Onbeschermde seks en de morning after…

Kruidvat-morning-after-pil-dokter

Onbeschermde seks kan iedereen gebeuren: je vergeet de pil, het condoom scheurt, je bent ziek geweest of in the heat of the moment is je partner helemaal vergeten om een condoom om te doen. Wil je niet zwanger worden, dan kun je kiezen voor de morning-afterpil.

Wat is de morning-afterpil?

De morning-afterpil is een nood-anticonceptiepil die je nadat je onbeschermde seks hebt gehad slikt, omdat je niet zwanger wilt worden. Wanneer je al zwanger bent, dan heeft een morning-afterpil geen zin. Je bent en blijft dan zwanger.

De morning-afterpil zorgt ervoor dat de eisprong wordt uitgesteld, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. De morning-afterpil is dus niet hetzelfde als een abortus, zoals sommige mensen denken. De morning-afterpil werkt het best, wanneer je deze zo snel mogelijk inneemt nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Hoe eerder je hem inneemt, des te kleiner de kans op een eventuele zwangerschap is.

Je neemt deze vorm van noodanticonceptie na de onbeschermde seks in, maar krijg je binnen 3 uur na inname last van diarree of braken? Neem dan zo snel mogelijk een nieuwe tablet in.

Tot wanneer werkt de morning-afterpil?

Het advies is dus om zo snel mogelijk een morning-afterpil in te nemen, nadat je onveilige seks hebt gehad. De betrouwbaarheid van de morning after pil is dan het grootst. Afhankelijk van de morning-afterpil die je kiest kun je deze tot maximaal 5 dagen na onbeschermde seks innemen. Echter, heeft je ovulatie al plaatsgevonden, dan werkt de morning-afterpil niet meer.

Verschillende soorten op de markt

Wist je dat er 2 soorten van de morning-afterpil te verkrijgen zijn. Per soort verschilt de werkzame stof en de termijn. Voor het maken van je keuze is het daarom belangrijk om te weten wanneer je onbeschermde seks hebt gehad.

  • Morning-afterpil met levonorgestrel
    Een pil met als werkzame stof levonorgestrel moet zo snel mogelijk en in ieder geval binnen 3 dagen na de onbeschermde seks ingenomen worden. De morning-afterpil met levonorgestrel kun je kopen onder de merknaam Norlevo. Ook heeft Kruidvat noodanticonceptie van hun eigen merk: Kruidvat noodanticonceptie.
  • Morning-afterpil met ulipristalacetaat
    De pil met de werkzame stof ulipristalacetaat moet zo snel mogelijk en in ieder geval binnen 5 dagen na de onbeschermde seks ingenomen worden. De pil met ulipristal is ellaOne.

Bij beide varianten is het dus belangrijk de pil zo snel mogelijk na de seks in te nemen om de kans op een ongewenste zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Vraag jij je af welke morning-afterpil jij het beste kunt gebruiken? Vraag dit dan vooral aan de medewerkers in de winkel.

Hoe vaak kun je de morning-afterpil nemen?

Je kunt de morning-afterpil innemen wanneer dat nodig is, er is geen veiligheidsrisico wanneer je het vaker inneemt. Maar het is absoluut niet bedoeld als regulier voorbehoedsmiddel, het is en blijft een nood-anticonceptiemiddel. Zorg dus dat je altijd gebruik maakt van een voorbehoedsmiddel, zoals bijvoorbeeld de condoom of pil, om een eventuele zwangerschap te voorkomen.

Hoe weet ik of de morning-afterpil heeft gewerkt?

Je weet pas zeker of de pil heeft gewekt om het moment je dat weer ongesteld wordt. Soms menstrueer je later of eerder dan normaal, maar de meeste vrouwen ervaren een reguliere menstruatie. Maak je je toch zorgen of heb je last van bepaalde zwangerschapssymptomen, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Ook die is verkrijgbaar bij je drogist.

Waar koop je een morning-afterpil?

De verschillende soorten morning-afterpillen zijn zonder recept gewoon verkrijgbaar bij de drogist, zoals bijvoorbeeld bij Kruidvat. Er is dus altijd wel een verkooppunt bij jou in de buurt. Wil je niet naar de winkel gaan, dan kun je alle varianten ook online kopen. En omdat de morning-afterpil vandaag de dag zonder recept verkrijgbaar is, is het dus ook niet nodig om eerst naar je huisarts te gaan.

Een morning-afterpil hoeft niet duur te zijn. Zo zijn er verschillende merken met verschillende prijzen. Allen zijn conform de strengste eisen geproduceerd.

Een morning-afterpil is nood-anticonceptie en niet geschikt als een regulier voorbehoedsmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

 

-Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief