160497kb

 • #1

  Mijn moeder heeft een brief van de cardioloog gekregen waarin staat staat dat het verstandiger is een : LIMA-D1-LAD te plaatsen. Nu kan ik nergens op internet vinden wat dit inhoudt. Betekent dit een bypass/omleiding?
  Iemand die hierop antwoord kan geven.

  Reageer
  #2

  Misschien kan je meer zoeken op het ziektebeeld en zodoende vinden welke behandelingen ervoor zijn. Op die manier kan je misschien de 'codetaal' begrijpen.

  Ik heb dit gevonden, misschien dat je met het medische verhaal van je moeder er iets van kunt maken:

  http://bhavin.typepad.com/cardiac_images/2005/10/occluded_d1lad_.html

  Reageer
  #3

  Ja, het betreft in dit geval een bypass in de Linker Anterior Descending (LAD)

  De LAD ontspringt uit de linker hoofd coronair arterie en loopt over de voorwand ter hoogte van het interventriculaire septum richting de apex van het hart alwaar het samenkomt met de posterior descending arterie (PDA), eindigt in de zo genoemde ‘ zeemeerminstaart’ vorm. Gedurende zijn loop ontspringen uit de LAD de perfunderende septale takken, deze delen van het geleidingssysteem het interventriculaire septum en het Purinkje vezels systeem.

  De diagonale takken ontspringen ook uit de LAD, deze voorzien de anterolaterale vrije wand van de linkerventrikel van bloed. Dus, een afsluiting van het proximale deel kan leiden tot ischemische vernietiging van het interventriculair geleidingssysteem en ook van een groot deel van het anterior segment van de linkerventrikel. Totale afsluiting van de LAD is kan fataal zijn en levert grote schade op.

  Reageer
  #4

  coronair arterie = hartslagader

  En zo is er voor elk "moeilijk" woord een begrijpelijke nederlandse benaming.
  Misschien wel zo "patientvriendelijk" om deze benamingen te gebruiken?!

  Reageer
Reageer op: 160497kb


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief