Klachten B12 tekort

  • #1

    Hallo,
    Sinds ongeveer augustus heb ik last van klachten zoals duizeligheid/licht in mijn hoofd(niet alles kunnen volgen) spierstijfheid, tintelingen in vingertoppen, stijve benen, stijve vingers, spiertrekkingen en angstaanvallen. Ik ben nogal hypochonder dus bang voor het ergste. Na verschillende bloedonderzoeken in december kwam er alleen een laag vitamine B12 gehalte uit, 141. Volgens de huisarts niets aan de hand, gewoon goed eten, ben wel zelf B12 tabletjes gaan slikken van 100 microgram. Ik voel geen verbeteringen. Gisteren opnieuw laten prikken op B12 en nu was de waarde 353. Goed zou ik denken maar de klachten zijn er nog en worden niet minder. Heeft iemand hier ook ervaring mee en wat zou je me aanraden.

    Reageer
    #2

    De klachten kunnen ook een gevolg van angsten/angstaanvallen zijn. Dat hoeft dus niet van een b12 tekort te komen, maar van een angststoornis zoals bijvoorbeeld hypochondrie.
    Doe eens de test op:
    https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

    Reageer
    #3

    Dankjewel tandor, ik loop hiervoor al bij een logopedist en praktijkondersteuner. Dit heeft me wel geholpen maar ik blijf maar malen over het waarom van de klachten. Ik hoopte eerlijk gezegd dat het dus om de b12 ging. Kan het niet zo zijn dat mijn waarde nu gaat stijgen en ik me dus langzaam beter moet gaan voelen? Ik neem de B12 kennelijk wel goed op dus..

    Reageer
    #4

    Dat zou natuurlijk kunnen. Maar dan zou je nu eigenlijk toch al wat van verbetering moeten voelen

    Reageer
    #5

    Beter is het om zuigtabletten te gebruiken, het beste methylcobalamine en/of adenosylcobalamine. die worden beter opgenomen dan gewone tabletjes. Ze zijn er meestal in 1000 mcg.
    Een tekort staat meestal niet op zichzelf. Allerlei stofjes werken ook samen. Zo hebben veel mensen een tekort aan magnesium maar dat is niet te meten op bloedniveau. Vitamine B12 werkt ook samen met de andere B-vitaminen. En veel mensen hebben ook een tekort aan vitamine D.
    De basis is wel goede voeding, met complexe koolhydraten, voldoend eiwitten, vetten en vezels. Mensen die weinig of geen vlees eten kunnen stoffen tekort komen als creatine, carnitine, lysine, carnosine, taurine, zink, chroom, ijzer en vitamine B12.

    Reageer
    #6

    Zou het voor mij dan alsnog goed zijn om sterkere tabletten te gebruiken aangezien het B12 niveau vorige keer op 141 zat en nu op 353. Ik voel me nog vrij zwak. Of duurt het even..?

    Reageer
    #7

    Het zal even duren. Ik zou geen sterkere tabletten gebruiken

    Reageer
    #8

    Als je een probleem hebt om b12 op te nemen dan helpen tabletten niet! Dan moet je injecties krijgen!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hooggedoseerde supplementen helpen ook bij opname problemen, omdat ongeveer 1% direct wordt opgenomen zonder de transport enzymen.

    Reageer
    #10

    Misschien dat smelttabletten ook iets kunnen doen maar bij opnameprobleem wordt altijd injecteren geadviseerd. Ben ervaringsdeskundige helaas...als je een b12 tekort vermoedt en je gaat normale supplementen slikken dan kan de waarde in bloed verhoogd zijn maar dat zegt dus niks...op weefselniveau...dan kan een arts dus zeggen dat de waarde goed is...dus bij vermoeden van een tekort nooit zelf suppl slikken!!

    Reageer
Reageer op: Klachten B12 tekort


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief