Feiten en fabels over borsten

Borsten, er wordt veel over gesproken. Door zowel mannen als vrouwen. De meest voorkomende feiten en fabels hebben wij daarom eens op een rijtje gezet.

Feiten en fabels over borsten

Borsten bestaan uit vet

Feit! Borsten bestaan vooral uit vetweefsel, bindweefsel en melkklieren. De grootte van de borsten hang af van de hoeveelheid vetweefsel. Daarom heeft de ene vrouw grotere borsten dan de andere vrouw. Het betekent ook dat borsten tijdens het afvallen kleiner kunnen worden, kunnen krimpen. Aan de andere kant heeft het dan ook geen zin om je borsten te trainen wanneer je ze wilt vergroten. Je kunt door middel van specifieke oefeningen er wel voor zorgen dat je borsten er steviger uit zien.

Hoe kleiner de borsten des te moeizamer de borstvoeding

Fabel! Er is geen verband gevonden tussen de cupmaat en hoe vlot bij iemand de borstvoeding verloopt. De grootte van de borsten heeft te maken met de hoeveelheid vetweefsel en niet met het aantal melkklieren. De vorm van de tepel heeft hier meer mee te maken.

Borsten zakken als je een hardloopster bent

Feit! Voor de hardlopende vrouwen onder ons; helaas zakken de borsten bij deze sport. Daarom is een sportbeha een must. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat een beha die de borsten inkapselt, voor zowel grote als kleine borsten, het beste is.

Allebei de borsten zijn even groot

Fabel! Bijna alle vrouwen hebben twee ongelijke borsten. Dat is in grootte en vaak is dat ook in vorm. Niemand is geheel symmetrisch en dat gaat ook op voor de borsten. Het is wel zo dat bij de ene vrouw de verschillen groter zijn dan bij de andere vrouw.

Hoe groter de borsten, hoe groter de kans op borstkanker

Onduidelijk! Er zijn onderzoeken die zeggen dat de grootte van de borsten invloed heeft op de kans dat borstkanker zich ontwikkeld. Echter, uit een ander onderzoek is naar voren gekomen dat vrouwen met een C cup tot 4 x vaker stierven aan borstkanker dan vrouwen met een A cup. Er is in ieder geval behoefte aan meer onderzoek om dit te uit te diepen.

Een derde tepel, niet zo ongewoon

Feit! Sommige kinderen worden geboren met een accessoire, met andere woorden met een extra tepel. Dit komt voor bij ongeveer 2 tot 6% van de meisjes en iets minder bij jongens, en het komt iets vaker voor bij het negroïde ras. Het is niet duidelijk waarom een derde tepel ontstaat maar over het algemeen geeft een extra tepel geen klachten. Alleen wanneer iemand het cosmetisch storend vindt, dan kan er overlegd worden met een arts of hij weggehaald kan worden.

Onze borsten worden steeds groter

Feit! De gemiddelde omvang van de boezem van de Nederlandse vrouw neemt inderdaad toe. Op dit moment is de gemiddelde cupmaat in Nederland ongeveer 80C nadat het jarenlang 80B was.

Lekkende borsten komt vaker voor dan je denkt

Feit! Het kan inderdaad voorkomen dat vrouwen wat vocht uit één of uit beide tepels voelen ook als ze niet zwanger zijn. Deze tepelafscheiding heeft meestal te maken met hormonale veranderingen waardoor de melkklieren vocht gaan afscheiden. Zoals bijvoorbeeld rond de menstruatie of in de puberteit, of wanneer een traag werkende schildklier en problemen met de hypofyse er voor zorgen dat je lichaam teveel van het hormoon prolactine aanmaakt. Wanneer de vochtafscheiding een bruine kleur heeft, dan adviseren wij je om naar de huisarts te gaan. Dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Van een ontsteking tot borstkanker.

Van borstvoeding geven krijg je uitgezakte borsten

Fabel! Van het geven van borstvoeding krijg je geen uitgezakte borsten, hangende borsten hebben vaak andere oorzaken. Volgens een groep Amerikaanse onderzoekers die een onderzoek hebben gedaan over een periode van 8 jaar onder 150 vrouwen zijn roken en veel gewichtstoename tijdens de zwangerschap een belangrijke oorzaak. Daarnaast blijkt dat borsten sowieso na elke zwangerschap wat meer uitzakken.

Een beha dragen is medisch niet noodzakelijk

Feit! Het dragen van een beha is medisch gezien niet noodzakelijk. Beha’s helpen wel degelijk om je borsten te ondersteunen en hierdoor rekt je borstweefsel minder snel uit. Je voorkomt er niet mee dat de borsten gaan hangen want vroeg of laat zullen de borsten toch gaan hangen.

 

Bronnen: bloomingplastischechirurgie.nl, health.com

Delen:  
13 reacties op “Feiten en fabels over borsten
 1. Hallo
  Helpen bepaalde cremes om je borsten te verstevigen ? zO ja welke.
  En welke oefeningen om borsten te verstevigen ?
  Bedankt
  Erna

  Geschreven door erna op
 2. die bestaan niet

  Geschreven door eliane op
 3. Mijn borsten heb ik laten verkleinen ongeveer 5 jaar geleden, en was de koning te rijk. Maar !!!! Ben weer de zelfde maat als voor de operatie, hoe is dit mogelijk, wie heeft hier een antwoord op. BVD.

  Geschreven door Nane op
 4. Hoe oud ben je?
  Wat is je lengte en je gewicht?
  Ben je in die 5 jaar zwaarder geworden?

  Geschreven door Tandor op
 5. Mijn leeftijd is nu 69 jaar, ben nog steeds even lang, mijn gewicht is altijd hetzelfde er kan soms een paar kilo meer of minder tussen zitten, zou dat een reden kunnen zijn ?

  Geschreven door Nane op
 6. 2 kg meer in gewicht zal het probleem niet zijn. Maar de leeftijd zou wel een rol kunnen spelen. Dan met name het verslappen van de spieren.

  Geschreven door Tandor op
 7. Verslapte spieren? Als je van een B cup weer naar een Dubbel D gaat, er zitten toch geen spieren in borsten! (Leeftijd) ik weet het niet, hormonen? Zou dat mogelijk kunnen zijn?

  Geschreven door Nane op
 8. En waarom zouden er in borsten geen spieren zitten? Dat is toch wel een misvatting….Er zijn absoluut spieren die je borsten op de plaats houden. daarnaast kan ook de huid van de borsten nog verslappen en uitzakken. maar dat kan ik natuurlijk niet beoordelen.
  Van hormonen zou je met 69 eigenlijk niet zo veel last meer moeten hebben, maar uitgesloten is het niet. Dat zou via een bloedonderzoek onderzocht kunnen worden.

  Geschreven door Tandor op
 9. Als dit artikel goed gelezen was! Waarin staat dat borsten alleen bestaan uit vet – bindweefsel- en melkklieren (dus geen spieren) en als borsten groter worden gaan ze ook niet verslappen!

  Geschreven door Nane op
 10. De grote en de kleine borstspier ( die niet toevallig zo heten) hebben toch een belangrijke functie t.a.v. de borsten.

  En over het verslappen:
  Alle borsten gaan als je ouder wordt verslappen en ook wat hangen. Of we dat nou leuk vinden of niet, het is gewoon een feit. Ook hierdoor kan de borstomvang toenemen.

  Geschreven door Tandor op
 11. Ik heb een vraag. Ik ben ruim 1 jaar geleden een maand of 4 met de pil gestopt. Dit omdat ik wilde weten of ik in de overgang zat. Maar ik werd keurig iedere 4 weken ongesteld. Ik had veel last van het niet slikken van de pil, dingen die ik anders nooit heb, zoals jeuk aan mijn linkertepel. Dus ik weer snel aan de pil. Daar ben ik nu weer 9 maanden mee bezig, maar nog steeds heb ik regelmatig last van jeuk aan mijn linkertepel!! 🙁 Er is niets aan te zien, ook lek ik geen melk ofzo. Wat kan dit zijn?

  Geschreven door anoniempje op
 12. Daar kan ik zo ook geen antwoord opgeven..
  Ga even naar de huisarts en laat ernaar kijken

  Geschreven door Tandor op
 13. Het zou verstandiger zijn om dat na de zwangerschap te doen.

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief