Birads

 • #1

  Vorige maand voelde ik een knobbel in mijn borst. Na onderzoek op een mammapoli, bleek dit een vetknobbel te zijn van iets meer dan 5 cm, goedaardig dus, gelukkig.

  Op de mammapoli in het ziekenhuis hebben ze de borstfoto's van voorgaande jaren vergeleken met die van nu. Het bleek dat de lipoom er toen al zat, dit zagen ze op de foto's die in de voorgaande jaren gemaakt zijn.

  Ik heb echter nooit te horen gekregen dat ik al jaren een lipoom in mijn borst heb. Nou begrijp ik dat het een goedaardige afwijking is, birads 2, en dat verder onderzoek dan niet nodig is na bezoek bevolkingsonderzoek borstkanker. Na het bevolkingsonderzoek kreeg ik geen oproep voor nader onderzoek, kennelijk gaven de borstfoto's voldoende info om met zekerheid te zeggen dat het om een lipoom ging.

  Echter vind ik het wel vreemd dat mij nooit verteld is dat ik een goedaardige borstafwijking heb. Dit had mij misschien heel wat stress bespaard omdat ik dan wist wat ik had toen ik de knobbel voelde. Het was dan misschien ook helemaal niet nodig geweest dat ik de mammapoli bezocht vorige maand omdat jezelf de knobbel kan monitoren op evt. groei/ veranderingen.

  Wat ik ervan begreep was de lipoom niet gegroeid ten opzichte van vorig jaar (weet ik niet zeker).

  Reactie
  #2

  Allereerst, wat fijn dat het niets kwaadaardigs is!! Soms voel je lipomen niet en kunnen ze ineens doorzetten. Ik heb er zelfs een op mijn hoofd en onlangs dat die ook niet kwaadaardig is, hou ik ‘m toch af en toe in de gaten.

  Reactie
  #3

  Bedankt voor je antwoord. Tegen mij werd ook gezegd dat ik hem in de gaten moet houden. Echter is hij niet zichtbaar met het blote oog, enkel voelbaar. Dus ik vind het lastig te bepalen of groeit. Ik lees dat een vetknobbel langzaam groeit, maar hoeveel cm. is dat per jaar?

  Nou zit ik niet echt te wachten op een ingreep. Echter heb ik zoiets van dat ze de lipoom dan toch beter nu kunnen verwijderen? Als de knobbel groeit lijkt het mij dat verwijderen steeds lastiger wordt en het litteken alleen maar groter is.

  Of is een lipoom op een gegeven moment uitgegroeid?

  Ik heb dit allemaal niet besproken op de mammapoli. Ik was (en ben!) toen zo blij en opgelucht dat het niks kwaadaardigs is dat verdere vragen niet in mij opkwamen.

   

  Reactie
  #4

  Kan te maken hebben met een verstoorde hormoonhuishouding en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals jodium. Een complementair genezer zou kunnen kijken naar het hele plaatje.

  Reactie
Reageer op: Birads
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief