Levenslang ondergewicht?

  • #1

    Hallo allemaal,

    Al sinds ik in de pubertijd zit kamp ik met ondergewicht. Ik ben nu 174cm, 52kg en 30 jaar.

    Hetgeen ik al gedaan heb om mijn ondergewicht aan te pakken is het volgende:

    • Aantal jaren geleden mij laten testen op lactose, gluten intolerantie + schildklier, maar dit was allemaal in orde.
    • Bij een diëtiste langs geweest om mijn voedingspatroon aan te passen en na te kijken. Dit heb ik 3 maand volgehouden, maar enkel 1 kg bijgekomen ( waarschijnlijk vooral vocht, want na een week zat ik terug op mijn 52 kg ). Ik ben ook gestopt omdat het geen resultaat gaf en ik mij ongezonder voelde door de constante stoelgang, misselijkheid bij het forceren om te eten etc...
    • 2 x  in de afgelopen jaren ook eens 3 maanden een strikte krachttraining ( 5x5 stronglifts, speciaal ook voor mensen met ondergewicht ) aangehouden in combinatie met shakes en voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten ( gezonde vorm )... maar na de 3 maand een buikgriep gehad en zat ik na mijn 1kg winst terug op mijn gewicht. Ook voelde het terug geforceerd en ongezond.
    • Ook eet ik zoveel mogelijk gezonde voeding.

    Wat mij opgevallen is zijn ook volgende zaken:

    • Vroeger toen ik een jaar of 13 +- zat ik ook enorm onder mijn lengte en zou ik groeihormonen krijgen. Dit is niet doorgegaan omdat ik op het moment dat alles besproken was voor de groeihormonen ik enorm snel groeide op korte tijd. Misschien is hier iets aan gelinkt?
    • Mijn stoelgang is al nagekeken geweest door een dokter, maar ik zit 9/10 keer met vormloze en plakkende stoelgang. Dit is willekeurig ( lijkt niet gelinkt aan bepaalde voeding te zijn heb ik gemerkt.. ). Soms is het ook 's morgens vòòr ik al gegeten heb.
    • Ik krijg ook steeds meer last in mijn gewrichten en spieren. Dit komt ook denk ik vooral door mijn ondergewicht ( artrose? ). Dagelijks doe ik ook voldoende push ups om mijn lichaam toch wat in conditie te houden.
    • Wat meer en meer een last begint te worden is ook het psychologische aspect. Ik ben steeds onzekerder beginnen worden, omdat ik ook merk dat mensen mij nakijken door mijn ondergewicht en ik direct een 'stempel' krijg van de jongen met ondergewicht en ik niet het gevoel heb dat ze mij als 'persoon' zelf zien. Dit is natuurlijk niet bij iedereen, maar dat zie ik wel bij de meeste mensen. Ook voel ik mij door het ondergewicht zwak en niet mannelijk ( dat merk ik ook door de vrouwen rondom mij ).

    Nu heb ik al redelijk wat laten bekijken, en zal ik veel de vraag krijgen van 'als je maar gezond bent..', 'de vrouwen zouden jaloers zijn op zo een lichaam', ... wat ik intussen wel al wat beu gehoord ben. Vooral de gewrichten, zwakte, constante diarree en slechte stoelang, en de psychologische aspecten zijn het grootste probleem.

    Ik kan terug bij de dokter gaan, of er mij gewoon bij neerleggen ( zoals ik al heel men leven gedaan heb... ), maar er moet toch een oorzaak zijn waardoor ik deze problemen blijf krijgen. Het lijkt mij dat de meeste dokters enkel de standaard procedures voor dit probleem bekijken, maar niet echt beseffen wat de exacte oorzaak is, en hoe zoiets kan verbeterd worden. Ik heb ook al gehoord dat ze nu bezig zijn met de slechte bacterieën die hiervan de oorzaak kunnen zijn uit de darmen te halen, en er goede in de plaats injecteren. Moet ik eerder bij een specialist gaan voor mijn problemen of is er gewoon nog steeds niet genoeg onderzoek om dit probleem aan te pakken? Vooral bij ondergewicht lijken er niet veel opties mogelijk.

    Koen.

     

     

    Reageer
    #2

    Hoi Koen. Ik herken mij hierin. Rond 53kg en 1.85. Ik heb er geen last van en inderdaad ik krijg ook vaak te horen dat ik erg dun ben.

    Ook mijn bloedwaarden zijn getest, niks aan de hand. Ik vind het inderdaad raar dat als ik alles bij de Mc Donalds eet ik geen gram aankom. Maar ik negeer het echt, aangezien ik er geen last van heb.

    Ik raad jou hetzelfde te doen. En klachten hoeven niet iets te maken te hebben met je gewicht.

    Stress werkt wel op je gewicht. Ik heb sinds 6 maanden een angstoornis en zit thuis. Daarvoor woog ik 57-59kg!

    Ik ben wel benieuwd of jouw ouders dit ook hebben?

    Groetjes,

    W

    Reageer
    #3

    Ik zou vooral zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Wat veel dunne mensen van het type 'kan maar blijven eten' vaak doen, is veel snelle koolhydraten als stapels brood en pasta eten, terwijl dat bij dunne mensen vaak averechts werkt. In shakes zitten vaak kunstmatige zoetstoffen, die niet goed zijn voor je  gezondheid.

    Misschien wat voedingssupplementen ter ondersteuning van je zenuwstelsel. Problemen met spieren en gewrichten kunnen te maken hebben met tekorten. Dunne mensen hebben vaak  een hoger stressniveau dus dat zou je moeten aanpakken. Een orthomoleculair therapeut zou je wellicht verder kunnen helpen met voedingspatroon, darmflora, tekorten die via bloedonderzoek meestal niet op te sporen zijn enz. Denk bij je darmflora vooral aan het belang van oplosbare vezels, zoals psyllium, resistent zetmeel en een goed probioticum maar laat je adviseren.

    Reageer
Reageer op: Levenslang ondergewicht?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief