water drinken na de massage ?!

 • #1

  Heel vaak hoor je dat je na een massage veel water moet drinken om afval- of gifstoffen af te voeren.
  Maar wat zijn dan die "afvalstoffen" ? Als je gewoon redelijk gezond bent, kan je lichaam die stoffen toch uit eigen beweging verwijderen ? Natuurlijk proces of niet soms ?
  Bij "gifstoffen" denk ik aan zware metalen en andere rotzooi die bijvoorbeeld in je vetweefsel vast kan zitten. Maar die kunnen toch nooit door massage "los komen" ?

  Ik heb 1 keer een min of meer zinnig antwoord gekregen, denk ik. Die afval- en gifstoffen kunnen ook slaan op bijvoorbeeld overmatig veel adrenaline bij erg gestresste mensen of aspartaam bij mensen met een voedselovergevoeligheid.
  Massage zou deze stoffen sneller uit het systeem werken en veel water drinken ondersteunt dat proces. Maar is dat echt wel zo ?

  Ik vind het nogal warrig omdat ik van niemand een echt goed antwoord krijg. Ik heb het gevoel eerder met een ingeslopen, ongevaarlijke mythe te maken te hebben dan met een onderzochte waarheid.

  Reactie
  #2

  Ik denk dat er op lactaat gedoeld wordt. Lactaat is een afvalproduct van spierverbranding, dat zich in verkrampte spieren ophoopt. Door de massage komen deze stoffen los uit het spierweefsel en worden afgevoerd naar het bloed. Water verhoogt weer de uitscheiding via de nieren.

  Reactie
  #3

  Ja, dat klopt. In de spieren hopen zich inderdaad afvalproducten van de spierstofwisseling op zoals
  zoals vocht en lactaat. Een massage bevordert het herstel van de spieren door een snellere afvoer van deze afvalstoffen uit de spieren. Duidelijk?

  Reactie
  #4

  Weten jullie het zeker ?
  Want meer dan 1 recent onderzoek heeft aangetoond dat lactic acid oftwel melkzuur bijna onmiddellijk uit de spieren verdwijnt zodra de zware inspaning voorbij is. De spierpijn die je 24 tot 48 uur later voelt is het resultaat van micro-trauma's en de daaropvolgende micro-ontstekingen die plaats vinden. Massage heltp wel om dat micro-trauma sterk te verminderen en dus minder pijn te voelen na de inspanning.
  Dit zijn maar enkele verwijzingen naar deze onderzoeken :
  http://qnc.queensu.ca/story_loader.php?id=4a01a1eab47e8
  http://sportsmedicine.about.com/cs/exercisephysiology/a/aa091301a.htm
  http://www.scienceagogo.com/news/20040720015003data_trunc_sys.shtml

  Reactie
  #5

  Na afloop van de inspanning moet het lichaam naar rustniveau worden gebracht. Door niet acuut te stoppen, maar de inspanning geleidelijk af te bouwen zorgt u voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit de spieren. Daarmee voorkomt u gespannen, vermoeide spieren en spierstijfheid.

  bron: http://www.sportzorg.nl/bibliotheek/warming-up-en-cooling-down.html

  Reactie
  #6

  Er zijn vele redenen om te masseren. Omdat je iemand wil verwennen die je lief vindt, omdat je moeder hoofdpijn heeft, omdat je vriend te fanatiek geweest is met sporten, of omdat je zoon wat ontspanning verdient na het harde studeren, bijvoorbeeld. Massage is een gouden middel. Het helpt tegen stress, het bevordert ontspanning van lichaam en geest, het geeft nieuwe energie, kan verlichting geven bij pijn, zorgt voor een sneller herstel van de spieren na een zware prestatie en kan bij sporten preventief worden toegepast om blessures en spierpijn te voorkomen.

  Eigenlijk is het fantastisch dat een middel dat op zoveel fronten effectief is, bijna niets kost, praktisch altijd voorhanden is en tegelijk zo eenvoudig te leren is. Het enige wat je nodig hebt, zijn je handen, aandacht en wat massageolie. Vaak passen we massage van nature al toe. Even met een warme hand over je buik wrijven als je last van je darmen hebt. Of een minuutje de slapen masseren als je wordt geplaagd door hoofdpijn.

  Masseren is meer dan een technische bewerking van huid, spieren en bindweefsel. Aanraken met aandacht en warmte zijn minstens zo belangrijk voor een geslaagde massage. Ook het kiezen van de juiste massageolie bij het doel van de massage, kan de werking versterken. Wie moeilijk in slaap komt, kan bijvoorbeeld baat hebben bij een massage met een rustgevende olie. Maar ben je uitgeput, dan heb je juist meer aan een opwekkende of verfrissende olie.

  http://www.weleda.nl/index.php?id=93

  Reactie
  #7

  Weleda, Minne,

  dankjewel dat je wil meedenken maar wat is de relatie tussen jullie antwoord en water drinken na de massage, of dat nou sport-, therapie- of ontspanningsmassage is ?!

  Reactie
  #8

  Het drinken van water na een massage is erg belangrijk. Bij een massage worden afvalstoffen uit spieren en weefsel gemasseerd. Afvalstoffen zoals melkzuur, die zich kunnen opslaan in de spieren, of vocht dat zich ophoopt in het lichaam. Bij een massage zetten de bloedvaten uit en het bloed gaat beter en sneller stromen. Alles wat er mogelijk kan zitten aan afvalstoffen wordt afgevoerd. De afvoering kan echter alleen doorgang vinden als het ook via de nieren kan worden uitgescheiden. Dus drinken is erg belangrijk.

  JiskMassage Amsterdam

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Beste JiskMassage,

  zie het antwoord dat ik gegeven heb aan Imke en Nemo. Waar is het bewijs ?! Ik heb recente onderzoeken gezien die het tegendeel zeggen.

  Voldoende drinken is onder ALLE omstandigheden een wijze weg. Maar waarom EXTRA drinken na een massage ?! Iemand die voldoende vocht binnen krijgt en geen ziekte onder de leden heeft, heeft naar mijn mening geen extra vloeistoffen nodig. Of wel ?! En zoja, waarom dan ? Wat zijn die "afvalstoffen" dan dat het lichaam EXTRA ondersteuning moet hebben na de massage ?

  MvG,
  Anja

  Reactie
  #10

  Ik ben maandag avond naar de massage geweest en gelijk een soort griep gekregen. Het was echt nodig want mijn spieren waren echt stijf. Dit heb ik elke keer als ik geweest ben. Ik denk dat het door afvalstoffen komt die vrij komen maar ik heb veel water gedronken en toch ben ben ik 2 dagen beroerd.

  Reactie
  #11

  Lactaat of melkzuur wordt afgebroken door zuurstof (krebscyclus). Echter bestaat het lichaam voor een groot deel uit water. Het functioneert dus beter wanneer je vochtniveau op peil houdt. Bij massage wordt doorbloeding gestimuleerd, dit brengt zuurstof naar de spieren. (rustig bewegen is veel effectiever door werking van de spierpomp). Wat het effect is op het vegetatieve stelsel is niet geheel duidelijk. Mensen kunnen na een massage klagen over hoofdpijn of flauwte. Door het waterniveau wat aan te vullen kunnen deze klachten minder hevig aanwezig zijn.

  Taksen de Nijs
  Fysiotherapeut - MSU-echografist - Manueel Therapeut i.o.

  Reactie
  #12

  Hallo,

  Een late reactie, maar het advies water te drinken na een massage, welke dan ook, heeft wrs. als achtergrond dat de masseurs/natuurgeneeskundigen uitgaan van de homotoxicoseleer van Dr. Reckeweg. Deze leer is nog steeds van belang in de natuurgeneeskunde, en gaat ervan uit dat ziekte het gevolg is van verontreiniging van lichaamsvloeistoffen en (in een later stadium ook) andere weefsels. Het verwijderen van deze verontreinigingen (gifstoffen, slakken, afvalstoffen) gaat via bloed en lymfe, en uiteindelijk nieren en blaas. Extra water drinken zorgt ervoor dat mensen meer naar het toilet gaan, en de stoffen het lichaam dus ook daadwerkelijk verlaten.

  Ik denk dus dat het advies van oorsprong uit de alternatieve of complementaire hoek komt, en zoals je al opmerkt, wetenschappelijk bewijs voor behandelwijzen uit deze sector ligt (helaas) niet voor het oprapen. Wat het advies overigens niet minder valide maakt, regelmatig een glas water drinken is prima.

  Reactie
  #13

  ahahahahaha idd

  Reactie
  #14

  Als je onvoldoende water drinkt na een behandeling zal je het merken. Je krijgt HOOFDPIJN!!  Je zult ook merken dat je urine donkerder is en meer ruikt.

  Kan je nagaan hoeveel afvalstoffen eruit worden gefilterd door je nieren. Spoelen dus!

  Reactie
  #15

  Ik heb genoeg gedronken maar helaas heeft het niet geholpen. De volgende dag leek het net dat ik buikgriep had het kwam van boven en beneden er uit. Maar me vriend had nergens last van iedereen reageerd er blijkbaar anders op

  Reactie
Reageer op: water drinken na de massage ?!
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief