moeite met praten

  • #1

    Hallo,

    Ik weet niet zeker of ik dit in het goede forum (topic) plaats maar ik denk dat hersenen/zenuwen het meest in de buurt komen.

    Ik heb al enige tijd last van een vervelende klacht. Ik kan namelijk moeilijk uit mijn woorden komen. Als ik bijvoorbeeld iets wil uitleggen of vertellen moet ik altijd eerst goed nadenken hoe ik iets zal zeggen. Toch gebeurd het vaak dat ik in de zinnen in de knoop raak met grammatica of kromme zinnen. Dit, terwijl ik schriftelijk geen problemen ken. Ik hou het dus vaak bij korte zinnen zodat ik geen fouten maak.

    Ik vind dit zeer vervelend en daardoor ben ik denk ik ook een 'stil' persoon geworden. Ik kan soms erg nerveus zijn als ik voor een bespreking ergens heen moet en ik hou al helemaal niet van telefoneren.

    Ik vraag me af of meer mensen deze klachten kennen en hoe ik ermee om moet gaan. Ik ben bang dat het misschien fout zit in de hersenen. Ik heb namelijk elke dag wel een aantal keren dat een vinger of voet een ongecontroleerde beweging maakt. Een soort lichte 'schok'.

    Ik snap het als er gezegd wordt dat ik eens naar de huisarts moet. Ik zal zeker gaan als de klachten erger worden. Ik heb een donker medisch verleden, vandaar dat ik niet zit te springen op een medische toekomst.

    groetjes van een , bezorgde, 17jarige jongen

    Reageer
    #2

    Hey,

    ik heb ook zo'n probleem, ik stotter over het algemeen niet egt veel, maar bij bepaalde klanken zoals de D,T,B,K,P aan ehet begin van een woord dat lukt bij vaak al niet.
    Daardoor als ik wat wil zeggen, bouw ik zou een zin op met bepaalde woorden en zinsopbouw zodat ik zo min mogelijk stotter, ik ben daar al best goed in haha. Maar soms kom je gewoon niet om een woord heen, zoals me naam Dennis :P.

    Dit is erg vervelend, maar ik denk dat dit nou eenmaal niet meer weggaat. Ik ben trouwes ook altijd zenuwachtig als ik moet telefoneren of een spreekberut oid moet houden.

    Vaak is het zo, dat je kalm moet blijven en rustig praten, maar dat is natuurlijk makkelijer gezegd dan gedaan, dat weet ik zelf ook wel.

    Dus je bent niet de enige met dit soort probleem
    ben trouwes 18jaar.

    Reageer
    #3

    Sommige mensen zijn geboren debaters, terwijl anderen er heel veel moeite voor moeten doen om dit te worden en helaas enkelen bereiken het nooit. Nu is het wel zo, dat waar je heel veel van weet, kun je vaak heel snel en goed tussendoor vertellen. Dat zul je zelf ook wel gemerkt hebben, dat je niet met alle onderwerpen moeite hebt.
    Ook is het zo, dat oefening baart kunst, echt waar, gewoon doorgaan en wat je eigenlijk helemaal niet moet doen is nerveus worden omdat het niet zo goed gaat. Als je gewoon doorgaat zoals je nu bezig bent en je kijkt een jaar later terug, dan zou het wel eens heel anders met je kunnen zijn.
    Je kan natuurlijk altijd met de huisarts gaan praten, misschien is zelfs een maatschappelijk werker nog beter, maar wat je vooral niet moet doen is medicijnen slikken, dat zal in normale gevallen, ik bedoel dat je niet geestelijk ziek bent, nooit goed werken. Denk er maar eens over na.
    Een derde mogelijkheid zou zijn om een cursus "spreken in het openbaar " te gaan volgen, ik weet niet of Rhetorica nog steeds die lessen geeft.
    Succes.

    Reageer
    #4

    Heel erg bedankt voor jullie reacties. Ik kan me goed voorstellen dat sommige mensen
    moeite hebben met praten etc, maar ik denk dat er een misverstand is.

    Ik kon namelijk in het verleden wel gewoon voluit praten en had ik daar geen probemen mee. Het is niet zo dat ik dit mijn hele leven al heb. En ik stotter ook niet. Is het normaal dat dit veranderd dan? Als ik me goed voorbereid kan ik goed uit mijn woorden komen (spreekbeurt etc) maar ik heb grote moeite om spontaan iets te vertellen. Ik kom dan vaak woorden tegen die ik wil zeggen, maar dan komt het er op een of andere manier niet uit, of ik kan niet op het goede woord komen. Net alsof je iets wilt zeggen, maar je bent vergeten wat je wilt zeggen.

    groetjes, erik

    Reageer
    #5

    Oh ja hoor, het kan heel goed veranderen. Als je toevallig een periode hebt gehad, waarbij je niet zoveel mensen hebt gesproken en je wilt je dan weer in een groep mengen, dan kan het zijn, dat je weer helemaal moet wennen aan het vele praten. Dit is echt oefenen hoor.
    Je moet er gewoon geen probleem van maken, maar zorg er wel voor, dat je regelmatig kontakt hebt met anderen.
    Echt hoor, oefening baart kunst!!!

    Reageer
    #6

    Ik heb hier ook last van.
    Nu ben ik 20 jaar, toen ik nog jonger was had ik helemaal geen moeite met praten, een jaar of 5 terug is het begonnen.
    Ik heb van nature nogal een vrij zachte stem.
    Er zijn veel woorden die ik vrij vloeiend uitspreek, maar bij bepaalde woorden ... dan begin ik te stotteren en met veel moeite spreek ik de woorden dan uit en meestal nog onduidelijk ook.
    Ik kan zo 123 niet zeggen bij welke woorden ik het heb.
    Erg vervelend, ik schaam en erger me er aan dat ik zo'n moeite heb met sommige woorden.

    Dan heb ik gewoon een 'gevoel' alsof ik niet genoeg kracht heb om woorden duidelijk uit te spreken.
    Als ik veel gepraat heb voelen mijn stembanden ook nogal moe aan.

    Moet ik me zorgen maken ?

    Reageer
    #7

    Hey , kheb identiek dezelfde klachten als jij .
    Ik sukkel al 4 maanden met hoofdpijn - vermoeidheid (is nu een pak beter geworden door middel van medicatie ) - nu treden er sinds een maand spraakstoornissen op ( moet ook soms even denken wat ik wil zeggen en dit lukt niet altijd verkeerde woorden uitspreken , grammatica fouten en vroeger kon ik heel perfect praten .

    1 maand geleden werd ik zot van die klachten en bleef met mijn hoofdpijjn sukkelen.
    dus heb ik maar besloten om onder de ct-scan te gaan en wat bleek er was totaal niets te zien...

    Spanningen en stress kunnen echt de raarste klachten veroorzaken ..dat zegt mijn dokter toch ..
    Ga gewoon is langs bij de huisdokter en vraag voor en ct-scan en je zal dan wel zien dat er nix aan de hand is ..

    groetjes

    Reageer
    #8

    Ik heb dit ook, ben inmiddels 38 en had altijd een soort sociale fobie maar 1 op 1 gesprekken ging redelijk. Vooral dingen uitleggen lukte mij wel aardig. Dit gaat de laatste tijd echter ook niet meer zo goed helaas. Ik kom niet uit mijn woorden of mijn ademhaling gaat verkeerd of ik wil een woord zeggen, de helft is er al uit en dan bedenk ik me even om vervolgens toch dat woord te zeggen alsof ik stotter. Mensen in de ogen kijken en een lang verhaal vertellen lukt me al helemaal niet.
    Kan ik dit ooit nog of weer leren?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik heb precies hetzelfde en ben toevallig ook een 17-jarige jongen! Je zal haast zeggen dat het met de leeftijd te maken heeft. Ik heb hier ook al een jaar last van, soms ook gewoon dat ik geen zin heb om iets te zeggen, omdat ik dan bang ben om mij te verspreken.

    Ik heb ergens gelezen dat aan een Vitamine-B12 tekort kan liggen.
    Ik slik nu echter de best opneembare vorm van Vitamine B12, gedurende 2 weken, maar heb er nog steeds weleens last van. En als ik me er op focus, is het alleen maar nog vervelender en vermoeiender.

    Groetjes Florian

    Reageer
    #10

    Ik heb hier ook last van en denk aan de ziekte van lyme. Het is daar namelijk een van de verschijnselen van.

    Reageer
    #11

    Ik kan niet zien hoelang dit forum hier al staat, maar ik ben blij dat het er is. Ik heb precies hetzelfde. Vroeger was ik meestal stil, maar als ik iets zei, kwam het er wel vlot uit. Sinds het tweede middelbaar ben ik mondiger geworden, maar nu sinds mijn 15de-16de raak ik altijd in de knoop met mijn woorden, of kan ik gewoon écht niet op simpele woorden als choco komen ofzo. Ook heb ik vaak stess als ik moet praten, maar ik weet niet juist of het daardoor komt. Heeft er iemand al een oplossing of een verklaring hiervoor gevonden?

    Reageer
    #12

    Beste eric,
    Ik weet niet of je de discussie nog volgt en ook niet wanneer jij je bericht hebt geplaatst.
    Hoe gaat het nu met je?

    Reageer
    #13

    Ik heb eveneens zoals vele mensen onder jullie exact dezelfde symptomen. Elke keer als ik zenuwachtig ben geraak ik amper uit mijn woorden, en zeker wanneer ik snel probeer te praten. Op internet is er over dit onderwerp weinig concreets te vinden. Dus ik hoop dat jullie een paar trucjes hebben voor het toch een beetje onder controle te houden? Ik had vroeger heel veel last van migraine en daarmee heb ik alle soorten test omtrent mijn hersenen al laten uitvoeren. Elk resultaat was normaal...
    Ik heb eveneens ook soms last van die schokken, soms moeite met lezen, etc.

    Groeten,
    Kristof

    Reageer
    #14

    Kristof,
    Misschien is het een goed idee om eens naar een logopedist(e) te gaan. Er zijn technieken om dat onder controle te krijgen.

    Reageer
    #15

    Hallo,

    Ik merk dat ik deze klachten ook heb sinds 6 maanden.
    Ik moet meestal super concentreren als ik praat en op gegeven moment merk ik dat ik paar woorden vergeet, waardoor mijn zin niet klopt!
    Ik heb moeite met slikken ineens bijv als ik warme maaltijd eet moet ik er naast glas water hebben om het goed door te slikken. Ben een meisje die haast nooit hoofdpijn heeft maar laatste tijden heb ik vaker hoofdpijn en mijn zicht is minder geworden. Ik draag sindskort een bril.. Ik weet niet of ik wel of niet naar de huisarts moet gaan -_-

    Reageer
Reageer op: moeite met praten


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief