aantal dagen metaalsmaak, prikkelende tong, veel waterig speeksel

 • #1

  Ik heb sinds een aantal dagen een hele vervelende metaalsmaak in mijn mond. Ik kan het niet echt goed plaatsen maar het lijkt een beetje alsof je aan een heel oud lepeltje van oma hebt gelikt. Eerst leek het vooral zuur / bitter maar een metaalsmaak is een betere omschrijving.

  Daarnaast heb ik ook het idee dat mijn tong wat gevoelig is, het tintelt een beetje maar wel erg vaag. Vooral voorop de tong. Ik heb geen blaasjes of iets dergelijks, mijn tong ziet er normaal uit. Ook mijn tandvlees is prima in orde.

  Als laatste heb ik voor mijn gevoel veel speekselproductie die nogal waterig is. Het lijkt ook alsof de speeksel die metaalsmaak heeft.

  Ik heb geen vullingen, heb een goede mondhygiëne (geen gaatjes en nauwelijks tandsteen), ik ga elk half jaar naar de tandarts en ik heb de afgelopen tijd geen Chinese pijnboompitten gegeten. Het laatste gerecht waar pijnboompitten in zaten heb ik c.a. 2,5 week geleden genuttigd.

  Ik krijg genoeg vitamines en mineralen binnen. Ik eet gemiddeld 3 stuks fruit per dag en drink voldoende. Mijn eetpatroon is normaal, 3 keer per dag (ochtend, middag, avond).

  Overigens ben ik een man en is zwangerschap dus niet de oorzaak.

  Ik voel me verder prima dus ik kan de symptomen niet goed plaatsen. Om hiermee nu gelijk naar de dokter te gaan vind ik een beetje voorbarig maar ik vind het wel een berichtje hier waard.

  De zoekresultaten gaven wel wat overeenkomende symptomen maar niet alles bij elkaar. Heeft iemand wel eens dezelfde combinatie van symptomen meegemaakt? Hoe zijn jullie hier mee omgegaan?

  Morgen ga ik voor de zekerheid toch even de huisarts bellen maar ik hoop voor die tijd nog wat reacties op mijn bericht te mogen ontvangen.

  Met vriendelijke groet,
  Peter de Leeuw

  Reageer
  #2

  Even een update. Ik heb de huisarts gebeld en aan de assistente verteld dat ik twijfel of een bezoek aan de huisarts nodig is. Ze gaat met mijn huisarts overleggen wat ik het beste kan doen. Morgen moet ik even terugbellen.

  Reageer
  #3

  De meest voorkomende oorzaken van een metaal of ijzer smaak in de mond zijn: het gebruik van medicijnen; problemen met de gal; tandvleesontsteking; voedselallergie; maagzweer; veel ijzer; hypercalciëmie; loodvergiftiging; nierziekten; eten pijnboompitten; overdosis koper, selenium, jodium, kwik, en niet te vergeten fantoom-smaken...

  Reageer
  #5
  Reageer
  #6

  Even een update:

  De assistente hadden een tijd geleden overlegd en ze denken dat het een virusinfectie o.i.d. was. Dit heb ik ter harte genomen.
  De klachten verdwenen maar zijn sinds kort weer terug gekomen.

  De smaak is een beetje bitter en ik ervaar het vooral achter op mijn tong. Mijn kaakgewrichten lijken wat te tintelen, alsof ik ga kokhalzen.
  Mijn speeksel is weer erg waterig en het lijkt soms alsof dat ook een rare smaak heeft.

  Ik heb erg goed gelet op mijn eetpatroon; absoluut geen pijnboompitjes!

  Morgen ga ik direct een afspraak maken want ik word er helemaal gek van. Het doet geen pijn maar vervelend is het zeker.

  Heeft iemand hier ook ervaring mee?

  Reageer
  #7

  ben je wellicht in ketose? Dat kun je testen met ketostix

  Reageer
  #8

  Nee volgens mij niet.
  Vandaag ben ik naar de huisarts geweest en hij zag dat de smaakpapillen achter op mijn tong waren vergroot.
  Mijn mondhygiëne is super, aldus mijn tandarts.
  Ik heb volgende week een afspraak met een KBO-arts, wellicht dat hij er meer over weet.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi Whoeii,

  Mijn moeder (63) heeft exact dezelfde klachten, al bijna een jaar. In het begin was het sporadisch, maar sinds een aantal maanden is de bittere smaak blijvend en in toenemende mate. Mondonderzoeken en zelfs het verwijderen van 2 "rommelende" kiezen heeft bij haar helaas niets geholpen.
  Ze hebben inmiddels bloed bij haar afgenomen voor uitgebreid bloedonderzoek, waarvan ze maandag 26 november de uitslag krijgt.

  Ik hoor graag de voortgang van jouw zoektocht naar de oorzaak van dit probleem. Wellicht kunnen we elkaar helpen.

  Mvg,

  Cath

  Reageer
  #10

  Hallo, Ik heb exact dezelfde klachten, ben dus ook erg benieuwd wat de oorzaken zijn.

  Reageer
  #11

  Ik ben naar de KNO-arts geweest en heb zo gedetailleerd mogelijk mijn klachten omschreven. Daar meteen bij vermeld dat volgens de tandarts mijn mondhygiëne uitstekend is.
  De KNO-arts heeft mijn mond, keel en neus onderzocht maar kan niets vinden. Er is dus niets zichtbaars te vinden dat de klachten kan veroorzaken!

  Wat erg vervelend is dat hij stelde dat er niks aan gedaan kan worden omdat er zo weinig over bekend is. Ik zal er maar mee moeten leren leven denk ik.
  De klachten zijn al wel wat minder geworden dus hopelijk trekt het nog helemaal weg.

  Als jullie wat bevindingen hebben dan hoor ik dat graag.

  Groeten,
  Peter

  Reageer
  #12

  Ik lijk net hetzelfde probleem te hebben als jij, Peter. Weet je ondertussen al wat meer?

  Reageer
  #13

  Nee helaas niet.
  Ik heb er alles aan gedaan om erachter te komen wat de klachten veroorzaakt en, nog belangrijker, hoe ik er vanaf zou kunnen geraken maar helaas ben ik niets wijzer geworden.

  Wel moet ik zeggen dat mijn klachten beduidend minder zijn geworden. Vooral in stressvolle situaties waarbij mijn mond droger wordt proef ik het maar anders eigenlijk niet meer. Een kauwgompje doet eigenlijk al wonderen.

  De KNO-arts stelde ook dat de klachten vaak spontaan weer verdwijnen. Dit kan dagen, weken, maanden of zelfs jaren duren na de eerste keer dat de klachten verschenen.

  Er is nog maar zo weinig bekend over smaak dus de exacte toedracht zal ik wellicht nooit te weten komen.

  Reageer
  #14

  In mijn bovenstaande bericht bedoel ik dat er weinig bekend is over dit soort smaakafwijkingen en hoe ze behandeld kunnen worden.

  Vaak is er geen duidelijke toedracht en zijn er buiten de veranderde smaak geen andere symptomen.
  Artsen tasten in het duister als het hierom gaat.

  Reageer
  #15

  hallo, ook ik heb sinds ruim een jaar dit soort klachten. ik heb wel ontdekt dat ik in de buurt van computer, mob.telefoon, electrische apparatuur enz. enz. veel meer last heb.electromagnetische straling! ik probeer nu zo veel mogenlijk dingen uit te schakelen bij de stopcontacten, het is daardoor iets minder geworden maar niet over.eet ook vaak een suikervrij kauwgompje.vitamine b 12 tekort kan dit ook veroorzaken volgens mijn homeopaat.

  Reageer
Reageer op: aantal dagen metaalsmaak, prikkelende tong, veel waterig speeksel
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief