Histamine intolerantie?

  • #1

    Hallo mensen,

    Ik heb al 13/14 weken last van veel vage klachten die ontstonden s'avonds. Ik wilde naar bed gaan en merkte toen ik naar bed ging dat ik snel buiten adem was, terwijl ik dat normaal niet had. Vervolgens wilde ik gaan slapen, maar dat lukt niet. Me keel was opgezet, prikkelbaar, huilbuien, depri gevoel, trillen, rillingen, spierspasmes, misselijkheid en darmklachten(die darmklachten had ik al langer last van ong. 2 of 1 maand daarvoor al). Ik raakte ervan in paniek en nu nog steeds is me wat onduidelijk wat er precies aan de hand is. Ik heb die klachten dus chronisch. Mijn keel is chronisch opgezet (misschien is het opgezette slijmvliezen of opgezette keel), darmklachten(vetten niet goed verteren en diarree en schietdiarree dat is heel du nen waterig en dan moet ik echt naar de wc moet rennen anders gaat het in de broek(heb ik al aantal keer gehad). Ik heb veel last van spierspasme/trillingen, korte hoofdpijnen, zeurige gevoel op borst en keel, slijmvorming, groeipijn met tinteling in voeten (1 keer), spierpijnen, vermoeidheid enz. enz.

    Persoonlijk heb ik inmiddels wel wat onderzoek gedaan en ben ik inmiddel 8 keer bij de huisarts geweest. In het begin werd er gedacht dat ik hyperventlatie achtige klachten had (dat zei de huisarts), maar het duurde opgeven moment te lang volgens de huiarts dus het viel af. Ik ga binnenkort naar mdl-arts en ik heb bloed geprikt (vitaminen D, B12 en foliumzuur). Daaruit kwam een D tekort, volgens de huisarts waren de foliumzuur en B12 goed, al weet ik inmiddels wel dat de huisarts bepaalde waarde aanhoudt, maar niet veel verstand heeft van B12 en dat er ook een grijs gebied is die eventueel klachten zou kunnen geven (ik zat in grijs gebied). Zelf denk ik dat het een intolerantie reactie is, omdat ik reacties krijg als ik gegeten heb. De darmklachten die ik heb zijn overduidelijk een reactie op de voeding en dat ook in combinatie met de andere klachten die ik voel zoals die keel. Probleem is dat ik niet precies weet waarop ik reageer. Gezien ik er altijd last van heb en tot zover helemaal niet klachtvrij ben geweest denk ik aan een histamine intolerantie. Histamine zit in veel producten, zelfs E-nummers kunnen reacties uitlokken. Ik heb wel gemerkt dat ik reageer op ei, alcohol, Kaneel, laurier, tomaat, haring(of vettig vis), kwark(weet niet waarom), gist, soja-eiwit, zonnebloemolie. Waarschijnlijk reageer ik ook op nog veel meer, met andere woorden het is wel erg veel waar ik een reactie op krijg. Ik heb laatst een verwijzing gevraagd voor een dietiste om te kijken of het werkt om een streng dieet te proberen. Toen zei de huisarts dat het eerst handig was om wat bloed testen te doen om wat allergieen te testen zoals Coeliakie, Lactose, hooikoorts en huisstofmijt. Ik heb in ieder geval geen Coeliakie is uit de test gekomen, de rest moet nog komen.

     

    Later kwam ik tegen dat er ook iets bestaat als mastocytose (een mastcel ziekte). Dat heeft ook een verband met histamine. Dan reageer je op temperatuur wisselingen, stress en voeding. Die kan hele heftige reacties geven zoals een shock. Dat heb ik tot zover nog niet gehad. Wel veel andere vervelende klachten, maar niet levendsbedreigend ofzo. Ik ben af en toe wel bang voor die keel die opzet, maar gezien ik dat al chronisch 13 weken heb zal het wel meevallen. Ik kan gewoon met die keel fietsen en slapen (alleen de eerste week niet, omdat ik toen heel bang was en en er niet aan gewend was).

     

    Is er iemand die dit herkent of ook ervaring heeft met intoleranties of mastocytose?. Hebben jullie tips/adviezen voor mij? Wat denken jullie?

    Reageer
    #2

    Hallo Joey,

     

    ik herken je verhaal heel goed en heb precies de zelfde klachten alleen heb ik geen last van me keel. Maar de darmklachten zijn het zelfde en heb ook een histamine test gehad waar uitbleek dat deze veelste hoog was en ik ook veel pijn heb gehad en nog steeds heb ook spierspasmes gehad en andere gekke klachten zoals vlekken in het gezicht bleek zijn moe en savonds niet kunnen slapen. Ik snap goed wat je door maakt. Ik zou als ik jouw as een goede therapeut zoeken. Die je hier mee kan helpen indien je hierover wilt praten hoor ik het graag heb de klachten nu 8 maanden en het gaat wel telkens beter maar nog verre vanwaar ik wil zijn. Mijn problemen begonnen acuut door een bacteriele infectie. En heb hier ook een aantal keer voor in het ziekenhuis gelegen. Er is veel onbegrip bij mensen met histamine intolerantie door de vage klachten

    Reageer
    #3

    Vaak is het een optelsom van factoren; voedingspatroon, minder gezonde darmflora, misschien candida, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen enz. Je zou advies kunnen vragen op natuurgeneeskundig gebied. Een intolerantie is ook lastiger te meten dan een allergie. Bij kaas is het hoe ouder hoe meer biogene aminen; bij kwark dus veel minder. Bij zuivel heb je wel te maken met exorfinen. Zit onder andere ook in spinazie.

    Bij vitamine D er beter ook magnesium bij gebruiken, liefst ook wat vitamine A/betacaroteen. Ook werken de B-vitamines samen dus als je iets daarvan gebruikt beter ook het hele B-complex. Vitamine B12 wordt het beste opgenomen via zuigtabletten of injectie. Beter wel  methylcobalamine en/of adenosylcobalamine.

    Reageer
    #4

    Hallo,

    Dankjewel voor jullie reacties,

     

    Jeetje zeg Justin met een bacteriële infectie. Is mastocytose of Mcas bij jou getest?. Ik heb ook sproeten nu in me gezicht maar geen idee of dat een verband ermee heeft. Ik ben namelijk iedere dag buiten en ik krijg altijd sproeten van de zon. Verder ben ik helaas ook nog niet waar ik wilde zijn. De diëtist neemt wel erg lang de tijd om op mij te reageren. Ik heb inmiddels al een 2e diëtist gezocht. Het is een heel vervelende "aandoening" noem ik het eigenlijk, omdat het zo moeilijk is.

     

    Catootje: ja ik slik D+K en 3 maanden later was mijn vita D waarde 150...  Ik slik nu ook vita C met calcium en magnesium zonder additieven voor mijn intolerantie. Vita C zou helpen.

    Reageer
    #5

    Hallo allemaal ik ken die verhalen maar al tegoed.De mijne is inhaalallergie,lichte astma ,katten allergie,en onkruid allergie.histaminedieet hielp niet.En nu met veel zoekwerk om zelf iets te vinden tegen alle dagen ellendig voelen en al schrik hebben voor te eten want daarna begint het de diaree buikkrampen en overgeven tot flauw vallen toe.En hoestaanvallen.Ik las van pillen die duur zijn een euro stuk daosin ook zo duur nu las ik iets van een soort zuur toen dacht ik dan kan ik nog eens appelazijn proberen.Als ik opstaat neem ik een halve citroen en schil geraspte en verse gember geraspt en een koffie lepel honing en warm water.Daarna een bodem azijn aangelengd met koud water dus s'morgens op nuchtere maag en s'middags een uur voor het eten weer een glas appelazijn met water en s'avonds ook een uur voor het eten.En dit is de derde dag dat ik dat doe en ik heb geen last meer met eten kan eten tot nu toe wat ik wil neem ook een allergiepil per dag nu ipv drie ah ja en mijn rode huid is ook al beter en omdat ik zo blij ben wou ik dat met jullie delen en dat ik nog vele kan blij maken ? grts aan alle histamine patienten

    Reageer
    #6

    Hallo

    Ik heb al jaren een allergië voor schaaldieren en hooikoorts maar ik merk dat het erger gaat worden zoals het eerst leek op een voedselvergiftiging terwijl naar mij niks verkeerds of over datum heb gegeten . Maar het word steeds erger vorig jaar deed ik koolhydratenarm dieet naar volle tevredenheid maar kreeg weer last van de zogenaamde voedselvergiftiging maar dan met spuitdiaree en overgeven en flauwvallen daarna weer bij postitieven komen doodmoe douche en naar bed volgende dag over kiplekker ,maar nu elke week wist niet wat met me aan de hand was dacht dat het door khd vrij dieet kwam en ben weer brood gaan eten en ging goed al één jaar tot afgelopen maandag met family aan het kerstdiner met ijs afgesloten en jahoor nog geen kwartier na het eten begon het weer met koude koorts erbij een familylid die in de zorg werkt was bij mijn en was heel bezorgd belde de huisartsdienst om hulp te vragen maar ik was nog bij me positieven, en na een uurtje knapte ik op maar doodmoe en nu hoor ik over histamine intolerantie en wat je allemaal niet mag eten blijft niet veel over hoe doen jullie dat en helpen de pillen hiervoor.

     

    Reageer
    #7

    @Chris. Een evenwichtige maaltijd bestaat uit een combinatie van langzame koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Koolhydraten schrappen is niet zo verstandig. Wat je hele gezondheidstoestand betreft kan je advies vragen op natuurgeneeskundig gebied; iemand die kijkt naar je voedingspatroon, darmflora, candida, tekorten aan voedingsstoffen enz. Zelf reageeer ik slecht op stofjes als histamine tyramine maar vind dat er best nog wat over blijft wat je kan eten, zoals witte vis bijvoorbeeld. Smaakversterker en bepaalde kruiden versterken wel de werking van histamine.

    Reageer
    #8

    Ik ben sinds kort pas te weten gekomen over histamine maar de berichten zijn allemaal zo tegenstrijdig...als ik in de speciale app kijk over waar veel histamine in zit dan zie ik bijvoorbeeld bij rode wijn een rood vlakje wat betekent veel histamine maar daaronder staat dan weet histamine bevrijder ??? Ik snap er niks meer van...waar krijg je nou een duidelijk beeld? Welke app of site geeft duidelijk aan waar teveel histamine in zit? En ik lees bij darmen alleen over diaree maar ik heb juist veel druk en constipatie en ook geen winderigheid. Wel ook last van slijmvliezen in de neus branderige ogen en slijm in de keel maar allemaal met vlagen dus waarschijnlijk een reactie van iets. Maar wat?

    Hoe kom ik achter een duidelijke lijst van voedingstoffen die "slecht "zijn en niet zoals bij de app zeggen dat er veel histamine in zit maar tegelijk ook als bevrijder wordt aangeduid? Voor mij erg verwarrend....wie kan mij daar in adviseren? vr gr Charlie

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Dag Charlie, ik heb al 70 jaar last van histamine intolerantie en weet dit pas kort. Ben 3 jaar geleden terecht gekomen bij orthomoleculair voedingsdeskundige . Zij heeft mij getest en ik had voor heel veel voedingsstoffen een histaminetolerantie. Na een pittig dieet was ik er snel af en het is weggebleven tot onlangs na een operatie aan mijn rug. Waarschijnlijk door de narcose opnieuw enorm last van prikkelingen in mijn gezicht, armen en voeten en niezen. Weer getest en nu kwamen er naast alle pollen  weer andere voedingsmiddelen bij en gingen er af. Opnieuw dus aan het dieet. Advies: ga naar en goede voedingsdeskundige voor een op jou gemaakt dieetadvies. heel veel succes Marja

    Reageer
    #10

    Beste Marja,

    Mag ik vragen bij welke orthomoleculair therapeut u bent geweest?

    Ik ben echt op zoek naar iemand die de specialismen histamine intolerantie / mcas in huis heeft.

    Groetjes Dorien

    Reageer
    #13

    Herkent iemand dit: 2 weken geleden covid gehad en werk later nam ik bottenbouillon en nu sinfsdien benauwdheid, angst, erge onrust, emotioneel, geen libido en na sporten bijna paniek als hartslag omhoog gaat. Ik heb in oktober 2021 al eens collageen geprobeerd en kreeg migraine aanvallen, waarschijnlijk al een teken van histamine intolerantie. Nu ben ik een week verder en het is nog niet gezakt, nog gejaagdheid, benauwd en angst. Hoe lang duurt histamine aanval? Ook koffie in ochtend wordt ik ineens heel angstig, onrustig van.

    Reageer
    #14

    Het is nog maar de vraag of het een "histamine aanval" is.
    Doe eens de test op:
    https://www.dokter.nl/hyperventilatietest/

    Reageer
    #15

    Beste John,
    Dank voor je antwoord. Heb test gedaan en vermoeden is er. Wel adem ik rustig door bui en als ik voor citrizine voor slapen en dan val ik in slaap, hoewel elk 1,5 uur wakker met onrustiggevoel. Wel verdrasg ik koffie beter als ik avond ervoor citrizine heb genomen.

    Reageer
    #16
    • Sorry typefouten door telefoon.
    Reageer
    #17

    Waarom neem je de cetirizine?

    Het heeft toch allemaal niets te maken met een " histamine aanval" zoals je dat noemt. Corona zou wel en oorzaak kunnen zijn. Je hyperventileert en daardoor krijg je de klachten. Gejaagdheid, benauwd en angst.

    Je zou daar beter iets aan kunnen doen. Ga eens naar een fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen.

    En stop met de cetirizine

    Reageer
Reageer op: Histamine intolerantie?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief