Wietgebruik partner

 • #1

  Ik (24jr) woon nu een klein half jaar samen met mijn partner (22jr). We zijn vrij snel samen gaan wonen.
  Ik ben in het algemeen erg tevreden over onze relatie. We hebben eigenlijk nog nooit ruzie gehad. En toch lukt het me vrij goed om mijn gevoelens / problemen te bespreken. We zijn ook echt gek op elkaar en veel samen.

  Mijn partner is van het type 'losbandig / openminded'. Dat is in principe ook deels waardoor ik tot hem aangetrokken ben. Samen lekker gek doen, drank, drugs hebben we hele gezellige momenten door gehad. Zolang ik hem ken rookte hij al wiet. Maar dit was voor zover ik weet op gezellige / sociale momenten.

  Toch maak ik me zorgen om zijn wietgebruik. Sinds een maand of drie is het wiet roken er 'ineens' ingeslopen als een vast patroon. Nu rookt hij bijna iedere avond een stickie(zeker 5x per week). Hij gebruikt het om tot rust te komen. Hij is de laatste tijd ook heel vaak moe / lusteloos en wil weinig 'leuke' dingen doen. Maar hij gebruikt het ook tegen verveling.

  Ik maak me vooral zorgen omdat ik een soort van afhankelijkheid bespeur. Hij wil vaak op onhandige / onlogische momenten toch nog even naar de coffeeshop. Of hij is soms ineens heel onrustig - ongezellig totdat hij een joint heeft gerookt. Hij weet ook dat ik er niet positief tegenover staat dat hij het zo regelmatig gebruikt. Persoonlijk vind ik 3 dagen per week wiet gebruiken meer dan genoeg. Ik wil hem de vrijheid geven om zijn wietgebruik zelf in te vullen.. Maar ik wil ook de kwaliteit van mijn leven bewaken.
  Ik heb ook regelmatig uitgelegd dat ik vind dat hij moet minderen. Zonder hem te veroordelen of met consequenties te komen. In de praktijk blijkt dat hij het (deels) met mij eens is, maar niet minder gaat roken.

  Bovendien vind ik het erg lastig om concreet te maken op welke manier ik ´last´ heb van zijn wietgebruik.
  Het meest duidelijke effect is natuurlijk het ´stoned of high´ zijn. Ik moet bekennen dat dit niet heel storend is. Hoewel het meestal een beetje duffe momenten zijn. De uitwerking verschilt een beetje per keer, maar hij blijft altijd respectvol en lief.

  Indirecte gevolgen zijn natuurlijk lastiger aan te wijzen. Ik vermoed dat hij vaker moe is en minder ondernemend door het wietgebruik. Ik vermoed dat hij minder zin heeft in seks (vrij laag libido). Ik vermoed dat op langere termijn onze relatie / leven slechter kunnen worden omdat problemen niet worden aangepakt maar weggerookt.

  Ik vraag me af hoe ik dit het beste kan aanpakken. Moet ik hem helemaal vrij laten in zijn wietgebruik of moet ik hem verbieden om meer dan drie keer per week te roken? Wat is redelijk om van hem te verwachten? Of moet ik me juist concentreren op de eventuele gevolgen, bv. proberen hem zover te krijgen 's avonds meer te ondernemen? Is het wel verstandig om nog verder te investeren in deze relatie?

  Reactie
  #2

  Klaarblijkelijk is jouw vriendje verslaafd, dat blijkt uit jouw beschrijving van zijn gedrag. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt in principe bij hem.

  Jouw verantwoordelijkheid ligt in principe bij jou dus jij kunt aan hem aangeven op welke wijze jij last hebt van zijn verslaving.

  Indien hij niet respecteert wat jouw wensen en verlangens zijn dan hebben jullie een probleem.

  Op dit moment is het dus belangrijk dat jij hem confronteert met de last die je ondervindt van zijn verslaving. Afhankelijk van zijn reactie kan jij opnieuw een besluit nemen en actie ondernemen.

  Verder vooruit lopen op de zaken lijkt mij op dit moment niet nodig omdat je niet weet wat zijn reactie (in woord en daad) is op jouw boodschap aan hem.

  Dit is mijn mening, succes met jullie liefde!

  Succes.

  Reactie
  #3

  Bedankt voor deze reactie! Ik heb na een goede nachtrust besloten om het inderdaad anders aan te pakken.

  Ik ga proberen om me minder druk te maken over de hoeveelheid wiet die hij gebruikt. Het is niet mijn verantwoordelijkheid. Plus het is zijn eigen vrijheid.

  Maar ik ga wel (extra) kritisch kijken naar wat ik aan hem heb. Zolang hij een aangename en geschikte partner blijft voor mij is het oké. En anders ga ik hem concreet op zijn gedrag aanspreken en daarvoor verantwoordelijk houden(en niet op het wietgebruik an sich).

  Reactie
  #4

  Roken en cannabis hebben een negatieve invloed op de geslachtsdrift en de kwaliteit van het zaad.

  Reactie
  #5

  Lees ook:

  Wiet nadelen en voordelen
  http://www.dokter.nl/forum/Alcohol-drugs-roken/38937-wiet-nadelen-en-voordelen.html

  blowen en vruchtbaarheid
  http://www.dokter.nl/forum/Alcohol-drugs-roken/37112-blowen-en-vruchtbaarheid.html

  Drugs en sperma
  http://www.dokter.nl/forum/Alcohol-drugs-roken/39785-Drugs-en-sperma.html

  Kan blowen een zwangerschap in de weg staan?
  http://www.dokter.nl/forum/Zwanger-worden/1701-Kan-blowen-een-zwangerschap-in-de-weg-staan.html

  onvruchtbaar door blowen???
  http://www.dokter.nl/forum/Alcohol-drugs-roken/38926-onvruchtbaar-door-blowen.html

  Blowen en sperma
  http://www.dokter.nl/forum/Penis-testikels/137134-Blowen-en-sperma.html

  Marihuana en ontwikkeling van geslachtshormonen?
  http://www.dokter.nl/forum/Alcohol-drugs-roken/214600-Marihuana-en-ontwikkeling-van-geslachtshormonen.html

  Reactie
  #6

  De kwaliteit van het zaad is niet echt een issue. Want we zijn allebei jonge mannen. Nageslacht produceren is nogal ver weg. Hij weet ook heus wel dat wiet roken slecht is voor zijn lichaam.

  Geslachtsdrift / libido is wel een issue. Zeker omdat hij vaak 's avonds wiet gebruikt (en daarna als een blok in slaap valt) is de kans dat we 's avonds seks hebben een stuk kleiner. Hier hebben we wel een aantal keer over gesproken en ik heb wel vertrouwen dat hij daar rekening mee houd.

  Reactie
  #7

  Als je jouw bericht eindigt met de vraag of het wel of niet verstandig is te investeren in een relatie met een verslaafde partner, meen ik toch te moeten concluderen dat jouw zorgen oprecht en niet gering zijn. Ben je inmiddels gevorderd richting een antwoord op jouw vraag, dat je eigenlijk alleen zelf naar behoren kunt formuleren? En zo nee, op welke vraag spitst zich jouw twijfel momenteel toe? Ontbreekt het je aan kennis om deze afweging meer vorm te geven? Zo ja, welke kennis?

  Bas

  Reactie
  #8

  Ik ben deels verder gevorderd met het antwoord op de vraag of ik in de relatie moet blijven investeren. Het grootste probleem is dat ik niet in de toekomst kan kijken.

  Omdat hij eigenlijk pas sinds redelijk kort (ongv. twee maanden) dagelijks een joint rookt zou ik het ook niet met zekerheid een verslaving durven noemen. Wellicht is het een fase. Ik vind echter, na veel gelezen te hebben over wiet, dat wat hij doet op zijn minst risicovol is. Aan de ene kant kan hij er redelijk makkelijk mee stoppen maar aan de andere kant zou het ook flink uit de hand kunnen lopen. Dit zijn op het moment de onzekerheden. Wellicht is een stukje meer vertrouwen naar mijn partner toe op zijn plaats.

  Om met deze onzekerheden om te kunnen gaan. Zeker omdat ik van nature vrij aanhankelijk en zorgzaam ben ingesteld. Probeer ik deels een 'muur' te bouwen ten opzichte van deze kwestie. Ik ga me niet langer actief bemoeien met zijn wietgebruik. Maar ik ga ook geen grote concessies doen. Als het echt uit de hand loopt en hij geen fijne partner meer is dan kies ik in alle gevallen voor mezelf. Maar als het de situatie zo blijft als nu, of straks misschien weer verbeterd dan kan ik het wel accepteren.

  Ondertussen kijk ik een beetje de kat uit de boom en zullen er momenten zijn dat ik (bewust of onbewust) minder investeer en of vertrouwen heb in de toekomst samen. Wat misschien niet eens zo slecht is gezien mijn wat zorgzame en aanhankelijke karakter.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Waarom zou je in deze fase niet jouw zorg en liefde delen met jouw partner? De zorg voor jezelf en de liefde voor hem? Op dit moment is de situatie overzichtelijk en wellicht eenvoudiger bespreekbaar. Maar ik wens je alle succes. Het lijkt erop dat je jouw hoofd er in ieder geval bij hebt en dat je je goed bewust bent van de situatie. Succes.

  Reactie
  #10

  Ik heb jouw advies ter harte genomen en ben er gisteren nogmaals over begonnen. We hebben een heel prettig en kalm gesprek gehad.

  Hij was het er wel mee eens dat hij het niet verder uit de hand wil laten lopen. Maar hij ziet er ook geen heel groot probleem in. 'Je doet net alsof het de gevaarlijkste drug is die er is'.

  Ik heb verteld dat ik me veel zorgen maak en vind dat hij op zijn minst een (groot) risico neemt. En dat ik niet denk dat ik hem een interessante partner zal blijven vinden als het echt flink uit de hand zou lopen.

  Hij heeft toegezegd om dan pas maandag weer nieuwe wiet te gaan halen. Zodat hij in principe drie hele dagen zonder zit. Ben benieuwd of dit zonder grote problemen gaat lukken. Als het lukt neemt het wel een deel van mijn zorgen weg. Bovendien denk ik dat ik er op dit moment wel alles gedaan heb wat in mijn macht ligt.

  Reactie
  #11

  Wat natuurlijk niet gelukt is. Hij had zaterdag laat alweer een sterke drang om wiet te halen. Ik heb dit laten gebeuren zonder hem aan de afspraak te herinneren. Achteraf gezien niet zo heel slim.

  Zondag was mijn partner erg moe en ongezellig. Een uitstapje met zijn ouders (wat hij normaal erg leuk vind) veranderde in een dag waar we weinig plezier aan hadden.

  Maandag was voor mij de emmer vol. Ik heb overdag veel gepiekerd en ik had aan de telefoon gezegd 'vanavond doen we geen wiet'. Wat natuurlijk niet zo tactisch was omdat het op deze manier voor hem veranderd in een principezaak 'ik mag zelf wel bepalen wat ik doe..'.

  Gelukkig hebben we 's avonds goed gepraat. Ik heb mijn zorgen nogmaals uitgesproken, dat ik vermoed dat de dagelijkse wiet een negatief effect heeft op zijn humeur en energie. Ik heb daarna het gesprek geprobeerd breder te maken, hoe we ons leven op andere manieren leuker kunnen maken i.p.v. iedere avond thuis blowen en vroeg slapen.

  Hij heeft toegezegd dat hij gaat proberen om (ongv.) niet meer dan drie dagen in de week te blowen. We gaan allebei proberen om actiever te worden. En minder op elkaars lip te zitten. Op dit moment zijn mijn zorgen weer flink afgenomen.

  Reactie
  #12

  Even een update:
  We zijn nu ruim twee maanden verder en weer een stukje wijzer. Als ik dit zo teruglees heb ik me destijds toch wat overdreven zorgen gemaakt.

  Het is in ieder geval wel waar dat het een vast patroon is, hij heeft sindsdien bijna iedere avond wel een jointje gerookt. Maar mijn angst voor verdere toename bleek ongegrond, hij rookt nog steeds enkel 's avonds en relatief kleine hoeveelheden. (10 euro aan wiet gaat ongeveer anderhalve week mee..)

  We hebben veel leuke en gezellige momenten gehad als hij geblowd heeft. En we brengen ook meer dan genoeg tijd met elkaar door in nuchtere stemming. Zijn karakter is helemaal niks veranderd. Hij kan ook (makkelijk) een paar dagen overslaan. Momenteel probeert hij een week helemaal niks te roken.

  De enige nadelen die ik momenteel kan opnoemen zijn het wat lastiger opstaan 's morgens. En het plotseling heel moe worden 's avonds. Na een blowtje is het vaak gezellig maar dan heel plotseling is ineens zijn batterij op.

  Reactie
  #13

  Hallo

  Toch even reageren, Ik zit een beetje in hetzelfde probleem.
  Wij zijn ondertussen bijna 7 jaar samen, hebben onlangs net een nieuwe woning gekocht en hebben 2 kinderen. Ik ben nu 25 jaar, en begin wat te twijfelen over zijn wietgedrag.
  In het verleden heeft hij af en toe eens gerookt, om de 3 maanden soms een half jaar en langer.
  Een jaar geleden is hij terug beginnen roken, maar is sedert dien niet gestopt. Ik heb het hem nooit willen verbieden, want veel partners die niet mogen roken, doen het achter hun rug. En dat wilde ik vermijden.
  Hij rookt op een avond 3 - 6 stickies op een avond, elke avond. Een zakje van 50euro is zeker op in een week half.
  Ik rook totaal niet, dus veel heb ik er niet aan. Ik heb er vorige week over begonnen en is in een hele grote ruzie geëindigd, volgens hem is hij niet verslaafd, maar als hij enkele dagen zonder zit en hij echt niet te genieten en is over snel boos over. Veel doen we samen niet.
  Momenteel ben ik thuis om voor de kinderen te zorgen, binnen 2 maand ga ik terug aan het werk. Dus als ik iets zeg over de wiet dan is zijn uitleg; ik ga er genoeg voor werken, het is het enigste dat ik heb. Hij ziet zijn kinderen dood graag dat weet ik. Maar daarvoor zou hij zeker niet stoppen, voor mij ook niet.
  Ik zou niet weten hoe ik dit kan oplossen, hij zegt wel telkens dat hij gaat stoppen, maar dit gebeurt niet. Als hij dan even zonder zit, dan is hij niet genieten en ben ik soms blij dat hij er terug geeft.
  Kan ik dit oplossen? Of stel ik mij aan?

  Reactie
  #14

  U heft inderdaad een probleem. Uw partner vertoont diverse kenmerken van verslaving. Echter, indien u, uw kinderen of uw partner er geen last van ondervinden, en dan bedoel ik sociaal, emotioneel, financieel en maatschappelijk, dan lijkt het overkomelijk. Of maakt u zich wel degelijk zorgen en heeft zijn drugsgebruik wel degelijk invloed op uw familie. Waar uw man klaarblijkelijk voor kiest, is zich dagelijks te verdoven om bepaalde zaken klaarblijkelijk niet nuchter en helder onder ogen te willen zien. Bovendien valt op in uw schrijven dat het gebruik toeneemt, en dat is wederom geen gezond teken.

  Reactie
  #15

  Ik ben een meisje van 29 en heb ook een wiet rokende vriend. Ik had nooit iets met drugs, maar vond het op de een of andere manier niet storend in het begin dat hij rookte. Hij is altijd lief en luisterend, gevoelig, kan altijd goed met hem praten met uitzondering van de dingen hieronder beschreven : (

  We zijn nu 14 maanden samen. Samenvattend rookte hij in onze begin periode vrij weinig (voor zijn doen). Hij had het door mij niet nodig (zei hij toen). Hij is overigens 26 en rookt al 10 jaar wiet. Na een maand een relatie te hebben gingen we door omstandigheden al samenwonen (hij moest zijn oude huis verlaten, kwam toen bij mij anti kraak wonen, na een maand moest ik ook weg, dus toen zijn we samen verder gegaan, omdat het gewoon goed voelde zo). Nu rookt hij een aantal joints per dag (exacte hoeveelheid weet ik niet, maar hij gaat twee keer per week ongeveer naar een coffeeshop tegenwoordig) en het is mij duidelijk dat hij verslaafd is... Alleen hoe maak je dat bij iemand zelf duidelijk? Na zo veel jaar?

  Het afgelopen jaar samen is redelijk stressvol geweest omdat we veel onzekerheden hebben gekend wat betreft onze woonruimte en werkopdrachten (dit is nog steeds het geval). En de afgelopen tijd gaat het ook niet zo goed met zijn familie in Italie (een oma is een paar maanden geleden overleden, het gaat niet goed tussen zijn ouders en een andere oma ligt op sterven). Hij heeft veel aan zijn hoofd : ( En hij rookt onder anderen om te relaxen en om in slaap te kunnen vallen (als vele anderen).

  Hoe dan ook sinds februari zijn we niet meer intiem geweest (dat is dus 9 maanden nu!!). Iets wat ik zelf heel erg moeilijk te begrijpen vind. Ik hem zo vaak toenadering bij hem gezocht, maar keer op keer wordt ik afgewezen... Iets wat voor mij heel pijnlijk is : ( Hij ziet het probleem er echter niet zo van in. Elke keer als ik hierover begin (en met getallen ga gooien, elke maand komt er een maand bij....), dan vind hij dat alleen maar irritant en eindigt het in grote ruzie. Ik haat ruzie, en de meeste ruzie die we hebben hebben hier mee te maken. Soms als het toch zonder ruzie is, dan krijg ik te horen, 'ik mis jou ook' en 'maar ik hou toch van je'? (en dat zegt hij sowieso vaak en meent het ook). Hij is verder ook heel knuffelig en geeft me heel veel kusjes, maar sex? Dat lijkt iets vies te zijn.... Terwijl we het in de eerste weken / maanden heel vaak deden en het ook super fijn was! Daarom snap ik het des te meer niet!!

  Daarnaast ga hij ook super laat slapen (3/4 uur 's nachts), laat opstaan, heeft veel plannen, maar komt er maar weinig van terecht. (ik weet alleen niet of dit het aard van het beestje is, of dat dit ook (deels) door het roken komt, ik hem namelijk geen vergelijkings materiaal van hem zonder wiet : ( Die gedachte maakt me ook een beetje verdrietig...

  Ik verdenk de wiet er van dat het de oorzaak ik van zijn lage (of zeg maar: non) libido. Alleen ik vind het zo moeilijk om hem hiermee te confronteren... Ik wil hem niet kwijt raken, maar aan de andere kant is voor mij de afgelopen maanden de afstand tussen ons steeds groter geworden. Ik zou het echt verschrikkelijk vinden als drugs de oorzaak zou zijn van het einde van onze relatie. Hij is zo een lieve jongen, en ik hou super veel van hem, alleen hoe kan ik hem laten inzien dat er een probleem is?

  Ik ben trouwens begonnen met het schrijven van een soort van brief, waarin ik het probleem naar voren breng, ik dacht dan kan ik tenminste alles zeggen wat ik wil,
  voordat hij weer boos wordt. Misschien dat hij er dan over zal gaan nadenken? Alleen wanneer laat ik het hem lezen? Aaaaarg dit is zo moeilijk!! Alle tips over hoe ik hier mee moet omgaan zijn welkom!!

  Reactie
Reageer op: Wietgebruik partner
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief