Heeft geheugenverlies alt"/> Heeft geheugenverlies altijd met dementie te maken? - Medische Forum - Dokter.nl

Heeft geheugenverlies altijd met dementie te maken?

 • #1

  Ik heb een vraag nav de film Memento die ik gisteren zat te kijken. Het hoofdpersonage had een aandoening waarbij hij geen nieuwe herinneringen meer kon aanmaken. Short time memory loss noemde hij het zelf. Hij herinnerde zich alles nog, tot aan een bepaald moment in zijn leven. Hij probeerde daarmee om te gaan door overal foto's en notities van te maken. Bestaat dat? Kun je een slecht- of niet werkend kort geheugen hebben zonder dat je leidt aan dementie/alzheimer?

  Reageer
  #2

  Ja dit kan zeker!
  Een neef van mij heeft dit.
  Na een val op zijn hoofd werkt zijn korte termijn geheugen niet of nauwelijks meer.
  Toen hij 29 was heeft hij een ongeluk gehad. Uit scans blijkt dat hij absoluut niet dement is,alleen zn korte termijn geheugen is "stuk".
  Hij is nu 41,hij kan je nog precies vertellen waar we op ons 16e op vakantie zijn geweest,waar naartoe en met wie,maar heeft geen flauw idee van wat hij 2 uur geleden heeft gedaan.
  Hij werkt dus ook met briefjes en agenda 's.
  Dit kan voorkomen na een lichamelijk trauma, maar ook na een geestelijk trauma en zelfs geheel spontaan,hebben zijn artsen verteld.
  Dat laatste komt het minste voor,maar het kan dus ook.

  Reageer
  #3

  Wonderbaarlijk. In de film was de vrouw van het hoofdpersonage vermoord dus inderdaad het gevolg van een trauma. Wat zijn hersenen toch interessant. Dank je voor je reactie Suzan. Heb je toevallig enig idee hoe die aandoening heet?

  Reageer
  #4

  Ja, hersenen werken zeker bijzonder!

  Bij mijn neef noemen ze het "niet aangeboren hersenletsel",  NAH. Het zal vast een wetenschappelijke naam hebben,maar die weet ik niet eigenlijk.

  Net na zijn ongeluk was het nog onduidelijk of het blijvend zou zijn,of kortdurend als gevolg van het ongeluk. Het zou dan door de klap kunnen zijn of een vorm van PTSS, de hersenen die het ongeluk willen verdringen.

  Nu is het inmiddels meer dan 10 jaar later en zeggen de artsen dat het korte termijn geheugen "stuk" is gegaan bij het ongeluk. En dat valt dan onder niet aangeboren hersenletsel.

  Reageer
  #5

  NAH is,een algemene term, er zal vast nog wel een meer specifieke naam voor zijn. Maarre, nare situatie zeg. Vooral op die leeftijd. Dan heb je altijd hulp nodig. Lijkt me bizar om elke dag weer opnieuw te moeten ervaren dat alles wat je meemaakt vrijwel meteen uit je geheugen wegglijdt. Dankjewel voor je reactie.

  Reageer
  #6

  Het heeft idd vast een naam,alleen die zou ik zo niet weten.
  Maar op zich kan hij er weer heel goed mee funktioneren hoor.
  Door middel van een uitgebreid systeem met geheugensteuntjes kan hij zich heel goed redden.
  Hij heeft als het ware zn hele dag in zn agenda gepland en dat kan hij op zn mobiel volgen.
  En dus ook terugkijken. Zo heeft hij toch een soort van geheugen.
  Tuurlijk is het op sommige momenten wel vervelend,maar hij zegt zelf dat er ergere handicaps zijn......

  Reageer
  #7

  Anterograde amnesie.

  Reageer
Reageer op: Heeft geheugenverlies altijd met dementie te maken?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif