige strijd met je maag die om voedsel vraagt maar je keel die het er letterlijk niet mee eens is. Hetzelfde met praten, als ik lang praat word m’n mond gewoon “moe” lijkt wel.

  bovenal is het geheel me best wel meegevallen. Ik had niet verwacht dat de pijnstillers zo goed zouden werken. Je leeft wel van pijnstillers en de nachten zijn afschuwelijk.. vooral de eerste keer slikken in de ochtend is killing.. maar toch had ik verwacht dat ik overdag meer pijn zo ervaren.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoe verging het jou de verdere dagen?

  Ik ben op woensdag 31/03 geopereerd. We zijn dus morgen een week verder en ik blijf gewoon die helse pijnen in oren en keel hebben.

  hoe is het bij jou verder verlopen?

  groetjes

  shari

  Reageer
  #10

  26- 4 geopereerd en dit is de derde dag. Hoop niet dat het erger wordt dan dit. Vooral 1 kant doet erg pijn, koelen helpt niet echt. Iemand nog tips ?

  Reageer
  #11

  Zachte voeding en waterijs eten

  Reageer
  #12

  Je hebt geen pijnstillers gekregen?

  Reageer
  #13

  Diclofenac (3x per dag) en paracetamol neem ik, maar toch veel pijn. Zal meer ijs gaan eten

  Reageer
  #14

  Hoi allemaal,

  Ik ben nu bijna 2 weken geleden geopereerd aan mijn amandelen en kan sinds een paar dagen zeggen dat ik eindelijk pijnvrij ben en weer wat kan eten.

  Eten en drinken gaat nog niet zoals eerst. Slikken is nog een beetje lastig. Ik proef ook nog niet alles zoals eerst (MacDonalds frietjes proefde bijv. helemaal niet zout..).

  Het voelt alsof er nog iets ‘zit’ en mijn tong is (achteraan) nog dik. Ik kan nog steeds niet in mijn gehemelte kijken. Mijn stem klinkt ook nog anders. Daarnaast blijf ik toch nog best moe; een paar uur bij oma langs en ik ben alweer kapot.

  Iemand die dit herkent en misschien weet waarom die tong toch nog dikkig blijft en ik nog wel ‘iets’ voel in mijn keel? Wordt dat ook met de dag beter?
  Ik lees hier namelijk niets over op internet..

  Reageer
  #15

  Hi Shakira,

  ik ben zelf op 10 mei geopereerd aan de amandelen dus zit inmiddels in de 2e week. Ik herken wat je zegt, het gevoel dat er nog iets in je keel zit maar kan hier ook niks over vinden op internet. Ik heb vooral een prikkerig/branderig gevoel wat ik in de eerste week niet heb gehad. Als ik op mijn zij ga liggen voel ik dat gene wat ik in mijn keel voel ook mee bewegen naar die kant. Heel naar, het gaat namelijk enorm prikken aan die kant dan ook…

  Reageer
Reageer op: Ervaring keelamandelen verwijderen (tonsillectomie) dag 1 t/m 7
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief