Symptomen die wijzen op mogelijke ritmestoornis

  • #1

    hey hey,

    De laatste tijd onderga ik bij de cardioloog een aantal onderzoeken om te kijken naar een evt ritmestoornis en ik vroeg me af of iemand ervaring had met een soortgelijke situatie/klacht:

    Sinds een aantal maanden heb ik (19, V) nu last van een licht gevoel in mijn hoofd, hartoverslagen, en een extreem hoge hartslag. Dit is altijd aanvalsgewijs of tijdens/na bepaalde triggers (inspanning, alcohol, corona (vaccinatie)). Ik ben hierbij al een paar keer bijna flauwgevallen, waarvan een keer op straat waarna er ook een ambulance gebeld is. Na verschillende huisartsbezoeken heb ik al verschillende testen gehad voor oa vitamine B12 en ijzertekort, en na een van mijn laatste bezoeken kwam de huisarts op hyperventilatie uit. Daar heb nu 3 maanden fysiotherapie voor, en daar voorafgaand ging ik ook al naar een psycholoog. Aangezien dit nog steeds geen verbetering van de klachten heeft geleverd denkt ook de fysio niet dat het hyperventilatie/paniekaanvallen kunnen zijn. Ik moet hierbij ook zeggen dat ik nooit last heb gehad van een paniek/angststoornis en niet echt gevoelig ben voor stress (de laatste tijd sowieso niet veel stress gehad, op deze lichamelijke klachten na). Meestal als zo'n "aanval" zich voordoet dan is er ook niet echt iets abnormaals aan mijn ademhaling, en ik raak er ook niet van in paniek omdat ik het onderhand al zo vaak heb meegemaakt. Als ik op zo'n moment toepas wat de fysio mij geleerd heeft, dan heeft dit ook geen enkel effect. Het enige wat op zo'n moment helpt is gewoon zitten, rustig aandoen en wachten tot het over gaat.

    De laatste twee maanden worden de klachten zo erg dat ik niet echt meer kan sporten omdat mijn hartslag dan zo erg oploopt en ik daar erg duizelig van wordt (en wat de hartkloppingen ook uitlokt). Ik heb er al last van met douchen, boodschappen doen, naar de uni gaan, hele alledaagse dingen, wat het best lastig maakt voor mij om normaal te functioneren. Vooral omdat het ook ontzettend vermoeiend is, stel je maar eens voor dat je hartslag 3 uur lang op 120 zit, na 3 uur lang fysieke inspanning zou je ook uitgeput zijn.

    Een aantal weken terug ben ik zelf maar eens wat gaan meten, telkens als ik zo'n "aanval" heb is mijn hartslag erg onregelmatig (dit werd ook bevestigd door een bloeddruk meter die ik thuis heb, al is dit natuurlijk geen betrouwbaar middel om diagnoses te stellen). Zo had ik bijvoorbeeld tijdens een college afgelopen week een hf van tussen de 100-130 bpm (in rust), en laatst tijdens een fysio oefening waarbij ik in rustig tempo op de loopband moest wandelen zat ik binnen 5 minuten op 180 bpm. Met deze gegevens toch maar eens terug gegaan naar een nieuwe huisarts, en deze heeft me toen meteen doorgestuurd naar een cardioloog. Daar was op het ECG wel een onregelmatig sinusritme te zien, maar cardioloog zie "niks om je zorgen over te maken, want je bent nog jong". Hij heeft me daarna wel nog een holter laten dragen voor een week, die ik afgelopen dinsdag heb ingeleverd. Mijn echo was trouwens ook normaal.

    Ik heb zelf het ECG nog eens een keer thuis bekeken, en daar zag ik wel klassieke tekenen van een 2e graad AV-blok type 2: steeds een constante P-R afstand, totdat er opeens een P-golf zonder QRS-complex te zien was. Afstand tussen de P-golfen was daarbij nog steeds constant (+/- 2,5 hokje), en de RR-afstand van het QRS-complex voor en na het missende complex was precies verdubbeld. (Ik kan evt nog wel een foto hiervan laten zien)
    Hierin zie ik dus wel mogelijkheid voor een AV-blok, en dit zou bijvoorbeeld wel de klachten als licht in mijn hoofd en hartoverslagen kunnen verklaren. Ik vind het alleen gek dat ik dan juist last heb van een aanvalsgewijze tachycardie, dit heeft hier namelijk niks mee te maken. Sterker nog, je zou dan eerder een bradycardie verwachten. Ook zou ik het wel erg raar vinden als iemand van mijn leeftijd een AV-blok zou hebben.

    Mijn cardioloog leek zich dus niet echt zorgen te maken, maar ik kan me toch echt niet voorstellen dat dit normaal is. Als je klachten zo belemmerend zijn dan moet er toch wel iets te vinden zijn. Ik was erg benieuwd of er iemand is die deze klachten herkent, en wat de uitkomst of diagnose hierbij was.

    Reageer
    #2

    Ben je al eens onderzocht op Pots? Of orthostatische hypotensie met compenserende POTS?

    Reageer
Reageer op: Symptomen die wijzen op mogelijke ritmestoornis


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief