Wel of niet mijn borsten controleren?

Online ZorgZus
  • #1

    Hallo,

    Mijn naam is Lizzy en ik ben 21 jaar oud.

    Ik ben sinds een jaar of anderhalf erg gefocust op mijn borsten, op veranderingen, knobbels etc.
    Ik heb er dan ook een gewoonte van gemaakt om mijn borsten (niet heel precies maar toch) regelmatig te controleren. (Ja, cyclusgewijs). Nu is mijn probleem dat ik ELKE keer wel weer iets voel, wat dan na ALWEER een bezoekje aan de huisarts weer niets blijkt te zijn.
    Ik weet niet zo goed meer wat ik hiermee moet, elke ieer kom ik weer een knobbel of verharding tegen die ik gewoon domweg niet kan onderscheiden van eventuele gevaren. Ik ben namelijk geen arts.

    Als ik bij elk knobbeltje/verharding/verandering naar de huisarts zou gaan stond ik er elke week. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

    Iets meer dan een jaar geleden een echografie gehad voor een plots ingetrokken tepel(huisarts zocht er niets achter maar ik bleef maar terug komen). Deze echografie was uitstekend en ik had de beste uitkomt. Pfff wat een geruststelling, helaas voor korte duur.

    Ook heb ik in mijn linkerborst veel harder/voller en bobbeliger weefsel dan in mijn rechterborst ook al horen deze toch ongv gelijk aan te voelen???

    Kortom mijn borsten zijn een brok stress en angst voor mij. Ben er een beetje heel erg klaar mee en het verpest mijn genot van het leven.

    Mensen met gelijke ervaringen,tips, adviezen? Dit zou mij erg kunnen helpen.

    Dankjewel.

    Groetjes Lizzy

    Reageer
    #2

    Je kunt in je borsten van alles voelen. vetweefsel, spierweefsel en klierweefsel. Er kunnen ook wat verschillen tussen links en rechts zitten. Ze kunnen ook iets anders aanvoelen tijdens de eisprong of kort voor de menstruatie. Daar zorgen dan de hormonen voor. Je borsten met regelmaat controleren is op zich prima. Maar zeker niet vaker dan 1 x per maand en niet rondom de eisprong of enkele dagen voor de menstruatie.

    Reageer
    #3

    En wat als ik gewoon volledig stop met controleren? Want ik word er angstig van en heb niet het idee dat dit bevordelijk is voor mijn hypochondrische trekken ha ha. Ik lees hier en daar dat zelfonderzoek niet nodig is maar op andere paginas lees ik weer van wel.

    Het liefst stop ik ermee ivm de angstgevoelens maar als daar risicos aanvast zitten ga ik natuurlijk niet stoppen met controleren

    Reageer
    #4

    Dan moet je er zeker mee stoppen.
    Je zou er voor kunnen kiezen, om wanneer je bij je huisarts komt, deze dan je borsten te laten controleren

    Reageer
    #5

    Is 1x per jaar ongv genoeg? Want kom op die borstissues na eigenlijk nooit bij de huisarts. Wil er ook zo min mogelijk aandacht aan gaan besteden Zodat die angst kan verwateren. Bedankt voor je advies

    Reageer
    #6

    Gezien je leeftijd zou 1 x per half jaar voldoende kunnen zijn.

    Reageer
Reageer op: Wel of niet mijn borsten controleren?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief