4jaar klachten (chv?), graag wil ik advies/meningen/ervaringen

  • #1

    Hi,
    Ik wil graag iets kwijt, heb een aantal vragen en ben op zoek naar ervaring van anderen of iemand met kennis op dit gebied. Alvast SORRY voor het lange verhaal maar ik weet even geen andere plek meer waar ik input kan krijgen.
    Ik ben 24j (m) en heb al 4j lang klachten die erger lijken te worden;

    vermoeidheid, wazig in hoofd, geen concentratie, hartbonzen, beangstigende hartoverslagen, druk en pijn op borst (in rust), gespannen en strak gevoel borst/longen, altijd koud hebben (handen/voeten), erg wit zien, ook bleke handen vaak, veel spier trillingen, zenuwprikken/tintelingen, fasciculaties in kuiten, somber voelen, darmproblemen, oorsuizen, vaak slap gevoel (lage suiker gevoel). Ook tijdens momenten van stress voel ik een soort beknepen gevoel in mijn lichaam en de pijn op borst wordt erger, ook ogen en mond worden droog en dit heb ik al heel snel; bij het afrekenen bij een kassa kan dit al voor komen.

    Ik ben al vaak bij de Huisarts geweest. Bloed is totaal onderzocht op van alles en nog wat; bloedbeeld, B12, VitD, pfeifer, lyme,nieren, lever, suiker, schildklier (T4,TSH), Magnesium, kalium, natrium, hb, amylase, B6 en nog wel meer. Dit was allemaal in orde en ruim boven gemiddelden en binnen ref. waarden. Alleen D3 was aan de lage kant (38). Daarvoor slik ik al een aantal jaren supplementen maar heeft geen effect gehad. Daarnaast MRI scan gehad vanwege angst voor iets in mijn hoofd en hoofdpijn achter rechter oog; kwam niets uit. Ook is er een keer ontlasting onderzoek geweest; iets verhoogd calprotectine (89) en positief op Dientameuba fragrillis. Kuur gehad voor de dientameuba, en ontlasting is toen wel wat verbeterd. Voor de rest is het ‘’PDS’’ volgens huisarts. Na kuur niets verbeterd op ontlasting na. Nog steeds wel erg wisselend. Ook is ontdekt dat mijn bovendruk te hoog is. Gemiddeld 140/70, terwijl onderdruk juist wat lager is. Bij HA was deze een keer 160/90 waarvan ik heel erg schrok. Thuis meet ik het ook en dan is die wel lager (gemiddeld 140/70). HA deed hier verder niks mee en adviseerde rust en minder zout/gezond eten.. (wat ik al doe).
    Er is geluisterd naar mijn hart (géén ECG) en volgens HA is er niets mis mee. Van het hart geloof ik op zich wel want ik merk bijvoorbeeld niet ‘’pijn’’ op de borst tijdens sporten en ook niet benauwd maar juist wel vaker in rust. Overslagen en bonzen heb ik wel soms tijdens sporten wat ik echt heel beangstigend vind. Ik probeer dan echt op ademhaling te letten en rustig te blijven maar het is gewoon een heel naar gevoel. Overigens ik rook niet, eet gezond, geen overgewicht, sport. Volgens artsen moest ik mijn klachten gewoon accepteren en misschien zoeken naar een psychische oorzaak. 2022 ook psychische hulp gehad maar dat hielp helaas niet.

    Nu heb ik altijd in het achterhoofd gehad dat het chronische hyperventilatie zou kunnen zijn. Maar ik twijfel sterk. Mijn ademhaling is ‘’best’’ rustig. Als ik zelf tel, kom ik meestal rond de 8-10 ademhalingen per minuut uit. Ook gewoon via de buik. Soms is die wat sneller vooral in de ochtend maar niet schrikbarend veel. Mijn hartslag is ook vaak erg laag. In rust soms rond 50 maar soms ook ineens 70 in rust. Ik heb overigens bijna nooit zweetaanvallen of dat mn hart TE snel klopt maar wel dat ik m voel bonken zeg maar. Ik ben wel erg hypochondrisch geworden door de klachten.

    Nu vraag ik mij het volgende af; omdat ik altijd heb gesport heb ik een redelijke conditie, zou het dan kunnen zijn dat ik alsnog TE veel adem en dat dit de klachten heeft veroorzaakt? Ik heb namelijk een test gedaan voor CHV en daaruit bleek dat mijn ademprikkel best snel komt, al na 20 seconden, wat volgens de test aangeeft dat het CHV zou kunnen zijn. Of zouden bepaalde hormonen zoals cortisol niet goed of te veel worden aangemaakt? Ook omdat ik zonder reden een hoge bloeddruk heb. HA zei dat dit niet kan omdat ik dan andere symptomen moet hebben en dat dit extreem zeldzaam is.

    Zijn er mensen die dit herkennen of mij kunnen uitleggen of dit inderdaad CHV zou kunnen zijn?? Kan stress deze klachten dus allemaal veroorzaken ook op mijn leeftijd?
    Geruststelling/meningen/tips zijn ook welkom natuurlijk.

    Reageer
    #2

    Hoi,

    Ik herken je klachten wel zeker als passend bij chv.
    Lees ook hier op het forum de andere topics over hyperventilatie maar eens door,daar staan nog veel meer dingen in die (al dan niet bewuste) hyperventilatie kan veroorzaken. Hier op het forum kun je trouwens ook een hyperventilatie test vinden.

    Ook het niet bewust zijn van een verkeerde ademhaling herken ik,dit heb ik ook heel lang gehad. En soms nog.
    Je zou daarvoor naar een fysiotherapeut kunnen gaan om te kijken hoe je ademhaling in rust,maar ook tijdens het sporten/inspanning is.
    Wat je schrijft over de aanmaak van Cortisol klopt, als je verkeerd ademt,maak je constant stress hormonen aan,wat invloed heeft op je hartslag, je staat door de hyperventilatie constant "op scherp", zeg maar,ook als je rustig op de bank zit.
    Een fysiotherapeut kan je leren om bewust anders te gaan ademen en chv te herkennen,maar dit heeft wel tijd nodig,je bent er niet in 1 of 2 sessies vanaf.
    Je zegt door de klachten ook hypochondisch te zijn geworden, dan zou een psychosomatisch fysiotherapeut voor jou een optie zijn. Om weer vertrouwen in je lichaam te krijgen.

    Chv is trouwens niet leeftijd gebonden,ik heb het van jongs af aan al,onbewust, als ik ergens heel gefocused op ben (dus ook tijdens het sporten of sportwedstrijden) gestressed of boos ben of pijn heb. Nu,op mn 39e, heb ik het vrij goed onder controle.
    Maar nog steeds steekt het onder stress omstandigheden de kop op. Alleen voel ik het nu aan mijn lichaam dat ik onbewust hyper en kan ik het met oefeningen doorbreken.
    Wat voor jou al een enorm pluspunt is, is dat je open staat voor de optie chv.
    Want dat betekent dat je open staat voor hulp om er aan te werken. Veel mensen willen niet geloven dat chv zoveel klachten kan geven en blijven zoeken naar andere oorzaken,wat veel stress oplevert en daardoor houden ze zelf de klachten in stand.
    De eerste stap heb jij dus al gezet!

    Reageer
    #3

    Bedankt voor je snelle bericht!

    Fijn die tips en zo'n bericht zorgt wel voor wat opluchting, ik ga er zeker mee aan de slag. Afspraak maken bij fysio dan maar voor de ademhaling. Daarnaast ben ik nu al (paar dagen pas) begonnen met hyperven therapie, hoorde veel positieven verhalen hierover en deze reset als waren je ademhalingscentrum. Dit duurt dan ook 2-4 maanden. Twijfel is al wat afgenomen.

    Wat ik dan niet helemaal begrijp is mijn nog al lage hartslag in rust (ook tijdens klachten bv). Je zou denken als cortisol stijgt met stress dat hartslag ook stijgt. Ik heb zelf een medische studie gedaan dus ben er soms nog al mee bezig omdat ik de termen ken. Mischien uit dit zich bij mij in de hogere bovendruk (ook stress gerelateerd waarschijnlijk). Maar goed hier over moet ik eigenlijk niet meer nadenken.

    Nogmaals bedankt!

    Andere berichten zijn ook welkom + ik bewaar de link van deze topic zodat ik updates kan geven.

    Reageer
    #4

    CHV is wel voor de hand liggend als er verder geen enkele afwijkingen in onderzoeken is gevonden. En stress kan zeker vervelende klachten veroorzaken.
    Doe eens de testen op:
    https://www.dokter.nl/hyperventilatietest/
    https://www.dokter.nl/angststoornistest/

    Reageer
    #5

    Hallo,

    Beide testen gedaan. "verhoogde kans op een angst stoornis"
    CHV test krijg ik geen resultaat van terug (2x geprobeerd) maar bijna alles moest ik wel met "vaak" en "soms" invullen. Dus CHV is wel overduidelijk.

    Toch heb ik nog een aantal vragen.

    Ik kan de link tussen CHV en sommige dingen niet leggen. Mensen met CHV hebben vaak een hoge hartslag en ik juist een lage van rond de 50 (soms zelfs 45) in rust. Daarnaast heb ik bv nooit zweetaanvallen, ik heb het juist heel vaak koud. Dan nog dat ik een heel trage wondgenezing heb, duurt maanden voordat een klein wondje geneest en vaak blijft er een klein litteken zitten. Hoe zou dit door CHV kunnen komen? stresshormonen die immuunsysteem onderdrukken? Hierbij zit het wel in de familie, mijn vader heeft ook een trage hartslag maar 0 klachten hiervan.

    Ik weet dat ik het moet los laten en er niet mee bezig moet zijn, maar toch hoop ik dat iemand het kan uitleggen (vakjargon mag). Het is ook belangrijk voor mij om de link te kunnen leggen, geeft wat rust.

    Reageer
    #6

    Hoi,

    De langzame hartslag heb ik ook,altijd,ook als ik hyper. Even als een lage bloedruk.
    En zweet aanvallen heb ik ook niet.
    Ik zit te klappertanden en te trillen als ik echt een aanval heb en snel koud heb ik het sowieso altijd.
    Je hoeft niet letterlijk alle symptomen uit de "chv lijst" te hebben om toch chv kunnen te hebben.

    Reageer
    #7

    Een hoge hartslag heeft niet meteen iets te maken met CHV. Een hogere hartslag door b.v. stress kan en dat je dan daardoor (stress) gaat hyperventileren.
    Voortdurende stress, angst en chv heeft wel een negatieve invloed op je afweersysteem.
    Je moet professionele hulp gaan zoeken

    Reageer
    #8

    Ik zou eens verder kijken en advies vragen aan een goede natuurgenezer. Zo iemand kijkt naar voedingspatroon, darmflora, leverwerking, hormoonhuishouding en kan adviseren over voedingssupplementen. Gewoon bloedonderzoek zegt weinig over tekorten. Op alternatief gebied zijn andere testmethoden, die niet zozeer uitgaan van tekorten maar meer wat jouw lichaam nodig heeft.
    Je zegt gezond te eten maar dat is vooral een loze kreet en iedereen verstaat er weer wat anders onder. Zo kan iemand denken gezond te eten door geen vlees te eten, terwijl dat juist problemen kan geven. Soja werkt bijvoorbeeld ontregelend op je schildklierhormonen. Overigens kan je schildklierproblemen lang niet altijd opsporen. Vaak pas als er langere tijd wat ontregeld is. Is vaak ook niet de schildklier zelf maar de onderliggende problemen. Fruit heet ook gezond te zijn maar kan, zeker als je ontregeld bent, zorgen voor insulinepieken.
    Hoge bloeddruk heeft onder andere te maken met insulineresistentie, met voedingspatroon en tekorten aan voedingsstoffen. Snelle suikers dus zoveel mogelijk vermijden.
    Verder heb je het over een kuur bij parasiet. Antibiotica verstoren je darmflora en werken verder ook ontregelend op je lichaam. Medicijnen zorgen ook voor verlies van vitaminen en mineralen. Zou je dus ook moeten ondersteunen met probiotica en andere supplementen.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Wat vitamine D betreft. Belangrijk om er ook magnesium bij te gebruiken en zorgen voor voldoende vitamine A en K. Magnesiumtekort kan je niet meten op bloedniveau. Slik zelf een goede multi met oa vitamine A en K en los magnesium erbij. Ook de dosering van vitamine D is belangrijk. Geen 10 mcg maar bij een tekort kan je wel 50 of 100 mcg per dag nodig hebben.

    Reageer
    #10

    Dank voor de nieuwe reacties.
    Inmiddels begonnen met CHV cursus en dat gaat wel oke, wel lastig. Ook gesprek gehad met angst therapeut.
    Betreft vitamine D; slik al vitamine D van 50µg (1x per dag) wat de klachten niet verminderd. Qua eten "vind" ik mijzelf redelijk gezond. Altijd volkoren brood, havermout etc, zo veel mogelijk vezels eigenlijk, 2 stuks fruit per dag etc, 2-3L water per dag. Elke dag ook gewoon groente. Zelf denk ik dat het bijna niet aan voeding kan liggen (op lactose intollerantie na dan) omdat ik gewoon normaal eet. Gluten intollerantie, tarwe allergie is allemaal al uitgesloten door de HA. In weekend wel eens wat lekkers, of een pilsje maar daar blijft het bij. Diëten heb ik al vaak geprobeerd maar hierdoor viel ik vaak alleen af. Alsnog bedankt voor de tips en uitleg, ik zal eens gaan kijken naar mijn suiker inname.

    Voor nu maar even de CHV cursus voortzetten.

    Reageer
    #11

    Hoe gaat het nu met je?

    Reageer
    #12

    Hoe gaat het. U met je

    Reageer
    #13

    Hallo Rens,

    Toevallig keek ik hier terug en zag jouw vraag. Helaas is mijn situatie nog niet verbeterd ondanks ademhalingstherapie en therapie bij een praktijkondersteuner. Mijn gemiddelde ademhaling is nu tussen de 6-10 ademhalingen per minuut in rust. Fysio heeft vrijwel CHV uitgesloten en begrijpt het ook niet meer.

    Daarnaast is mijn energie pijl alleen maar achteruit gegaan zowel mentaal als fysiek. Sporten gaat gewoon bijna niet meer. Na 30 minuten sporten zie ik lijk wit, duizelig, trillende spieren, zwak gevoel, misselijk, wazig zien, koud gevoel. Naar de sportschool fietsen is al een ramp, omdat het nu winter is en wat kouder, krijg ik zulke kouden handen en benen wat vervolgens tot pijnlijke krampen lijdt. Ook na een half uur sporten nog steeds een koud gevoel. Wat mij ook opvalt is dat ik nauwelijks zweet tijdens het sporten wat best logisch is omdat ik het ook zo koud heb. Dit kan ook komen omdat ik nu minder intensief en korter sport door energiegebrek.
    Wat ik nu vaker probeer is een halfuur rustig wandelen om toch wat beweging te krijgen en doorbloeding te stimuleren. Vooralsnog merk ik dat het bij mij met de duur en intensiteit van de beweging te maken heeft. Als ik bijvoorbeeld even de trap op moet lopen heb ik daar geen moeite mee op een bonkend hart (niet snel!) na. Zonder benauwdheid.

    Terug naar HA gegaan maar helaas wordt ik bij de HA praktijk nu als hypochonder en "aansteller" gezien omdat het bloedbeeld geen afwijkingen laat zien. Dit helpt allemaal niet, en met name mentaal niet. Elke keer "gezond" worden verklaard op basis van een paar bloed resultaten terwijl het voelt (en ook zo is) dat je lichaam aftakelt. Gelukkig heb ik wel een verwijzing kunnen krijgen naar een vermoeidheidskliniek waar ze verder kunnen kijken alhoewel ik daar weinig vertrouwen in heb. Ik ben bang dat ik daar waarschijnlijk de label "chronische vermoeidheid syndroom" of "fybromyalgie" samen met PDS krijg en dat er verder niets aan wordt gedaan. Zelf vind ik de klachten totaal niet hierbij passen omdat ik nauwelijks spierpijn/gewrichtsklachten heb. Maar goed, ik wacht nog af op het eerste consult. Met de praktijkondersteuner ga ik door, het is fijn om met iemand er over te praten.

    Reageer
    #14

    Hi,

    In nl word de bloedwaarde laag geschat bij b12 rond de 150 maar die moet minimaal 300/400 zijn. Ik zou is je waardes opvragen ik had precies hetzelfde , waardes waren goed () zei HA! Toen b12 zuigtabletten besteld en langzaam ging dat beter. En toch 3x per dag ademhalings oeffeningen doen.

     

    Gr elisa

    Reageer
    #15

    hallo
    heel herkenbaar , heb je al een keer cortisol laten testen ?
    miss moet je eens lezen ivm fosfatidylserine .
    grtjs guido

    Reageer
Reageer op: 4jaar klachten (chv?), graag wil ik advies/meningen/ervaringen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief