Pil vergeten en toch veilig vrijen

Online ZorgZus
 • #1

  Het is niet langer noodzakelijk om, bij het vergeten van één anticonceptiepil op basis van oestrogeen en progestageen, de rest van de maand met bijkomende anticonceptie te vrijen. Of, na het vrijen, meteen de morning after pill in te nemen. Dat meldt het medische weekblad de Huisarts.

  Wie één anticonceptiepil vergeet, moet de pil alsnog innemen en dan gewoon de strip afwerken. Bijkomende anticonceptie is niet nodig. Dit advies geldt voor alle oestroprogestativa, zelfs als ze laaggedoseerd zijn.

  Meteen ook de morning after pill innemen, is overbodig. De kans op zwangerschap bij het vergeten van één pil is zo klein, dat urgentie-anticonceptie leidt tot overbehandeling, aldus de Huisarts.

  De situatie is helemaal anders als de patiënt meerdere pillen is vergeten. Vooral in de eerste week houdt het vergeten van meer dan één pil een risico op zwangerschap in.

  Het Nederlands Huisartsen Genootschap, het Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apotheken, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en de Rutgers Nisso Groep hebben daarover een eensluidend advies bereikt dat gebaseerd is op de recente aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

  Reageer
Reageer op: Pil vergeten en toch veilig vrijen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief