Bang voor hartfalen en trombose

 • #1

  Ik ben een vrouw van 29 en heb al enige tijd klachten die er voor zorgen dat ik heel erg bang ben dat ik hartfalen heb.
  Ik weet dat dit op 29 jarige leeftijd vrij onwaarschijnlijk is maar ik heb wel regelmatig hard drugs gebruikt en dan vooral speed en xtc. Nu wel een stuk minder sinds mijn angst verergert is. Ook zitten hartaandoeningen in de familie.

  De klachten waarover ik me zorgen maak zijn vocht vasthouden en sneller moe zijn bij inspanning. Ik kan nog wel gewoon fatsoenlijk trappen op lopen zonder al te moe te zijn al schiet mijn hartslag en ademhaling hier wel flink van omhoog, 200x achterelkaar touwtje springen lukt ook nog gewoon al moet ik na die 200x wel even bijkomen voordat ik weer door kan gaan, zon 2/3 minuten en dan na elke 100x springen weer zoiets. Ik loop 3x in de week naar mijn afspraken die ik in mijn woonplaats heb, dit is in totaal per dag 30 minuten. Ik heb geen idee hoe moe iemand is als het echt om hartfalen gaat.
  Ik houdt al enige tijd vocht vast in mijn benen, ik kan er lichtjes een kuiltje indrukken met mijn knokkels. Dit kuiltje verschijnt niet meteen maar pas nadat ik zo'n 6 tot 8 seconde met mijn knokkel op een plek druk, als ik korter druk dan is er niet echt iets zichtbaar. Vervolgens trekt het ook binnen 2 a 3 seconde weer weg. Dit is vaker rechts wat erger dan links, soms komt dit ook alleen rechts voor en links niet.
  Mijn rechter been is bij mijn kuiten ook al enige tijd dikker dan mijn linker been (sinds juli vorig jaar ongeveer, tenminste toen viel het me op heb geen idee of het daarvoor ook al was) het verschilt ongeveer 1cm in omtrek. Hier maak ik me ook zorgen om.
  Laatste keer aan de xtc was mijn rechterbeen wel zichtbaar groter dan mijn linker been en voelde deze ook erg zwaar aan bij het optillen, dit was alleen rechts en niet links. Sindsdien ben ik telkens bang dat dit trombose was die zichzelf weer opgelost heeft. Ik heb nu ook telkens een gek gevoel aan mijn rechterbeen, soort van tintelingen alsof mijn been heel lichtjes slaapt.
  Mijn huisarts heeft pas over 2 weken tijd om de angst voor mogelijke trombose te bespreken en ik ben echt constant bang dat het iets ergs is.

  De huisarts heeft me al wel doorverwezen voor een rust ECG en een 24 uurs Holter onderzoek. maar is hartfalen altijd te zien op deze onderzoeken of niet?

  Ik ben gewoon heel bang dat ik dood ga en ik sta ook al enige tijd op een wachtlijst voor psychiatrische hulp maar de wachttijd hiervoor is op dit moment nog 5 maanden.

  Zijn mijn zorgen aan de hand van deze klachten terecht of maak ik mezelf onnodig bang?

  Reageer
  #2

  Het zal toch echt geen hartfalen zijn. Dat is op een ECG en holter altijd te zien. Daarnaast zou je toch echt geen 200 x touwsperingen volhouden

  Reageer
  #3

  Beter goed voor je gezondheid zorgen dan bang zijn voor je lichaam. Je zegt zelf dat je drugs hebt gebruikt en nog wel gebruikt. Zaak dus om helemaal te stoppen en je lichaam te ondersteunen bij het herstel.

  Reageer
  #4

  Ik hoop dat goede hulp van een psycholoog je kan helpen. Misschien kun je in de tussentijd bij de praktijkondersteuner terecht?

  Ik heb trouwens een kuit die aan 1 kant minstens 3 cm dikker is. Komt doordat ik daar altijd op sta, het is spier en geen vocht. Bovendien is trombose heel duidelijk, hoor. Dan is je bloedvat verstopt en dat doet erg pijn als je bv gaat staan.

  Hartklachten terwijl je bizar goed kunt touwtje springen.. Ik begrijp niet dat je zelf niet ziet hoe onlogisch dat is. Iemand met hartklachten heeft al moeite met iets kleins doen, en is ook doodmoe daarvan. Vreemd dat je toch zo'n onderzoek krijgt, waarschijnlijk wil je huisarts je geruststellen.

  Als je bang bent voor wat xtc doet, is het misschien handig om het niet meer te gebruiken. Beter lekker gaan sporten? Doet ongeveer hetzelfde en je lijkt een goede conditie te hebben 🙂

  Reageer
  #5

  Bedankt voor jullie reacties.

  Ja dat mijn angst voor hartfalen niet reëel is ten opzichte van mijn conditie ben ik me nog wel van bewust. Maar als die angstgedachten eenmaal beginnen kom ik er niet zo makkelijk meer van af, dan is ieder klein pijntje of gek stipje op mijn huid meteen een paniekaanval en binnen de kortste keren ben ik er van overtuigd dat ik dood neerval of de ochtend niet haal.
  Hetzelfde verhaal met mijn been wat toen zwaarder voelde en waarin ik nu telkens vocht vasthoudt.

  Laatste keer speed is ook al weer een hele tijd terug en dan toevallig met oud en nieuw xtc maar dat is voorlopig ook de laatste keer geweest dat ik dat gebruik. Als het me telkens zo angstig maakt dan is het ook niet leuk meer om wat te gebruiken.

  Praktijkondersteuner heb ik vandaag inderdaad voor gebeld want de wachttijd voor de psycholoog is redelijk lang. Ik heb nu vrijdag een afspraak staan met de praktijkondersteuner om samen te kijken hoe we het in de tussentijd op kunnen vangen.

  De reden dat de huisarts het holteronderzoek en ecg toe heeft gezegd is inderdaad voor een deel ter geruststelling maar ik heb ook gewoon wat medische aandoening die gemonitord worden, onder deze monitoring hoort ook 1x in de 3 jaar deze onderzoeken dus het was er weer tijd voor.
  Dit versterkt mijn angst altijd flink.
  Als ik niet naar een arts ga met mijn klachten ben ik dagen of soms weken er van overtuigd dat ik dood neerval maar wel gaan met de klachten en onderzoeken moeten doen zorg ook weer voor de nodige stress en dat is eigenlijk net zo ellendig.

  Sporten doe ik elke dag sowieso al 15 tot 20 minuten. Dat is niet extreem veel maar dat is wel het maximale wat ik trek op een dag icm met mijn bestaande aandoeningen, daarnaast volg ik 2x in de week 30 minuten sport fysio.

  Reageer
  #6

  Je doet wat je kunt.. Veel sterkte!

  Reageer
Reageer op: Bang voor hartfalen en trombose
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief