Bloedsuiker nuchter hoog voor gezond persoon?

 • #1

  Hallo!

  Ik hoop dat de titel, mijn vraag of de plek waar ik deze vraag stel niemand tegen het hoofd stoot... Excuses als dit toch zo is..

  Ik ben een persoon zonder diabetes, die vanmorgen 6.3 nuchtere bloedsuiker meet, na circa 11 uur niets eten. Wat betekent dit? Zou dit kunnen wijzen op prediabetes, of kan dit ook “zomaar” zijn? Moet een “gezond” lichaam altijd de bloedsuikerwaarde lager kunnen krijgen tijdens de nacht?

  Ik heb al lang veel verschillende klachten. Ik heb van de week een meter gekocht (goedkoop startpakketje) omdat ik de effecten van mijn voeding wilde uitzoeken, om gewoon eens te zien welke voeding ik beter kan laten staan etc. Vraag mij nu alleen af of mijn nuchtere bloedsuiker al aangeeft dat ik er toch niet zo heel gezond voor sta. (In dat geval dus idd belangrijk om op mijn voeding te letten..)

  Kortom... mijn vraag is dus: betekent mijn waarde prediabetes, of is dit gewoon normaal.

  Reactie
  #2

  Het zou eigenlijk iets lager moeten zijn. Het kan ook beïnvloed worden door wat je 's avonds voordat je naar bed gaat eet en drinkt

  Reactie
  #3

  Hoi L,

  Ik sluit me bij John aan. Het liefst wil je dat hij onder de 6 zit. Ga echter niet uit van 1 keer meten maar kijk over een paar dagen nog een keer.
  Je zou ook 2 uur na je maaltijd kunnen kijken hoe hoog hij dan is. Als hij weer boven de 8 uit komt weet je dat je lichaam inderdaad wat meer moeite moet doen dan een gemiddeld lichaam. Als je normaal brood eet en je richting de 11 uit komt kun je ook kijken wat er gebeurt als je ontbijt met bijvoorbeeld magere kwark. Wie weet is het dan lager.

   

  Je schreef voor een gezond persoon.
  Wat is gezond?
  Wat is je bmi bijvoorbeeld? Heb je dit gewicht al lang, hoeveel per week sport je, hoeveel slaap je. Allemaal dingen die er invloed op hebben.

  Ben gek op getalletjes en benieuwd wat je gaat prikken. Laat je het ons weten

  Reactie
  #4

  Bedankt voor de reacties!

  Vanmorgen was mijn suiker 6.1. Tikje hoog nog, denk ik dan. Voor mij vooral een stok achter de deur om inderdaad meer op mijn voeding te letten.

  Met gezond persoon bedoelde ik vooral iemand zonder diabetes. Aan mijn waardes zie ik wel dat dat niet het geval is.

  Mijn BMI is normaal (vrouw, 1.68m en 58-60 kg). Ik wandel en fiets regelmatig maar kan waarschijnlijk wel wat meer. Slaap is erg beroerd, al erg lang. Circa 15maal per nacht wakker. Soms badend in het zweet en altijd extreem droge mond. Ik volg een glutenvrij en melkvrij dieet ivm darmklachten en dat helpt al erg. Mijn immuunsysteem is door medicatie erg opgeknapt. Hormonale disbalans verholpen met supplementatie. Extreem moeite met suiker laten staan dus dit alles bij elkaar resulteerde in het kopen van de meter. Om me eigenlijk te helpen met met eigen ogen zien wat voeding, inderdaad, met een mens doet. Advies van mijn arts was natuurlijk ook letten op suiker inname, maar dat vind ik moeilijk.

  Inmiddels lukt het mij al een week of 3 om mijn suikerinname te beperken tot wat fruit. Moet zeggen dat mijn slaap verbeterd is sinds een week.... De dorst is er nog steeds. Droge mond is zo erg dat het voelt als katoen. Geen idee of dat met bloedsuiker te maken zou kunnen hebben, als niet-diabeet...

  Ik zal morgen eens proberen te meten na een normale maaltijd.. Wat zou ik dan het beste doen? Na 2 uur meten of vaker? Ik heb genoeg prikkertjes over en ben ook zeker benieuwd.

  Bedankt!

  Reactie
  #5

  hier kun je een schema vinden hoe je het beste kunt controleren
  https://nl.onetouch.be/diabetes/onderhouden/bloedsuiker-testen

  Reactie
  #6

  Bedankt John!!

  Ik heb vanmorgen alvast nuchter glucose gemeten: 6.5.

  Zou na bijna 13 uur “vasten” en een hele nacht slaap  mijn bloedsuiker niet verder moeten zijn gezakt? Ik kocht de meter natuurlijk om te zien welke voeding mijn bloedsuikerspiegel niet teveel belast. Maar wat ik nu niet begrijp is wat deze nuchtere metingen zeggen: zegt dit iets over verkeerde voedselkeuzes of  zegt dit iets over mijn lichaam die (‘s nachts) niet goed genoeg de bloedsuiker omlaag brengt?

  Mijn nuchtere waardes alleen vallen in de prediabetes waarden, klopt dit? Ik zal mij vandaag focussen op het meten 2 uur na maaltijden.

  Reactie
  #7

  Wanneer eet je 's avonds de laatste keer en wat eet je dan?

  Reactie
  #9

  Ah, dat ging niet helemaal goed. Hier even als bijlagen!

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #10

  Begin nou morgen eens met het volgende schema:
  's ochtends nuchter
  voor de lunch en 2 uur na de lunch
  voor de avondmaaltijd en 2 uur na de avondmaaltijd

  Reactie
  #11

  Hoi L,

  Sec genomen zeggen ze bij een waarde boven de 11 dat je diabetes zou hebben. Je hebt die ochtend wel een banaan op en die kunnen alle snel laten stijgen. Normaal moet je lichaam dat aan kunnen maar waarschijnlijk begin je insulineresistent te worden en heeft je lichaam meer moeite om alles goed te laten werken.
  Als je zeker wil weten of dat zo is zou je dit uit kunnen proberen. Overigens is het schema van John prima want daarmee zie je mooi het verloop over de dag, maar als je echt een super reactie uit wil lokken en wil zien of je lichaam alle koolhydraten nog kan verwerken kun je dit proberen.

  Meet nuchter en neem echt een giga slecht ontbijt en ga op de bank zitten, zet netflix aan en doe helemaal niets. Want bewegen laat je spiegel zakken. Dit moet echt flink veel zijn en super slecht. Denk bijvoorbeeld aan 4 witte!!! boterhammen met dikke chocopasta en 2 plakken ontbijtkoek met boter en hagelslag en een 2 croissantje met jam en banaan en verse jus d'orange of zoiets. iets wat je normaal nooit zou eten omdat het veel te veel is. Of kies bijvoorbeeld voor thee met veel suiker en de grootste chocoladereep of slechtste koek die je je kunt bedenken.

  meet eens na 30/60/90/120 min enz. Ik weet niet hoe hoog je begint natuurlijk. Maar stel je voor dat je op 13 begint, houd het dan bijvoorbeeld vol totdat je onder de 8 zit of zolang als je het wil volgen.
  Mocht je niet boven de 11 komen dan weet je zeker dat je lichaam alles nog aan kan. De kans is groot dat je er wel boven komt en dan kun je kijken hoe hoog het is, hoe snel het zakt enz.
  Des te hoger het is en des te langzamer het zakt, des te slechter het is.

  Je bent sowieso goed bezig met blijven bewegen!
  Naar de huisarts gaan kan altijd he! Die kan ook de gemiddelde waarde van de afgelopen tijd bekijken.

   

   

  Reactie
  #12

  Meet nuchter en neem echt een giga slecht ontbijt en ga op de bank zitten, zet netflix aan en doe helemaal niets. Want bewegen laat je spiegel zakken. Dit moet echt flink veel zijn en super slecht. Denk bijvoorbeeld aan 4 witte!!! boterhammen met dikke chocopasta en 2 plakken ontbijtkoek met boter en hagelslag en een 2 croissantje met jam en banaan en verse jus d’orange of zoiets. iets wat je normaal nooit zou eten omdat het veel te veel is. Of kies bijvoorbeeld voor thee met veel suiker en de grootste chocoladereep of slechtste koek die je je kunt bedenken.

  Dit vind ik persoonlijk een slecht advies. Dit soort stunten moet je dus vooral NIET uithalen. Gewoon je normale maaltijden gebruiken. Ik weet niet zo goed waar @Sylvia80 dit vandaan haalt

  Sec genomen zeggen ze bij een waarde boven de 11 dat je diabetes zou hebben

  Ook dit klopt  niet.

  Vooralsnog is er bij de vraagsteller @L nog geen enkele reden om aan insulineresistentie te denken.

   

  Reactie
  #13

  Hoi John,

  Ik las ooit op een forum dat je het zo uit kon proberen en omdat ze een meter heeft gekocht en dingen uit wilde proberen had ik zoiets zo van dat las ik daar, het is niet door een moderator weggehaald omdat het schadelijk is en in haar attachment zie ik waardes boven de 11 na een maaltijd en mij is toen verteld dat als je na een maaltijd zo omhoog schiet je lichaam moeite heeft nog genoeg insuline te maken. Als zij een uur (dacht dat ik een uur zag staan) nog boven de 11 zit is dat toch een reden aan te nemen dat er iets minder functioneert. In het protocol dm2 staat toch dat als je op enig moment van de dag boven de 11 meet er sprake is van DM2? Of ik heb dat verkeerd begrepen, dat kan heel goed want ik ben geen arts

  Reactie
  #14

  @john, ik las dus ooit op een forum dat je zo kunt kijken of je lichaam de suikers nog wel goed kan verwerken. Misschien haal ik insuline resistentie en glucose intolerantie door elkaar?

  dit bestand vond ik waarbij staat dat een waarde op enig moment boven de 11 met een vingerprik diabetes zou betekenen.

  BBCode you used is not allowed.

  Ik zag 2x een waarde van 11 voorkomen in haar lijstje en bijna elke keer een nuchtere waarde van boven de 6 en niet nuchter regelmatig tussen de 7,8 en 11. Dat laatste is toch pre diabetes?

  Dat het een slecht advies is zou helemaal kunnen. Ik heb het ook maar van een forum af maar kon me wel vinden in de uitleg daar dat dit wel goed is om te zien hoe je lichaam met een enorme piek omgaan

  Reactie
  #15

  Dat zou je zo kunnen doen, maar als er sprake is van diabetes ontregel je zo bloedsuikerspiegel enorm. En dat gaat dan gevolgen hebben.
  Om je bloedsuikerspiegels te monitoren, moet je gewoon je normale eetpatroon volgen. Dan krijg je een reëel beeld. Nuchtere spiegels tussen 6,2 en 6,9 kunnen een teken van pre-diabetes zijn. Een hogere nuchtere spiegel kan ook te maken hebben met je dan 's avonds nog eet of als je juist niet eet. Niet nuchtere waarden boven de 11 zijn ook een teken van diabetes. Over niet nuchtere waarden tussen 7,8 en 11, kun je eigenlijk niets zeggen. Dat is sterk afhankelijk van wat je dan eet en drinkt en het meetmoment.

  Om een goed een reëel beeld te krijgen van je bloedsuikerspiegel, volg je gewoon je normale dieet. Gewoon eten en drinken zoals je dat altijd doet. Dan een dagcurve doen:
  1. Prikken 's ochtends nuchter. Meteen na het opstaan en niet eerst nog een 1 uur wachten
  2. Prikken voor de lunch
  3. Prikken 2 uur na de lunch
  4. Prikken voor de avondmaaltijd
  5. Prikken 2 uur na de avondmaaltijd
  6. Prikken voor het naar bed gaan
  Telkens een nieuw naaldje gebruiken, en niet 2 x in dezelfde vinger op een dag. Niet in de duim prikken. Zorg voor schone vingers. Liefst even ontsmetten met alcohol

  Reactie
  #16

  Hallo allemaal,

  Bedankt voor jullie reacties! Zoals in mijn lijstjes te zien is, heb ik in de avonden laat niet meer gegeten en zijn mijn nuchtere waardes dus na circa 12 uur niets eten. Ik heb telkens nieuwe prikkers gebruikt en mijn handen uitgebreid van tevoren gewassen etc. Dit is allemaal op basis van mijn gewone eetpatroon. De dagcurve maken die John aanraadt heb ik dus volgens mij al gedaan en dat zijn de resultaten die ik hierboven gedeeld heb.
  Mijn huisarts heeft aangegeven dat ik inderdaad te maken heb met insuline resistentie, en mijn plan is om laag glycemisch te eten. Zij vond 11.7 na mijn ontbijt ook veel te hoog.... Een ander advies was om ‘s morgens voor mijn ontbijt te gaan wandelen. Ik ben al onder behandeling voor andere dingen, en klachten die niet overgaan zijn onder andere chronische slaapproblemen en pijnlijke spieren. Mijn arts hoopt dat deze aanpassingen en het werken aan een hogere insuline gevoeligheid ook met die problemen zal gaan helpen.

  Bedankt voor alle tips!

   

  Reactie
Reageer op: Bloedsuiker nuchter hoog voor gezond persoon?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief