Een ijzertekort? Deze kwalen kunnen een teken zijn

Een ijzertekort? Deze kwalen kunnen een teken zijn

Moe, een lusteloos gevoel en/of een bleke huid? Dan kan het zo maar zijn dat je last hebt van een ijzertekort. Wat zijn alle kwalen die een teken kunnen zijn van een ijzertekort?

Wat is een ijzertekort?

Je hebt last van een ijzertekort, wanneer je te weinig ijzer in je lichaam hebt. Een ijzertekort wordt ook wel bloedarmoede genoemd, maar dat is niet helemaal juist. Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedkleurstof (hemoglobine) in de bloedsomloop. IJzer is wel belangrijk voor de vorming van hemoglobine.

Waarom heeft ons lichaam ijzer nodig?

Waarom moet je alert zijn op een ijzertekort? Met andere woorden; wat is de functie van ijzer voor ons lichaam? IJzer is een mineraal dat een zeer belangrijke rol speelt bij de goede werking van het lichaam. Het is een essentieel bestanddeel van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat in rode bloedcellen zit.

Hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof (belangrijke brandstof in je lichaam), en kooldioxide (een afvalstof), in de rode bloedcel kan worden opgenomen. Wanneer je een ijzertekort hebt, dan kan er onvoldoende zuurstof door het lichaam worden getransporteerd. Daarnaast speelt ijzer ook een rol bij de aanmaak van afweerstoffen, die helpen om je lichaam te beschermen tegen allerlei ziektes en helpt het om schadelijke stoffen af te breken.

Risicogroepen voor een ijzertekort

Bij de meeste mensen is de kans dat er een ijzertekort ontstaat klein. Echter, er zijn een aantal risicogroepen die een grotere kans hebben op een ijzertekort. Deze groepen met extra alert zijn op de klachten die op kunnen treden. Wanneer je vermoedt dat er sprake is van een ijzertekort, ga dan naar je huisarts. Deze kan dan met behulp van een bloedtest een eventueel ijzertekort opsporen. Het gaat om de volgende personen:

 • Menstruerende vrouwen;
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven;
 • Kinderen en jongeren onder de 22 jaar;
 • Vegetariërs en veganisten.

Symptomen van een ijzertekort

Een ijzertekort kun je herkennen aan de volgende kwalen:

Snel vermoeid

Zoals gezegd is ijzer belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine. Dit eiwit zorgt ervoor dat zuurstof zich kan binden aan de rode bloedcellen om vervolgens door het hele lichaam te worden getransporteerd. Wanneer je een ijzertekort hebt, dan komt er dus minder zuurstof in alle weefsels en zal je sneller vermoeid raken.

Sneller buiten adem

Wanneer je merkt dat je veel sneller buiten adem bent, dan normaal dan kan dit een teken zijn dat je een ijzertekort hebt. Doordat er minder zuurstof getransporteerd kan worden door je lichaam, heeft je lichaam er meer behoefte aan waardoor je ademhaling omhoog gaat en je sneller buiten adem bent.

Bleke huid

Het eiwit hemoglobine is verantwoordelijk voor de rode kleur van ons bloed. Hoe meer zuurstof de rode bloedcellen bevatten, hoe roder het bloed is. Een ijzertekort is verantwoordelijk voor een verminderde aanmaak van hemoglobine en kan dus voor een bleke huid zorgen.

Rusteloze benen

Ongeveer 15% van de mensen met het restless legs syndroom hebben een ijzertekort. Het is onbekend of voeding of erfelijkheid de oorzaak is van een lage ijzerspiegel. IJzertekort kan bijdragen aan het restless leg syndroom, vanwege de relatie met dopamine. Het is onbekend of voeding of erfelijke aanleg de oorzaak is van een lage ijzerspiegel.

Haaruitval

Wanneer je last hebt van een ijzertekort, dan maakt je lichaam de keuze om de beschikbare zuurstof naar je vitale organen te sturen. Hier horen je haarzakjes niet bij, en het gevolg is: dof, futloos haar en soms haaruitval. Dit gaat ook op voor je nagels. Door een ijzertekort kun je last krijgen van broze nagels.

Spierpijn

Ervaar je meer spierpijn dan normaal na een work-out? Dan kan deze kwaal ook een teken zijn. Een tekort aan ijzer belemmert namelijk je spierherstel, doordat er minder zuurstof beschikbaar is. Dit kan weer leiden tot extra spierpijn. Daarnaast is het zo dat wanneer je veel sport, je meer kans hebt op een ijzertekort.

Oorzaak van een ijzergebrek

In de meeste gevallen komt een ijzertekort voort uit een gebrek aan ijzer in de voeding. IJzer haal je uit voeding, zowel uit vlees als uit plantaardige producten. Het ijzer wordt via de zuursappen in je maag omgevormd tot een vorm van ijzer die je darmen op kunnen nemen. Mogelijk oorzaken voor een verminderde opname van ijzer uit je voedingen zijn:

 • Verminderde opname van ijzer uit voeding als gevolg van veganisme of alcoholisme.
 • Een stoornis in het opnemen van het ijzer in de darm. Denk hierbij aan een beschadiging van het slijmvlies van de darm bijvoorbeeld als gevolg van operaties aan de dunne darm, ziekte van Crohn of coeliakie.
 • Overmatig bloedverlies, (overvloedige) menstruatie, maar ook door aandoeningen in het maagdarmkanaal of nieraandoeningen. Bloed bevat veel ijzer. Dus als je veel bloedt, verlies je veel ijzer.
 • Verhoogde behoefte aan ijzer kan ontstaan zoals bij een zwangerschap. Wanneer de ijzerbehoefte van het lichaam stijgt en dit wordt niet aangevuld dan kan er een tekort ontstaan.
 • Door chronische ziekten, zoals reuma, ontsteking in bot, maagzweer, kwaadaardige aandoeningen waaronder, maag- of darmkanker en bij een acute infectie zoals van de luchtwegen, urinewegen of maag-darmstelsel kan een er ook een ijzertekort ontstaan.

 

Bronnen: voedingscentrum.nl en orthokennis.nl

Delen:  
38 reacties op “Een ijzertekort? Deze kwalen kunnen een teken zijn
 1. Welke producten heeft ijzer . Welke producten moet ik nemen om een goede balans te krijgen .?

  Geschreven door Sip op
  • 5 kilo staal

   Geschreven door De grappen maker op
   • veel veldsla eten daar zit veel ijzer in.

    Geschreven door bill op
  • Ijzer tekort? Probeer suikervrije appelstroop van goede kwaliteit. AH heeft een eigen merk hier van, lekker en gezond.

   Geschreven door Anoniem op
   • Geschreven door Anoniem op
   • Het is een fabeltje dat appelstroop veel ijzer bevat, iedereen denkt dat maar dat is absoluut niet het geval.

    Geschreven door anoniem op
    • Ik dacht ook dat appelstroop veel ijzer bevatte

     Geschreven door Lidy op
     • In appelstroop zit zo’n 13 milligram ijzer per 100 gram. Op een boterham smeer je ongeveer 20 gram appelstroop, dus 2,5 milligram ijzer.

      Geschreven door Anoniem op
  • Spinazie appelstroop kippenlevertjes

   Geschreven door Liesbeth op
  • Alle rode groenten en rood fruit bevatten ijzer heb ik eens gelezen.

   Geschreven door de tuinliefhebber op
   • Vergeet de biefstuk niet!

    Geschreven door Suuc85 op
  • Floradix ijzer. In elixer of tabletten.

   Geschreven door Moon op
  • Linzen

   Geschreven door Anoniem op
   • In rund- of lamsvlees zit meer ijzer dan in varkensvlees of kip. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke producten als in plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en donkergroene groenten zoals spinazie, postelein, paksoi, andijvie en snijbiet.

    Geschreven door Anoniem op
  • Ik had 6.7 dan merk ik gelijk dat ik allerlei klachten kreeg door al mijn kwalen. Nu krijg ik een ijzerinfuus. En dan knap ik weer op.

   Geschreven door Heksje op
   • Hoe kom ik in aanmerking voor ijzerinfuus?

    Geschreven door ab op
  • Een goed medicijn tegen bloedarmoede is dagelijks 3 a 4 abrikozen te eten op de nuchtere maag en daarna goed drinken. In de winter is het t beste gedroogde abrikozen te eten, stuk of 6.

   Probeer het maar eens, goed voor jou en het milieu!!

   Geschreven door Diros op
  • spinazie

   Geschreven door pepe op
  • Ik had ook een ijzertekort en dat heb ik bij de huisarts laten prikken.
   Ik kreeg het advies om roosvicee Ferro te drinken. Dat is gewoon te koop in de supermarkt en heeft mij erg goed geholpen.

   Geschreven door ninn op
  • Ben een vr.van 82, als ik de trap op loop, wordt het af en zwart voor de ogen .
   Is dit ijzer tekort..?

   Geschreven door rinypennings@icloud .com. Riny Mourits. op
  • Lof en spinazie

   Geschreven door Anoniem op
   • Druivensiroop

    Geschreven door Anoniem op
 2. Ik mis toch een heel belangrijk stuk in dit artikel. Hoe kan je een ijzertekort voorkomen? Raar, dat het er niet bijstaat. Komt er nog een aanvulling hierop?

  Geschreven door Kitty op
  • Interessant artikel. Ik heb een tekort van 25% rode bloedlichaampjes en ijzer. Ben nooit moe maar de laatste maanden wel. Tot een bloedtest dit resultaat gaf. Heb ook restless legs een ernstige vorm. Ik hoop dat alles beter wordt! Maar wat kan ik eten, naast de medicatie???

   Geschreven door Fermina op
   • Ik zou gewoon gentle iron 20 mg van Solgar een tijdje slikken.

    Helpt goed en je hebt er geen bijwerkingen van!

    Geschreven door Cindy op
   • @Cindy, IJzer wordt beter opgenomen als je ook andere stoffen gebruikt, zoals magnesium, vitamine B en C en molybdeen. Beste is misschien advies vragen. Stoffen die de opname verminderen zijn cafeïne, fytinezuur en calcium.

    Geschreven door C. op
   • Wat ik hierboven vermelde eet iedere dag een aantal abrikozen.
    Mij heeft het geweldig op de been gehouden.

    Geschreven door Diros op
  • Door misschien dingen te eten waar ijzer in zit? Mijn lichaam neemt het niet op dus dat kan ook he.

   Geschreven door Anoniem op
   • Ja dat kan ook gebeuren .

    Geschreven door Anoniem op
 3. IJzer uit plantaardige voeding kan alleen goed worden opgenomen bij voldoende vitamine C inname. Suppletie met extra vitamine C kan helpen bij veganisten om extra ijzer te kunnen opnemen uit groenten.

  Geschreven door Gerardus op
 4. (Rood) vlees, pindakaas, appelstroop, bepaalde groenten en volkoren granen zijn ijzerrijk!

  Geschreven door Lieke op
 5. Heb hier zelf ook last van, maar dat wordt door medicijnen veroorzaakt. Een tijdelijk lagere dosering hielp goed, maar de klachten als duizeligheid en wegvallen begonnen weer te komen. Helaas moet ik nu kiezen uit twee slechte opties. Gelukkig een huisarts die hierin goed begeleid heeft, maar het blijft zeuren . Regelmatige controle en aanpassingen in de dosering blijft nodig. Medicijnen om het gehalte op peil te houden is zinloos, want worden meteen weer afgebroken. Is er iemand die dit ook heeft ervaren . De boosdoener voor de afbraak van het ijzergehalte is een lichte bloedverdunner.

  Geschreven door George Menook op
  • George, bij mij hebben uiteindelijk alleen ijzer infusen geholpen, de pillen en injecties werden elke 2 weken door mijn lijf weer afgebroken.. Ik denk dat ik er wel 6 heb gehad, maar bij mij ging het dan ook echt niet goed.

   Geschreven door Suuc85 op
  • Medicijnen zorgen voor verlies aan allerlei vitaminen en mineralen. Misschien advies van een orthomoleculair therapeut. Het gaat vooral ook om de opname van ijzer en daarvoor zijn ook andere stoffen belangrijk, zoals magnesium en vitamine B en C. Klachten waarvoor bloedverdunners worden genomen, komen ook ergens vandaan. Ben geen voorstander van medicijnen maar met bloedverdunners zou ik nooit zomaar stoppen. Weet niet of je nog meer medicatie gebruikt. Sommige medicijnen, zoals bloeddrukmiddelen verminderen ook de aanmaak van melatonine.

   Geschreven door C. op
 6. Hey grappenmaker. In staal zit géén ijzer.
  Verder lijkt het me verstandig om eerst bij de huisarts langs te gaan om evt. andere oorzaken van klachten uit te sluiten en een passend advies te krijgen.

  Geschreven door C.P. op
 7. Hey wijsneus, In staal zit wel degelijk ijzer
  Staal is legering, een mengsel van verschillende elementen, waarvan het hoofdbestandsdeel ijzer is. Daaraan is een kleine percentage koolstof en andere elementen toegevoegd om de eigenschappen van het materiaal te beïnvloeden.

  Geschreven door Smart-es op
 8. Bij een Orthomoluculaire Gezondheidspraktijk wordt er na een persoonlijk consult de dosering van supplementen op de behoeftes van jouw lichaam afgestemd.

  Geschreven door Butterfly op
 9. IJzertekort. Als tiener had ik bloedarmoede. Mijn moeder was medisch onderlegd en liet mij vooral spinazie en kalfslever eten

  Geschreven door Schotje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief