Waarom diëtist ipv.gewichtsconsulente?

 • #1

  Hoi ik ben Susan, een vrouw van 44 jaar en moeder van 3 kinderen waaronder een tweeling van 11 jaar.

  Voor de zwangerschap van de tweeling sportte ik veel, was ik altijd druk en had ik een goed gewicht wat bij me paste.

  Nadat de tweeling geboren was zijn het even tropenjaren geweest omdat ze veel ziek waren en is het sporten op een laag pitje komen te staan.

  Ik kreeg last van de beruchte kilo per jaar aankomen (oke, gemiddeld 2 kilo) en zo heel geleidelijk aan is dat dus de afgelopen 11 jaar aardig wat opgelopen.

  Inmiddels heb ik de sportschool weer gevonden en had ik de stap gezet om naar een gewichtsconsulente te gaan om met wat hulp weer af te vallen. Zij zei mij dat ze me eerst naar de huisarts moest verwijzen en dat ik waarschijnlijk eerst bloed moest laten prikken en de stap naar een diëtiste waarschijnlijk beter was.

  Ik heb afgelopen week de huisarts gesproken en die snapte haar redenatie en zei dat er standaard bloed geprikte wordt voor een verwijzing, dat als ik donderdag of vrijdag zou prikken we dinsdag even telefonisch overleg hebben over wat een handige stap is. Ik heb gezegd dat ik de gewichtsconsulente fijn vind klinken en goede dingen over haar hoor.

  Nou heb ik vanmorgen.bloed laten prikken en vanmiddag belde de huisarts op of ik maandag rond 10 uur tijd heb om langs te komen zodat we even de uitslag van het lab kunnen bespreken en dat hij uit kan leggen waarom een diëtiste misschien wat voor de hand liggender is.

  Nou vraag ik me af waarom. Ik wil graag afvallen, heb de stap gezet en dan moet je ineens bloed prikken en is een diëtist beter.

  Ik had daar nog nooit van gehoord dat dat tegenwoordig zo gaat. Weet iemand waarom dat is?

  En waarom zou een huisarts me dat live over willen spreken terwijl ik begreep dat ze juist geen mensen in de praktijk willen. Vind het zo vaag. Kom nooit bij de huisarts dus misschien is dit normaal maar vind het erg omslachtig.

  Wie weet hoe het zit?

  Reactie
  #2

  Hoi Susan,

  Ik denk dat het er mee te maken heeft hoe hoog je BMI is of als je dat niet weet (omdat je je nooit weegt of je lengte niet weet) wat ze inschatten.

  Als jij zegt dat je altijd een gezond gewicht had en de afgelopen 11 jaar gemiddeld 2 kilo per jaar bent aangekomen is er kans dat je nu qua BMI boven de 30 uitkomt.

  Ik geloof dat een voedings of gewichtsconsulent maar tot een BMI van 30 mag behandelen.

  Vaak prikken ze aan het begin je bloed om te kijken wat je nuchtere glucose is, je cholesterol, schildklier werking en dat soort dingen om uit te sluiten of te bevestigen dat er ook nog andere zaken spelen. Als je net op het randje van bmi30 zit heb je kans dat je bij een goed lab naar een voedingsconsulente mag omdat jij dat graag wil en als er wel afwijkingen gevonden worden een diëtist.

  Het zou kunnen dat je qua BMI naar een diëtiste moet en de huisarts de voor en nadelen met je wil bespreken of er is misschien een kleine afwijking of waarde op het randje gevonden waardoor hij liever naar een diëtiste stuurt. Denk bv aan te hoog cholesterol of je glucose wat verstoord.

  Voorbeeld: als je voor je zwangerschap 70 kilo woog bij een lengte van 1,70 had je een BMI onder de 25

  Als je 20 kilo bent aangekomen is je BMI nu 31 en zit je in het obesitas stuk

   

  Als je bij een lengte van 1,65 van 62 kg naat 82 kg bent gegaan geldt dit ook

  Hoop dat dit antwoord op je vraag is. Misschien kun je (als je dat wil) je gewicht/lengte van toen en nu delen zodat we mee kunnen denken of dit het kan zijn of dat er toch andere redenen zijn

  Reactie
  #3

  Bedankt voor je reactie Sylvia.

  Dan zou het daar aan kunnen liggen. Ik ben 1,69 en woog in de sportschool 93 kilo. Wel eind van de dag en met sportkleding aan.  Je verlegt de grens steeds en ongemerkt is het het laatste jaar helemaal hard gegaan. Vorig jaar na de zomer woog ik 88 kilo en ik heb altijd 67 kilo gewogen.

  Denk dat de huisarts dus gewoon even wil overleggen. Als er iets niet goed was geweest had hij wel gelijk gezegd dat ik moest komen. Heb ook geen idee wat er zou moeten zijn. Ben gewoon wat moeier en meer hoofdpijn maar dat zal ook wel de drukte zijn.

  Reactie
  #4

  Hoi Susan,

  Wat vervelend van het moe zijn en de hoofdpijn hebben.

  Zowel moe zijn als hoofdpijn hebben kan door van alles komen. Drink je wel genoeg? Misschien wat extra water drinken (niet overdreven veel) en kijken of dat helpt. Als je meer gaat sporten is het sowieso goed om op je vochtbalans te letten.

  Moeheid kan van alles zijn. Ik heb je BMI even snel uitgerekend en met 32,6 zit je flink in het obesitas gedeelte. (Obesitas klasse 1 loopt van 30-34,9). Als je flink wat kilo's te zwaar bent kan dat er ook voor zorgen dat je vermoeider bent. Ik weet niet hoe je slaapt maar er zijn ook vrouwen met slaapapneu en slaapapneu kan ook moeheid en hoofdpijn veroorzaken.

  Het is sowieso goed dat je de stap genomen hebt om af te vallen! Ben benieuwd wat de huisarts maandag te zeggen heeft. Deel je het nog met ons zodat wij er ook weer van kunnen leren hoe dat tegenwoordig werkt!

  Succes met de strijd tegen de kilo's

  Reactie
  #5

  Ik denk dat de huisarts het risico op diabetes 2 met je gaat bespreken en het risico op hart- en vaataandoeningen . Je hebt obesitas.

  Reactie
  #6

  Gewichtsconsulente of diëtist zou ik niet weten. Wat in elk geval belangrijk is, is zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel Dit door te zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Matig met snelle suikers (ook fruit). Geraffineerde suikers zoveel mogelijk laten staan. Op die manier ga je eerder vet dan koolhydraten verbranden.

  Ook zorgen voor voldoende groente en liefst bij elke maaltijd. Vooral ook niet te vaak eten omdat je dan teveel insulinepieken krijgt. Lichaamsbeweging vóór het ontbijt zet de vetverbranding aan. Zo op de nuchtere maag natuurlijk niet heel intensief bewegen. Beter ook niet te vroeg ontbijten. Lees maar eens wat over intermittent fasting. Wel altijd goed naar je lichaam blijven luisteren.

  Daarnaast kunnen allerlei voedingssupplementen meehelpen om de insulinegevoeligheid te verbeteren. En in edelgistvlokken zitten onder andere vitamine B, zink en chroom, die je bloedsuikerspiegel in balans helpen houden.

  Ook hebben veel vrouwen te maken met oestrogeendominantie, wat ook gewichtstoename kan bevorderen.

  Reactie
  #7

  Hey,

  Ik las mee met je topic en zag hierboven intermittent fasting genoemd worden.

  Een kennis van mij doet dit en van hem weet ik je daar met diabetes of de neiging daar naar, erg voorzichtig mee moet zijn.

  Mocht dit overwegen, wees dan eerst zeker dat diabetes is uitgesloten of overleg met je arts om problemen te voorkomen.....

  Groetjes Suzan

  Reactie
  #8

  Hoi allemaal

  bedankt voor alle reacties.
  Ik had toch nog wat vragen of opmerkingen.

  @Sylvia ik denk dat ik genoeg drink. Bij het ontbijt en de lunch drink ik een glas melk. Ik zit sinds ongeveer 1,5 jaar aan de andere kant van het gebouw en ik denk dat de lucht droger is want op dagen dat ik daar op kantoor zit merk ik dat ik na de lunch, dus als ik een tijdje op kantoor zit echt dorst heb. Ik drink dan ongeveer 1,5 liter water en in de avond drink ik bij het avondeten soms een glas wijn maar meestal een glas cola light. in de avond ook nog 2 glazen drinken dus ik denk dat ik genoeg binnen krijg. Ik wil ook wat minder gaan drinken want het nadeel is dat ik ook veel naar de wc moet als ik zoveel drink.

  ik had wel gehoord/gezien/ begrepen dat ik te zwaar was maar me niet met het getal bezig gehouden maar dit is wel confronterend als je dit zo ziet. Ik dacht oh gewoon wat overgewicht maar al zo hoog in een obesitas gebied wist ik niet. Misschien wil de huisarts me dat een keer laten zien

   

  @john, dat valt op deze leeftijd toch wel mee neem ik aan. Beetje zonde om daar spreekuurtijd aan te besteden maar ik zal wel horen wat  hij vertelt

  @catootje wat bedoel je met complexe koolhydraten ? Wat is er anders aan wat jij eet dan wat ik eet? Hoe weet je hoe hoog je multivitamines moet nemen?

  @suzan  bedankt voor je tip. Ik ga ervoer vanuit maar mocht het onverhoopt wel zo zijn dan zal ik dit in m’n achterhoofd houden.

   

   

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik vrees dat je er iets te makkelijk over denkt. En zeker met je overgewicht.
  Ca, 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. En er komen er ca 1000 elke week bij. Naar schatting hebben ongeveer 6.000 kinderen tussen de 0 en 18 jaar en ongeveer 10.000 tot 12.000 kinderen van 0 tot 25 jaar diabetes type 1. Volgens een enquête onder kinderartsen hadden 60 kinderen en jongeren diabetes type 2 in 2004, maar recentere gegevens zijn niet bekend.
  Van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2.
  De huisarts zal dat ongetwijfeld met je gaan bespreken en dat is geen zonde van de spreekuurtijd.

  Daarmee zeg ik dan niet dat je diabetes hebt, maar de kans en de risico's zijn wel erg groot

  Reactie
  #10

  Hoi Susan,

  Ik ben het met John eens. Je hebt met je lichaam, hoe je nu bent echt een verhoogd risico op DM2 en hart en vaatziekten. Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik het ook zelf lang ontkend heb. Ik kon dat echt nog niet hebben en ik lees het de laatste tijd echt heel veel hier op het forum

  Je schrijft dat je moe bent, meer drinkt en daarom meer plast. Het zou idd door een drogere kantoorruimte kunnen komen maar ook omdat je toch al wat hoog zit met je suiker. ik wil je niet bang maken maar lees dit eens

  Verder succes bij de huisarts morgen en ik hoop dat je terecht kunt op de plek waar je graag geholpen wil worden

  https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/heb-ik-diabetes/symptomen-van-diabetes
  <h2>Symptomen van diabetes type 2</h2>
  Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen. Aanwijzingen kunnen zijn:

  • veel dorst en last hebben van een droge mond
  • veel plassen
  • veel moe zijn
  • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking
  Reactie
  #11

  Merk dat ik toch wel een een beetje geschrokken ben nu ik allles lees. Ik besefte me, nou ja stond er eigenlijk niet bij stil  wat nu al de consequenties zouden kunnen zijn. Ben vooral bang dat de huisarts me wil laten komen omdat ik toch al tegen DM2 aan zou zitten want ik herken wel heel veel. Behalve dorst en vaak plassen wat ik zag als logisch gevolg van droge lucht, meer drinken dus meer plassen herken ik ook de blaasontsteking die ik al 1.5 jaar regelmatig heb en buiten adem zijn, moeien benen maar ook armen wat ik weer wijdde aan slechte conditie, weinig sporten enzo. Maar nu ik dit zie maak ik me echt wel zorgen want als ik ook die online testjes invul komt er overal uit dat ik een zeer hog risico heb en wellicht al DM2.
  met in me achterhoofd houdend dat de telefonische afspraak een echt consult moest worden ben ik bang dat er inderdaad misschien toch dingen op het randje zitten en hij daarom het advies wil geven naar ee diëtiste te gaan.

  Als het zo is wil ik graag zo’n programma van keer diabetes om volgen want ik begreep dat als je er oprijd bij bent je hiermee ook het krijgen van diabetes kan voorkomen. Ik. Ben niet zo van de medicatie dus dat wil ik koste wat het kost vooorkonen.

  Proberen te stopen met piekeren en nog wat te slapen

  Reactie
  #12

  Net bij de huisarts geweest en toch wel erg geschrokken. Het was niet voor niets dat hij belde want er is inderdaad DM2 geconstateerd. Voordat ik hier schreef had ik er totaal niet bij stilgestaan dat dat zou kunnen.

  Ik had een hba1c van 79 zei hij en een nuchter glucose van 11,8. Hij vroeg hoe laat ik ontbeten had (rond 7.45 en ik was er 10 uur) en stelde voor om ook te kijken hoe laat ik nu ongeveer 2 uur na mijn ontbijt zat. Dat was 21,2

  Verder was ook mijn cholesterol te hoog en alat als ik het goed onthouden heb. Dat laatste komt door overgewicht en DM2 zei de huisarts. Ook was m'n bloeddruk hoger dan de bedoeling was maar dat zou ook stress kunnen zijn 149/99

  Ik heb nog niet opgezocht hoe deze waarden precies zijn. Dat het te hoog is weet ik maar of dit normaal is bij DM2 ontdekken of dat het meevalt of hoog is geen idee. Weten jullie wat een beetje gangbaar is bij de diagnose?

  Ik heb ook geen idee of je hier uit af kunt lijden hoe lang dit al zo is. Weet iemand van jullie dit? Gaat dat om weken of een paar maanden? Ben het vergeten aan de huisarts te vragen hij vindt wel dat ik gelijk aan de metformine moet en heeft ook cholesterolverlagers voorgeschreven en ik krijg een afspraak bij de poh en diëtiste. Even een flinke tegenvaller en iets waar ik nooit op gerekend had.

  Bedankt voor jullie meedenken en mocht iemand nog antwoorden hebben op mijn vragen dan heel graag

  Reactie
  #13

  Hoi Susan,

  ik kan me voorstellen dat het schrikken is geweest en nog steeds is als je er totaal niet aan had gedacht dat er wel eens sprake van DM2 kon zijn.
  Probeer het zo te zien, je weet het nu dus je kunt er wat aan doen voordat er nog meer schade op treedt.

  Je vraagt of je waardes hoog zijn en wat het normaal is bij het ontdekken van DM2.
  Misschien dat John hier meer over weet maar als ik zo kijk en weet dat je nuchter vanaf 7.0 DM2 hebt en jij nuchter op 11,8 zit dan is het niet laag. Of het hoog is weet ik dus niet en wat het gemiddeld is weet ik ook niet en dit zal er denk ik ook sterk aan liggen hoe snel het ontdekt wordt.

  je Hba1C is ook redelijk hoog. Voor iemand zonder DM2 is de bovengrens 42. Jij zit op 79 dus dat is bijna dubbel zo hoog.
  Je kunt hier in deze tabel zien wat het allemaal een beetje inhoudt. In principe willen ze nuchter onder de 6 hebben want vanaf 6,1 noemen ze het verstoord en vaak wordt het ook al pré diabetes genoemd.
  De rest van de dag willen ze in principe dat je onder de 7,8 blijft want tussen de 7,8 en 11,1 heb je een gestoorde niet nuchtere waarde. Als je boven de 11 komt heb je ook DM2.
  Jouw gemiddelde!!! waarde zit als je naar je Hba1 C kijkt rond de 13. Omdat je ook lager zit weet je dat je ook nog veel hogere pieken hebt. Als je het liefst onder de 7,8 zit en jij gemiddeld rond de 13 zit kun je zien dat dit ook vrij hoog is.
  Ik kijk alleen op een in mijn ogen logische manier er naar maar ik ben natuurlijkgeen arts! Verder tik je dat je vanmorgen na je ontbijt bij de huisarts op 21 zat en als je onder de 11 moet blijven zie je dat je hier ook weer bijna dubbel zo hoog zit.
  Al met al spreek je echt wel van flink DM2 en niet zomaar iets wat op het randje zit en wat je nog om kan keren maar dit zal de huisarts ook aan je uitgelegd hebben.
  Ik kon het ook niet geloven toen ik de diagnose kreeg maar achteraf viel er veel op z'n plek. Succes met je afspraken met de dietist en diabetesverpleegkundige

  https://www.diep.info/Diabetes-educatie-Behandeling-en-management-Nadere-info-Meer-over-HbA1c

  Reactie
  #14

  De waarden vallen niet echt mee. Ze zijn behoorlijk hoog. En je hebt ook al langere tijd ( maanden) Diabetes aan de Hba1c te zien. dat is de zgn "lange termijn suiker". Medicijnen zijn voor nu in ieder geval onvermijdelijk. MAAR het wil niet zeggen dat er niets aan te doen is. Je krijgt voedingsadviezen waarschijnlijk een dieet. Het is van zeer groot belang dat je daar strikt aan gaat houden. Daarnaast adviseer ik je om te gaan sporten, want ook dat helpt enorm. Begin alvast suikers zo veel mogelijk te mijden, geen frisdrank, geen vette dingen eten. Geen fastfood
  Je bent nog jong, dus er kan nog veel verbeteren

  Reactie
  #15

  Bedankt weer voor jullie reactie. Ik heb straks om 8.00 eerst een afspraak met de diëtiste en daarna met de poh.

  Gister nog 1x "normaal" gegeten, mezelf in de avond nog een wijntje en wat lekkers gegund (geen grote hoeveelheid hoor) en vanaf straks aan de slag met de adviezen

  Reactie
Reageer op: Waarom diëtist ipv.gewichtsconsulente?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief