Daarom worden onze borsten groter

15 jaar terug was de gemiddelde cupmaat van de Nederlandse vrouw 75B. Vandaag de dag is deze gemiddelde cupmaat gegroeid naar 80C en 16% van alle vrouwen hebben Cup E en groter. Het is dus echt zo dat onze borsten groter worden. Maar waar komt dat door. Waardoor worden onze borsten groter?

De gemiddelde cupmaat wordt steeds groter

Vrouwen hebben dus in de loop der jaren steeds grotere borsten gekregen. Hoe kan het dat de gemiddelde cupmaat in Nederland steeds groter wordt? Want was de gemiddelde cupmaat 15 jaar terug nog een 75B, vandaag de dag is de gemiddelde cupmaat 80C. In Engeland heeft 57% van de vrouwen Cup D of meer. In Denemarken heeft ongeveer de helft van de vrouwen Cup D of meer. Nederland staat wat dat betreft op de derde plek. In China, Japan en Indonesië en in sommige Afrikaanse landen hebben vrouwen gemiddeld gezien de kleinste cupmaat. De gemiddelde cupmaat is hier namelijk Cup A.

Waardoor worden onze borsten groter?

 • Overgewicht
  De voornaamste oorzaak dat onze borsten groter worden komt doordat vrouwen zwaarder worden. En een hoger BMI staat voor meer vet. Borsten bestaan hoofdzakelijk uit vetweefsel, melkklieren en -kanaaltjes en bindweefsel. De grootte van de borsten hangt onder andere af van de hoeveelheid vetweefsel. Wanneer we dikker worden, slaan we meer vet op, niet alleen op de heupen of de buik maar ook in de borsten. Maar dit verklaart niet alles, want er zijn namelijk genoeg vrouwen met een grote cupmaat die voor de rest over de ideale maten beschikken. Het is namelijk ook zo dat grotere borsten niet enkel uit extra vet bestaan en het blijkt dat in de afgelopen jaren ook het borstweefsel gemiddeld gezien is toegenomen.
 • Hormonen
  Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt voor de vorming van dat borstweefsel. En we komen vandaag de dag steeds vaker in aanraking met hormonen. Meisjes gaan vroeger aan de pil en de blijven de pil langer slikken. Maar ook komen deze hormonen terug in de natuur door de natuurlijk gang van zaken (hormonen plassen we namelijk ook uit), en hierdoor bevat ons drinkwater uit de kraan tegenwoordig een bepaalde hoeveelheid hormonen. Al komt dat ook door de hormonen of door gelijkaardige stoffen die in de (vee) teelt gebruikt worden.
 • Het hormoon xeno-oestrogeen
  In veel producten zitten xeno-oestrogenen, dit zijn chemische stoffen die natuurlijke oestrogenen imiteren. Deze zijn te vinden in bepaalde cosmetica die we rechtstreeks op de huid van ons gezicht, benen of borsten aanbrengen. De huid absorbeert die stoffen gemakkelijk, en kunnen zo een invloed hebben op de borstgroei.

Maar is dit alles erg?

Er zijn inderdaad een aantal nadelen:

Hormonen en borstkanker

Hormonen, en dan vooral dat vrouwelijke hormoon oestrogeen, hebben helaas invloed op het ontwikkelen van borstkanker. Langdurige blootstelling aan oestrogenen verhoogt het risico op borstkanker. Hoe korter de oestrogeenproductie, hoe kleiner de kans op borstkanker. Het is ook zo dat vrouwen die voor hun 12de ongesteld werden en laat in de overgang kwamen, geen kinderen hebben gekregen of na hun 35ste kinderen kregen, daardoor een groter risico lopen op het krijgen van borstkanker. Ook de anticonceptiepil en hormoonpreparaten tegen overgangsklachten verhogen dit risico.

Hormonen en vruchtbaarheid

De Amerikaanse arts Dr. Christiane Northrup stelt dat oestrogeendominantie gerelateerd is aan verschillende ziektes waaronder onvruchtbaarheid. Maar ook prostaatkanker bij mannen, want mannen kunnen net zo goed last hebben van oestrogeendominantie. Ook zegt zij dat het verouderingsproces van het lichaam en de huid kan versnellen.

Hormonen en fysieke en mentale problemen

Grote borsten zijn voor sommige mensen misschien de ultieme droom maar voor sommige vrouwen is het niet zo fijn. Omdat grote borsten zwaar zijn hangt het bovenlichaam meer naar voren en heeft men meer kracht nodig om rechtop te staan. Hierdoor worden de spieren in de rug en nek meer belast en dit kan zeer vervelende pijnklachten veroorzaken in de rug, schouders en nek. Ook kan een BH-bandje dat het gewicht van de borsten moet dragen onder spanning komen te staan. Dit bandje snijdt dan in de huid en dit kan ook voor veel pijn zorgen. Borsten die in een L-cup passen wegen naar schatting drie tot vier kilo. Dat is een enorme belasting voor de rug, en zonder goede ondersteuning gewoonweg pijnlijk voor de vrouw in kwestie. Maar te grote borsten kunnen ook een belemmering vormen in de bewegingsvrijheid. Zoals tijdens het sporten, dan kunnen ze behoorlijk in de weg zitten. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen: Het op-en-neer gaan van de borsten kan bij erg grote borsten pijnlijk zijn. Daarnaast zijn buikspieroefeningen moeilijk, omdat de borsten in de weg liggen. Door erg grote borsten is een effectieve work-out dus niet tot nauwelijks mogelijk. Vrouwen met grote borsten hebben vaak last van mentale problemen zoals onzekerheid en schaamte. Opmerkingen en blikken kunnen bijdragen aan onzekerheid en schaamte.

 

Bronnen: gemiddelden.nl, ad.nl en standaard.be

Delen:  
124 reacties op “Daarom worden onze borsten groter
 1. Die xeno-oestrogenen, in welke producten zitten die precies?

  Geschreven door Bea op
  • ik wil graag van me hangborsten af zweet daar heel veel en krijg er last van zo smeten net als je schafwond

   email is [email protected]

   Geschreven door alie scholte op
   • Koud water zal effectief zijn , alsmede pilates.

    Geschreven door Anoniem op
    • Pilates, ja dáar kan je echt je vetweefsel (borsten) mee trainen! Niet dus. Hangborsten zijn een gegeven. Niets aan te doen. Ik heb ze ook.

     Geschreven door Judith op
     • waarom is je linkerborst groter en van de rechter kant kleiner

      Geschreven door sissy op
   • Doe een opgerold stukje T-shirt onder je borsten waar je bah rand zit.

    Geschreven door Antonetta op
   • Waaron wil je van je grote borsten af?
    Dat maakt je alleen maar aantrekelijker ik als man vind vrouwen met grote borsten veel aantrekelijker dan vrouwen met B cup dua wees trots met wat je in huis hebt.

    Geschreven door Anoniem op
    • Zware borsten geven veel meer lichamelijke klachten: rug, nek, ribben. Als je wilt sporten voornamelijk lopen is dit erg pijnlijk. Trouwens elk mens is mooi grote of kleine maat. Hier gaat het enkel over de pijn die een vrouw ervaart, ze gaat ook meer gebogen lopen op den duur omwille van die cup.

     Geschreven door Sofie op
    • Rot op. Dit gaat niet om wat jij of andere mannen vinden!! Jij leest met je gore kut kop over alle zinnen heen die de pijn en last beschrijven en het enige wat jij kan verzinnen is ‘oh maar ik krijg een stijve van grote borsten dus lijd maar door’. Gatverdamme schaam je. Deze vrouwen lijden fysiek en vooral mentaal door hun grote borsten met name doordat mannen ze alleen zien als een stel borsten

     Geschreven door Anoniem op
     • ?

      Geschreven door Appie op
    • ik vind het heerlijk om naar vrouwen te kijken met grote borsten

     Geschreven door pantyboy op
   • Altijd je buik en borstspieren aanspannen. Goed tegen slappe buikspieren, goed tegen hangborsten en goed voor je onderrug.

    Geschreven door gewoon op
    • Hoe doe je dat

     Geschreven door Nurri op
   • Hoi Alie, echt vervelend… veel zweten onder je botsten. Wat echt helpt is een goede bh uit een gespecialiseerde winkel. En dan bedoel ik niet 1 van wel 30 euro, maar een van 50-80 euro. Sparen en dan 1x per 3 maanden eentje kopen bijvoorbeeld.

    Daarnaast ga je minder zweten als je conditie beter is. Veel lopen, fietsen of gewoon iedere dag de trap 25x op en af lopen.

    Geschreven door Cathy op
    • Klink klare Kolder. wat je zegt wat wel helpt tegen de rode Smet plek (((eerst afspoelen met alleen water droog deppen ivm zweet vocht en bacteriën op de smet plek))is baby olie of amandel olie er tegen aan deppen
     Diverse keren per dag en dat meerdere dagen en ja als het goed is is het weg
     Succes

     Geschreven door Geheim op
     • Heel eenvoudig en niet duur. Bij AH halen. Pure Baking Soda. Eetlepel oplossen in beetje warm water en op de plekken waar je zweet deppen. Ruikt voelt en blijft fris. Paar keer per dag. Huid wordt zacht en gezond.

      Geschreven door Mar op
     • Zeker geen olie doen op smetplekken, de enige die kolder schrijft hier is agressief Geheim. De dommen roepen het hardst zeg ik altijd maar. Gebruik sudocreme voor smetplekken en als alles rustig is mag je bent een beetje talkpoeder gebruiken. Liever ook katoenen bh’s ipv polyester of nylon, deze laatste stofjes doen zweten.

      Tegen hangborsten helpen voorts koude warmte douches, afgewisseld, pushups en afvallen. Gebruik op je decolleté een goede vochtinbrenfende verstevigende crème en masseer je borsten zachtjes ( naar je hart toe) met grote regelmaat met ronddraaiende bewegingen, hierna insmeren met verstevigende crème. Verwacht geen wonderen, pas alles toe en je zult snel verbetering zien.

      Geschreven door Lievelotje op
   • Hoi, mijn linkerborst is denk ik ……twee cup maten groter.
    Pijnlijk,en pijnlijke rode uitslag, vind het ook niet fris ruiken.
    De laatste 3/4 jaar ben ik wel aangekomen, maar mijn rechterborst niet!? Zit altijd te tobben met een leuke BH.
    Rechtercup is veel te groot.
    Cupmaat, altijd een 85 E
    Maar ga nu een 90 D kopen, werd mijn aangeraden.
    Oh ja, mijn leeftijd is …74 jaar….en haha,74 kilo.

    Geschreven door Maria. op
  • Ik heb denk ik geen kanker, maar ben onzeker.
   Mijn borsten zijn heel zwaar en ik heb een brok die knobbelig aanvoelt in mijn borst. Er komt ook vocht uit mijn tepel als ik in mijn tepel knijp. Die brok heb ik al bijna een jaar. Verder doet het heel licht pijn. Ik zit in de overgang en ben net 52 jaar geworden. De huisarts en het ziekenhuis heb ik inmiddels bezocht.
   Maar ik moet toch nog een keer een echo maken. Ik wil weten of die brok die knobbelig aan voelt kanker is. Het vocht dat uit mijn borsten komt kan ook te maken hebben met het prolactine gehalte in mijn bloed door de antipsychoticum die ik gebruik.

   Geschreven door Mariska op
 2. Ik vind het raar dat hier staat dat mensen met grote botsten vaak last hebben van onzekerheid en schaamte. Ik snap dat er nadelen zijn maar er is niks mis met een goede borstpartij. Borsten stralen vrouwelijkheid uit. Daarintegen lijkt het me dat vrouwen met kleine botsten daarom veel onzekerder kunnen zijn.

  Geschreven door Anoniem op
  • Het zijn borsten geen botsten!!

   Geschreven door G op
   • Wijsneus…. maak jij nooit geen schrijffouten?

    Geschreven door Anoniem op
    • Als borsten heel groot worden botsen ze eerder dan kleine borsten

     Geschreven door Cupje B op
     • Niemand maakt schrijffouten zeker ? ook jij nooit ?

      Geschreven door Anoniem op
    • ‘Nooit geen’ betekent: ‘altijd’. Het is óf ‘nooit’ óf ‘geen’ maar niet beide….

     Geschreven door Petra op
   • Wat is er mis met jou?

    Geschreven door eerlijke knul op
   • Ik typ in borsten maar er komt te staan botsten. Spelling check Android doet dat…

    Geschreven door Cathy op
   • Niet opletten zeg!

    Geschreven door Maria op
  • Klopt ik zou t maar wat graag hebben, helaas, baal ik er best van en ben ik ook dáárdoor wat onzeker. Ik zou graag willen ruilen haha

   Geschreven door Joanne op
   • Wil je wat van mij hebben schat? Kunnen er bij mij 3 cupjes vanaf. Ik doneer het mrt liefde. Ik heb er echt last van?

    Geschreven door Opzoek naar oplossingen.. op
  • Ik ben 33 en moeder van 2 flinke zonen. Ik heb van cup 90A, dus dat betekend dat ik breed van bouw ben en weinig of geen borsten heb. Mensen kunnen wel zeggen: je bent gezond, aanvaard je lichaam zoals het is. Maar het zorgde vroeger in mijn puberteit voor veel onzekerheden en nu heb ik er nog steeds een complex over. Ik kies zeer bewust voor een borstvergroting.

   Geschreven door Natalie op
   • ik las laatst iets op internet van een vrouw die zei dat ze een dochter had die maat 95 a had , en er was een andere vrouw die daar op reageerde met de opmerking dat dat nooit kon . ik weet niet waarom dat niet zou kunnen , als je breed bent gebouwd en weinig borst heb dan zit je daar zo aan , natalie , 1 voordeel heb je nu nog , je bent 33 en je heb al 2 flinke zonen maar die zijn als het goed is nog niet in de leeftijd dat ze aan je borsten mogen zitten, als je het geld er voor heb en je bent er zeker over dan zou ik mijn borsten zeker laten vergroten 90c is een mooie maat , succes

    Geschreven door em op
 3. Hi ik ben 22 jaar oud mijn cup maat is 70h ik ben zelf niet echt onzeker als het om mijn borsten gaat maar ik zit niet echt lekker in mijn vel,want ik word vaak aangestaard en ik hoor letterlijk iedere dag wat heb jij grote borsten zeg….. wat ik dan vervelend vind, en ik kan niet alles aan omdat het al heel snel ordinair lijkt en ik zou heel graag kleineren borsten willen hoor want ik ben ook bang dat ik later klachten krijgt !!!

  Geschreven door op
  • het is op de wereld idd ongelijk verdeeld de ene heeft te veel en de andere heeft te weinig , als je de pech heb gehad dat je voorin of achterin stond tijdens het uitdelen van de borsten , dan heb je veel te grote of veel te kleine borsten , , als je in het midden had gestaan dan had je meer massel gehad

   Geschreven door pantyboy op
 4. Anoniem, ik denk dat men hier bedoeld cupmaat F of meer.. Maar in Japan en China en nog meer landen zijn ze wel zielig zeg: gemiddeld cupmaat A! Dat betekend dus dat heel veel vrouwen ook minder dan A, dat is niks hebben! Zo plat als een dubbeltje! Sommigen hebben daar B, een enkeling C, maar het gros heeft dus A! Pfff, ben ik even blij dat ik hier woon… (Ook om andere redenen natuurlijk). … Ik zou afwachten, als je klachten krijgt is het vroeg genoeg om je zorgen te maken! Dan kun je naar je huisarts gaan. Het is rot voor je dat mensen zo staren. Misschien kun je ze recht aankijken en zeggen: “ja, ze zijn echt hoor!!”

  Geschreven door Bea op
  • Zoek een zeer bedreven plastisch chirurg, misschien kan je huisarts je daarin bijstaan. Bergman kliniek is een aanrader. Top artsen.

   Geschreven door Anoniem op
  • Ik kom regelmatig in Azië en vind het heerlijk om even van dat tietengeweld af te zijn. Ik kan geen tiet meer zien. Borsten zijn gedegradeerd tot heteroman seksgereedschap. Kleinere borsten hebben vaker gevoeligere tepels, met kleine borsten kun je beweeglijker zijn in bed, het klotsen tijdens het vrijen vind ik pijnlijk en meer een klompendans dan een paringsdans. Nederlandse sex is grote ogen, tuitmond, twee grote borsten, een strakke kale kut en bolle billen. Of wij daar zelf meer van genieten, vragen wij ons niet af. Zielig hè?

   Geschreven door Lady Jane op
   • Ik vind het mooi omschreven. Vooral die zin: of je er zelf zo van geniet. Lijkt mij van niet. Vrouwen doen borstvergrotingen uiteraard niet voor zichzelf. Dat maakt niemand mij wijs.

    Geschreven door gonnie op
   • Absoluut!!

    Geschreven door Anoniem op
  • maar je vergeet even dat je ook nog cup aa kan hebben

   Geschreven door pantyboy op
  • Zou graag een mooie B Cup hebben , 1 probleem blijkbaar, ben man . Maar wil ze echt

   Geschreven door Nicky op
 5. Waarom nou weer ‘zielig’? Waarom zijn kleine borsten zielig? Alleen maar omdat de media ons doet geloven dat grote borsten een must zijn? Of omdat mannen ze zogenaamd willen (niks van waar, genoeg mannen die kleine borstjes mooier vinden trouwens). Zolang er dit soort vooroordelen blijven bestaan, blijven vrouwen onzeker. Elke vrouw is mooi, kleine of grote borsten! Zielig is een vrouw beoordelen op de grootte ervan 😉

  Geschreven door Natasja op
  • Helemáál mee eens. Zelf heb ik vind 70a en daar bv is niets mis mee. Wel klein maar blijkbaar gezonder voor je. En laat ze maar lachen.het is toch nooit goed. Ik zou ze wel groter willen, maar blijf liever natuurlijk. Én gezond

   Geschreven door Debby.Tilburg op
   • Waarom is dat gezonder ? Je reinste flauwekul is dat.

    Geschreven door Soike op
  • Ben het met je eens. Grote borsten zijn wat dat betreft in het nadeel. Kleinere borsten zien er op jongere…. maar zeker latere leeftijd mooier uit.
   Wees maar blij dan als de zwaartekracht zijn werk gaat doen. Ik geef voorkeur aan kleinere borsten. Zo zie je maar, smaken verschillen.

   Geschreven door Anoniem op
   • @Anoniem: Dat is niet waar. Ik heb op plastische chirurgie gewerkt in mijn jonge jaren en later veel op conferenties geweest met vrouwen op een slaapzaal. Ik kan je vertellen dat, ja zelfs bij jonge vrouwen, kleine borsten ook kunnen zakken; het soort van theezakjes zal ik maar zeggen en ook zijn ze niet altijd in verhouding met hun tors, want dat speelt ook een rol als je over mooi wil spreken. Al dat gefixeer op delen van het lichaam! Ik merk wel op dat veel vrouwen die hier reageren behoorlijk geïndoctrineerd zijn door reclame en films. Verder vind ik het walgelijk dat het menselijk lichaam en dan met name dat van de vrouw een product geworden is. Ik wil nog even zeggen: ik had volle borsten en in de overgang zijn ze veel voller geworden, ben nu 71 jaar oud en pas sinds de laatste 3 jaren zijn mijn borsten uit gaan zakken. Toch voel ik mij niet minder en minder en minder vrouw en ga respectvol met mijn lichaam om; het heeft me al zo lang gediend op schitterende en wonderbaarlijke wijze. Het is een wonder. En: ik ben niet mijn lichaam, maar ik heb een lichaam of ik zit in een lichaam.

    Geschreven door wilma op
    • Dat is persoonlijk Anoniem, je lult als een vieze geile beer.

     Geschreven door KleinIsMooier op
    • Ik reageer op het stukje “anoniem” op de 71jarige mevrouw van juni 2017. Ik vond het zo goed!
     Lees het nu pas! De reactie daarop vond ik zo erg dat ik er mij voor schaam, dat iemand zo reageert. Je mag toch zeggen hoe je het zelf beleefd en natuurlijk is dit persoonlijk! Dat ben ik met de schrijfster eens, dat is een waarheid als een koe.
     Wat daar verder op volgt vind ik schandalig dat je zulke woorden in de mond neemt. Dit zegt iets van de persoon.
     Zo maar iemand veroordelen is toch niet aan ons? Of heb ik dat nu zo mis.
     Ik wou dat op het einde van het jaar wel even recht zetten en dit geeft mij een goed gevoel.
     Een prettige jaarwisseling! Ik blijf liever ook maar anoniem.

     Geschreven door anoniem op
     • Wauw Bea wat een denigrerende houding waar is dat voor nodig ?

      Geschreven door Pin op
    • @Wilma: Prima verwoordt mevrouw Wilma!! Jullie lichaam is van jullie, niet van ons! Wees er trots en zuinig op, in welke vorm dan ook!

     Geschreven door Gerard op
  • Die van mij houdt helemaal niet van grote borsten….

   Geschreven door Zusje Bovenhuis op
  • kleine borsten zijn niet zielig , het is alleen wel zo dat als je wat groter borsten heb , dat je kleding mooier uitkomt en dat je meer keus heb in mooie bhs , iets groter bhs staan bij een vrouw ook gewoon mooier

   Geschreven door pantyboy op
 6. Hallo, het was mij niet bekend dat er aan het drinkwater toegevoegd worden. Welke hormoonsoorten zijn dat? Ik wil zelf uitmaken wat ik binnen krijg en zou schoon drinkwater prefereren boven water met allerlei toegevoegde stoffen die ik niet nodig heb. Ik heb al borstkanker gehad en het komt mij niet vreemd voor dat zoiets een mede oorzaak zou kunnen zijn.

  Geschreven door Bine op
  • You go Natascha!

   Geschreven door Pippin op
 7. Dat bedoel ik helemaal niet laatdunkend! Ik vind het echt zielig, zoals ik schrijf. Cup A is bijna niets. Ik ben blij dat ik idd meer heb. De catwalkmodellen hebben over het algemeen gevaarlijk ondergewicht, dus een bmi onder de 18. Meestal zijn hun borsten daarmee in verhouding.. Persoonlijk vind ik dat niet mooi, maar dat is persoonlijk. Dat het daarnaast echt gevaarlijk is, is minder… En een feit.. Maar daar gaat het hier niet over. Bind, die hormonen in ons drinkwater komen grotendeels (als ik het goed begrijp) door uitgeplaste hormonen door pilgebruiksters. Natuurlijk zit er geen urine in ons drinkwater, maar blijkbaar kunnen ze die hormonen er niet uitfilteren..? Zou mooi zijn als dit hier nader werd uitgelegd. Ik snap dat je je zorgen maakt over je gezondheid.. Hopelijk gaat het nu beter met je!

  Geschreven door Bea op
 8. Wat een gezeur over te kleine of te grote borsten,,maar idd als ze heel zwaar zijn kan dat klachten geven.
  Maar voor de rest moet iedereen zelf uitmaken,of hij kleine of grote borsten leuk vind

  Geschreven door Hennie op
  • het voordeel met zware borsten is wel dat als je een goede bh hebt , je bandjes onder spanning staan en dat je dus geen last heb van afzakkende bh bandjes

   Geschreven door PANTYBOY op
 9. Ik drink per dag 1 liter gekookt water dat ik 5 minuten doorkook. Dat doe ik om juist die stoffen te neutraliseren. Daarnaast heeft het gekookte water dat ik zo warm mogelijk drink (niet heet want dat is ook weer slecht) een bijkomend effect op de lichamelijke huishouding.

  Hartelijks Petra

  Geschreven door Petra op
 10. Beste Bea, inderdaad wat een aannames allemaal. Ik heb zelf cup A en zou natuurlijk best wat grotere borsten willen hebben. Maar dat is nu eenmaal niet zo. Het is jammer dat er zo de nadruk op wordt gelegd dat grote borsten het ‘schoonheidsideaal’ zijn. Gelukkig heb ik een vriend die er absoluut niet op gefocust is, hij houd van billen en een taille en gelukkig heb ik dat dan wel weer :-).

  Geschreven door Pixie op
 11. Beste Bine,

  Dit is omdat wij allen plassen in ons toilet. Eventuele medicijnen die wij slikken plassen wij dan dus ook weer uit. Rioolwater wordt wel gezuiverd, helaas niet van de medicijnen. Daarmee drinken wij nietsvermoedend medicatie van anderen. Wij drinken alle denkbare medicatie van anderen via kraanwater.
  Hou voor de grap eens een elektrode in een glas met je eigen kraanwater. Dat slaat zeer bruin uit! Stop zo’n elektrode in een glas bronwater uit fles en het blijft gewoon helder water.
  Nederland met z’n zuivere kraanwater drinkt doodleuk andermans ontlasting en dus ook de medicijnen die daarin zitten.
  Daarover zou ik nog wel eens een artikel willen lezen van dokter.nl

  Geschreven door Diederik op
 12. Hmmm, hopelijk is het minder ernstig dan dat u het stelt… Water uit flesjes is dus toch beter??

  Geschreven door Bea op
 13. Dit is toch wel erg gechargeerd ! Nederlands drinkwater voldoet aan de hoogste eisen die er zijn.
  De testen voor drinkwater zijn zo streng dat wanneer een flesje bronwater op dezelfde manier getest zou worden, niet door de test zou komen. Daarmee overigens niet zeggende dat het flesje bronwater niet goed zou zijn, maar de eisen aan ons drinkwater zijn extreem hoog.

  Geschreven door Tandor op
 14. Wie moet ik nu geloven??

  Geschreven door Bea op
 15. Nou Bea, ik ben gewoon een kraanwaterdrinker hoor. Maar toen ik dat zag met die elektroden, ik schrok m’n eigen rot! Het was geen truc en ik mocht het ook zelf doen en nam eigen kraanwater mee vanaf huis. Heb daar kraanwater ter plekke gepakt en alles. Mocht zelf de Spa Blauw bestellen zonder geopende dop en alles meer. Nog steeds drink ik gewoon kraanwater en maak ook geen reclame, maar ik schrok me rot!

  Geschreven door Diederik op
 16. @ Bea, indien je meer info wil moet je op het internet zijn,o a kun je dan inklikken OestrogeenDominantie en /of Xeno Oestrogeen. Je moet wel even surfen maar je komt toch wel dingen tegen die je verbazen oven de invloed van het Oestrogeen zowel bij mannen en vrouwen alsmede dieren Er is gezamelijk gestart met onderzoeken in Denemarken en andere landen

  Geschreven door Nick op
 17. Ik verkoop geen water, ik heb niets met water. Enkel wanneer ik met eigen ogen heb mogen zien dat wanneer je een elektrode in een fglas leidingwater stopt dat het volslagen bruin uitslaat en bij bronwater dus amper dan geloof ik niet meer zo in het zuivere leidingwater in Nederland. Het zit vol met medicijnen omdat het gefiltert water is uit het riool. Ik zeg …. proost !!!

  Geschreven door Diederik op
 18. Geloof me nou Bea, ik heb het met eigen ogen gezien een paar jaar terug. Ik drink gewoon nog steeds gewoon kraanwater maar weet wel dat het troep is vol medicijnen. Zet de elektroden er maar op.

  Geschreven door Diederik op
 19. Ik ben nog steeds een kraanwaterdrinker. Ik zeg enkel dat dit een feit is en zou hierover wel eens uitrleg willen hebben van dokter.nl. Ik heb het namelijk zelf gezien en zelf mogen doen. Het is nog een wonder dat ik nog kraanwater drink. Het is zoals het is en anders kan ik het niet maken. Verder heb ik geen bezwaren tegen dat vrouwen steeds grotere borsten krijgen, dat dan weer niet

  Geschreven door Diederik op
 20. Ik heb geen elektroden…

  Geschreven door Bea op
 21. Hihihi…

  Geschreven door Bea op
 22. Beste Bea, Ook ik heb geen elektroden. Ik stel enkel dat ik het een aantal jaren geleden wel gezien heb en het is geen fabel. Daarom wil ik ook graag meer uitleg van dokter.nl over ons leidingwater

  Geschreven door Diederik op
 23. kan het ook zijn door al die hormonen in drinkwater, veeteelt etc. dat mannen ook steeds vaker te maken hebben met borstvorming?

  Geschreven door peter op
 24. Hoi Peter,

  Ondanks dat ik daar persoonlijk geen last van heb zou ik toch graag wel eens willen weten wat er nu zit in het kraanwater wat wij drinken

  Geschreven door Diederik op
 25. Beste Bine. Zowel jij als ik moeten wel eens naar de wc. Dan plassen we en we gebruiken wellicht medicijnen. Die lassen wij dan weer uit ook en dat is wat weer terecht komt in het leidingwater. Ieder denkbaar medicijn zit in leidingwater.

  Geschreven door Diederik op
 26. Je hoort mij niet zeggen dat water uit flesjes beter is, ik ben geen waterverkoper. Ik zeg enkel dat wanneer je een elektrode stopt op Spa blauw dat het niet aanslaat en doe hetzelfde in kraanwater en het slaat bruin uit. Raar maar wel waar

  Geschreven door Diederik op
 27. Ik heb zo’n proef met kraanwater een jaar of 45 geleden ook eens gedaan. Het sloeg toen ook bruin uit. Het komt door de stoffen (vooral mineralen) die er in zitten. Welke dat staat er niet bij. Mooi voor in de scheikundeles.

  Geschreven door TheoDeed op
 28. Goed dat te weten TheoDeed!Weet jij ook welke mineralen dat zijn? Ik ben geen scheikundige

  Geschreven door Diederik op
  • Zink kan bruin kleuren wanneer deze een complex vormt met een indicator. Het water wordt voldoende gezuiverd en ja er zitten medicijnen e.d. in drinkwater. Maar…..de hoeveelheden zijn ontzettend klein. Wat zal het zijn? 1 picogram (0.0000000001 gram) op 1000 liter water?

   Geschreven door Ali As op
 29. Ik weet dat destijds water uit de Rijn naar de waterleidingduinen werd gepompt en vandaar in het Amsterdamse drinkwater terecht kwam.
  Waar ik nu woon hebben we geen waterleiding. We pompen het water op uit de put en koken het. Het smaakt prima als je er koffie van zet.

  Geschreven door TheoDeed op
 30. Borsten die in cup L passen wegen zeker weten meer dan 3 a 4 kilo. Ik heb verleden jaar een borstverkleining gehad en ben van cupmaat J naar D,E gegaan. Bij mij is 5 kilo weggenomen. Door een te hoge BMI, 39, wilde het Ziekenfonds, Menzis, niet vergoeden. Ik moest eerst maar eens af gaan vallen.Ze hadden foto’s van me gezien notabene! Sporten was voor mij toen onmogelijk door die enorme borsten. Uiteindelijk heb ik het met een lening zelf betaald. Ik heb mijn leven weer terug. Kan weer sporten en wordt nergens meer aangestaard.

  Geschreven door AC op
  • Hallo AC,

   Ik lees net dat U een borstverkleining gehad hebt met een BMI van 39 en het zelf betaald hebt.
   Ik zelf heb een cup H en veel last van schouders en rug. Draag vaak het liefst geen b.h.
   Ik heb een bmi van 32.
   Heb veel gezocht en gegoogled en ook een kliniek gebeld maar willen alleen helpen bij een bmi van 28 of 29.
   Het lukt me echt niet meer om af te vallen, mijn gewicht is al 10 jaar stabiel. Ik beweeg veel en eet normaal.
   Bij bijna alle klinieken en zieken huizen staat een bmi van 30 of lager.
   Mag ik U dan vragen waar U geholpen bent aan de borstverkleining?
   Zou heel gelukkig zijn met een borstverkleining en hoop van u te horen.
   Ik weet dat het niet vergoed wordt door zorgverzekeraar maar kan en wil het zelf wel betalen.

   Groeten

   Geschreven door CS op
   • Volgens mij kan je in belgie wel terecht. Denk niet dat ze hier moeilijk doen, als je maar ( al dan niet vooraf) betaalt doen ze alles.

    Geschreven door Belgje op
 31. Ik zit nog onder het gemiddelde met B70 is er een manier om grotere borsten te krijgen zonder dat ik er een operatie voor moet ondergaan? Want ik voel me er erg onzeker door..

  Geschreven door Lisa op
 32. Ik ben 60 en heb maat 70-D een BMI van 19, het allerbelangrijkste is toch zeker dat je borsten gezond zijn!

  Geschreven door Mootje op
 33. Water word toch echt vaak gewonnen uit grondwater wat door de grond al aardig goed gezuiverd is voor het gezuiverd word. Riool water word niet gedronken na zuivering, bij ons word het in de waal gedumpt.

  Geschreven door Marco op
 34. Ik ken geen 1 man die van kleine borsten houdt

  Geschreven door Petra op
 35. Dan ken je blijkbaar niet veel mannen of de verkeerde mannen

  Geschreven door Tandor op
  • @Tandor: wat een rare opmerking aan Petra! Waarom zou er hier sprake zijn van verkeerde mannen?

   Geschreven door wilma op
 36. Beste bea.. ik vind persoonlijk ook dat je niemand gekwetst heb…je hebt een uitspraak gedaan…wat jij persoonlijk vind….en iedereen heeft recht op zijn eigen mening te uiten…en wat en gezeur allemaal klein groot borsten?? Gezond zijn en gezond blijven is het allerbelangerijkste…laat me kaar lkkr in waarde en wens iedereen alle gezond toe.!!

  Geschreven door Lisa op
 37. Ik heb grote borsten gehad toen ik veel te zwaar was en nu ik heel veel ben afgevallen zijn mijn borsten ook kleiner geworden maar als het aan mij zou liggen zou ik graag naar cup B gaan heb nu cup C misschien denken jullie mooie maat maar niet met als je een omtrek heb van 75 cm.
  Ik heb geen geld voor dure bh’s en tegen kant kan ik niet tegen dan krap ik me hele huid kapot dus Ja ik zou liever cup B hebben.

  Wat betreft het drinkwater mensen geniet er gewoon van dat het uit de kraan komt, al weet ik uit eigen ervaring dat het in Rotterdam en omstreken naar chloor smaakt maar wij hebben water.

  Geschreven door Flierefkuiter op
 38. Ik ben een man en vind grote borsten zo mooi en zo vrouwelijk zn verkleining vind ik echt zonde

  Geschreven door Charlie op
  • Ik ben een vrouw en ik hou niet van borsten. Zeker niet van grote zoals die van mij. Vreselijke vethompen vind ik het. Zit in de weg bij kleding. Bij alles eigenlijk. Helaas raak ik ze niet kwijt door afvallen, omdat ik een laag vetpercentage heb. Ben gewoon erfelijk belast met die ondingen. Vroeger al mee gepest op de basisschool en sindsdien kan ik er alleen maar negatief over denken.

   Geschreven door pechvogel op
 39. U haalt me de woorden uit de mond Tandor.

  Geschreven door TheoDeed op
 40. Nou, Charlie, als je als vrouw rug- en schouderklachten hebt door de grootte van je borsten… Dan zal het wel moeten….

  Geschreven door Bea op
  • Ik heb grote borsten, ben slank en heb geen last van mijn rug. 71 Jaar oud en nooit last gehad, sterker nog, ik heb een sterke rug.

   Geschreven door wilma op
 41. Ik ben 19. Ik had gewoonlijk cup 70G en tot een paar maanden terug tijdens borst voeding cup 70/i , 75/H

  Ik was verder gewoon slank. Maar na mn borst voeding zijn mn borsten kleiner geworden.. Als mensen me nu zien zouden ze dat niet zeggen maar voor mijn gevoel is het nu gewoon weg.. Ik draag nu cup 70/D,E

  En ze zijn ook slapper geworden. Dat is nog het ergste.. Ik en de mensen om me heen kennen mij natuurlijk met grote borsten en nu is dat niet meer zo.
  Het heeft wel zn voordelen. Ik kan jurken aan zonder dat het te strak zit. Ik kan goedkope bh’s kopen gewoonlijk waren die rond de 50,- sowieso.
  Ik probeer positief te blijven maar ik heb er echt wel mee gezeten en zelfs gehuild als ik in de spiegel keek wanneer ik merkte dat al mn bh’s te groot waren.

  Maar nu merk ik dat ze weer wat beginnen te groeien.
  Ik blij natuurlijk. Maja ik heb er een iets heeel moois voor terug gekregen. En mochten ze op latere leeftijd echt gaan hangen dan laat ik het liften.
  Blijf positief

  Geschreven door ER op
 42. Deze topic is in principe 2 ledig, Grotere borsten bij vrouwen en de hormonen in ons drinkwater. Klik in Google maar….hormonen in drinkwater…. en je zult schrikken wat er allemaal staat. Verder sluit ik mij aan dat vrouwen met een middelmaat ik erg aantrekkelijk vind maar zij die erg grote borsten hebben dit van nature meekrijgen en best wel leuke vrouwen zijn. Dat ook mannnen last hebben van de hormonen is bekend en ook die hebben last van borstvorming en problemen met geslachtsdelen,maar dat is een ander onderwerp,mogelijk komt dat nog eens hier ter berde

  Geschreven door Johan op
 43. Beste Bine,

  Er wordt in Nederland niets toegevoegd aan het drinkwater, zoals in de tekst te lezen was komt dit er door een natuurlijke loop/ rouleren. Het uitplassen door vrouwen en veeteelt werden al als voorbeeld genoemd.

  Het is een zorgelijke ontwikkeling en wij als wetenschappers zullen hier dan ook zeker onderzoek naar blijven doen. Maar het is absoluut niet zo dat de nationale volksgezondheid in het geding is door de hormonen in het water.

  Het is erg om te horen dat u borstkanker heeft gehad, ik kan me voorstellen dat dit zwaar moet zijn geweest voor u en uw omgeving.

  Met vriendelijke groet,

  Geschreven door Prof.dr. H. Schiedemitter op
 44. Beste Anoniem,

  Ik heb ook een grotere maat, ik ben hierdoor erg gepest op school. Ik was de enige die wat gezetter was in de klas. In mijn klas zaten populaire jongens die vaak met elkaar een deal maakte. Zo hebben ze met elkaar afgesproken om zo vaak mogelijk mijn borsten aan te raken als ze kunnen per dag, wie het vaakste aangeraakt heeft wint wat.. Deze dingen maken een meid en vrouw erg onzeker, vooral als je uitgejoeld wordt op straat om je grote borsten.. Ik hoop dat het nu duidelijker is waarom ‘wij’ onzeker zijn.

  Geschreven door Lianne op
  • Dit herken ik dus. Ik ben ook zo vernederd vroeger. Sindsdien denk ik negatief over mijn borsten, dat is nooit meer goed gekomen. Ik had ze liever niet. Ik heb er eigenlijk alleen maar last van (gehad). Tijdens de zwangerschappen groeiden ze explosief, 4 cupmaten groter dan normaal. Erg lastig en pijnlijk. En kleding zit ook niet mooi met grote borsten. Ondingen zijn het. Afvallen helpt bij mij niet, omdat ik al een laag vetpercentage heb.

   Geschreven door pechvogel op
 45. Lol. gelukkig heb ik een B cup 😉

  Geschreven door R op
 46. Bronwater uit de fles bestaat tot 90% uit leidingwater…

  Geschreven door Sven op
 47. Water en dus ook rioolwater verdampt weer Marco en dus dat wordt weer regen. Zuiver water bestaat niet

  Geschreven door Diederik op
 48. Grote of kleine borsten maakt niet uit want we verlangen altijd naar iets wat we niet hebben. Dus dames met kleine borsten zijn gewoon welkom. Tenslotte gaat het er maar om dat je gegund wordt dat je ze mag strelen.

  Ludo

  Geschreven door Ludo op
 49. Toen ik maat 38 had, had ik Cup 75B, nu heb ik maat 42 en heb ik 90C, ik vind het afschuwelijk, ik wou dat ik weer terug kon naar mijn oude maat, dan kreeg ik mijn kleine Cup weer terug.

  Geschreven door Ochtendzon op
 50. Ikben 80jaar en heb sinds de geboorte van mijn 2 kinderen cub 85 D.Nu ik medicijnen gebruik voor mijn hart zijn mijn BH,s allemaal te klein . Ook heb ik last van irritatie,s onder mijn borsten Heel vervelend , Is dit herkenbaar voor u ????

  Geschreven door Bertha op
 51. Wat een gezeur …kleine borsten , grote borsten , fleswater ,kraanwater ….. Wees gelukkig met jezelf !!!! Er zijn wel ergere dingen in de wereld !!!!!

  Geschreven door Anoniem op
 52. Al 88 jaar droom ik als man van vrouwen met kleine borstjes. Ze zijn zo lief , mooi en vrouwelijk…

  Geschreven door thymus op
 53. Dit is de domste artikel die ik heb gelezen. Kijk het zit zo. Vroeger waren mannen erg geïnteresseerd in mollige en kleinere vrouwen (Romeinse tijd) (bron: Disco boek 1). Doordat deze vrouwen dus meer kans op voortplanting hadden werd de gemiddelde vrouw in het romeinse rijk rond de 90 kilo, dat is best zwaar voor de gemiddelde lengte die des tijds 1,65 was (ik ben niet zeker van de gemiddelde maar neem dit als waarschijnlijkste). Dit is dus een voorbeeld van natuurlijkeselectie, want ja ook bij mensen komt dit voor. Tegenwoordig zijn lange slanke vrouwen met grote borsten en een grote kont aantrekkelijker voor mannen. Doordat deze dus meer kan op voortplanting hebben groeit de cupmaat met de jaren mee. Waarschijnlijk is deze natuurlijke selectie nu al 7 tot 9 generaties bezig, dus ik kan me prima voorstellen dat de groei van borsten hiermee heeft te maken en totaal niet met overgewichtheid!

  Geschreven door 14 jarig kind van de 2e klas in een gymnasium op
 54. Wat een gezeur over borsten, ik vraag mij af wat die mannen zouden zeggen als zij ze zelf hadden, of dat dan ook zo groot mogelijk moet zijn, hebben ze tenminste terechte rugklachten

  Geschreven door truusje op
 55. Jullie zeiken echt te veel over jullie borsten. Borsten zijn borsten of ze nou groot of klein zijn. Het maakt niet uit. Het gaat om je innerlijk. Daar gaat het om en natuurlijk gaat ook wel beetje om je uiterlijke verzorging maar het gaat voor al om je onnerlijk. Kleine borsten zijn hartstikke mooi en grote ook. Ze zijn allebij mooi maar kunnen ook allebij heel lelijk zijn. Zo en nou niet zeiken.

  Geschreven door Anoniem op
 56. Grote borsten of kleine wat maakt het uit als je maar gezond bent. Laat nooit in een gezond lichaam snijden. Neem geen implantaten ik heb een auto immuun ziekte sarciodose en heb daardoor al op 38 jarige leeftijd een kunstheup gekregen nu schijnt hij niet goed te zijn. Er wordt een stof afgegeven die andere organen kunnen aantasten en hij is verkeerd geplaatst dus armlengte verschil van 3 cm. Ik moest wel een kunstheup maar zo zie je maar laat nooit in een gezond lichaam snijden. Straks zijn je borsten mismaakt of krijg je ook last van andere ziekten is het streven naar perfecte schoonheid dat waard. ???

  Geschreven door Kai op
 57. ik had maat 80DD na operatie zou dit b zijn. Vele rug en schouder klachten. Niet meer mogelijk om arm aan autostuur te houden. Echter na operatie viel het wat klein uit en had ik cup a. Maar wat was ik daar blij mee, wat een ontlasting. Jammer voor de mannen, gelukkig voor mezelf. Nu 15 jaar later, is het helaas weer 75D. Mijn voorkeur voor het lichaam en het zelfvertrouwen is toch 75b. Tenminste geen irritante reacties op straat, kleding past veel beter en vooral het lichaam is meer ontlast.

  Geschreven door Rody op
 58. Zelden of nooit resulteert een ” gezondheidsprobleem borsten ” maar hier mis ik echt elke aansluiting over grotere borsten en de vraag ” waarom ?”
  Ik heb daar nog na alle ellenlange zielige verhalen van te grote of te kleine borsten nog steeds geen antwoord op de vraag hierboven gesteld , Anyway .
  Te grote of te kleine borsten dan moet je maar gewoon naar een plastische chirurg , dat is de eindconclusie gelezen na alle ” geweld ” rondom de vraag ; waarom krijgen we grotere borsten ?”
  Ik zelf ben de gelukkige draagster van 85G en mijn seksleven is allesbehalve een tuitmond , grote ogen , grote klotstende tieten en een klompendans .
  Wat ik daarmede wil stellen dat degene die dit schrijven of menen eens een bezoekje moeten brengen aan een psycholoog cq seksuoloog .
  mijnsinsziens zit dat vooral tussen uw ” te grote ” oren ?
  Te grote of te kleine borsten …. het zal me wat , ik ben met mijn natuurlijk grote borsten zeer gelukkig en een seksleven dat allesbehalve op de Hollandse klompendans lijkt .
  Jongens of moet ik zeggen meisjes , doe je voordeel met wat je hebt en ben eens gewoon tevreden met jezelf !

  Geschreven door Anoniem op
 59. Ligt aan je figuur . Ik ken een vrouw die had dubbel a met maat 42 , dat is uit verhouding. Ik snap dat zij n borstvergroting heeft laten doen. Bij iemand met maat 36 is b/C normaal en dan staan de kleren ook perfect.

  Geschreven door Anoniem op
 60. Gebruik zinkolie bij smetplekken

  Geschreven door 61 jaar met H85 hangers op
 61. mooi grote tieten maar niet te groot

  Geschreven door ikke op
 62. Ik kan borsten vergroten en verkleinen met mijn handen. Niet goed geld terug. Ik heb dan wel twee mooie borsten in de handen gehad. ??

  Geschreven door Klaas op
 63. @Wilma: Prima verwoordt mevrouw Wilma!! Jullie lichaam is van jullie, niet van ons! Wees er trots en zuinig op, in welke vorm dan ook!

  Geschreven door Gerard op
 64. Ik wil even zeggen dat ik ook smet onder mijn borsten heb, en onder mijn buik.
  Maar goed wassen en dan repen katoen er onder doen en dan je bh er over…
  als het heel erg is heb ik zalf van de dokter, er hoeft maar een heel klein beetje van op en het is zo weer klaar…

  Geschreven door FRESIE… op
 65. Kaas zit ook veek oestrogeen in tegenwoordig

  Geschreven door Tofu Ted op
 66. ik draag lange bhs dus ik heb nooit last van smet

  Geschreven door mail op
 67. ik heb grote zware borsten , als je een goede beugel bh hebt waar je borsten goed inpassen dan heb je in principe geen last van smet
  ik heb cub e en ik draag huidkleurige bhs met brede bandjes

  Geschreven door panty op
 68. ik heb een dochter van 13 en daar kan ik al niet eens meer kinder bh’s voor kopen, want die zijn haar al te klein.

  Geschreven door 10neke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief