Daarom worden onze borsten groter

15 jaar terug was de gemiddelde cupmaat van de Nederlandse vrouw 75B. Vandaag de dag is deze gemiddelde cupmaat gegroeid naar 80C. En 16% van alle vrouwen hebben Cup E en groter. Het is dus echt zo dat onze borsten groter worden. Maar waar komt dat door. Waardoor worden onze borsten groter?

De gemiddelde cupmaat wordt steeds groter
Vrouwen hebben dus in de loop der jaren steeds grotere borsten gekregen. Hoe kan het dat de gemiddelde cupmaat in Nederland steeds groter wordt? Want was de gemiddelde cupmaat 15 jaar terug nog een 75B, vandaag de dag is de gemiddelde cupmaat 80C. In Engeland heeft 57% van de vrouwen Cup D of meer. In Denemarken heeft ongeveer de helft van de vrouwen Cup D of meer. En Nederland staat wat dat betreft op de derde plek. In China, Japan en Indonesië en in sommige Afrikaanse landen hebben vrouwen gemiddeld gezien de kleinste cupmaat. De gemiddelde cupmaat is hier namelijk Cup A.

Waardoor worden onze borsten groter?

Overgewicht
De voornaamste oorzaak dat onze borsten groter worden komt doordat vrouwen zwaarder worden. En een hoger BMI staat voor meer vet. Borsten bestaan hoofdzakelijk uit vetweefsel, melkklieren en -kanaaltjes en bindweefsel. De grootte van de borsten hangt onder andere af van de hoeveelheid vetweefsel. Dus wanneer we dikker worden, slaan we meer vet op, niet alleen op de heupen of de buik maar ook in de borsten.

Maar dit verklaart niet alles, want er zijn namelijk genoeg vrouwen met een grote cupmaat die voor de rest over de ideale maten beschikken. Het is namelijk ook zo dat grotere borsten niet enkel uit extra vet bestaan en het blijkt dat in de afgelopen jaren ook het borstweefsel gemiddeld gezien is toegenomen.

Hormonen
Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt voor de vorming van dat borstweefsel. En we komen vandaag de dag steeds vaker in aanraking met hormonen. Meisjes gaan vroeger aan de pil en de blijven de pil langer slikken. Maar ook komen deze hormonen terug in de natuur door de natuurlijk gang van zaken (hormonen plassen we namelijk ook uit), en hierdoor bevat ons drinkwater uit de kraan tegenwoordig een bepaalde hoeveelheid hormonen. Al komt dat ook door de hormonen of door gelijkaardige stoffen die in de (vee) teelt gebruikt worden.

Het hormoon xeno-oestrogeen
In veel producten zitten xeno-oestrogenen, dit zijn chemische stoffen die natuurlijke oestrogenen imiteren. Deze zijn te vinden in bepaalde cosmetica die we rechtstreeks op de huid van ons gezicht, benen of borsten aanbrengen. De huid absorbeert die stoffen gemakkelijk, en kunnen zo een invloed hebben op de borstgroei.

Maar is dit alles erg? Er zijn inderdaad een aantal nadelen;

Hormonen en borstkanker
Hormonen, en dan vooral dat vrouwelijke hormoon oestrogeen, hebben helaas invloed op het ontwikkelen van borstkanker. Langdurige blootstelling aan oestrogenen verhoogt het risico op borstkanker. Hoe korter de oestrogeenproductie, hoe kleiner de kans op borstkanker. Het is ook zo dat vrouwen die voor hun 12e ongesteld werden en laat in de overgang kwamen, geen kinderen hebben gekregen of na hun 35e kinderen kregen, daardoor een groter risico lopen op het krijgen van borstkanker. Ook de anticonceptiepil en hormoonpreparaten tegen overgangsklachten verhogen dit risico.

Hormonen en vruchtbaarheid
De Amerikaanse arts Dr. Christiane Northrup stelt dat oestrogeendominantie gerelateerd is aan verschillende ziektes waaronder onvruchtbaarheid. Maar ook prostaatkanker bij mannen, want mannen kunnen net zo goed last hebben van oestrogeendominantie. Ook zegt zij dat het verouderingsproces van het lichaam en de huid kan versnellen.

Hormonen en fysieke en mentale problemen
Grote borsten zijn voor sommige mensen misschien de ultieme droom maar voor sommige vrouwen is het niet zo fijn. Omdat grote borsten zwaar zijn hangt het bovenlichaam meer naar voren en heeft men meer kracht nodig om rechtop te staan. Hierdoor worden de spieren in de rug en nek meer belast en dit kan zeer vervelende pijnklachten veroorzaken in de rug, schouders en nek. Ook kan een BH-bandje dat het gewicht van de borsten moet dragen onder spanning komen te staan. Dit bandje snijdt dan in de huid en dit kan ook voor veel pijn zorgen. Borsten die in een L-cup passen wegen naar schatting drie tot vier kilo. Dat is een enorme belasting voor de rug, en zonder goede ondersteuning gewoonweg pijnlijk voor de vrouw in kwestie. Maar te grote borsten kunnen ook een belemmering vormen in de bewegingsvrijheid. Zoals tijdens het sporten, dan kunnen ze behoorlijk in de weg zitten. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen: Het op-en-neer gaan van de borsten kan bij erg grote borsten erg pijnlijk zijn. Daarnaast zijn buikspieroefeningen moeilijk, omdat de borsten in de weg liggen. Door erg grote borsten is een effectieve work-out dus niet tot nauwelijks mogelijk. Vrouwen met grote borsten hebben vaak last van mentale problemen zoals onzekerheid en schaamte. Opmerkingen en blikken kunnen bijdragen aan onzekerheid en schaamte.

Bronnen: gemiddelden.nl, nederlandsmedianieuws.nl, bloemingdael.nl en gfk.com

47 reacties op “Daarom worden onze borsten groter
 1. Die xeno-oestrogenen, in welke producten zitten die precies?

  Geschreven door Bea op
 2. Ik vind het raar dat hier staat dat mensen met grote botsten vaak last hebben van onzekerheid en schaamte. Ik snap dat er nadelen zijn maar er is niks mis met een goede borstpartij. Borsten stralen vrouwelijkheid uit. Daarintegen lijkt het me dat vrouwen met kleine botsten daarom veel onzekerder kunnen zijn.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Hi ik ben 22 jaar oud mijn cup maat is 70h ik ben zelf niet echt onzeker als het om mijn borsten gaat maar ik zit niet echt lekker in mijn vel,want ik word vaak aangestaard en ik hoor letterlijk iedere dag wat heb jij grote borsten zeg….. wat ik dan vervelend vind, en ik kan niet alles aan omdat het al heel snel ordinair lijkt en ik zou heel graag kleineren borsten willen hoor want ik ben ook bang dat ik later klachten krijgt !!!

  Geschreven door op
 4. Anoniem, ik denk dat men hier bedoeld cupmaat F of meer.. Maar in Japan en China en nog meer landen zijn ze wel zielig zeg: gemiddeld cupmaat A! Dat betekend dus dat heel veel vrouwen ook minder dan A, dat is niks hebben! Zo plat als een dubbeltje! Sommigen hebben daar B, een enkeling C, maar het gros heeft dus A! Pfff, ben ik even blij dat ik hier woon… (Ook om andere redenen natuurlijk). … Ik zou afwachten, als je klachten krijgt is het vroeg genoeg om je zorgen te maken! Dan kun je naar je huisarts gaan. Het is rot voor je dat mensen zo staren. Misschien kun je ze recht aankijken en zeggen: “ja, ze zijn echt hoor!!”

  Geschreven door Bea op
 5. Waarom nou weer ‘zielig’? Waarom zijn kleine borsten zielig? Alleen maar omdat de media ons doet geloven dat grote borsten een must zijn? Of omdat mannen ze zogenaamd willen (niks van waar, genoeg mannen die kleine borstjes mooier vinden trouwens). Zolang er dit soort vooroordelen blijven bestaan, blijven vrouwen onzeker. Elke vrouw is mooi, kleine of grote borsten! Zielig is een vrouw beoordelen op de grootte ervan 😉

  Geschreven door Natasja op
 6. Hallo, het was mij niet bekend dat er aan het drinkwater toegevoegd worden. Welke hormoonsoorten zijn dat? Ik wil zelf uitmaken wat ik binnen krijg en zou schoon drinkwater prefereren boven water met allerlei toegevoegde stoffen die ik niet nodig heb. Ik heb al borstkanker gehad en het komt mij niet vreemd voor dat zoiets een mede oorzaak zou kunnen zijn.

  Geschreven door Bine op
 7. Dat bedoel ik helemaal niet laatdunkend! Ik vind het echt zielig, zoals ik schrijf. Cup A is bijna niets. Ik ben blij dat ik idd meer heb. De catwalkmodellen hebben over het algemeen gevaarlijk ondergewicht, dus een bmi onder de 18. Meestal zijn hun borsten daarmee in verhouding.. Persoonlijk vind ik dat niet mooi, maar dat is persoonlijk. Dat het daarnaast echt gevaarlijk is, is minder… En een feit.. Maar daar gaat het hier niet over. Bind, die hormonen in ons drinkwater komen grotendeels (als ik het goed begrijp) door uitgeplaste hormonen door pilgebruiksters. Natuurlijk zit er geen urine in ons drinkwater, maar blijkbaar kunnen ze die hormonen er niet uitfilteren..? Zou mooi zijn als dit hier nader werd uitgelegd. Ik snap dat je je zorgen maakt over je gezondheid.. Hopelijk gaat het nu beter met je!

  Geschreven door Bea op
 8. Wat een gezeur over te kleine of te grote borsten,,maar idd als ze heel zwaar zijn kan dat klachten geven.
  Maar voor de rest moet iedereen zelf uitmaken,of hij kleine of grote borsten leuk vind

  Geschreven door Hennie op
 9. Ik drink per dag 1 liter gekookt water dat ik 5 minuten doorkook. Dat doe ik om juist die stoffen te neutraliseren. Daarnaast heeft het gekookte water dat ik zo warm mogelijk drink (niet heet want dat is ook weer slecht) een bijkomend effect op de lichamelijke huishouding.

  Hartelijks Petra

  Geschreven door Petra op
 10. Beste Bea, inderdaad wat een aannames allemaal. Ik heb zelf cup A en zou natuurlijk best wat grotere borsten willen hebben. Maar dat is nu eenmaal niet zo. Het is jammer dat er zo de nadruk op wordt gelegd dat grote borsten het ‘schoonheidsideaal’ zijn. Gelukkig heb ik een vriend die er absoluut niet op gefocust is, hij houd van billen en een taille en gelukkig heb ik dat dan wel weer :-).

  Geschreven door Pixie op
 11. Beste Bine,

  Dit is omdat wij allen plassen in ons toilet. Eventuele medicijnen die wij slikken plassen wij dan dus ook weer uit. Rioolwater wordt wel gezuiverd, helaas niet van de medicijnen. Daarmee drinken wij nietsvermoedend medicatie van anderen. Wij drinken alle denkbare medicatie van anderen via kraanwater.
  Hou voor de grap eens een elektrode in een glas met je eigen kraanwater. Dat slaat zeer bruin uit! Stop zo’n elektrode in een glas bronwater uit fles en het blijft gewoon helder water.
  Nederland met z’n zuivere kraanwater drinkt doodleuk andermans ontlasting en dus ook de medicijnen die daarin zitten.
  Daarover zou ik nog wel eens een artikel willen lezen van dokter.nl

  Geschreven door Diederik op
 12. Hmmm, hopelijk is het minder ernstig dan dat u het stelt… Water uit flesjes is dus toch beter??

  Geschreven door Bea op
 13. Dit is toch wel erg gechargeerd ! Nederlands drinkwater voldoet aan de hoogste eisen die er zijn.
  De testen voor drinkwater zijn zo streng dat wanneer een flesje bronwater op dezelfde manier getest zou worden, niet door de test zou komen. Daarmee overigens niet zeggende dat het flesje bronwater niet goed zou zijn, maar de eisen aan ons drinkwater zijn extreem hoog.

  Geschreven door Tandor op
 14. Wie moet ik nu geloven??

  Geschreven door Bea op
 15. Nou Bea, ik ben gewoon een kraanwaterdrinker hoor. Maar toen ik dat zag met die elektroden, ik schrok m’n eigen rot! Het was geen truc en ik mocht het ook zelf doen en nam eigen kraanwater mee vanaf huis. Heb daar kraanwater ter plekke gepakt en alles. Mocht zelf de Spa Blauw bestellen zonder geopende dop en alles meer. Nog steeds drink ik gewoon kraanwater en maak ook geen reclame, maar ik schrok me rot!

  Geschreven door Diederik op
 16. @ Bea, indien je meer info wil moet je op het internet zijn,o a kun je dan inklikken OestrogeenDominantie en /of Xeno Oestrogeen. Je moet wel even surfen maar je komt toch wel dingen tegen die je verbazen oven de invloed van het Oestrogeen zowel bij mannen en vrouwen alsmede dieren Er is gezamelijk gestart met onderzoeken in Denemarken en andere landen

  Geschreven door Nick op
 17. Ik verkoop geen water, ik heb niets met water. Enkel wanneer ik met eigen ogen heb mogen zien dat wanneer je een elektrode in een fglas leidingwater stopt dat het volslagen bruin uitslaat en bij bronwater dus amper dan geloof ik niet meer zo in het zuivere leidingwater in Nederland. Het zit vol met medicijnen omdat het gefiltert water is uit het riool. Ik zeg …. proost !!!

  Geschreven door Diederik op
 18. Geloof me nou Bea, ik heb het met eigen ogen gezien een paar jaar terug. Ik drink gewoon nog steeds gewoon kraanwater maar weet wel dat het troep is vol medicijnen. Zet de elektroden er maar op.

  Geschreven door Diederik op
 19. Ik ben nog steeds een kraanwaterdrinker. Ik zeg enkel dat dit een feit is en zou hierover wel eens uitrleg willen hebben van dokter.nl. Ik heb het namelijk zelf gezien en zelf mogen doen. Het is nog een wonder dat ik nog kraanwater drink. Het is zoals het is en anders kan ik het niet maken. Verder heb ik geen bezwaren tegen dat vrouwen steeds grotere borsten krijgen, dat dan weer niet

  Geschreven door Diederik op
 20. Ik heb geen elektroden…

  Geschreven door Bea op
 21. Hihihi…

  Geschreven door Bea op
 22. Beste Bea, Ook ik heb geen elektroden. Ik stel enkel dat ik het een aantal jaren geleden wel gezien heb en het is geen fabel. Daarom wil ik ook graag meer uitleg van dokter.nl over ons leidingwater

  Geschreven door Diederik op
 23. kan het ook zijn door al die hormonen in drinkwater, veeteelt etc. dat mannen ook steeds vaker te maken hebben met borstvorming?

  Geschreven door peter op
 24. Hoi Peter,

  Ondanks dat ik daar persoonlijk geen last van heb zou ik toch graag wel eens willen weten wat er nu zit in het kraanwater wat wij drinken

  Geschreven door Diederik op
 25. Beste Bine. Zowel jij als ik moeten wel eens naar de wc. Dan plassen we en we gebruiken wellicht medicijnen. Die lassen wij dan weer uit ook en dat is wat weer terecht komt in het leidingwater. Ieder denkbaar medicijn zit in leidingwater.

  Geschreven door Diederik op
 26. Je hoort mij niet zeggen dat water uit flesjes beter is, ik ben geen waterverkoper. Ik zeg enkel dat wanneer je een elektrode stopt op Spa blauw dat het niet aanslaat en doe hetzelfde in kraanwater en het slaat bruin uit. Raar maar wel waar

  Geschreven door Diederik op
 27. Ik heb zo’n proef met kraanwater een jaar of 45 geleden ook eens gedaan. Het sloeg toen ook bruin uit. Het komt door de stoffen (vooral mineralen) die er in zitten. Welke dat staat er niet bij. Mooi voor in de scheikundeles.

  Geschreven door TheoDeed op
 28. Goed dat te weten TheoDeed!Weet jij ook welke mineralen dat zijn? Ik ben geen scheikundige

  Geschreven door Diederik op
 29. Ik weet dat destijds water uit de Rijn naar de waterleidingduinen werd gepompt en vandaar in het Amsterdamse drinkwater terecht kwam.
  Waar ik nu woon hebben we geen waterleiding. We pompen het water op uit de put en koken het. Het smaakt prima als je er koffie van zet.

  Geschreven door TheoDeed op
 30. Borsten die in cup L passen wegen zeker weten meer dan 3 a 4 kilo. Ik heb verleden jaar een borstverkleining gehad en ben van cupmaat J naar D,E gegaan. Bij mij is 5 kilo weggenomen. Door een te hoge BMI, 39, wilde het Ziekenfonds, Menzis, niet vergoeden. Ik moest eerst maar eens af gaan vallen.Ze hadden foto’s van me gezien notabene! Sporten was voor mij toen onmogelijk door die enorme borsten. Uiteindelijk heb ik het met een lening zelf betaald. Ik heb mijn leven weer terug. Kan weer sporten en wordt nergens meer aangestaard.

  Geschreven door AC op
 31. Ik zit nog onder het gemiddelde met B70 is er een manier om grotere borsten te krijgen zonder dat ik er een operatie voor moet ondergaan? Want ik voel me er erg onzeker door..

  Geschreven door Lisa op
 32. Ik ben 60 en heb maat 70-D een BMI van 19, het allerbelangrijkste is toch zeker dat je borsten gezond zijn!

  Geschreven door Mootje op
 33. Water word toch echt vaak gewonnen uit grondwater wat door de grond al aardig goed gezuiverd is voor het gezuiverd word. Riool water word niet gedronken na zuivering, bij ons word het in de waal gedumpt.

  Geschreven door Marco op
 34. Ik ken geen 1 man die van kleine borsten houdt

  Geschreven door Petra op
 35. Dan ken je blijkbaar niet veel mannen of de verkeerde mannen

  Geschreven door Tandor op
 36. Beste bea.. ik vind persoonlijk ook dat je niemand gekwetst heb…je hebt een uitspraak gedaan…wat jij persoonlijk vind….en iedereen heeft recht op zijn eigen mening te uiten…en wat en gezeur allemaal klein groot borsten?? Gezond zijn en gezond blijven is het allerbelangerijkste…laat me kaar lkkr in waarde en wens iedereen alle gezond toe.!!

  Geschreven door Lisa op
 37. Ik heb grote borsten gehad toen ik veel te zwaar was en nu ik heel veel ben afgevallen zijn mijn borsten ook kleiner geworden maar als het aan mij zou liggen zou ik graag naar cup B gaan heb nu cup C misschien denken jullie mooie maat maar niet met als je een omtrek heb van 75 cm.
  Ik heb geen geld voor dure bh’s en tegen kant kan ik niet tegen dan krap ik me hele huid kapot dus Ja ik zou liever cup B hebben.

  Wat betreft het drinkwater mensen geniet er gewoon van dat het uit de kraan komt, al weet ik uit eigen ervaring dat het in Rotterdam en omstreken naar chloor smaakt maar wij hebben water.

  Geschreven door Flierefkuiter op
 38. Ik ben een man en vind grote borsten zo mooi en zo vrouwelijk zn verkleining vind ik echt zonde

  Geschreven door Charlie op
 39. U haalt me de woorden uit de mond Tandor.

  Geschreven door TheoDeed op
 40. Nou, Charlie, als je als vrouw rug- en schouderklachten hebt door de grootte van je borsten… Dan zal het wel moeten….

  Geschreven door Bea op
 41. Ik ben 19. Ik had gewoonlijk cup 70G en tot een paar maanden terug tijdens borst voeding cup 70/i , 75/H

  Ik was verder gewoon slank. Maar na mn borst voeding zijn mn borsten kleiner geworden.. Als mensen me nu zien zouden ze dat niet zeggen maar voor mijn gevoel is het nu gewoon weg.. Ik draag nu cup 70/D,E

  En ze zijn ook slapper geworden. Dat is nog het ergste.. Ik en de mensen om me heen kennen mij natuurlijk met grote borsten en nu is dat niet meer zo.
  Het heeft wel zn voordelen. Ik kan jurken aan zonder dat het te strak zit. Ik kan goedkope bh’s kopen gewoonlijk waren die rond de 50,- sowieso.
  Ik probeer positief te blijven maar ik heb er echt wel mee gezeten en zelfs gehuild als ik in de spiegel keek wanneer ik merkte dat al mn bh’s te groot waren.

  Maar nu merk ik dat ze weer wat beginnen te groeien.
  Ik blij natuurlijk. Maja ik heb er een iets heeel moois voor terug gekregen. En mochten ze op latere leeftijd echt gaan hangen dan laat ik het liften.
  Blijf positief

  Geschreven door ER op
 42. Deze topic is in principe 2 ledig, Grotere borsten bij vrouwen en de hormonen in ons drinkwater. Klik in Google maar….hormonen in drinkwater…. en je zult schrikken wat er allemaal staat. Verder sluit ik mij aan dat vrouwen met een middelmaat ik erg aantrekkelijk vind maar zij die erg grote borsten hebben dit van nature meekrijgen en best wel leuke vrouwen zijn. Dat ook mannnen last hebben van de hormonen is bekend en ook die hebben last van borstvorming en problemen met geslachtsdelen,maar dat is een ander onderwerp,mogelijk komt dat nog eens hier ter berde

  Geschreven door Johan op
 43. Beste Bine,

  Er wordt in Nederland niets toegevoegd aan het drinkwater, zoals in de tekst te lezen was komt dit er door een natuurlijke loop/ rouleren. Het uitplassen door vrouwen en veeteelt werden al als voorbeeld genoemd.

  Het is een zorgelijke ontwikkeling en wij als wetenschappers zullen hier dan ook zeker onderzoek naar blijven doen. Maar het is absoluut niet zo dat de nationale volksgezondheid in het geding is door de hormonen in het water.

  Het is erg om te horen dat u borstkanker heeft gehad, ik kan me voorstellen dat dit zwaar moet zijn geweest voor u en uw omgeving.

  Met vriendelijke groet,

  Geschreven door Prof.dr. H. Schiedemitter op
 44. Beste Anoniem,

  Ik heb ook een grotere maat, ik ben hierdoor erg gepest op school. Ik was de enige die wat gezetter was in de klas. In mijn klas zaten populaire jongens die vaak met elkaar een deal maakte. Zo hebben ze met elkaar afgesproken om zo vaak mogelijk mijn borsten aan te raken als ze kunnen per dag, wie het vaakste aangeraakt heeft wint wat.. Deze dingen maken een meid en vrouw erg onzeker, vooral als je uitgejoeld wordt op straat om je grote borsten.. Ik hoop dat het nu duidelijker is waarom ‘wij’ onzeker zijn.

  Geschreven door Lianne op
 45. Lol. gelukkig heb ik een B cup 😉

  Geschreven door R op
 46. Bronwater uit de fles bestaat tot 90% uit leidingwater…

  Geschreven door Sven op
 47. Water en dus ook rioolwater verdampt weer Marco en dus dat wordt weer regen. Zuiver water bestaat niet

  Geschreven door Diederik op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief
Dokter.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en relevante advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op 'ga verder' te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.
Ga verder