IJzersmaak in je mond? Dit kan de reden zijn

IJzersmaak in je mond? Dit kan de reden zijn

Heb jij ook wel eens last van een vieze ijzersmaak in je mond? Wat veroorzaakt deze vieze smaak en wanneer moet je naar de huisarts met zo’n ijzersmaak?

IJzersmaak: mogelijke oorzaken

Er zijn heel veel verschillende oorzaken voor een metaalachtige smaak in je mond. In veel gevallen is het een symptoom van iets onschuldigs. Mogelijke oorzaken zijn:

Tandvleesontsteking

Een tandvleesontsteking kan, wanneer deze niet wordt behandeld, er voor zorgen dat je een smaak van ijzer in je mond krijgt. De bacteriën die voor de ontsteking verantwoordelijk zijn veroorzaken deze vieze mondsmaak. Naast deze smaak wijst ook bloedend tandvlees op een beginnende tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Het tandvlees is dan ook vaak opgezwollen en rood en doet het al pijn bij een lichte aanraking.

Medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan ook de oorzaak zijn. Zo heeft het medicijn metronidazol, een antibioticum, een hinderlijke metaalsmaak in de mond als bijwerking. Maar ook bepaalde medicijnen tegen jicht of diabetes kunnen een metaalsmaak in je mond veroorzaken. Net als sommige antidepressiva.

Roken

Roken heeft een sterke invloed op het reuk- en smaakvermogen. De chemicaliën in de sigaret beschadigen de smaakpapillen met in sommige gevallen een metaalachtige smaak als gevolg.

Allergie

Een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen kan je natuurlijke afweersysteem in werking zetten. Als gevolg hiervan gaat je lichaam histamine aanmaken, wat in je bloed terechtkomt. Dit kan een ijzersmaak in je mond veroorzaken.

Verkoudheid

Een verkoudheid kan je smaak beïnvloeden. Zo wordt verkoudheid in sommige gevallen in verband gebracht met een metaalsmaak. Specifiek wanneer je problemen met je sinussen en bovenste luchtwegen hebt, dan kan dit de smaak in je mond beïnvloeden. Meestal is dit in combinatie met hoesten, pijn in de keel en een verstopte- of loopneus.

Kanker

Door kanker, of de behandeling van kanker, kun je problemen krijgen met je smaak: Je smaak verandert. Een metaalsmaak of een bittere smaak komt hierbij het meeste voor.

Zwangerschap

Al vroeg in de zwangerschap kun je last krijgen van een ijzersmaak in je mond. Sommige vrouwen omschrijven het ook als een soort bloedsmaak in de mond. Dit wordt veroorzaakt door de hormonale verschuivingen die zich in je lichaam plaatsvinden. In sommige gevallen kan dit zelfs misselijkheid veroorzaken. Meestal verdwijnt dit weer na het 1e trimester.

Vitaminetekort

Een tekort aan vitamine B12 kan een oorzaak zijn voor een ijzersmaak in je mond. Een ernstig vitamine B12 tekort kan je centraal zenuwstelsel aantasten. Een gevolg hiervan kan zijn dat je op een andere manier smaak ervaart en je een vreemde ijzersmaak krijgt.

Ketose

Door of te vasten of door een dieet te volgen dat arm is aan koolhydraten kun je in ketose komen. Een van de kenmerken is een droge mond en metaalsmaak. Al binnen een week kun je een verandering in smaak en geur van de adem merken. De geur verdwijnt meestal als je lichaam zich aanpast aan een lagere inname van koolhydraten.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je langere tijd last hebt van een vieze, ijzerachtige smaak ga dan naar je huisarts. Stel nooit zelf een diagnose, maar vraag je huisarts om hulp. Hij of zij zal je, indien nodig, doorverwijzen naar een specialist.

 

Bronnen: Healthline, WebMD en NHS

Delen:  
7 reacties op “IJzersmaak in je mond? Dit kan de reden zijn
 1. Geachte me, ik heb dit ook een paar gehad ijzer of bloedsmaak en ik had toen inderdaad blaaskanker.
  Gr Henk Poeder

  Geschreven door Henk op
 2. Ik heb het in en na mijn Corona besmetting gehad. Na ca 6 weken was het weg.

  Geschreven door Thea op
 3. Wat als je al langere tijd geen smaak proeft, kan dat te maken hebben met corona??

  Geschreven door Harryw op
 4. Heel informatief!

  Geschreven door Anoniem op
 5. heb al meer dan een jaar n vieze chemisch achtige smaak in mijn keel en in mijn neus.spoel vaak met zout water mijn neus, maar het fenomeen blijft aanwezig.

  Geschreven door harry op
 6. Ik heb het altijd wanneer ik een infuus krijg voor contrastvloeistof of ook bij alle drie de Corona vaccinaties die heb gehad.

  Geschreven door V39 op
 7. Mijn man heeft alweer een tijdje een metaalsmaak. Niet dat eten vies smaakt naar een aanwezigheid. Het is na een coronabesmetting gekomen. Dan weer weg en nu na een vaccinatie weer terug. Wat te doen?

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief