Hoge hartslag tijdens cardio / benauwdheid

 • #1

  Goedemiddag,

  Allereerst wil ik even mededelen dat ik sinds half mei dit jaar plotseling last heb gekregen van chronisch kortademigheid en benauwd zijn. Ik ben een man van 29 jaar, mijn gewicht is 80/81 kilo, lengte is 176. Ik leef voor zo ver ik weet gezond, eet veel groente zoals broccoli en ik heb nog nooit gerookt. De benauwdheid begon uit het niets toen ik savonds rustig aan het lezen was in bed. Ik heb me toen direct laten testen op corona, dit was negatief. Vervolgens ben ik inmiddels wel 8 keer naar mijn huisarts geweest, hij heeft mij voor een groot deel onderzocht. Mijn bloeddruk was goed, hartslag was goed (waar van 1 keer iets te hoog), mijn bloedsuiker was in orde en ook heeft hij zo'n knijper op mijn vinger gezet om mijn zuurstof te checken en die gaf aan 99% / 100%. Ook heeft hij meerdere keren naar mijn longen geluisterd, in het begin was er iets van ruis te horen waardoor ik tot op de dag van vandaag nog steeds een inhalator gebruik met het middel Salbutamol. Ook heb ik in het begin van mijn klacht regelmatig Oxazepam geslikt voor het slapen gaan omdat ik soms van de onzekerheid lag te stressen en dus niet goed in slaap kwam. Dit is inmiddels wel voorbij gelukkig.

  Tussendoor ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis om longfoto's te laten maken, deze waren volgens mijn huisarts in orde en ook mijn hart zag er goed uit. Bloed laten prikken, hier was ook niks om op aan te merken. Over ruim een maand heb ik een longblaastest gepland staan in het ziekenhuis om er achter te komen hoe veel longinhoud ik heb. Tussendoor ben ik ook op therapie geweest (bij een haptonoom) om te werken aan een goede ademhaling. Dit heeft voor mij weinig verbetering gegeven.

  Maar tot op de dag van vandaag blijf ik nu 5 maanden last hebben van vrijwel chronisch benauwd zijn. Het gevoel dat ik tussendoor niet hoog genoeg kom om op adem te komen. In het begin veel gapen en nog steeds veel uitzuchten. Ik leef compleet in een totale onzekerheid, ik twijfel steeds meer over mijn gezondheid terwijl de testen die ik al heb gedaan allemaal prima zijn. Waar zou ik nog aan kunnen denken waar dit mee te maken kan hebben? Ik hoor mensen soms zeggen iets van onderliggende stress, maar dit valt opzich best wel mee. Wat wel mee zou kunnen spelen is een vorm van angst. Ik moet toegeven dat ik een groot deel van mijn leven hypogonder ben en ontzettend angstig ben wat betreft hart, vaatziektes en kanker. Of dit een groot deel van de oorzaak is weet ik helaas niet.

  Wat ik ook merk is dat ik soms als ik in bed lig mijn hartslag voel oa. in mijn rug, vingers (en die kan vrij zwaar zijn, niet heel snel maar zwaar). Als mijn riem iets te strak zit om mijn middel voel ik de hartslag soms ook in de rug als ik bijv. ergens tegen aan leun. Is dit normaal?
  Tussendoor heb ik ook vrij veel last gehad van veel druk rondom mijn hoofd en dan voornamelijk aan de zijkanten van mijn hoofd rondom mijn slaap. Daar voelde ik vaak dat mijn aders gevoelig werden, voornamelijk daar voelde ik dan ook mijn hartslag. Als ik een pet op zet verminderd dit het gevoel dus dat heb ik ook meestal gedaan.

  Nu ben ik vandaag weer begonnen met sporten in de sportschool en doe dan voornamelijk cardio. Dat heb ik qua sport vaak gedaan en dan voornamelijk hardlopen omdat dit mij goed af gaat. Nu dat ik vandaag voor het eerst weer in de sportschool was ging ik na 20 minuten intensief hardlopen mijn hartslag eens checken die op de Matrix loopband aan de handvaten zit. Ik tikte vandaag een hartslag van 180 aan, wat op het schema aangeeft dat dit al aan de hoge kant is. Is dit zo? En is dit normaal voor als je weer begint met sporten of moet ik hier mee oppassen?

  Kortom, heel veel vragen. Ik heb echt advies nodig van een gespecialiseerd iemand die van dit soort klachten verstand heeft. Ik merk dat mijn huisarts mij steeds minder kan helpen en concludeert steeds dat ik gezond ben en dat hij deze klacht waarschijnlijk niet gaat vinden. Dit is een soort van laatste hoop dus hopelijk kan ik hier mee verder geholpen worden. Bedankt!

  Reageer
  #2

  Je hartslag mag tot 190 oplopen. dat is geen probleem. Wat wel belangrijk is, dat hij weer redelijk snel zakt na de activiteit. Dus daar hoef je je dan geen zorgen over te maken.
  Doe eens de test op:
  https://www.dokter.nl/hyperventilatietest/

  Reageer
  #3

  Ik zal vanavond eens testen. Ik hoef dus niet bang te zijn voor bijv. bloedpropjes, of zou mijn zuurstof dan veel lager uit komen? Want die gaf vaak 99% aan. Aangezien ik weinig verstand van dit heb, hier al 5 maanden mee loop en dan dus vanzelf dingen ga bedenken weet ik niet meer waar dit mee te maken zou kunnen hebben. Wat ik namelijk ook al een tijdje heb is een hard vastzittend klein bultje bovenop mijn hoofd die onregelmatig groter en kleiner word. Het doet geen pijn, mijn huisarts denkt aan een ontstoken haarzakje maar kan dit nog steeds als het er al 5 maanden zit? Na zo’n lange tijd ga ik namelijk alle enge dingen die bijv op tv langskomen zitten bedenken en mezelf angstig mee zitten maken terwijl ik niet eens weet waar dit mee te maken kan hebben. Graag hoor ik verder en doe ik later even de test.

  Reageer
  #4

  Over die hartslag hoef je je geen zorgen te maken. En over het ontstoken haarzakje ook niet

  Reageer
  #5

  Waar ik me meer druk om maak is of het niet te maken heeft met de benauwdheids klachten die ik momenteel heb. Ook omdat het bultje rond dezelfde tijd is ontstaan met de kortademigheid. Vandaar dat ik die 2 dingen met elkaar ga verbinden en soms betwijfel of ik mijn huisarts wel moet geloven.

  Reageer
  #6

  Dat is wel extreem gezocht.
  Hoe zou dat bultje daar nou mee te maken kunnen hebben? Hooguit dat wanneer je je druk maakt over dat bultje en je dan extra gaat hyperventileren waardoor je nog meer klachten krijgt

  Reageer
  #7

  Ik weet niet of het hyperventilatie is want dan zou ik de hele dag door een rare ademhaling moeten hebben en dat is het niet. Ik betrap mezelf soms wel dat ik omgekeerd ademhaal dus normaal als je uitademt dan trek je je buik in en bij inademen zou je buik dus bol moeten worden. Bij mij is dat soms tegenovergesteld, dus als ik soms inadem betrap ik mezelf er op dat ik mijn buik intrek ipv bol maak. Verklaart dit meer over waarom ik benauwd ben?

  Reageer
  #8

  Had je de test die ik had gegeven al gedaan?

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ja ik heb hem net gedaan. Hier de uitslag:

  Jouw score uit de Hyperventilatietest was 50

  De antwoorden die je gegeven hebt, laten zien dat er een aanwijzing is voor hyperventilatie en daarmee voor een tekort aan CO2.

  Reageer
  #10

  Dat kan dan in ieder geval wel een groot deel van je klachten verklaren

  Reageer
  #11

  Je zou naar een fysiotherapeut kunnen gaan voor ademhalingsoefeningen en spierontspanningsoefeningen

  Reageer
Reageer op: Hoge hartslag tijdens cardio / benauwdheid
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief