Al zo lang klachten maar misschien oorzaak gevonden?

 • #1

  Hallo,

  Ik schrijf dit bericht omdat ik advies wil. Ik heb al jaren (6j+) last van vage klachten die steeds heel langzaam erger worden. Deze klachten beïnvloeden mijn leven behoorlijk en wil graag mijn verhaal kwijt en jullie mening. Ik probeer alsnog 3x per week te sporten, eet gezond (al houd ik soms van een frietje), rook niet, drink heel soms (2 glazen per week gemiddeld).

  Sorry voor de lange uitleg en misschien het verkeerde topic. De klachten:

  -vermoeidheid (psychisch/fysiek)
  -constant drukgevoel borst, zowel bij sporten als in rust.
  -hartoverslagen tijdens sporten, tijdens hartlopen soms ook pijnscheut in borst (echt in), voelt als een korte kramp scheut. Soms doet voelt de hartoverslag als een soort harde bonk die soms ook pijn doet.
  -heel vaak hart voelen kloppen, ook "voel" ik soms mijn aderen zitten.
  -trillende spieren vooral bij sporten,
  -fasciculaties in kuiten die soms ook pijnlijk zijn
  -geheugen/concentratie problemen/psychische vermoeidheid
  -somber/deprie voelen
  -darmklachten (altijd brijige ontlasting, flatulentie etc.)

  deze klachten zijn heel geleidelijk ontstaan en ik ben al heel vaak naar de dokter geweest. Bloedonderzoeken gehad (wel 10x), naar hart is geluisterd maar nooit iets gevonden. Enige wat gevonden was, is een lichtelijke (89) verhoogde waarde calprotectine. PDS zei de dokter... daarnaast heb ik een licht verhoogde bloeddruk (vaak is deze 140/60 ook bij thuis meten). Het rare is dat mijn bloeddruk erg schommelt. Soms ga ik zitten, wacht ik even en start ik een meting en is hij erg hoog (150/60 ongv). Hartslag is dan vaak tussen 50-70. Ook geeft apparaatje wat ik thuis heb vaak ''aritmische hartslag'' aan. Heb ik aangegeven bij de dokter mij die doet er niets mee (ik ben jong dus er is niks met mijn hart is zijn conclusie).

  Wat ik wel heb ontdekt is het volgende: als ik dieper en langzamer ga ademen gaat mijn bloeddruk wel naar beneden maar moet ik dit heel precies en constant doen anders fluctueert de bloeddruk heen en weer. Toch een link met ademhalen. Misschien CHV? Hiervoor ben ik getest bij fysio...ademhaling is rustig zeiden ze maar toch ademhaling oefeningen mee gekregen. Hiervan wordt ik iets rustiger maar haalt niet de klachten weg op langer termijn. Ook qua voeding heb ik al veel geprobeerd en weet nu dat ik lactose intolerant bent wat iets helpt. Ook niet te veel vet i.c.m. probiotica schijnt te helpen.

  Nu keek ik deze week toevallig in mijn dossier van het ziekenhuis (online) en tot mijn verbazing viel mij het volgende op: Afgelopen jaar is vitamine D gecheckt (dit was in mei 2022). Waarde 31 nmol/L !! Dit is dus een tekort wat NOOIT tegen mij is verteld door de HA. Hoe kan zoiets??? Ik heb dus gebeld en ze vertelde mij inderdaad dit is een tekort maar niet zo ernstig en je zou hiervan niet zoveel klachten moeten krijgen. Het vitamine D tekort is ook terug te zien in elke bloedmeting variërend tussen de 31 en de 50 Vanaf 2017 t/m 2022 en daalt elke keer iets tot de waarde 31. Daarnaast is ook elke keer vitamine B12 gecheckt, op de laatste meting na. En wat mij op valt is dat deze steeds verder zakt. Eerste meting 2017 is deze goed (475 pmol/L), maar zakt daarna elke bloedmeting tot 190 pmol/L (laatste meting december 2021). Nu is de referentie waarde tussen 150-550, maar op internet zijn meerdere instanties van mening dat 150-300 een grijs gebied is. Ik eet ook gewoon vlees en gezond dus aan mijn voeding kan het haast niet liggen. Daarnaast zit ik nooit de hele dag binnen en kom ik af en toe wel in de zon vooral in de zomer maar toch is D3 te laag.

  Hierbij wil ik zeggen dat de klachten de afgelopen jaren mij angstig hebben gemaakt met misschien een angststoornis tot gevolg. Toch lijken voor mij deze waardes, en vooral het patroon de oorzaak...D3/B12 tekorten komen overigens ook deels overeen met mijn klachten. Ik wil graag de mening van mensen, zou dit misschien mijn klachten kunnen veroorzaken?

  Reageer
  #2

  Even kort.. D is te laag en er is geen enkele reden voor een huisarts om dat niet op te hogen met een stootkuur. En daarna dan bij blijven slikken.

  Wat de B12 aangaat. Daar wordt veel over geschreven, maar sommige mensen (ik ook) hebben ondanks een dieet vol dierlijke eiwitten een laagnormale b12. Je kunt dit prima aanvullen met hooggedoseerde b12. Overschot plas je bij b12 uit.

  Vervelend, die klachten. Klopt je onderdruk wel? 140/60. 60 is wel bijzonder (laag) namelijk.

  Reageer
  #3

  Vitamine d is echt te laag....vraag om een stootkuur.....en wat betreft de vitamine b12 overleg dat ook even......misschien kan je ook een ontlastingsonderzoek aanvragen......Ik heb ook een verlaagd vitamine d waarde gehad,ik was extreem moe,en had last van hardkloppingen.....nu dat de vitamine d op peil is,zijn mijn klachten over....

  Reageer
  #4

  Dank voor de reacties!
  Die onderdruk klopt maar varieert ook wel. Vaak tussen 60-70 (ik meet het wekelijks thuis). Dokter vertelde toen dat sommige mensen dit hebben maar dat het niet echt gevaarlijk is alleen als die echt veel lager wordt. Ik ga van de week opnieuw een afspraak inplannen voor de vitamine..hopelijk nu even een andere HA.
  Inmiddels weet ik ook niet zo goed wat ik moet geloven van de huisarts als ik jullie verhaal zo hoor...
  Fijn dat vitamine B12 inderdaad gewoon bij te slikken is (en vitamine D ook).

  Reageer
  #5

  Hoi,

  Je schrijft dat je ook pds hebt,soms worden bij darmklachten vitamines niet goed opgenomen en helpt bij slikken dus niet. Dan is aanvullen door middel van injecties noodzakelijk. Dit zou ik met de huisarts bespreken, als je waarden te laag blijven,ookal neem je extra vitamines in.

  Reageer
Reageer op: Al zo lang klachten maar misschien oorzaak gevonden?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief