Allergietesten

 • #1

  Hallo allemaal.

  Ik heb sinds 5 maanden een chronisch verstopte dichte neus. De huisarts heeft een algemene allergietest gedaan. Als de test negatief was ben ik nergens allergisch voor, als die positief was dan ben ik wel allergisch voor.
  Het rare is dat hij zegt dat de test negatief is maar er toch een kleine reactie is gekomen. Nu hebben ze me bloed doorgestuurd naar amsterdam om het op kweek te zetten om te kijken of ik voor parkieten allergisch ben. Dit nav een vragen lijstje die hij met me doornam en ik sinds 2 jaar parkietjes heb.

  Helaas voor mij kwam daar niets uit. Nu zegt de assistente dat deze test niet 100% waterdicht is en dat ik toch wel allergisch kan zijn zonder dat deze test dit aangeeft.

  Ik vraag me nu af of er andere mogelijkheden zijn om er snel achter te komen wat mijn verstopte neus veroorzaakt. Zijn er meerdere testen die het wel kunnen aantonen ? De assistente gaf als opties: verder langdurige onderzoeken of gewoon diverse medicijnen proberen. Ik heb nu een neusspray van hem tegen huismijt maar die helpt ook niet.

  Bedankt!

  Reageer
  #2

  Meest eenvoudig: parkieten even ergens anders onderbrengen. Huis heel goed stofvrij maken en kijken wat er dan gebeurt.
  Succes, Brenda

  Reageer
  #3

  Als uit de anamnese blijkt dat de klachten inderdaad door een allergie veroorzaakt kunnen zijn kan gericht allergologisch onderzoek gedaan worden. Er zijn verschillende soorten allergietesten.

  Wanneer een contactallergie vermoed wordt kunnen de zogenaamde epicutane allergietesten of 'plakproeven'. Bij dit onderzoek worden de verdachte allergenen op de rug aangebracht onder pleisters. De stoffen dienen 48 uur contact te maken met de huid en daarna worden ze verwijderd. Ten tijde van het verwijderen en 24 uur daarna wordt de huid geïnspecteerd. Bij een reactie op de allergenen ontstaat op de plek roodheid en zwelling, en soms zelfs een blaar. In principe kunnen alle stoffen worden getest die worden verdacht van het veroorzaken van contactallergie. Er is een standaard reeks van te testen stoffen ontwikkeld waar Europeanen het meest frequent allergisch op reageren: de zgn. Europese Standaardreeks.

  Priktesten zijn zinvol wanneer een allergie vermoed wordt op voedsel (ei, melk, pinda etc.) of luchtwegallergenen (stuifmeel, huisstofmijt etc.). Een druppeltje allergeen-extract wordt op de huid gedruppeld, en vervolgens wordt met een naald door het druppeltje heen in de huid geprikt, zodat er een kleine hoeveelheid van de allergene stof in de huid terecht komt. Na korte tijd (15-45 minuten) ontstaat bij een allergie roodheid en zwelling van de huid ter hoogte van de prikplaats. Hoe groter de zwelling hoe meer de geteste persoon allergisch is voor de geteste stoffen.

  Allergie voor voeding en luchtwegallergenen kan óók worden vastgesteld met een bepaling van een bepaald soort eiwitten in het bloed, het IgE. Deze test wordt ook wel RAST-test genoemd. Meestal is deze test iets minder betrouwbaar dan de huidpriktest.

  Geen enkele allergietest geeft voor 100% duidelijkheid:
  Een negatieve uitslag hoeft niet altijd te betekenen dat er geen allergie is, dit noemen wij dan een vals negatieve uitslag.
  Een positieve uitslag kan betekenen dat er wel sprake is van een allergie, maar dat de gevonden allergie niet de klachten veroorzaakt.
  In de meeste gevallen kan toch een betrouwbare uitspraak worden gedaan wanneer de testuitslag en de anamnese goed op elkaar aansluiten. De 'gouden test' is de eliminatie-provocatietest: deze test houdt in dat het contact met het verdachte allergeen wordt gestopt (eliminatie). Wanneer de klachten verminderen of verdwijnen kan de patient dan eventueel weer aan het verdachte allergeen worden blootgesteld (provocatie). Wanneer de klachten dan weer terugkomen is het echte bewijs voor een allergie geleverd. Echter: deze eliminatie-provacatie testen moeten ALTIJD onder supervisie van een deskundige worden uitgevoerd. Wanneer heftige allergische reacties verwacht kunnen worden is supervisie van een gespecialiseerd arts noodzakelijk. Niet zelden worden deze testen uitgevoerd op de afdeling intensive care van het ziekenhuis om direct levensreddend te kunnen ingrijpen bij een dreigende 'shock'-toestand.

  Reageer
Reageer op: Allergietesten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief