o.a. bijwerkingen Carvedilol, vit. D en zuurstof variatie bloed 's nachts

 • #1

  Goedenmiddag, Ik probeer het kort te houden. Door vele extra slagen en veel runners loop ik al aardig wat jaar bij de cardioloog. Sinds een kleine 2 jaar een andere, heel fijne, cardioloog. Sinds een goed jaar slik ik Carvedilol (6,25 mg). Ook om 's avonds mijn hartslag lager te krijgen, zodat slapen beter zou gaan (heb vreemd genoeg in de avond regelmatig een hartslag van rond de 100). De eerste paar maand alleen zo nodig. Dus soms weken niet, soms een enkele halve per week. Ik ben al heel lang te zwaar. Maar ben al wel jaren stabiel qua gewicht. Vorig voorjaar met moeite 1,5 kg afgevallen. Toen naar ca 94. Ik weeg me heel weinig. Soms niet eens 1x per maand. Richting eind van het jaar heb ik me gewogen (november), 98 kg. Slik, dat was niet de bedoeling. Niks achter gezocht. Medio vorig jaar slikte is op advies standaard 1/2 tot 1 tablet per dag. Eind maart controle cardioloog, en nu sinds ruim een maand 1 tot 1,5 per dag, omdat klachten verergerden (meer runners etc) . Ik zou holter krijgen omdat er verandering was, maar dat is vanwege corona verzet, nog geen nieuwe datum gekregen helaas. Omdat ik bij de laatste 2 van de 3 menstruatie's meer last had, dacht ik hormonaal. In die week mag ik eventueel een halve extra nemen.

  Maar dan nu... cardioloog heeft bloed geprikt op diverse gebieden. Schildklier normaal, maar vit. D extreem laag (<10). Een jaar geleden was deze 49. Dus via huisarts ampullen gekregen voor 8 weken, 2x per week 25.000 IE. Ben nu ruim over de helft.

  Begin deze week huisarts gecontacteerd met het volgende: 1) waarvan komt die gewichtstoename, 2) laatste maanden behoorlijk vermoeid, hoe zit dit allemaal.
  Reactie: bloedonderzoeken zijn goed, dus is het niet fysiek... Maar waarom heb je zo'n lage vit. D (hoe moet ik dat weten, ik ben geen arts. Leefstijl is gelijk gebleven etc). Nu holter afwachten, hopelijk binnen 4 weken en carvedilol ophogen naar 2x 1 per dag. Aangezien de bloeddruk een jaar geleden!!! 130/88 was, was dat geen probleem (de recente bloeddruk bij de cardioloog was een stuk lager). En ik ben al met enige regelmaat duizelig.

  Toen contact apotheek (ik was er eigenlijk een beetje klaar mee). Oh... maar die klachten die jij noemt (vermoeidheid, aankomen) zijn wel specifiek bij Carvedilol, contact opnemen met cardioloog. (waarom komt de huisarts daar niet mee...)

  Maar wat ik graag wil weten... Kan een vitamine D tekort komen door gebruik van Carvedilol? De een zegt van wel, de ander van niet.

  Tevens deze week veel "pieken" in mijn zuurstofgehalte, zegt fitbit. Fitbit gebruik ik eigenlijk om mijn aantal stappen te kunnen volgen en mijn hartslag tijdens beweging. Normaliter is deze op een enkele uitzondering in de maand na, vrij rustig en constant (dat ben ik nu ook maar eens terug gaan kijken). Ik heb even 2 foto's toe gevoegd. Valt me wel op dat het voornamelijk de eerste uren van de slaap tot halverwege is, daarna niet meer. Nu ben ik deze week ook neusverkouden, heb wat druk op mn borst en schouderbladen, maar dat is wellicht wat overbelasting.

  Kortom:

  • kan vit D te kort komen door Carvedilol
  • kan ik iets met de gegevens qua zuurstofgehalte van Fitbit (ik heb er 1 met gele pieken toegevoegd en 1 met in het midden een diep "dal", dat komt ook wel eens voor). Maar die gele pieken heb ik deze week vaker gehad.
  • Hoe kan ik dit verder het beste aanpakken (cardioloog is inmiddels al wel ge├»nformeerd)
  • Gaan die kilo's na het stoppen er ook "vanzelf" weer af? Inmiddels weeg ik namelijk 103 (vrouw 47, 1,78). En ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet heel vrolijk van wordt ­čÖü
  • Carvedilol helpt wel goed om de avond hartslag naar beneden te krijgen.
  Reactie
  #2

  Even een kleine toevoeging qua bloedwaarden:
  <ul style="list-style-type: circle;">

 • Hb = 8,5
 • Trombocyten = 305
 • leukocyten = 8,16
 • Actief vit B12 = 59
 • Kalium = 4
 • natrium = 139
 • CKD epi = 88
 • Geschatte GFR 1,73 =72
 • Magnesium = 0,79
 • Fosfaat = 0,89 (is dit niet laag? En dat is toch in combi met vit. D)
 • Albumine =┬á 36 (is dit niet erg laag?)
 • Kreatinine = 71
 • Ureum = 4,2
 • Vit. D = <10
 • Vit B1 = 145
 • Vit. B6 = 85
 • Dit zijn de meesten wel.

   

Reactie
#3

Niemand herkenning? Of tips?

Reactie
#4

B├Ętablokkers en andere medicijnen zorgen voor verlies van vitaminen en mineralen. B├Ętablokkers onder andere aan zink en Q10. Daarbij zorgen b├Ętablokkers ook voor verminderde aanmaak van melatonine. Tekort aan melatonine geeft verstoring van andere hormonen, kan zorgen voor verminderde slaapkwaliteit en gewichtstoename.┬á Vitamine D beter wel gebruiken in combinatie met andere stoffen als magnesium, vitamine┬á A en K. Die laatste twee bijv in multi. Medicijnen doen ook niets aan oorzaken, zoals insulineresistentie, voedingspatroon, tekorten aan voedingsstoffen en emotionele achtergronden.

Reactie
#5

Beste Catootje, dank je wel voor je reactie. Betablokkers zorgen dus niet voor verlies van vit. D. Daar kan het dus niet aan liggen. Ik was een enkele week voor de uitslag begonnen met multi vit. extra forte (supradyn). Maar daar moest ik mee stoppen toen ik vit. D ampul kreeg (2x 25.000 IE per week). Nog anderhalve week, dan zit die kuur er op en dan verder met vit. D van drogist. Klopt dat betablokkers de oorzaak niet weghalen. Maar als er geen oorzaak aan te wijzen is, is het wel heel fijn dat een medicijn de klachten verminderd. En ik moet wel zeggen dat Carvedilol wel helpt. Maar de laatste paar maand is het gewoon erger en anders geworden. Daarom zou ik ook opnieuw een holter krijgen, wat door corona niet doorging. Inmiddels, nadat ik niet tevreden was met reactie huisarts, de cardioloog gemaild met het verhaal. Ik dacht, ik zal wel een telefoontje krijgen om het door te spreken. Telefoontje kwam, maar wel om een afspraak op korte termijn te plannen. Dus ben wel heel benieuwd wat daar uit komt.

Want ook al helpt het middel wel, het is niet afdoende en de moeheid en de gewichtstoename maken me eerlijk gezegd niet vrolijker...

Reactie
Reageer op: o.a. bijwerkingen Carvedilol, vit. D en zuurstof variatie bloed 's nachts
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief