Verloop borstkanker beter te voorspellen

Online ZorgZus
 • #1

  Onderzoek in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
  (NKI-AVL) heeft het mede mogelijk gemaakt beter te voorspellen hoe hoog het risico is dat vrouwen met borstkanker de ziekte na 5 jaar weer terug krijgen. Deze zogenaamde Mammaprint wordt nu nog in onderzoeksverband aan een bepaalde groep vrouwen met borstkanker aangeboden. Vrouwen met een hormoongevoelige tumor en waarvan de lymfeklieren niet zijn aangetast komen over het algemeen in aanmerking voor een zogenaamde Mammaprint.

  http://www.nki.nl/NR/exeres/C4372C7A-0992-41AA-8E77-C8F6A0978ED7,frameless.htm?NRMODE=Published

  Reageer
  #2

  Het VU Medisch Centrum introduceert de Lastmeter. Deze vragenlijst moet de zorg voor borstkankerpatiënten verbeteren door structurele aandacht voor de kwaliteit van leven.

  Vrouwen met borstkanker vullen, voor elke afspraak, de Lastmeter in. Dit is een korte vragenlijst, waarbij ze aangeven hoeveel last zji hebben van problemen, klachten en zorgen. In het tweede deel geven ze aan welke aspecten op lichamelijk, emotioneel, sociaal en praktisch gebied nu precies het probleem veroorzaken. Hierbij moet gedacht worden aan zaken als 'zorg voor kinderen', 'concentratie' of 'zingevingsvragen. De vragenlijst zorgt ervoor dat de korte tijd die de patiënt met de arts heeft heel concreet benut kan worden.

  Bij een te hoge score weet de arts direct dat er iets meer aan de hand is en kan hij samen met de patiënt bekijken welke hulp eventueel nodig zou zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gesprekken met een psycholoog, of extra inzet van thuiszorg.

  Reageer
Reageer op: Verloop borstkanker beter te voorspellen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief